Vrolijk op de achterbank - Autorijden met kinderen

Het belangrijkste advies voor een lange autotrip met kinderen? Zorg dat je zelf goed uitgerust op pad gaat! De kinderen mogen best moe zijn, zeker als het makkelijke slapers zijn. Hier volgen een aantal tips om het onderweg ook gezellig te houden. 

autofoto freepik

Scherm: Of je nu een telefoon of tablet gebruikt, zorg dat je van tevoren de nodige spelletjes, films, series en luisterboeken hebt gedownload. En voor je eigen rust is een koptelefoon geen overbodige luxe. 

Spelletjes: Na een tussenstop even een tijdje geen scherm is een goed idee. Er zijn veel leuke spelletjes te bedenken waarbij de kinderen vanzelf de omgeving gaan bekijken. 

  • -Ik zie ik zie wat jij niet ziet…
  • -Ik ben het vrouwtje van Papsou. Ik kom eens in het jaar en dat is nou. Ja en nee versta ik niet. Zwart en wit verkoop ik niet. Wat wil je van me hebben?De anderen mogen nu zeggen welke spullen ze van het vrouwtje willen kopen. Maar degene die het vrouwtje is, mag de woorden ja/nee/zwart/wit niet zeggen. Het is natuurlijk de bedoeling ervoor te zorgen dat ze moeilijke vragen krijgt waar het antwoord heel gemakkelijk ja of nee op is. Of zwart of wit natuurlijk. Als ze die woorden toch zegt, is ze af en mag de volgende het vrouwtje zijn. 
  • -Ik ga op vakantie en neem mee…
  • -Dierenspel: De eerste noemt een dier, bijvoorbeeld Nijlpaard. De volgende moet een dier bedenken dat begint met de D. Dwerghamster bijvoorbeeld. De volgende noemt een dier met de R. Degene die geen dier meer kan verzinnen is af. Degene die het het langst volhoudt, heeft gewonnen. 
  • -Wie ben ik? Een iemand neemt een persoon/dier/voorwerp in gedachten. De anderen mogen om beurten vragen stellen tot iemand het heeft geraden.
  • -Lettergrepen: De eerste noemt een woord van twee of meer lettergrepen. De volgende gebruikt het laatste lettergreep, en vormt daar een nieuw woord mee. Bijvoorbeeld: Kledingkast – Kastdeur – Deurpost – Postbus – Bus… en ga zo maar door. Degene die het niet meer weet, is af. 

Eten: Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar probeer snoep en vet zoveel mogelijk te vermijden. Kies in plaats daarvan liever voor een gezonde snack: Blauwe bessen, tomaatjes, worteltjes, een stukje jonge kaas, druiven, paprika en komkommer in reepjes (evt met een yoghurtdipje) en (ongezouten) noten. Naast gewone boterhammen zijn bananenbrood en mueslibrood natuurlijk ook erg lekker! 

Tussenstops: Vanaf een jaar of vier kun je de kinderen al duidelijk maken dat het een lange reis gaat worden. Bereid ze hier op voor. Laat jonge kinderen hun knuffel hier ook op voorbereiden. Het werkt vaak goed als je hun verantwoordelijkheidsgevoel kunt aanspreken. Als je route al duidelijk is, vertel de kinderen waar en wanneer jullie (ongeveer) gaan stoppen. Zoe vooraf een leuke plek uit waar voldoende bewegingsruimte is. Laat ze daar even lekker rennen, voetballen en plassen. 

Bekijk hier de mooiste bestemmingen binnen Europa >>>

Weet jij meer goede tips? Leuk als je je aanvulling achterlaat in de comments! 

{jcomments on}

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!