Ze zijn sportief, avontuurlijk en dol op reizen met zo min mogelijk bagage. Deze zomer trekken Kiki en Daniël met hun drie meiden (Novi (11), Tula (8) en Pepa (5)) door Thailand en Vietnam. Via hun verhalen en foto's reizen we een beetje met ze mee en genieten we van hun belevenissen.

junglehart

De hele zomervakantie naar Zuidoost Azië
Woensdag 10 juli 2019. Nederland.

Omdat onze reishonger niet te stillen valt hebben we flinke plannen gemaakt voor de zomervakantie. Vorige zomer gingen we een paar dagen naar Spanje en daarna fietste ik samen met de meiden door Nederland op fietskampeervakantie. Allebei heerlijke vakanties, maar dit jaar gaan we iets verder en langer, zes weken naar Thailand en Vietnam om precies te zijn.

bergen600

Om zo lang vrij te krijgen hebben we allebei ouderschapsverlof opgenomen. Dit is onbetaald verlof en dus krijgen we over die periode niet uitbetaald zoals wanneer je je vakantiedagen opneemt. Met dat laatste mag je echter maximaal drie weken aaneengesloten vakantie opnemen (althans bij onze werkgevers) en wij willen heel graag langer weg. Dus kiezen we ervoor om dit verlies aan inkomsten te incasseren, wat voor ons mogelijk is door onze minimalistische en zuinige levensstijl het hele jaar door.

Omdat ik hier een enorme lap tekst typte over dat wij niet gewoon tickets boeken maar IPBen/ standby vliegen heb ik daar een aparte post van gemaakt. Die vind je hier. Pas op voor plaatsvervangende stress bij het lezen want het is een onzeker bestaan als IPBer. Wij zijn inmiddels zo flexibel als gekookte spaghetti maar daar zijn best wat jaren overheen gegaan.

fietsen600

Deze keer ga ik in m’n eentje met Novi en Pepa proberen te vliegen want om onze kansen te vergroten heeft Daan bedacht dat we op gaan splitsen. Vorige zomer sliep ik ongepland een nachtje in Valencia in m’n uppie met de meiden en daarna fietskampeerde ik in m’n eentje met de meiden in Nederland, dus dan kan ik een vlucht van twaalf uur met maar twee van m’n drie kids vast ook wel aan.

Dit keer hebben we voor de terugweg wel gewone tickets geboekt omdat we zo lang mogelijk van Azië willen genieten en met IPBen zouden we zeker een week voordat school weer begint al moeten gaan proberen om terug te vliegen. Nu hebben we tot de donderdag in de laatste vakantieweek de tijd om Pad Thai te eten en vliegen dan met Norwegian Air weer naar Nederland. Voor onze huisreis zochten we naar de goedkoopste tickets en zo vliegen we vanuit Bangkok via Oslo terug naar huis. Deze low cost optie betekent dat we geen voorkeurszitplaats kunnen reserveren, geen kussentje en dekentje en ook geen eten en drinken aan boord krijgen. De optie waarbij dit wel inbegrepen zat zou bijna €400 euro duurder zijn. Mijn redenatie is dat we voor veel minder dan €75 euro per persoon best in Bangkok een paar nekkussentjes, dekentjes en wat te eten kunnen scoren voor de terugvlucht. De kinderen eten het grootste deel van de vliegtuigmaaltijden toch niet op en door het IPBen zijn we gewend om geen vaste plaatsen te hebben en soms dus verspreid over het vliegtuig te zitten.

De vlucht van het ene werelddeel naar het andere is vaak de grootste kostenpost van een verre reis. Door IPBen en het bovenstaande plan besparen we daar al honderden euro’s op. Dat wil niet zeggen dat we eenmaal op reis enorm uit de band springen. We houden er een nogal low budget reisstijl op na, zonder dat we enorm het idee hebben dat we daardoor heel veel missen. Hoe minder we per reis uitgeven hoe vaker en langer we op reis kunnen is onze achterliggende gedachte. We zoeken altijd naar de balans tussen zo zuinig mogelijk doen zonder er qua levensgeluk op achteruit te gaan. Dus besparen we op dingen die we niet belangrijk (genoeg) vinden en geven we graag geld uit aan dingen die ons plezier opleveren. Ik lees ter voorbereiding op een reis altijd veel over de plaats van bestemming, het liefst reisblogs. Sinds kort heb ik ook Instagram als bron van informatie ontdekt en ik volg nu verschillende reizende gezinnen die zich op dit moment in Vietnam bevinden waardoor ik veel goede tips krijg die je niet in een reisgids vindt. Zodoende krijg je een beetje een idee van wat de kosten voor levensonderhoud zijn in een bepaald land met daarbij natuurlijk onze eerdere reiservaringen. We stellen voor onszelf dan een budget op en proberen ons daar gedurende de reis aan te houden. Voor deze reis is dat €125 euro per dag, wat neerkomt op €5000 voor onze gehele reis exclusief de heen- en terugvlucht. Ooit reisden we door Thailand met een kleuter en dreumes die in hun eigen slaaptentje bij ons op een tweepersoonskamer konden slapen, toen redden we het met €75 per dag. Met drie steeds groter wordende kinderen gaan we dat niet meer redden, ze eten meer, slapen in een eigen bed en hebben een eigen stoel nodig in de trein of bus. Al proberen we Pepa vaak genoeg nog ergens bij te proppen, maar die is inmiddels ook al vijf.

Zoals voorgaande reizen gaan we ook dit keer weer op pad met alleen handbagage. Omdat dat een van m’n favoriete onderwerpen is om het over te hebben en liefst nogal uitgebreid heb ik een aparte post geschreven over onze minimalistische inpakstijl.

olifantenpoep600

We hebben onze route grotendeels uitgestippeld en de meeste accommodaties al vrijblijvend vastgelegd. We willen het liefst met z’n vijven in een kamer omdat Daan en ik anders zes weken lang op moeten splitsen als we steeds twee aparte kamers boeken. Nou zijn we door onze nachtdiensten gewend om vaak alleen te slapen, maar in de vakantie lijkt het ons best leuk om eens wat vaker naast elkaar te liggen. Daarnaast hebben we een niet zo groot budget voor accommodaties want we geven ons geld liever uit aan ervaringen. Budgetvriendelijke familiekamers vinden vergt iets meer zoekwerk en omdat we geen zin hebben om op reis elke avond daarmee bezig te zijn hebben we dat in de afgelopen maanden in onze vrije tijd gedaan. Gelukkig vinden we reisvoorbereidingen treffen allebei een van de leukste dingen om te doen, voorpret is de halve pret. Daarbij komt dat we inmiddels aardig wat ervaring hebben met reizen plannen en niet meer zoveel tijd kwijt zijn aan het vinden van een slaapplek die ons leuk lijkt of uitvogelen hoe we van de ene naar de andere plaats kunnen komen.
We boeken onze slaapplekken meestal via booking.com en letten er dan op dat je bij die reservering de mogelijkheid hebt om op het laatste moment nog te annuleren, meestal tot 48 uur van tevoren. Daardoor blijven we flexibel om in geval van onverhoopte ziekte of omdat we het ergens zo fantastisch leuk of juist verschrikkelijk vinden ons reisschema kosteloos aan te passen.

Meer lezen over de bijzondere reis van deze enthousiaste familie? Hun verhalen met foto's vind je op hermusfamily.wordpress.com

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!