Ivanka en Hugo backpacken met kids door Indochina (Thailand)
29 juni - 26 juli 2013

In 2013 slaan Ivanka, Hugo, Tijmen (6) en Mees (3) voor het tweede jaar op rij hun geliefde Latijns Amerika over. Indonesië beviel erg goed, dus dit jaar wordt Cambodja en Laos de reisbestemming. En omdat vliegen naar Bangkok het goedkoopst is, komt daar ook nog een stukje Thailand bij.

Door: Ivanka en Hugo


We gaan naar Indochina
Vrijdag 23 november 2012. Nederland.

Nou ja, een deel van Indochina in ieder geval. We waren nog niet terug uit Bali en Sumatra of we waren al weer aan het kijken waar we volgend jaar weer naartoe zouden kunnen. Nou, dat wordt dus Cambodja en Laos. En omdat we toch wel een beetje betaalbare tickets wilden komt daar een stukkie Thailand bij, tickets naar Bangkok zijn toch het betaalbaarst. Dus in 2013 slaan we ons geliefde Latijns-Amerika nog een keertje over en het wordt dus twee jaar achter elkaar Azië. Indonesië was ons erg goed bevallen, hopelijk deze trip ook.

We hebben inmiddels tickets geboekt. We vliegen zaterdag 29 juni 2013 met China Airlines vanaf Schiphol naar Bangkok. Het idee is dan om direct met de bus door te reizen naar Ko Chang, ff chillen op het strand en in de buurt van Cambodja. Daarna Cambodja in, waar precies is nog onduidelijk, maar wellicht Sihanoukville en in ieder geval Phnom Penh en Siem Reap (en Angkor natuurlijk). Daarna Laos, waarbij we misschien het zuiden overslaan, misschien ook niet. Maar in ieder geval Vientiane, Vang Vieng, Luang Prabang en Luang Namtha (waarschijnlijk). Vanuit Luang Namtha naar Noord Thailand, Chiang Rai. Vandaar uit vliegen we met Air Asia woensdag 24 juli terug naar Bangkok waar we dan nog de tijd hebben de boel een beetje te verkennen voordat we van donderdag op vrijdag 26 juli om half drie 's nachts terugvliegen naar Schiphol. Dus dit keer van 29 juni tot 26 juli weg, ietsje langer dan andere keren, maar we hebben altijd tijd tekort...

 

Nog zeven weken
Woensdag 8 mei 2013. Nederland.

Nog zeven weken en dan is het weer zover, op naar Thailand, Cambodja en Laos! 29 juni vliegen we dus naar Bangkok. Helaas het bericht gekregen van China Airlines dat we met een Airbus A340 vliegen in plaats van een Boeing 747, dat was wel een teleurstelling voor onze Tijmen. Maar zolang we maar privé schermpjes hebben met games en films vond hij het toch wel oké.

Zondagochtend vroeg de 30ste om zes uur landen we en dan is het plan om direct met de bus naar Koh Chang te reizen, uurtje of zes dachten we inclusief oversteek met de ferry. Onze eerste adresje leggen we meestal vast, is wel lekker als je redelijk gaar aankomt. Zo ook dit keer, de eerste drie nachten hebben we een family bungalow gereserveerd, Bailan Beach Resort. Best luxe voor ons doen, al kost dit ook maar tachtig Euro voor drie nachten (we hadden wel wat korting via agoda.nl). Hierna reizen we direct door naar Cambodja, naar Siem Reap om Angkor te gaan bekijken. Misschien dat we hier nog acco reserveren omdat we hiervan ook al weten wanneer we aankomen (3 juli dus), we weten alleen niet hoelang we blijven. De verdere, voorlopige route is ook al redelijk in beeld, al kan deze uiteraard nog wijzigen te plekke. We moeten alleen zorgen dat we de 24ste in Chiang Rai (Thailand) zijn om het vliegtuig dat we gereserveerd hebben bij Air Asia te pakken terug naar Bangkok. Dan hebben we de 25ste nog een dagje in Bangkok en vliegen dan 26 juli (na bijna een maand rondreizen) terug.

De globale route is als volgt: Schiphol-Bangkok-Koh Chang, Cambodja: Siem Reap-Phnom Phen-Kratie, Laos: Si Phan Don (4000 islands)-Pakse-Vientiane-Vang Vieng-Luang Prabang-Luang Nahmta, Thailand: Chiang Rai-Bangkok-Schiphol. Het enige dat we nog moeten regelen zijn malariatabletten voor ons en de kids, en visa voor Cambodja (heb slechte verhalen gelezen over de grensovergang...) en de twee rugzakken ter zijner tijd weer inpakken!


In een keer door naar Koh Chang.
Zaterdag 29 juni 2013. Koh Chang, Thailand.

Om negen uur brengt Carla ons naar Nijmegen CS, want dit jaar gaan we met de trein naar Schiphol. Het is heel relaxt en de tijd vliegt. We zijn er zo! Om kwart over twee 's middags gaat onze vlucht met China Airlines. Het is een prima vlucht en een prima luchtvaartmaatschappij. Maar we hebben vorig jaar voor het eerst met Emirates gevlogen, en vergeleken daarmee is het toch ietsje minder. Tijmen doet computerspelletjes en Mees kijkt alleen maar films. Als we 'tentjes' voor ze hebben gemaakt (dekens over de stoelen) vallen we allemaal de laatste paar uurtjes in slaap.

Rond half zeven 'sochtends komen we aan in Bangkok. De bus naar Koh Chang vertrekt al om half acht. We denken dat dit haast niet te halen is. Maar de douane gaat dit keer heel snel, dus Hugo en Mees wachten op de bagage en Ivanka en Tijmen rennen naar de bus. Gelukkig vertrekt deze iets later en hebben we alle tijd. Eenmaal in de bus vallen we allemaal al snel in slaap (het is immers gevoelsmatig nacht). Dat doet bijna iedereen hier in de bus, dus we passen ons gelijk goed aan ).
Na ongeveer zes uur rijden komen we aan in Laem Ngop waar we op de ferry naar Koh Chang (een eiland dus) stappen. Het voelt al aardig als een dagtripje in plaats van een verlengde heenreis (gelukkig maar). De verroeste veerboot duurt een uur (in plaats van 45 minuten) en daarna stappen we weer over op een songthaew (pickup met bankjes in de bak gemonteerd wat dient als taxi). Midden in de uitlaatgassen en hitte worden we in een uurtje tijd naar ons hotel (Bailanbeach Koh Chang) gebracht. Vanuit de taxi krijgen we al wel een aardig idee van het eiland, mooi groen en bergachtig met veel regenwoud.

Ferry

 Eenmaal daar staan we allemaal te springen om een plons in het zwembad te nemen. Heerlijk! Het eerste Chang biertje hakt er gelijk goed in, dus daarna op zoek naar eten (kids willen pizza maar dat kunnen we helaas niet vinden). Dus zij krijgen hun eerste pannenkoek en wij gaan aan de Thaise maaltijd. Het is een leuk restaurantje, maar als we gaan zitten worden we meteen zo'n beetje opgegeten door de muggen. Dat is gelukkig van korte duur (na ons snel ingesmeerd te hebben en de anti muggen coils aangestoken te hebben).

Na het eten naar huis en om acht uur vallen we snel in slaap. Toch is zo'n eerste nacht raar. Je bent doodmoe, en vervolgens lig je om elf uur 's avonds samen gestresst wakker in bed van de jetlag. Hmm gelukkig weten we inmiddels hoe dat komt en starten we tegenwoordig in een wat (voor ons doen, nog steeds minder dan dertig Euro per nacht) luxer hotel met een paar bijkom/relax dagen. Maar wat zijn we weer trots op onze kleine mannetjes, die de hele reis zonder mokken en morren hebben doorstaan! Al met al een aardig lange reis (anderhalf uur trein, elf uur vliegtuig, zes uur bus, een uur veerboot en een uur taxi), maar stukken korter in vergelijking met de dertig uur van vorig jaar.

 

Zwemmen en snorkelen
Maandag 1 juli 2013. Koh Chang, Thailand.

Rond negen uur worden we wakker. Het ontbijt is tot tien uur dus we kleden ons snel aan. We hadden nog uren kunnen blijven hangen/liggen maar het is beter gelijk een beetje in het ritme te komen. Vandaag is zwembad/relaxdag; dus we zwemmen veel (echt heerlijk een kind met zwemdiploma), lezen, hangen etc etc. En de snorkelset die Tijmen met zijn verjaardag heeft gekregen wordt goed gebruikt, hij snorkelt het hele zwembad door.

zwembad-koh-changkajakken-koh-chang

 In de middag gaan Tijmen en Hugo nog een stukje kajakken. Na het douchen op zoek naar pizza. Gelukkig hebben ze dat in het Franse tentje (Saint Tropez) bovenaan bij het hotel. helaas geen Thais hier dus wij ook maar aan de veel te dure pizza (in vergelijking dan). Het eten wordt met de jaren gelukkig ook meer gezellig dan noodzaak. We spelen UNO en kwartet.

Het resort is trouwens prima. Nette huisjes met stapelbed voor de jongens, verder rustig en relaxt met comfort. Helemaal wat we zochten. Het ligt helemaal aan de zuidkant van het eiland en is daarom minder druk en toeristisch.

 

Oorontsteking
Dinsdag 2 juli 2013. Koh Chang, Thailand.

's Nachts gaat het opeens heel wat minder. Tijmen heeft veel oorpijn, daar klaagde hij 's middags ook al over, en kan niet slapen. Hij heeft veel onder water gezwommen, misschien dat het daardoor komt. Rond een uur of drie-vier valt hij, en wij dus ook, dan uiteindelijk in slaap. Om kwart over negen worden we dan wakker. Mees heeft nergens iets van gemerkt, die heeft twaalf uur gepit.

Na het ontbijt meteen met de taxi naar de, peperdure, International Health Clinic. Conclusie; Tijmen heeft een oorontsteking. Daarvoor krijgen we oordruppels, antibiotica (koel bewaren, maar hoe?) en ibuprofen. Kost tweehonderd Euro inclusief consult, maar dan heb je ook wat. Vervolgens geen visa bij ons, dus met de ambulance op zoek naar een ATM, om daar erachter te komen dat of de apparaten buiten werking zijn, of dat de pas het niet doet. Dan maar het paspoort daar laten, morgen op weg naar Cambodja komen we hier toch langs, we betalen dan wel. Hopelijk wordt het vergoed door de verzekering!

Daarna terug met de songthaew. Ivanka en de kids terug naar het huisje en Hugo naar Lonely Beach om te pinnen en een beetje rond te kijken. Mooi strand, wit met palmbomen. Daar meteen de transfer van morgen naar de grens met Cambodja geregeld; 350 Baht tot aan de grens, ritje van zes uur ongeveer (?).

kokosnotenzonsondergang

 Terug bij het huisje ligt Tijmen te slapen en is Mees lekker aan het zwemmen. Het slapen en de medicijnen doen Tijmen goed, 's avonds kunnen we toch nog gezellig even met z'n viertjes eten bij het restaurant. En UNO doen natuurlijk, inmiddels doen we er ook al kwartet mee! We gaan op tijd slapen, want morgen gaat de wekker om zes uur.

Vervolg reis in Cambodja


Goodbye Laos
Dinsdag 23 juli 2013. Chiang Rai, Thailand.

De weg van Luang Namtha naar de grens is goed, maar het is wel een enorme slingerweg door de bergen (maar wel weer erg mooi) waardoor Mees wat misselijk wordt. Om half negen vertrokken, komen we om een uur of één aan bij de grens. Daar blijkt onze overtocht, de grens is de Mekong rivier, pas om drie uur te zijn. Dus in het grensplaatsje maar even lunchen. Eenmaal met de boot aan de andere kant in Thailand blijkt ons busje pas om vijf uur te vertrekken. Ondanks de lange wachttijd, is dit wel een hele leuke en relaxte grensovergang. De rit naar Chiang Rai gaat voorspoedig. Wat een verschil met Laos zeg, voor ons gevoel rijden we ineens in een heel rijk land.

dag-laoshallo-thailand

 In Chiang Rai aangekomen nemen we vanaf het busstation de taxi naar ons resort (wat klinkt dat slecht zeg, resort haha). Als we door Chiang Rai rijden krijgen we echt een cultuurshock, wat een drukte en wat is dit ontwikkeld, veel auto's (in Laos kon je op de hoofdweg midden op de weg fietsen), moderne gebouwen en drukte. En dan is Chiang Rai nog maar een kleine stad, we verlangen wel al enorm terug naar het onontwikkelde rustige Laos.

Om half acht komen we aan bij het resort. Lekkere reisdag, twaalf uur gereisd en we hebben achtereenvolgens gezeten in een sangtheaw, lokale kippenbus, weer een sangtheaw, boot, minibus en taxi. Het is donker en het regent en het lijkt wel of we de enige gasten zijn. Het Mohnfahsai Resort ligt erg afgelegen en we hebben geen enkele review op Tripadvisor kunnen vinden, dus het is best spannend, kost ook 50 Euro, vijf keer de prijs van onze kamer in Luang Namtha. We moeten nog eten en het resort heeft geen restaurant en het regent superhard. Gelukkig is er een mannetje zo aardig om ons naar een restaurant te brengen en weer op te halen. Het was nog een heel leuk tentje ook, waar Hugo een hot en chili curry chicken heeft besteld, maar deze was zelfs voor hem te pittig!


Zwembaddag in Chiang Rai en naar Bangkok
Woensdag 24 juli 2013. Bangkok, Thailand.

We hadden deze luxe kamer geboekt omdat we maar één dagje hebben hier en deze dan als zwembaddag hadden ingepland na het reizen door Cambodja en Laos. Het resort is een beetje rommelig (heeft ook wel weer wat, niet zo westers gelukkig). We zijn de enigen bij het zwembad, en helaas geen ligbedden, maar ach... de kids vermaken zich en het is relaxt. Hugo en ik zijn ondertussen alweer erg nieuwsgierig naar wat er buiten het resort is. We zitten vlak bij een meer en er zijn hier meer resorts. Gelukkig moeten we voor lunch de deur uit en kunnen we dus toch nog wat zien. Wat ook fijn is, is dat we tot vertrek naar het vliegveld (zeven uur 's avonds) in onze kamer mogen blijven. Was even lastig om te regelen, want er spreekt hier niemand Engels, maar gelukt!

Voor de lunch lopen we naar de buren, Naga Hill. We krijgen wel een beetje spijt dat we hier niet hebben geboekt, echt veel sfeervoller, mooier zwembad en zelfs iets goedkopere kamers. Dan maar even lekker loungen hier met de lunch. Zo, wel prijzig, alles bij elkaar zeker zeventien Euro. Als je dat vergelijkt met ons avondeten van vier gerechten met drinken voor een Euro of acht...

Na de lunch weer terug naar het zwembad en nog even genieten van het niks doen. De jongens snorkelen weer heel wat af. Om zeven uur uiteraard tot grote vreugde van Tijmen op naar het vliegveld. We eten hotdogs op het vliegveld en om twintig voor tien stijgen we dan op met Airasia. Aankomst om elf uur en met een geschifte taxichauffeur die letterlijk met 140 door Bangkok raast, komen we dan rond een uur of 24.00 aan bij onze guesthouse, Siam 2 vlakbij de backpackers hoofdstraat Khao San Road.


Weer thuis
Vrijdag 26 juli 2013. Nederland.

Na een korte maar redelijk nacht de stad in. Maar Bangkok overdag vinden we niet geweldig. We maken wel een leuk (maar véél te duur) boottochtje met een privé longtail boot (van twintig meter lang) over de klongs. Interessant om te zien hoe de mensen hier in gammele huisjes wonen aan het vieze water, maar echt mooi is anders.

Daarna lopen we naar het Royal Palace, maar als we zien hoeveel toeristen hier rondlopen lopen we maar snel door en na heel wat onderhandelen vinden we dan een tuktuk die ons naar Chinatown wil brengen voor een redelijke prijs. Chinatown is wel aardig, superdruk, leuke eetstalletjes, maar de mooie Chinese huisjes die we zo vaak in andere Chinatowns zagen zijn er niet, en eigenlijk hebben we dit ook wel snel gezien. We besluiten terug te gaan. We zijn allemaal moe van de korte nacht en hebben geen zin in die drukte, we krijgen er na Laos zo'n gestresst gevoel van. We lunchen op straat (loempiaatjes en stokjes met varkensvlees rechtsreeks van de bbq) en gaan naar ons guesthouse. We hadden dit guesthouse (New Siam 2) vastgelegd omdat dit één van de weinige budget plekken is met zwembad, dus daar moeten we dan maar gebruik van maken. Tijmen en Mees vermaken zich weer super en springen continue in het water.

's Avonds eten de jongens vlakbij Khao San Road prijzige pizza en daarna lopen we naar Rambuttri Road waar het erg gezellig is en je lekker lokaal op straat kan eten. Ivanka heeft erg lekkere pathai (één Euro!) en Hugo oké kip met garlic en peper. Wel een leuke gezellige afsluiting van deze vakantie. Daarna nog even inpakken op de kamer en de jongens kijken nog even Cartoon Network en om tien voor elf met de taxi (dit keer een chauffeur zonder zelfmoord neigingen) naar het vliegveld.

Mees valt in de taxi in slaap, en slaapt op het vliegveld lekker door. Tijmen rent helemaal happy langs alle gates op zoek naar allerlei verschillende vliegtuigmaatschappijen. Om kwart over twee 's nachts vertrekken we dan eindelijk. De vlucht van een uurtje of twaalf gaat prima, we slapen redelijk wat en vrijdagochtend Nederlandse tijd landen we vroeg op Schiphol en pakken we de trein naar Nijmegen waar Carla ons opwacht en terugbrengt naar huis.

Het was weer een mooi avontuur. Met Laos als absoluut hoogtepunt, gelukkig hebben we daar de meeste tijd doorgebracht. Cambodja was ook zeer zeker de moeite waard, en van Thailand hebben we niet veel gezien. En eerlijk gezegd denk ik niet dat we heel snel een keer Thailand beter gaan bekijken, dan zijn er denken we interessantere plekken op de wereld. Naar Laos gaan we zeer zeker een keer terug, we hebben het gevoel dat we daar nog niet klaar mee zijn. De laatste week van de trip hebben we weer volop zitten dagdromen over de reis van volgend jaar. Dat moet Latijns Amerika worden, en dan zitten we te denken aan Nicaragua of Panama. Heerlijk dat we daar nu alweer over na kunnen denken...

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!