Arnout, Saskia, Simon en Felix

Saskia en Arnout lange rondreis met dreumes en peuter Filippijnen
21 augustus 2009 - eind februari 2010

Samen maakten Arnout en Saskia al meerdere lange reizen. Van Caïro naar Sulawesi over land en dwars door Afrika van Kaapstad naar Amsterdam. Nu trekken ze samen met Simon (3) en Felix (2) voor zes maanden door Indonesië, Australië, Nieuw Zeeland, China, Filippijnen, Sri Lanka en India. Arnout heeft zijn baan bij Microsoft opgezegd en Saskia neemt een sabbatical van haar werk bij Ahold. Het nieuwe avontuur kan beginnen!

Door Arnout en Saskia Hemel


Eerste indruk van Manilla
Vrijdag 22 januari 2010. Manilla, Filipijnen.

De eerste 24 uur zit er alweer op in Manila en we vinden het prachtig. Een lekkere chaos! Vooral het verkeer is voor de advanced driver. Simon en Felix kraaien van plezier als we wederom bijna gaan botsen met de taxi. Wij houden ze vooral goed vast…

altalt


Stress op de Filippijnen?!
Dinsdag 2 februari 2010. Siquijor, Filippijnen.

Siquijor staat naast haar mooie stranden ook bekend als eiland van de magie. Elk jaar rond Pasen komen velen hier naar toe om advies te krijgen van witch dokters. Deze hebben een heel scala aan drankjes en rituelen om boze geesten weg te jagen. Omdat we wel benieuwd zijn naar deze dokters rijden we met een ronkende tricycle taxi (brommer met zijspan) de bergen in. De dokter blijkt te wonen in een klein modderig hutje waar de kippen en varkens rondscharrelen. Hij is bijna 100 jaar oud en dat is hem ook wel aan te zien. In eerste instantie krijgen we flesjes love potion aangesmeerd (zien we eruit alsof we dat nodig hebben?), maar daarna begint het echte werk.

altalt

De dokter is erg snel in zijn diagnose; na een paar seconden de pols van Arnout gevoeld te hebben weet hij zeker dat deze kerngezond is. Maar helaas is er iets mis met Saskia; na veel heen en weer gepraat, want het woord is niet bekend in Tagalog (de lokale taal), komt het eruit: ze heeft last van stress. Iets met kinderen krijgen, heel druk hebben en nog wat vaagheden. De patiënt heeft zich in jaren niet zo relaxt gevoeld, maar ja een witch dokter spreek je niet tegen en de behandeling wordt gestart. Deze bestaat uit het uitroken van de slechte geesten en een lotion. Het uitroken is vooral heel warm onder de voeten en de helende medicijnen ruiken erg naar kokosolie, maar het resultaat is verbluffend. Sas voelt zich een ander mens en is voor eeuwig verlost van boze geesten (en natuurlijk een kleine fee voor de dokter).

Echte stress zal je niet snel krijgen hier op de Filipijnen. Buiten grote steden als Manilla en Cebu, waar het echt een heksenketel is, kabbelt het leven op de overige 7000 eilanden voort in rustig tempo. Kleine dorpjes, wat brokkelige kerken (overblijfsel van de Spaanse bezetting), weinig verkeer en heel veel kinderen. Geboortebeperking is nog steeds een taboe-onderwerp in dit katholieke land. Verder is het zeer corrupt en neemt de huidige presidente Gloria Arroyo het niet zo nauw met de mensenrechten (onlangs werden weer vele journalisten vermoord). Het is dan ook wel grappig om overal grote borden te zien waarop staat dat het dorp de presidente bedankt voor de geweldige haven/school etc. Meestal zie je dan een wat verlopen steiger waar nog geen normale boot kan aanleggen. Een beetje een hopeloos land dat niet echt lijkt te profiteren van de economische ontwikkeling die Azië doormaakt. Het belangrijkste exportproduct is de Filippijn zelf, die aan het werk is als helper in Hongkong en Singapore, op de grote vaart of in de bouw in het Midden Oosten.

altaltalt

Wat ons vooral schokt is de het grote aantal westerse mannen met veel te jonge Filippijnse meisjes. In elk resortje zien we ze: hij zeker dik in de 50, kalend en met dikke buik en zij net 20, slank, lange donkere lokken en de hele dag in de weer met haar mobieltje.

En hoe is het reizen met kinderen hier? We beginnen het een beetje onder de knie te krijgen, maar moesten wel even wennen. Het reizen tussen eilanden met de boot kost veel tijd en vluchten gaan altijd via Manilla (niet zo handig als je van eiland A naar B wil die beiden ver van Manilla liggen).

Ook goede accommodatie is best lastig te vinden. Veel plekken zijn wat verlopen of verlaten en dan voelen we ons al snel niet zo op ons gemak. We hebben daarom besloten om wat luxere plekken te kiezen zodat we het echt naar onze zin hebben en de jongens lekker kunnen spelen, zwemmen en kwallen vangen.

altaltalt

Tja, niet echt stressvol en we genieten nog even verder voordat we 10 februari op het vliegtuig stappen naar Sri Lanka voor de laatste etappe van onze reis. Op 4 maart landen we weer op Schiphol.

Vervolg reis op Sri Lanka

Reacties  

#1 Verblijfplaatse n om aan te radenGuest 23-01-2019 13:18
Hallo Arnoud en Saskia,
Wat een geweldige reis hebben jullie gemaakt.
Wij gaan volgend jaar eind februari naar de Filippijnen met onze kinderen van 5 en 2,5. Eerst zijn we beginnen dichtbij Manilla vanwege een bruiloft en daarna willen we graag naar de eilanden.
Ik ben erg benieuwd naar de verblijfplaatse n die jullie zouden aanraden met jonge kinderen.
Zouden jullie ons kunnen vertellen waar jullie heel prettig hebben gelogeerd?

Met vriendelijke groet,
Lobke en Thijs

Inhoudsopgave

  1. Manilla
  2. Siquijor
Altijd gesloten?

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!