Artikelindex

MarijeMichielArgentinie200Marije en Michiel op wereldreis met jonge kinderen: Argentinië
14 september 2012 - april 2013

Samen maakten Marije en Michiel al verre reizen naar Azië, Amerika en Afrika. Ook na de komst van Hylke in 2006 zijn de reiskriebels geenzins verdwenen. Tijdens deze reis zal hij al voor de derde keer voet op Thaise bodem gaan zetten. Voor deze wereldreis van zeven maanden hebben ook zijn zusjes Aafke (5) en Mette (3) zich ingeschreven. In september stapt deze reislustige familie uit het vliegtuig in Buenos Aires om pas in april 2013 vanaf Colombo de terugreis naar hun thuis in Zweden te aanvaarden. We kijken uit naar hun avonturen.

door Marije en Michiel

Op wereldreis
Maart 2012. Zweden.

Toen wij in september 2004 terugkeerden van een reis van vier en een halve maand door Azië, spraken we samen af om ooit nog een keer een dergelijke reis te maken, maar dan langer. Het is inmiddels acht jaar later en dus tijd om deze afspraak in te lossen. Een kleine complicatie is dat we inmiddels drie jonge kinderen hebben. De oplossing? Ze gaan gewoon gezellig mee! Van september 2012 tot april 2013 gaan we met het hele gezin op wereldreis! Het plan is om in totaal zeven maanden op pad te gaan!

Wij hebben een zogenaamd, Round the World Ticket gekocht. De reis zal op 14 september beginnen in Londen, vanwaar we naar Buenos Aires in Argentinië vliegen. We willen ongeveer twee maanden in Zuid Amerika rondreizen. Vervolgens zullen we dan in Santiago de Chile aankomen, vanwaar we verder vliegen naar Auckland in Nieuw Zeeland. Het plan is om daar de ouders van Marije te treffen en dan gezamelijk gedurende vier weken het land te verkennen.

Hierna vliegen we door naar Melbourne, Australië. We willen een week of vijf in dit land rondreizen, wellicht met een camper. We zullen dan in Brisbane uitkomen en daarvandaan doorvliegen naar Jakarta, Indonesië. We hebben dan een week of vijf de tijd om via Java naar Bali te reizen. We zullen dan vanaf Denpasar het land verlaten en via Singapore doorvliegen naar Saigon in Vietnam. We willen in Vietnam een week of drie doorbrengen en over land uiteindelijk in Bangkok, Thailand uitkomen.

Thailand kunnen we natuurlijk niet zomaar verlaten zonder tenminste een week ergens op een mooi eiland door te brengen Uiteindelijk zullen we vanaf Bangkok doorvliegen naar Colombo, Sri Lanka alwaar we de laatste paar weken zullen doorbrengen. Tenslotte zullen we via Londen rond half april weer terugkomen in Zweden. Met een beetje geluk wordt het dan net lekker weer.

Wie zijn wij
Hylke is zes jaar oud en wordt onderweg in januari zeven jaar. In Zweden is hij nog niet leerplichtig wat dan ook één van de redenen is dat ons gezin deze reis kan maken. Aafke is bij vertrek net vijf jaar oud. Het maakt Aafke niet zoveel uit waar we naartoe gaan maar ze wil wel graag koala’s en kangaroes zien. Mette wordt een paar weken na vertrek drie jaar oud. Het zal haar een zorg zijn of we naar Ameland of naar Bali gaan, als ze maar geregeld met haar doek bij papa of mama op schoot kan zitten.

Marije is bij vertrek 35 jaar. Ze werkt als huisarts bij een grote groepspraktijk in Örebro. ’Dat we deze reis met zijn vijven kunnen maken vindt ik helemaal fantastisch. Ik kijk vooral uit naar de tijd samen, om de smoeltjes van de kinderen te zien als er een aap of kangoeroe voorbij komt rennen en dat we zoveel nieuwe landen kunnen ontdekken en ervaren’. Michiel wordt kort na vertrek 47 jaar. Hij werkt als internist en maag-darm-leverarts in Örebro. ’Uitstel leidt tot afstel en ik vind dat als je iets graag wilt, dat je het dan ook moet doen. Vandaar deze wereldreis’.

 

Nog een maandje werken
Woensdag 1 augustus 2012. Zweden.

Dit is de eerste update. Over anderhalve maand vertrekken we voor onze zeven maanden durende wereldreis. Zo langzamerhand beginnen de kriebels te komen! Ook de kinderen, met name Hylke, zijn er inmiddels erg mee bezig. Tegelijkertijd zijn we nog volop aan het werk en hebben we het gewoon druk met ons dagelijks leven, dus de gedachte dat we over anderhalve maand gaan vertrekken komt ons nog wat onwerkelijk voor. Vooralsnog werken we allebei tot 1 september en dan hebben we nog twee weken vrij voordat we vertrekken.

Vóór vertrek valt er natuurlijk wel het één en ander te regelen en dat hebben we hier eens op een rijtje gezet:

Hoe hebben we het geregeld met het werk?
Wij bevinden ons in de gelukkige positie dat wij, omdat we in Zweden wonen, recht hebben op enorm veel ouderschapsverlof. We hebben zó veel dagen over dat we makkelijk een jaar weg zouden kunnen. We gaan echter niet al die dagen gebruiken; ik (Michiel) heb ruim drie en een halve maand vakantiedagen gespaard. Daar komt ook nog anderhalve maand compensatie voor ziekenhuisdiensten bij. Dat betekent dus dat ik van de acht maanden die we in totaal vrij nemen, er vijf maanden volledig betaald zullen worden. Marije heeft wat minder vakantiedagen en dienstcompensatie, maar gecombineerd met ouderschapsverlofdagen kunnen we gerust acht maanden vrij nemen en daarbij ook nog een meer dan behoorlijk inkomen behouden. Overigens zijn we al twee jaar geleden op het werk gaan aankondigen dat we in september 2012 wilden vertrekken. Ons vertrek komt dus niet als een verrassing en er was dus ook ruim de tijd om vervanging te regelen.

Hoe zit het met leerplicht van de kinderen?
In Nederland zou dit een probleem zijn. In Zweden is dat niet het geval want de kinderen zijn nog niet leerplichtig. Hylke wordt in januari 7 jaar. Dat betekent dat hij vanaf augustus, als het nieuwe schooljaar weer begint, leerplichtig is. Voor de meisjes is dit nog niet aan de orde.

Wat doen we met het huis?
Het is natuurlijk plezierig als ons huis tijdens onze afwezigheid bewoond wordt en dat er dus iemand is die op je spullen past en in de winter de sneeuw van de oprit en van het dak afhaalt. We hadden echter ingecalculeerd dat we geen gegadigden zouden vinden die ons huis zouden willen huren. Zonder al te veel hoop hebben we toch een advertentie op Blocket.se gezet. Dat is de Zweedse variant van Marktplaats. Binnen een week hadden we het huis verhuurd aan een gezin met twee kinderen. Een onverwachte meevaller!

Wat zijn de kosten van een wereldreis van zeven maanden?
Dat is een goede vraag! Toen Marije en ik acht jaar geleden in Azië rondreisden hadden we een budget van vijfduizend Euro perp persoon. Dit was meer dan genoeg. We hebben destijds alles gedaan wat we wilden doen en hebben nooit het idee gehad dat we op ons budget moesten letten. Onze accommodatie bestond toen uit guesthouses en bungalows, wel altijd met eigen sanitair. We hebben altijd lekker en goed gegeten maar wel grotendeels gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Nu liggen de zaken iets anders omdat er drie kinderen mee gaan. Bovendien zijn we langer op pad. Met name de accommodatie zal toch wat meer kindvriendelijk moeten zijn. Als het even kan dan zullen we iets kiezen met een zwembad. In hete gebieden zullen we kiezen voor kamers met airco. Toch is ons plan om ook nu redelijk ’low budget’ te reizen, in principe eenvoudige accommodatie te kiezen en ook gewoon gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dat vinden we namelijk ook gewoon leuk. Extra kosten zullen we met name maken in de dure landen als Nieuw Zeeland en Australië. Hier en daar zullen we extra vluchten maken en het is heel wel denkbaar dat we bijvoorbeeld in Argentinië of Australië een auto gaan huren. Bovendien is het plan om in Nieuw Zeeland een camper te huren, wat niet goedkoop is.

Vantevoren hebben we inmiddels de nodige kosten gemaakt:
Vliegtickets: We hebben een zogenaamd Round The World Ticket gekocht bij roundtheworldtickets.com. Dit is een Brits bedrijf dat zich in deze tickets heeft gespecialiseerd en aanzienlijk goedkoper is dat de Nederlandse bedrijven als Kilroy en worldticketcenter.nl. We hebben vluchten van Londen naar Buenos Aires, van Santiago naar Auckland, van Christchurch naar Melbourne, van Brisbane naar Jakarta, van Denpasar naar Singapore en van Mumbai naar Londen voor in totaal tienduizend Euro voor het hele gezin. Een reisverzekering via roundtheworldtickets.com kost ongeveer duizend Euro voor het hele gezin. Daarnaast hebben we voor ongeveer driehonderd Euro vliegtickets van Stockholm naar Londen geboekt. Dat betekent dat we via low-cost airlines als AirAsia zelf nog vluchten van Singapore naar Saigon, van Hanoi naar Bangkok, van Bangkok naar Colombo en van Colombo naar Mumbai moeten regelen. Al deze vluchten zijn echter niet duur en gaan ons de kop zeker niet kosten. Daarnaast is het denkbaar dat we in Argentinië en in Australië nog een binnenlandse vlucht zullen boeken. Vermoedelijk gaan al deze vluchten ons in totaal rond vijfduizend Euro kosten.

Paspoorten: We hebben allemaal onze paspoorten moeten laten verlengen, uitgezonderd Mette. Dit heeft ongeveer vierhonderd Euro gekost

Vaccinaties: Marije en ik hebben vroeger al de nodige vaccinaties gehad. We krijgen allemaal nog een orale vaccinatie tegen buiktyfus. De kinderen hebben onder protest de nodige prikken gehad tegen hepatitis A en B en gele koorts. In totaal heeft dit zeshonderd Euro gekost.

Apparatuur:W e hebben nieuwe camera’s gekocht en voor de kinderen via Marktplaats allemaal een tweedehands Ipod, zodat ze in het vliegtuig Angry Birds kunnen spelen en een filmpje kunnen kijken. Kosten: duizend Euro. Een laptop gaat ook mee maar die zal via een budget van mijn werk aangeschaft kunnen worden.

Kleding/rugzakken: We hebben nieuwe sandalen van het merk Teva aangeschaft. Dat zijn heerlijke sandalen die bovendien geschikt zijn voor alle omstandigheden. Tijdens onze reis in Azië hebben we daar continu op gelopen, maar nu zijn ze aan vervanging toe. Ook de kinderen hebben sandalen gekregen. Daarnaast hebben we voor ons allen lichte dichte schoenen aangeschaft. Tenslotte heb ik (Michiel) een nieuwe rugzak gekocht want in mijn oude rugzak vielen gaten. Marije heeft nog een nieuwe dagrugzak gekocht. Kosten: achthonderdvijftig Euro. Samengevat zijn we eigenlijk al ruim veertien duizend Euro kwijt, nog voordat we een stap buiten Zweden hebben gezet.

Om de kosten onderweg te kunnen dekken zijn we ruim twee jaar geleden al begonnen met een spaarplan. Iedere maand is een een vast bedrag naar een aparte spaarrekening, genaamd ’Wereldreis 2012’ gegaan. Daarnaast zijn we, zoals gezegd, onderweg verzekerd van een behoorlijk inkomen. We denken dat we uiteindelijk voldoende budget hebben om tamelijk onbezorgd op reis te gaan.

En wat zijn dan de plannen?
Als we in Buenos Aires aankomen dan worden we opgehaald van het vliegveld en naar ons appartment gebracht. We hebben in de gezellige wijk San Telmo voor een week een mooi appartement van honderd vierkante meter gehuurd. Eerst moeten we allemaal wat uitrusten van de reis, loskomen van ons dagelijke leven, wennen aan het tijdsverschil en op zoek gaan naar een nieuwe dagroutine.

De eerste week doen we dus rustig aan. Daarna willen we in principe drie weken in het noorden en drie weken in het zuiden rondreizen. We gaan in ieder geval richting de Iguazu watervallen. Deze behoren tot de grootste ter wereld en ze liggen op de grens tussen Argentinië, Barzilië en Paraquay. Daarvandaan willen we mogelijkerwijs dwars door Paraquay via noord Argentinië richting de Atacamawoestijn in Chili. Het idee is om daarvandaan een trip naar Bolivia te maken, richting de Uyuni zoutvlakte.

Vervolgens willen we drie weken naar het zuiden, richting Patagonië. In de omgeving van Puerto Madryn zijn er in september/oktober veel walvissen dicht bij de kust en in dezelfde omgeving bevinden zich ook grote pinguïnkolonies. Wellicht dat we dit deel van de route zelf per auto afleggen. In elk geval moeten we zeven weken later in Santiago zijn om naar Auckland te vliegen.

In Nieuw-Zeeland:
Daar zullen we de ouders van Marije treffen, die inmiddels ook een vlucht hebben geboekt. Het is leuk om deels samen te kunnen reizen. Voor de kinderen is het natuurlijk geweldig om opa en oma in de buurt te hebben. Zij zullen met een huurauto rondreizen en in hotelletjes overnachten. Wij zijn van plan om een camper te huren. We zullen wat bezoekjes bij oude roeibekenden gaan afleggen en zeker zijn we van plan het geothermische gebied van Rotarua te bezoeken. Verder ligt alles nog open. We hebben in totaal vier weken de tijd in Nieuw Zeeland. Uiteindelijk zullen we op het Zuidereiland in Christchurch aankomen en vandaar doorvliegen naar Australië.

In Australië:
We hebben nog niets gepland voor Australië, behalve dat we aankomen in Melbourne en vijf weken later zullen vertrekken vanuit Brisbane. We gaan dus Kerst en Oud en Nieuw in Down Under vieren, hopelijk met lekker warm weer en een zonnetje. We overwegen om een auto te huren om rond te reizen. We zullen dan overnachten in Bed and Breakfasts en ook mogelijk ergens een appartementje huren om de kerstdagen door te bregen. Daarnaast overwegen we om vanuit Sidney een vlucht naar Ayer Rock te boeken. In Alice Springs schijnen er allerlei mogelijkheden te zijn om tours in de Outback te boeken. Het is natuurlijk wel hoog zomer en vermoedelijk bloedheet in de Outback. We zullen ter plekke beslissen wat we gaan doen.

In Indonesië:
We komen aan in Jakarta en vijf weken later vertrekken we vanaf Bali. We hebben echter nog geen echte plannen gemaakt, behalve lekker eten en een bezoek aan de Borubudur. Er schijnt in Ubud op Bali een apenbos te zijn met allerlei apen die je zonnenbril willen pikken. Dit is voor Hylke het toppunt van vermaak!

Stopover in Singapore:
Hier hebben we ook nog geen plannen voor gemaakt. Er is in Singapore een prachtige dierentuin waar nachtelijke safari’s worden gehouden. Dat is misschien wel leuk voor de kinderen (en voor ons ook).

In Viëtnam/Thailand:
Ons geliefde Zuidoost Azië waar we ons zo prettig voelen en inmiddels al zo vaak zijn geweest en waar we in 2007 zelfs zijn getrouwd (Koh Samui, Thailand). We hebben hier een week of zes te besteden. Vietnam is voor ons nog een onbekend land. We zullen o.a. tijd besteden in Saigon en Hoi An en we denken er over na om in noord Viëtnam de bergen in te gaan om daar wat dorpjes te bezoeken waar nog authentieke bergvolkeren leven. Daarnaast willen we nog wel ergens op een Thais eiland neerstrijken, liefst op een plek waar veel Zweden zitten. Dan kunnen de kinderen hun Zweedse taal weer wat oppakken. En natuurlijk een biertje op Khao San Road!

In Sri Lanka/Mumbai:
Hier hebben we nog geen plannen voor gemaakt. We zullen het wel zien. Kandy schijnt erg interessant te zijn. Na onze enerverende kennismaking met India in 2004 is het stiekem wel weer leuk om nog een paar dagen in de totale chaos van India te kunnen doorbrengen.

Tot zover dan onze eerste update. Mochten er vóór vertrek nog belangwekkende dingen plaatsvinden dan zullen we dat hier melden. Zo niet, dan zal de eerste update vermoedelijk vanuit Buenos Aires zijn. Overigens zullen we ook te volgen zijn op www.verrereizenmetkinderen.nl Zegt het voort!

Inhoudsopgave

  1. Buenos Aires
  2. Cachi
  3. Cafayate
  4. Salta
  5. Tilcara
  6. Salta
Altijd gesloten?

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!