Met het hele gezin naar Zambia!
Juli 2021

Ondanks corona toch op vakantie naar Zambia? Voor Nienke, Walter, de kids én omi heeft het wat voeten in de aarde, en niet eerder was op reis gaan zo stresvol, maar het is ze gelukt! Na een lange reis via Rome, Addis Abeba en Zimbabwe landen ze in Zambia waar ze worden opgewacht door familie. Het avontuur kan beginnen!

Twee weken voor vertrek
De afgelopen weken zijn we bezig geweest met de planning en ik denk, als ik de planning zo bekijk, dat we mooie dingen gaan zien en beleven. Onze basisplaats wordt een huis in Lusaka niet ver bij mijn zus vandaan. Vandaaruit zullen we tripjes gaan maken die een dag en soms ook wel vijf dagen gaan duren.

Nu de planning bekend is richten we de focus op het vertrek. In Zambia hebben ze niet veel last van Covid-19, dat wisten we al, maar nu ons vertrek dichterbij komt lijken de besmettingscijfers daar op te lopen en worden er maatregelen genomen, zoals dat de horeca gesloten wordt. In Nederland hebben we daarentegen vooral versoepelingen. Er valt dus weinig over te zeggen en we zullen de bij vertrek geldende regels moeten blijven volgen.

in de slurf

Vijf dagen voor vertrek
Stress! Nooit eerder heb ik zoveel stress gehad van op reis gaan. En niet omdat ik het zelf allemaal zo spannend vind, maar wel omdat er in elk land waar we doorheen reizen andere covid-19 regels gelden.

lucht

Een dag voor vertrek
We zijn getest! Nu maar hopen dat we de uitslag op tijd binnen hebben, want afgelopen week moesten er duizenden mensen op Schiphol achterblijven omdat ze niet op tijd hun testuitslag binnen hadden. Spannend!

Vanmorgen om 10.00u getest en nu om 14.15 hebben de testuitslagen binnen. Allemaal negatief! Nu alles online uploaden en vervolgens voor elk land de juiste bewijzen en QR-codes printen. Met een enorme stapel papier in mijn rugzak denk ik dat we alles hebben om te kunnen gaan.

onderweg

De heenreis
Ruim van tevoren zijn we op Schiphol en de incheck gaat soepel.Ook de eerste vlucht verloopt goed, we landen op Rome waar we tweeënhalf uur wachten voor onze vlucht naar Addis Abeba, Ethiopië. Om het vliegtuig naar Addis in te komen wordt onze temperatuur gecheckt en moeten we een internationale QR-code van een negatieve test laten zien.

raampje

Op Addis Abeba moeten we vier uur wachten en krijgen we geen enkele vraag voor een test of andere controle en stappen als eerste in het vliegtuig. Nog ruim vijf uur te gaan. We vliegen via een korte tussenstop in Zimbabwe naar Lusaka, Zambia.

slapen

We hebben mazzel wanneer we als één van de eersten het vliegtuig verlaten en dus vooraan staan bij alle controles, de kinderen zijn moe van de lange reis, maar houden zich goed. Zambia is streng wat betreft toetreden; negatieve testen, vaccinatiebewijzen, temperatuur-check en een gezondheidsverklaring die we in het vliegtuig hadden gekregen en ingevuld moeten allemaal overhandigd worden.
En na ook de visums gekocht ($50,-) te hebben krijgen we mooie dikke stempel in ons paspoort en lopen we door naar de bagageband. Alle bagage is mee gekomen en buiten staan Iris (Nienke haar zus) en Anne (Iris haar vrouw) op ons te wachten.

Het is gelukt! We zijn er!

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!