Apen op de Leeuwenrots
Maandag 11 juli 2016. Sigirya, Sri Lanka.

Op zondag verlaten we de kust en nemen we de bus naar Sigirya. Na een voorspoedige rit in een wederom overvolle winderige bus, checken we in bij Sigiri Choona Lodge. Het is er nogal rommelig omdat ze aan het verbouwen zijn en onze kamer is spartaans ingericht. Maar het personeel is vriendelijk en het uitzicht op de rots in de achtertuin prachtig.

We zien de trekpleister van Sigirya, de Leeuwenrots, al liggen, evenals zijn kleinere broertje Pindurangala Rock. We besluiten de leeuwenrots 'rechts' te laten liggen, omdat een entreeprijs van negentig dollar ons budget ver te boven gaat. We nemen de tuktuk naar Pindurangala en na het betalen van duizend Roepie (zes Euro) beginnen we aan de klim. De jongens spurten voor ons uit de trappen op. Wij hijsen ons erachter aan. Onderweg passeren we nog een liggende Boeddha en de laatste klauterpartij voor de top is niet voor watjes. Helemaal niet als je dat op je Birckenstocks moet doen omdat je dichte schoenen niet aankunt. Maar we geraken er, en het is meer dan de moeite. Het uitzicht op de Leeuwenrots en de jungle is prachtig, ondanks het feit dat we op het plateau bijna wegwaaien.

11juliopdeleeuwenrots

Na terugkomst lopen we nog langs een meertje waar druk gezwommen en gewassen wordt door Sri Lankanen. Onze jongens sluiten maar wat graag aan en na een verfrissende plons lopen we terug naar de hostel. Er is ons meerdere keren uitgelegd dat we na zes uur echt niet meer het terrein van de hostel mogen verlaten, omdat de olifanten dan rondtrekken. Vorige maand is er blijkbaar nog een toerist gedood omdat hij het er toch op waagde en foto's wilde maken. Wij zijn dus keurig om half zes terug in de hostel alwaar we, als enige gasten, flink worden verwend door de kok!

De volgende dag nemen we een tuktuk naar Dambulla waar we de grottempels en de Gouden Boeddha bezoeken. Tijn neemt ter ondersteuning van de vele trappen die we omhoog moeten, een stok mee. Als Chris hem waarschuwt dat hij die wellicht niet mee kan nemen de grotten in, bedenkt hij zich dat wanneer die stok een echte functie zou hebben, dat wellicht wel zou mogen. De rest van de klim strompelt hij zodoende mankend, met een heel zielig gezicht naar boven. En ik mankend erachter aan omdat trappen lopen spanning zet op mijn voetletsel. Fraai zicht moet dat geweest zijn.

De tempels zijn prachtig. Het zijn een soort kamers in de rotsen, prachtig gedecoreerd met muur- en wandschilderingen en honderden Boeddhabeelden. Ze zijn meer dan tweeduizend jaar geleden gemaakt door de monniken en dienden in de eerste eeuw tevens als schuilplaats voor de koning toen die door de Tamils verdreven werd. En de stok? Daar kraaide niemand naar. Teken voor Tijn dat zijn plannetje gelukt was!

11juliaanbidders11julihoofdboeddha

Op de terugweg stopte onze tuktuk-chauffeur bij een spice & herb garden. We zijn wantrouwig, want we kennen de verkoop trucjes uit Azië maar al te goed. Maar na drie keer horen dat het echt gratis is, nemen we het welkomstdrankje in ontvangst. Heerlijke kruidenthee, die alleen al de moeite waard is. We worden, gratis, rondgeleid door de tuin en krijgen allerlei uitleg over de medicinale werking van de planten. Daarna worden we op een bankje geplaatst en voor we het weten staan er twee mannen achter ons voor een massage. Gratis.

We laten het ons welgevallen, en genieten van de rug-, nek-, hoofd- en armmassage met verschillende crèmes en lotions. Zelfs Tijn wordt onder handen genomen. Jaan heeft aan zijn lijf liever geen polonaise. Na de massage vertelt de gids ons dat we, als we dat willen, een vrijwillige gift mogen geven aan de masseurs, die student in opleiding zijn. Geen probleem, het was het waard.

We zijn hier nu al lang genoeg geweest, dus willen we vertrekken. Maar dat was niet het plannetje van de gids. We moesten, vrijblijvend uiteraard, toch echt nog even langs de shop. Oké dan, alleen maar kijken… De prijzen liegen er niet om en gids is 'not amused' als hij merkt dat wij echt niet van plan zijn iets te kopen. Uit goed fatsoen kopen we een zakje kruidenthee voor tien keer de prijs die het thuis zou kosten en troosten onszelf met de gedachte dat deze thee waarschijnlijk thuis niet te krijgen is.

11juliaapje

Terug in onze hostel gaan Chris en Jaan nog voor een wandelingetje en buigen Tijn en ik ons over de huishoudelijke klussen. Financiën bijwerken, foto's overzetten, handwasje doen en douchen in een ligstoel om mijn voet droog te kunnen houden!

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!