Zei ik al dat we er zin in hebben?
Dinsdag 15 mei 2018. Amsterdam.

khaosok

‘En mag ik daar dan ook zelf op een scooter rijden? Of gaan we een quad huren? Of een motorboot die ik dan zelf mag besturen?’
Imme (12) heeft zo haar eigen ideeën over onze komende Thailandreis.
‘Nemen we ook een huis met een privé zwembad?’
‘Natuurlijk! Maar misschien delen we ‘m dan wel met wat andere mensen.’
‘O ja. Daar trap ik echt niet in hoor.’

Ze leerde lopen op het strand van Pattaya en sprak haar eerste woordje in Chiang Mai (Nana = banaan). Tot 2012 kwam ze er bijna elk jaar wel een keer, soms meerdere keren en verspreid over zeven jaar bracht ze er meer dan zes maanden door. Ze kan zich er nog maar weinig van herinneren. Zus Jente (14) heeft een beter geheugen en herinnert zich nog de hond Lucky bij het guesthouse in Chiang Mai waar we meer dan tien jaar geleden kerst vierden. Dit jaar zullen we in Thailand nieuwe herinneringen gaan maken, en hopelijk blijven ze nu wel hangen.

koh tao thailand

Hoewel we al veel gereisd hebben en ook vaak naar Thailand, is deze reis toch weer heel anders. We reisden altijd met z’n vieren, maar een paar jaar geleden zijn we uit elkaar gegaan, en daarom ga ik dit jaar voor het eerst alleen met de kinderen naar Thailand. Bekend terrein, maar is toch ook weer een beetje spannend. Tien jaar geleden schreef een andere moeder al eens over ‘voorangst’ als antagonist van de voorpret. Dat herkende ik toen ook, zeker met kleine kinderen, maar nu schieten de angsten ook regelmatig even door m’n buik. Wat nu als ze een stukje gaan snorkelen en in een sterke stroming raken richting open zee? Ik ben geen held qua zwemmen. Wat nu als...?

Maar gelukkig overheerst de voorpret, we hebben er zo ontzettend veel zin. De afgelopen drie jaar gingen onze vakanties naar Frankrijk. Ook heerlijk, echt waar. Maar het lijkt of met elke kilometer die je reist je hoofd leger wordt en je je verwachtingen en patronen meer loslaat. Het voelt alsof ik eindelijk weer mag douchen na een paar dagen jungle, mag drinken na tien kilometer hardlopen. Zei ik al dat we er enorm veel zin in hebben?

erawan

Onze route wordt niet te ingewikkeld, dat bewaren we voor een ander jaar. Op 9 augustus reizen we met de Emirates via Dubai naar Thailand. Ik kan niet slapen in het vliegtuig, dus met een lange (nacht)vlucht maak je me niet echt blij. Daarom Emirates: twee vluchten van zes uur met een korte onderbreking. Op de terugweg vliegen we zelfs helemaal overdag.Na twee dagen Bangkok vliegen we naar het zuiden om een paar dagen Khao Sok NP in te trekken voor die prachtige natuur daar. Hier kan het in de zomer flink nat zijn, weet ik uit veel verhalen. We denken nu nog dat we dat niet erg vinden. Daarna snorkelen, zwemmen, lezen en relaxen op Koh Phangan of Koh Tao. Misschien wel allebei. Na een dag of tien pakken we de nachttrein naar Bangkok, en reizen we door naar Kanchanaburi voor een kleine week watervallen, olifanten, Bridge over the River Kwai en meer natuur en wildlife.

Nog maar drie maanden!

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!