In ruil voor oppassen en spelen met de honden en kat, logeren Nienke, Walter en kinderen in een prachtig huis in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. De dieren zijn door het dolle heen dat er speelkameraadjes zijn. Hier proberen ze te onthaasten, viert Nienke haar verjaardag met een heerlijke taart en spotten ze hun eerste wildlife tijdens een wandelsafari. Het is echt begonnen!

Aangekomen in Lusaka
Juli 2021, Lusaka, Zambia. 

Het is nog een uur rijden naar ‘ons huis’ wat in Trotover Leopard Hill staat. We kijken, al rijdende in de auto, nu al onze ogen uit. Zo op het eerste gezicht is alles hier prima geregeld: goede wegen, niet te druk en helemaal niet zo primitief als de kinderen het zich hadden voorgesteld, zeggen ze. 

Het huis waarin we logeren is super. Drie slaapkamers, twee badkamers, een ruime keuken, veranda en grote tuin. En drie honden en een kat waar we gedurende ons verblijf op moeten passen als betaling van ons verblijf. De dieren zijn door het dolle heen en superblij met onze komst. Vooral Stan is meteen niet meer bij de beestjes weg te krijgen. 

Lusaka huis reizen met kinderen

Het is inmiddels einde middag en we zijn best moe van de reis. We doen een hapje en drankje bij Iris en Anne, die tien minuten wandelen bij ons vandaan wonen. Rond 21.00 uur gaan we slapen, daar zijn we wel aan toe nadat we een nacht hebben over geslagen. De kinderen hebben de reis fantastisch goed gedaan, we hebben ze amper gehoord en zijn heel erg trots op hoe ze zich hebben gehouden. 

Lusaka diner reizen met kinderen

Als we zo rond 7.00u opstaan is het zowel binnen als buiten (nog) erg koud. Het is winter hier, en dat houdt qua weer in dat het droog is, (regenseizoen is van nov t/m maart) en de temperatuur lager ligt. Hier in Lusaka is het overdag tussen de 16 en 23 graden en ’s nachts koelt het af naar 6- 10 graden) Overdag is dat prima, maar ‘s avonds en ’s nachts vinden we het erg fris. 

Vandaag gaan we het een en ander regelen. We kopen een simkaart voor mij (Nienke) zodat contact houden iets makkelijk kan, want met ons Nederlandse nummer hebben we geen bereik. Dit gaat niet zo makkelijk als bij ons in Nederland. We zijn er bijna een uur mee bezig: formulieren invullen, paspoort scannen, foto maken… en waar ze dit allemaal voor nodig hebben en waarom dit moet? Niemand die het weet, maar we leren al snel dat we de waaromvraag zo min mogelijk moeten stellen, want er komt toch geen echt antwoord. 

Lusaka grasveld reizen met kinderen

We doen voor de komende dagen inkopen bij een grote supermarkt, het ons denken aan de supermarche’s in Frankrijk, zo ziet het eruit, maar er is wel een verschil. Er zijn namelijk twee dingen die opvallen in Zambiaanse supermarkten: 1. Van elk product hebben ze wel twaalf rijen, dus twaalf rijen met precies hetzelfde product. Geen idee echt wat daar de functie van is. En 2. Álles, maar dan ook echt alles staat kaarsrecht gespiegeld, zelfs zo strak dat in elk gangpad twee mensen staan die zo gauw er een product uit wordt gepakt, ze direct weer kunnen spiegelen. We moeten toegeven, het staat wel netjes. 

Vandaag en morgen blijven we in en om ons huis, maken we wandelingen met de honden, leren we onze compound kennen, kijken vogeltjes en proberen vooral om te onthaasten. En dat is nog best lastig, want ik ben eigenlijk al meteen op zoek naar wat we állemaal kunnen gaan doen, maar ik houd me in, zit in de tuin en bekijk de vogeltjes. 

Lusaka hangmat reizen met kinderen

Op donderdag (dag 4) ben ik, Nienke, jarig. Nadat ik wakker ben gezongen door Walter, Stan, Jade en omi gaan we taart eten bij Iris en Anne. Een echte Engelse bakery taart. Prachtig mooi en vreselijk machtig, de helft van de taart delen we dan ook met de werknemers op de compound, voor hen een nog groter feest dan voor ons. 

Lusaka verjaardagstaart reizen met kinderen

We gaan vandaag naar Lilayi Lodge, een park, lodge en restaurant gelegen op een uur rijden vanaf ons huis. Onderweg nemen we het dagelijks Zambiaans leven in ons op en zien we een heel andere wereld dan toen we van het vliegveld weg reden. 

Overal staan kleine marktstalletjes met mensen die verscheidene soorten producten verkopen. Naast het verkopen van tomaten, uien en ‘zak-van-max-kleding, herken ik niet direct wat er verkocht wordt, maar daar komen we vast later achter. 

Lusaka wandeling reizen met kinderen

Aangekomen bij Lilayi hebben we keuze uit drie soorten wandelingen; drie, zes of negen kilometer. We besluiten met elkaar de route van zes te nemen. Spannend! Onze eerste ‘wildlife’ ervaring die we gaan meemaken. Al snel spotten we impala’s, bosbokken en kudus’s. En na een half uur staan er niet ver bij ons vandaan een paar giraffen. Aan het eind van de wandeling zien we nog een eland en een gnoe, later in de reis blijkt pas hoe bijzonder dat was, want die hebben we daarna niet meer gezien. 

Lusaka bok reizen met kinderen

Het is winter in Zambia en dat maakt dat het, zeker ’s nachts, best koud is. Terug aangekomen bij de lodge ligt daar een prachtig zwembad, maar het water is door de koude nachten erg koud. Toch weerhoudt het Jade en Stan niet om even een plons te nemen. We trakteren onszelf op een heerlijke maaltijd en rijden daarna weer een uurtje terug naar huis. 

Lusaka zwembad reizen met kinderen

De volgende ochtend staat om half negen de chauffeur met het busje voor het hek. We laden alle bagage in en rijden in zeven uur van Lusaka naar Livingstone. 

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!