(Heb je verslag deel 5 over Whistler al gelezen?)

Yiehaaa
Zondag 16 juli 2023. Clearwater, Wells Gray Provincial Park, Canada. 

Het begint misschien voor jullie als reisverslaglezer wat eentonig te worden, voor ons blijft het geweldig: die uitzichten onderweg. Zoveel groen, bergen, wolken, ruimte, meren, rivieren; hier raak je gewoon nooit op uitgekeken. Misschien is dat ook wel het hele idee achter zo’n roadtrip: je rijdt van plek naar plek en geniet van wat je onderweg ziet. Deze keer was het Lillooet waar we een tussenstopje maakten tijdens de toch wel lange rit van Whistler naar Clearwater. Zoals een vriendin het omschreef: het lijkt wel zo’n wallpaper, zo’n achtergrond voor je computerscherm. 

Lillooet wallpaper

Na een rit van zo’n zes uur zijn we aangekomen in het wilde westen van Canada, tenminste, daar doet alles aan denken. Onderweg zien we veel kale stukken land, met hier en daar plukken helmgras en we vragen ons af of dit de savanne kan zijn. Of is het toch een prairie? In het resortje waar we verblijven hangt boven de deur naar het restaurant: Saloon. In het restaurant hangen jachttrofeeën: opgezette koppen van een rendier en van een os met grote hoorns. Ernaast aan de muur twee jachtgeweren.

Wells Gray Guest Ranch

We zijn op een farm in Wells Gray Provincial Park en slapen hier in een houten cabin met uitzicht op het weiland. Onderweg heeft de blauwe lucht plaatsgemaakt voor grijze dikke smog die door de wind hierheen is gevoerd. Van vrienden krijgen we vaak de vraag of we geen problemen ervaren door de bosbranden. Behalve de smog en de vele waarschuwingen, zijn we er zelf niet mee in aanraking geweest. We houden natuurlijk wel de kaarten in de gaten waarop de branden worden aangegeven. 

Smog zon gras

Bij de farm waar we verblijven zijn heerlijk veel dieren: paarden, runderen, honden, een poes en we zien heel vrolijke kolibries uit de waterbakjes drinken. We missen Paco en Poesje natuurlijk wel en heerlijk om weer even dieren te kunnen aaien. Ook even wennen: we hebben hier geen bereik met onze mobiele telefoon en ook geen wifi-signaal in de huisjes. Het is opvallend hoeveel mensen voor hun cabin een papieren boek lezen. Voor de receptie is het druk met mensen die op hun telefoon zitten, dat is de enige plek waar wel wifi is.  

kolibrie canada

poes aaien

koeien wei

In het Wells Gray PP is de Helmcken waterval de grootste trekpleister, daar gaan we dus naartoe. Wat zijn watervallen toch altijd indrukwekkend; de kracht waarmee die kolkende watermassa valt, het donderende geraas waar dat mee gepaard gaat. Het heeft ook iets gevaarlijks, raakt ook aan de angst om meegesleurd te worden en compleet overspoeld te worden. We bekijken deze waterval daarom maar veilig vanaf de overkant en later van de zijkant, waar we ook een allerliefst eekhoorntje op een nootje zien knagen. Hij blijft gewoon zitten terwijl wij hem/haar filmen. 

Helmcken Fall

Eekhoorn

De weg door het park gaat door als onverhard pad en leidt uiteindelijk naar Clearwater Lake. We hebben een kleed mee en boekjes om te lezen, en op de steiger vanwaar ook de bootjes en kano’s vertrekken liggen we een tijdje loom te zijn. We hangen met onze voeten in het water, zien een dikke vis rondzwemmen en een donzige bij denkt dat de bloemetjes op Jentes jurk echt zijn. 

Clearwaterlake kano

Op de terugweg stoppen we nog bij een andere waterval, de Dawson Falls. Ook zo prachtig weer. 

Dawson Falls Wells Gray

Dawson Falls Wells Gray2

We drinken koffie bij Tim Hortons, een soort goedkopere Starbucks, en rijden daarna nog even naar het Dutch Lake. Die naam heeft oorspronkelijk niets met Nederland te maken, de oorspronkelijke naam was Deutch lake, vanwege de twee Duitse boeren die rond het meer woonden, lees ik. Later is de naam veranderd in Dutch lake omdat er in 1946 negen soorten Nederlandse waterlelies geplant zijn. 

Dutch Lake Clearwater

Jente bij Dutch Lake

Tijdens het avondeten zien we de zon langzaam in de horizon zakken. Die smog is natuurlijk geen goed teken, maar zorgt wel voor prachtige kleuren: bomen in allerlei tinten groen en grijs. In de verte landen twee grote bruine kraanvogels die om elkaar heen beginnen te dansen, en ik bedenk dat ik een verrekijker op m’n verlanglijstje zet. Een mooier eind van de dag kunnen we niet wensen: de kraanvogel staat namelijk symbool voor geluk en een lang leven. 

Zonsondergang smog


>>> Ook deze reis maken met Riksja Travel? Bekijk hier de reis die wij nu maken!

>>> Reis gelijk door naar ons verslag over het Jasper National Park. Zó mooi! 

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!