Zijn jouw kinderen ook gebiologeerd door vulkanen? Door de gedachte dat het hete binnenste van de aarde, dat daar al honderdduizenden jaren gevangen zit, op een dag naar buiten kan barsten? Dat een berg kan veranderen in een vuurspuwend monster? Ook in Europa zijn er prachtige vulkanische gebieden waar je met een gerust hart met je kinderen kunt wandelen en klimmen. 

Italië
De Etna, gelegen op het Italiaanse eiland Sicilië, met een hoogte van 2900 meter kun je helemaal te voet beklimmen. Maar dat hoeft niet. De eerste 1900 meter zijn goed met je eigen auto te doen, en daarna kun je per kabelbaan, jeep of lopend de top bereiken. 
Meer info: https://www.etnasicilie.nl

Vulkaan sicilie Italie 800

Je kunt ook heel goed met je kinderen de Vesuvius, nabij Napels, beklimmen. Je kunt het eerste stuk met de auto of het openbaar vervoer doen. De uiteindelijk wandeling naar de top duurt zo’n 30 minuten. Niet lang, maar door het losse vulkaanzand is het wel niet heel gemakkelijk lopen. Zorg dat je goede schoenen aan hebt! Het uitzicht vanaf de top is adembenemend. 

Vulkaan beklimmen met kinderen

Stromboli, een van de Eolische eilanden ten noorden van Sicilië, staat bekend om zijn regelmatige uitbarstingen. Je kunt met wat oudere kinderen (vanaf 10 jaar) naar de top van de vulkaan wandelen, waarbij je 's avonds de spectaculaire lavafonteinen kunt zien. Goede wandelschoenen en een hoofdlamp zijn hierbij noodzakelijk. 

Spanje
De vulkaan de Teide op het Canarische eiland Tenerife, is de hoogste berg van Spanje en een populaire bestemming voor wandelaars. Het beklimmen van de Teide is toegestaan, maar je hebt een vergunning nodig die van tevoren moet worden geregeld. 
Meer info en boeken: https://www.volcanoteide.com/nl

Vulkaan Teide Tenerife 800

IJsland
De uitgelezen plek om vulkanen te bezoeken is natuurlijk tijdens jullie IJsland-reis. Op het eiland zijn er zo’n 130 actieve en inactieve te vinden. De actiefste liggen gelukkig ver van de bewoonde wereld, waardoor je veilig naar IJsland kunt.
Een leuke tip met kinderen: https://www.allesoverijsland.nl/icelandic-lava-show-vik/#

Vulkaan uitbarsting ijsland 800

Frankrijk
De vulkanen in Frankrijk vindt je met name in het Centraal Massief. 

Chaîne des Puys: Dit is een keten van meer dan 80 vulkanen verspreid over de regio Auvergne, in het Centraal Massief. De meest prominente vulkanen zijn onder andere de Puy de Dôme, de Puy de Sancy en de Puy de Lemptégy.

Puy de Dôme: Gelegen in het Centraal Massief, is de Puy de Dôme een van de bekendste vulkanen in Frankrijk. Het is een slapende stratovulkaan en een populaire toeristische bestemming vanwege het panoramische uitzicht vanaf de top.

Puy de Sancy: Met een hoogte van 1.885 meter is de Puy de Sancy de hoogste berg in het Centraal Massief. Het is een slapende stratovulkaan en een populaire bestemming voor wandelaars en skiërs.

Deze vulkanen vormen slechts een selectie van de vulkanische activiteit in Frankrijk. De vulkanen in het Centraal Massief zijn over het algemeen slapend of uitgedoofd.

Vulkanen in Frankrijk met kinderen 800

Vulcania, een informatief pretpark over vulkanen en onze planet aarde. Een plek om plezier te hebben en de geheimen van het vulkanisme, bijzondere natuurverschijnselen en het zonnestelsel te ontdekken. Gelegen in het hart van de Puy-de-Dôme regio, op 20 minuten van Clermont-Ferrand. Zijn jullie in voor een vrolijk wetenschappelijk avontuur?
https://www.vulcania.com/en/

Let op: Voordat je een vulkaan beklimt, is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals je verdiepen in de maatregelen van lokale autoriteiten, het volgen van eventuele richtlijnen of waarschuwingen met betrekking tot vulkanische activiteit, het meenemen van de juiste uitrusting en het kiezen van een ervaren gids als dat nodig is.

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!