Beestjes in Wilpattu
Dinsdag 5 juli 2016. Eluvamkulam, Sri Lanka.

Op zondag vertrokken we met de trein naar Puttalam. Drie kaartjes, waarvan er eentje in tweeën werd geknipt voor de kinderen, kostte ons in totaal nog geen tweeëneenhalve euro. De trein vertrok keurig op tijd dus konden we al snel genieten van het voorbijglijdende landschap. Er was plaats genoeg dus we konden ons royaal installeren. De trein reed traag en stond soms zonder verklaarbare reden stil, maar al met al verliep het vlotjes. Tijn vond het geweldig, want wanneer mag je nu in de openstaande deur van een rijdende trein zitten?

5julitrein

Drie uur later kwamen we aan in Puttalam. Vlak voor de eindhalte sprak Malintha ons aan. Een tuktuk-rijdende goodlooking dj die ons alle vier inclusief bagage in èèn tuktuk naar Wilpattu House beloofde te brengen. Volgens Europese normen zou dat nooit en te nimmer passen, maar als je maar genoeg duwt, propt, stapelt en flexibel bent, lukt alles! Dus daar gingen we: rugzakken in de nek, koffer in de rug en Tijn dwars over ons drieën heen! Voor tien minuten best te doen, maar voor drie kwartier? Stijf en met slapende benen arriveren we in Eluvamkulam bij Wilpattu House. Sereno en Kumari staan ons al op te wachten en bij een kopje thee hebben we al snel in de gaten dat dit een geweldige plek is. Het is een homestay, primitief dus en met zeer veel huisdieren. Naast katjes en honden verblijven er in en naast onze hutjes kikkers, padden en de nodige ondefinieerbare insecten.

5juliontvangsthomestay

Een uur later arriveert er nog een Vlaams koppel met twee pubers. Sereno stelt voor naar de rivier te wandelen en daar te gaan zwemmen. Een goed idee, want het verkoelende water doet deugd. Eenmaal terug in de homestay heeft Kumari een heerlijke maaltijd bereid. We kletsen nog wat na en kruipen er vroeg in. De wekker voor de jeepsafari staat om vijf uur!

5juliaap5julivogelinboom

De safari was geweldig. Samen met Christel, Luc en hun twee kinderen huren we een jeep en al snel worden de eerste dieren gespot. Tijn houdt op papier bij wat we allemaal zien dus ik hoef het nu alleen maar over te typen: apen (makaken en languren), monitor lizards, krokodillen verschillende soorten ooievaars, toekans, heel veel pauwen, mangoest, drie soorten ijsvogels, kolibrie, papegaaien, wilde zwijnen, visarend, haviksarend, herten, jakhals, slangenarend, buffels, en tot slot nog een groepje van zes olifanten! Helaas lukte het niet een beer of een luipaard te spotten. Maar hun pootafdrukken waren ook al de moeite! De safari was dus dik geslaagd!

Aangezien Malintha ons pas rond tien kwam ophalen de volgende dag, hoopten we dinsdag een beetje te kunnen uitslapen. Maar om zeven uur klopte Sereno al op onze deur: Tijd voor een morningswim! Op dit uur van de dag is het nog zeer aangenaam dus maken we ook nog een wandeling langs het prachtige meer. Geen toerist die dit plekje kent, dus we voelen ons zeer speciaal. Terwijl wij genieten van het verkoelende water, doen een paar Sri Lankese vrouwen de was en kijken de apen vanuit de bomen toe.

5julimeertje5juliwandeling

Met spijt in ons hart verlaten we later die ochtend deze geweldige plek. Het andere Vlaamse gezin blijft nog langer. Zij hopen dat woensdag hun bagage eindelijk arriveert want die is vorige week tijdens hun vlucht kwijtgeraakt.

En tot slot nog enkele Sri Lankese tips om de hoeveelheid afwas te beperken:
- geef maximaal twee glazen aan vier gasten
- geef elke klant een lepel of een vork, maar zeker niet allebei of ook nog een mes
- steek het bord eerst in een plastic zak voordat jet het eten erop schept, dan hoef je alleen maar de zak weg te gooien na de maaltijd!

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!