Koloniaal stadje
Vrijdag 28 juli 2017. Antigua, Guatemala.

Om een uur of 7.00 staan we op en bij daglicht en een beetje slaap is het gevoel gelukkig al snel een stuk beter. Zeker op het gezellige dakterras bij het ontbijtje met pannenkoekjes, banaan, meloen, ei en frijoles (zwarte bonen, maar die laten we maar even).

135633 2409885 2676063 700 (400x300)

En dan Antigua maar gaan verkennen: mooi koloniaal stadje, kleurrijke huizen, kerken, veel Maya's op straat in traditionele kleding en uitzicht op verschillende vulkanen. Doet een beetje denken aan Léon in Nicaragua, maar dan anders... Lekker temperatuurtje, graadje of 25. We slenteren door de straten, langs de Iglesia y convento de nuestra senora de la merced, een kerk dus, en zien ook de boog die op zoveel foto's van Antigua te zien is. Op het gezellige en drukke centrale plein drinken we een koffie en spelen Uno in een leuk tentje gevestigd in een koloniaal huis uit 1549.

135633 2409885 2675919 700 (225x300)135633 2409885 2675789 700 (225x300)

Daarna richting Cerro de la Cruz, uitzichtspunt op een heuvel. Onderweg eten Ivanka en Hugo een sandwich con pollo e salsa picante, gemaakt door een vrouwtje op straat met alle ingrediënten in een mandje.

135633 2409885 2675923 700 (400x300)

De jongens eten als lunch een choco muffin. We eten de lunch op bij een basketbalveldje waar de lokale schooljeugd gymles heeft. En ondertussen maken we ook nog wat foto's van de typisch Guatemalteekse kleurrijke chicken bussen. Je ziet ze hier superveel. En daarna dan de 300 treden omhoog. Boven aangekomen, na wat gesteun en geklaag van Tijmen over de warmte, inderdaad een mooi uitzicht over de stad en de volcan agua. Mees en Ivanka scoren nog een armbandje van een aardige Maya mevrouw, yes 60 cent eraf gepingeld! Daarna naar het hostel en de rest van de middag beetje chillen, biertje erbij, hangmatje, jongens op de iPad.

135633 2409885 2676065 700 (225x300)135633 2409885 2676067 700 (225x300)

's Avonds op zoek naar pizza die we vinden in een fastfoodketententje met nogal harde salsamuziek. Pizza is ok, maar de jongens, Tijmen met name, vallen door de jetlag aan tafel bijna in slaap. Voordat ze echt in slaap vallen gaan we maar snel. Op de kamer nog even wat op de apparaten en dan gaat al snel voor iedereen het licht uit.

 

De Pacaya vulkaan beklimmen.
Zaterdag 29 juli 2017. Antigua, Guatemala.

Man man, wat een lol, steil tegen een vulkaan omhoogklimmen in hoog tempo om de gids bij te houden. Zijn we daarvoor vanochtend om 04:45 uur opgestaan? Maar goed, we waren toch al om 4.00 uur wakker van de jetlag. We werden met nog wat andere toeristen in een busje gepropt en rijden in anderhalf uur (nog een stukje door Guatemala city, waardoor Mees zich meteen weer zorgen maakt over de bandieten daar) naar de Pacaya vulkaan. Een nog werkende vulkaan die we vandaag gaan beklimmen. Zou mee moeten vallen, een van de makkelijkst te beklimmen vulkanen in dit land. Maar is toch nog wel lastig, eerst voor Tijmen, die nog misselijk was van het hobbeldebobbel busritje, en later voor Ivanka en Mees. Die besluiten op een gegeven moment niet verder te gaan en keren terug naar een uitzichtspunt. Tijmen en Hugo lopen door en zijn al na snel boven. Hè, hadden Ivanka en Mees nu ook nog maar even doorgezet. Boven hebben we mooi zicht op de krater en de opstijgende rook. En naar de andere kant mooi uitzicht op de Agua, El fuego en Acatenango vulkanen. Uit de El fuego zien we flinke rookwolken opstijgen. Deze is een paar maanden geleden ook goed uitgebarsten. Supergaaf dat we af en toe 'onze' vulkaan ook kunnen horen brommen. We dalen af naar de gestolde lavastenen van de uitbarsting van drie jaar geleden en roosteren marshmellows boven de hete stenen. Ze smaken Tijmen prima. Echt leuk! Zo jammer dat Ivanka en Mees dit allemaal niet kunnen zien. Als Tijmen en Hugo afdalen en weer bij Ivanka en Mees blijkt dat ze wel boven zijn geweest! Een gids die voorbij kwam zei dat het echt niet ver meer was en zijn ze toch maar door gegaan, Gelukkig maar! Eenmaal beneden hup de bus weer in en naar huis. Tijmen en Mees voorin naast de chauffeur zodat ze niet misselijk worden. Bij het hostel op het dakterras wat lunch, broodje van de straat en weer chilltime in de hangmat, lezen, verslagje schrijven en op de iPad.

135633 2409885 2676064 700 (400x300)

Einde van de middag weer het stadje in. Eerst een biertje en water en een potje Uno bij een kroegje en daarna op zoek naar eten. Hugo wil graag wat lokaals van de straat, Tijmen frietjes en Mees een klein pizzaatje. Allemaal apart eten, niet echt een succes. Wij eten een taco, of zoiets, op straat, hmm best lekker. De empenada met aardappel erin is dan weer wat minder. Op het centrale plein is het gezellig druk, altijd leuk in Latijns- Amerika. Er is een bruiloft aan de gang, er wordt gedanst door mensen in tekenfilmfiguurpakken (huh?), schoenenpoetsertjes poetsen en de Maya meisje en vrouwen proberen hun waar te slijten. Met de magen soortement van gevuld weer terug, het is al half acht en de vermoeidheid slaat weer toe. We krijgen in de hangmat nog net een biertje naar binnen en gaan dan om 21.00 uur slapen.

Iedereen slaapt prima behalve Hugo, toch nog last van de jetlag, en een beetje de darmen (daar gaat de taco haha).

 

Hippies en Maya’s
Zondag 30 juli 2017. San Pedro La Laguna, Guatemala.

We staan relaxed op, om 8.00 uur pas aan het ontbijt. Pannenkoekjes en voor ons een volledig gevulde burrito met hete saus, lekker! Heel bijzonder in de ochtend. Dan lopen we Antigua weer in, via de markt naar het centrale plein. Het zonnetje schijnt, het is druk en Latijns-Amerikaans gezellig. In een straatje komen dan in optocht en met vlaggen en muziek een voor een verschillende colleges, denken we, voorbij. We geloven dat dit is om te vieren dat het schooljaar weer begint. Het is echt feest, zelfs alle chickenbussen zijn versierd met ballonnen. Terug op de kamer pakken we de rugzakken in en wachten op de bus, we vertrekken naar Lago de Atitlan, een bergmeer omringd door vulkanen en Maya-dorpen. De bus is een toeristenshuttle, de chickenbus was nog lastig, betekende drie keer overstappen en daar hadden we nu nog geen zin in. Rond 13.00 uur vertrekken we!

135633 2409885 2675922 700 (400x300)

We vinden Guatemala supermooi, maar de wifi is echt slecht. We proberen al drie dagen foto's van Antigua te uploaden, van de veertig staan er nu negen op of zo, schiet niet op. Maar goed, verder met het verhaal, hopelijk volgen de foto's snel.

De rit met het minibusje door de hooglanden gaat erg snel. Al na een uur of twee rijden, dalen we af van de pan-American highway richting Lago de Atitlan. Eerst door Solola, een authentiek bergdorp. En verder steil naar beneden naar Panajachel, het toeristisch centrum van Atitlan. Lago de Atitlan is een groot bergmeer omringd door drie vulkanen en elf Mayadorpen. Het moet echt supermooi zijn, maar door de bewolking zien we er niet zo veel van. Panajachel vinden we wel heel erg druk en toeristisch. Toch blij dat we naar San Pedro gaan aan de andere kant van het meer. Zou een half uur varen moeten zijn, maar onze boot knalt er zo hard overheen dat we er al na twintig minuten zijn, zelfs met tussenstop in Santa Cruz.

Het boottochtje is leuk, en af en toe zien we a de schoonheid van de omgeving. San Pedro, aan de voet van de 3000m hoge San Pedro vulkaan, vinden we heel erg leuk. Het oorspronkelijke dorp met de Maya bevolking ligt wat hoger tegen de berg, onder bij het water liggen de hostels en restaurantjes. Het is een beetje een chaotisch zooitje, hippie sfeertje, vage figuren met dreadlocks, backpackers gecombineerd met de traditionele oorspronkelijke bevolking. Een rommelige bende met een rafelrandje. Maar het voelt goed, top! Op weg naar ons hotel door smalle steegjes stoppen we bij Pinocchio, een heel erg leuk restaurantje, met een supervriendelijke ober (Ernesto), relaxed sfeertje en muziek en we eten een verlate lunch en drinken een literfles Gallo bier. Kost 3,00 euro, dat is goed te doen dus!

Ons hotel, Mikaso, die we in Antigua hadden gereserveerd daarentegen is een beetje midrange vergane glorie. Wel lekkere grote kamer en een bubbelbad op het dakterras, maar een likje verf kan het gebouw wel gebruiken. Als we aankomen is in het enigszins vervallen restaurantje boven een klassiek pianoconcert bezig. Wat? Hmm, waren we toch maar op de bonnefooi gegaan, genoeg leuk budget hostels om uit te kiezen. Na het installeren op de kamer weer naar Pinocchio voor een pizza voor de jongens, pasta voor Ivanka en een Quesedilla voor Hugo. Tijmen en Mees krijgen door de vermoeidheid de pizza niet eens op. Weer terug op de kamer vallen we allemaal snel in slaap.

 

Bubbelen op het dak
Maandag 31 Juli 2017. San Pedro La Laguna, Guatemala.

Wauw, Hugo wordt om 5.00 uur wakker en kan op het dakterras genieten van de zonsopkomst. Wat is Atitlan ongelooflijk mooi zo vroeg (later op de dag trouwens ook): vulkanen, kleine vissersbootjes en vrouwen die de was doen in het meer...

Vandaag is het plan om de omgeving een beetje te verkennen. Eerst via de smalle straatjes op zoek naar een ontbijtje. Die vinden we bij een leuk klein koffietentje, voor de jongens een Crepe met Nutella, aardbei en banaan, Ivanka pancake met yoghurt en fruit en Hugo omelet met uiteraard pittige saus. Goeie espresso erbij, top!

Daarna lopen we via de steile straatjes omhoog. Via de drukke en kleurrijke markt lopen we naar het twee kilometer verderop gelegen San Juan. Leuke en warme wandeling. Even goed opletten dat we de weg naar Santiago niet pakken, want die is niet veilig. In het mooie dorpje lopen we wat rond, drinken wat en pakken de tuktuk terug. Even een snelle lunch, broodje op de hand, en weer terug naar ons hotel Mikaso.

135633 2409885 2675920 700 (400x299)

Tijd om eens gebruik te gaan maken van de jacuzzi op het dakterras. Lekker hoor, superheet lekker bubbelen. Als het te heet wordt stappen we in de jacuzzi met koud water, zo wisselen we continu heen en weer. Erg gaaf zo bubbelen in deze omgeving, biertje erbij en we kletsen wat met een Nieuw-Zeelands/Engels stel die met hun vijfjarige zoontje rondreizen. Leuk om ook andere gezinnen tegen te komen die proberen de hele wereld te zien.

's Avonds eten we bij een lokaal tentje, wij superlekkere taco's (tortillaatjes met kip, vlees, salsa en guacemole) de jongens proberen een quesedilla con queso (tortilla met kaas), maar dat is niet echt een succes. Gelukkig bakken ze op straat ook pappas fritas, en dat gaat er goed in. Kost € 0,60, dus ook goed te doen. Eenmaal thuis weer snel naar bed en lichten uit!

 

Zwemmen met uitzicht
Dinsdag 1 augustus 2017. San Pedro La Laguna, Guatemala.

Na een goeie nacht, de jetlag wordt minder, weer hetzelfde ontbijt bij het hetzelfde koffietentje. We pakken de boot naar San Marcos, tien minuutjes varen, om te gaan zwemmen. Het water moet daar mooi en schoon zijn. Het dorpje zelf is ook geweldig. Onder bij het water allemaal kleine toeristententjes, beetje vaag en alternatief allemaal, je kan hier goed mediteren en jezelf vinden. Rastaharen laten groeien, ouwe flodderbroek aan en je hoort er hier helemaal bij, leuk sfeertje. Het toeristendeel loopt via een smal straatje omhoog waar het op het centrale plein het oorspronkelijke Maya dorp ontmoet. Ook hier lopen alle vrouwen in traditionele kleding. Echt leuk om te zien dat eigenlijk alle vrouwen hier in Guatemala traditioneel gekleed zijn, de Mayacultuur is hier springlevend.

We lopen rond op zoek naar een geschikte plek om te zwemmen. Die vinden we al snel bij een steiger waar we naar hartenlust vanaf kunnen springen en duiken. Superlekker helder water en wat een uitzicht weer op het meer en de vulkanen. We hebben al heel wat topplekjes gehad om te zwemmen tijdens al onze reizen, maar deze hoort zeker bij de top vijf!

Na een paar uur zwemmen lopen we het dorpje in en eten de jongens bij een aardige Argentijn lekkere chocoladecake. We lopen nog even door het dorpje en daarna met de boot weer naar huis. Hup, in de regen de warme jacuzzi in, lekker hoor. Na een uurtje gaan we naar Pinocchio voor wat relaxtime, potje yahtzee al liggend op de lounge kussens met een liter Brahva bier. Prima bier en kost bijna niks, € 1,2 voor een literfles. Na nog een literfles hebben we geen zin meer om weg te gaan en eten we al loungend ook maar meteen. Pizza voor de jongens, quesedilla voor Ivanka en taco's voor Hugo. Even afrekenen: € 15,- alles bij elkaar, naar huis en om 21.00 weer pitten.

 

Met de chickenbus!
Woensdag 2 augustus 2017. Chichicastenango, Guatemala.

We worden om 6.00 uur wakker, dat is bijna uitslapen! We blijven nog wat liggen, geen haast vandaag, we vertrekken hier en gaan naar Chichicastenango. Altijd jammer om ergens weg te gaan als het er zo goed bevalt. Superleuk dorpje, supersfeertje, supermooi meer.

Hop de backpacks op de rug en we lopen naar de steiger om de boot te halen. Na wederom een mooi boottochtje komen we aan in 'Pana'. Rugzakken weer om en we lopen naar de bushalte. We gaan vandaag met de chickenbus op pad. Al snel komt de bus, zit gelukkig niet vol en het eerste ritje met de chickenbus is erg relaxed. Leuk om zo tussen de indigenas (je mag ze geen indianen noemen) te zitten met een gezellig muziekje op de achtergrond. In het volgende plaatsje, Solola, eruit en de volgende bus naar Los Encruentos. Daar er weer uit voor de bus naar Chichi. Het is allemaal soepel verlopen en het reizen tussen en met de indigenas is erg leuk. Totale rit heeft een uurtje of twee geduurd, totale kosten 32 quetzal voor ons vieren, ongeveer € 3,80. Wordt vervolgd in Chichi.

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!