Op naar St Lucia!
Zaterdag 30 april 2016. St Lucia, Zuid Arika.
 
We hebben een prima ontbijtje in het hotel met pannenkoek, jus en vers fruit. Niets te klagen dus. Om half negen rijden we weg richting St Lucia. Het is bewolkt en een stuk kouder vandaag, maar we zitten een behoorlijke tijd in de auto dus niet erg. De rit door Swaziland is mooi en leidt langs kleine dorpjes en door bergen. Was het gisteren nog drieëndertig graden, nu nog dertien. Na ongeveer twee uur gaan we de grens weer over naar Zuid Afrika. Het is hier wel anders dan in het gedeelte rond het Krugerpark. Landelijker en het lijkt ook wel armer. Het lijkt meer op Swaziland, wat we eigenlijk wel leuker vinden.
 
StLuciaLandschap

Rond half drie komen we in de stromende regen aan bij Lake St Lucia. St Lucia is een grappig redelijk toeristisch dorpje maar dat is ook wel even leuk. De vriendelijke eigenaar van Lake St Lucia Lodge, André en zijn vrouw Thea ontvangen ons zeer hartelijk. Vooral André, wat een leuke vent, hij vertelt honderduit over St Lucia en de dingen die je hier kan doen.
 
StLuciaLodgebuitenStLuciaLodgebinnen

St Lucia ligt aan de rand van het St Lucia Lake het iSimangaliso Wetland Park. In de rivier bij het dorpje zitten veel nijlpaarden (en krokodillen) en die komen ook ‘s avonds regelmatig het dorpje in om gras te eten. André vertelt ook dat ze altijd door de tuin langs ons huisje lopen. Best spannend als je weet dat het nijlpaard het gevaarlijkste dier van Afrika is. Vorig jaar werd nog een local aangevallen, hij had het wel overleefd maar moet wel een been missen.

Het huisje is super en het ligt heel mooi tussen de bomen en met de vervet apen en mangoesten die rond het huisje lopen. ‘s Avonds eten we in de stromende regen bij de Ski Boat Club. Een leuke relaxte tent, veel Afrikaners binnen, rugby op tv. Meer een bar waar je wat kan eten. Maar het is goedkoop en de pizza's zijn erg lekker. Bij het naar huis gaan uitkijken voor de overstekende hippos! Dan op tijd naar bed want morgen supervroeg op!
 

Hluhluwe-Imfolozi NP
Zondag 1 mei 2016. St Lucia, Zuid Afrika.

Pff om half vijf opstaan zodat we om zes uur het park in kunnen. Om zes uur rijden we naar binnen en gaan we op zoek naar neushoorns en luipaarden, die ontbreken nog op ons lijstje! Al redelijk snel zien we in de verte een neushoorn, jippie! We kunnen niet echt dichtbij komen en we rijden weer verder. Na een paar giraffen zien we heel in de verte nog drie neushoorns en dan in één keer vlak naast de weg komen uit de struiken twee grote neushoorns en een kleintje, gaaf! (Bedankt, Ivanka, dat je wat ‘vlekjes’ naast de weg zag.) Na vele foto's weer verder, en dan zien we weer vlak naast de weg een héél groot mannetje. Helaas geen foto's door het dichte struikgewas, maar wat was deze groot. En later bij een waterplas nog een moeder neushoorn met kleintje, top!
 
StLuciaNeushoornsinglegrazenStLuciaNeushoornmetkleintje

We rijden weer verder en zien dan een supergrote olifant vlak naast ons, we rijden naast hem mee en hij loopt ook nog een stukje voor ons uit, wat een beest. Verder uiteraard nog meer giraffen, gnoe's, zebra's, nyala's, impala's en mooie vogels. Bij een hide (hutje waar je door een soort spleten kan kijken zonder dat de dieren het door hebben) kijken we bij een waterplas nog naar allerlei dieren die komen drinken. Gaaf is een olifant die zich heel stoer voelt en alle andere dieren met veel poeha de hele tijd wegjaagt bij het water.
 
StLuciaGiraffeStLuciaOlifantzebra

Rond één uur zijn we het wel een beetje beu om in de auto te zitten, en rijden we richting uitgang met onderweg nog een korte picknick. Rond drie uur thuis en relaxen we nog in de zon. Jongens willen dat ook graag, gewoon even iPadden omdat er wifi is en kwartetten en uno doen. Wij met een biertje in de zon heerlijk nog even genieten.

Dan lopen we naar het dorpje voor boodschappen voor de braai vanavond. Zou leuk zijn als vanavond bij de braai de nijlpaarden langskomen. Als we het echt spannend vinden, ze komen op ongeveer drie meter voorbij, kunnen we achter ons hutje schuilen zegt André. Maar in principe doen ze niks als je niet in de weg staat. Hugo lijkt het erg leuk, Ivanka vindt het wat spannend...
 
StLuciaIvankametjongens

Het eten van de braai is erg lekker en in het donker bij kaarslicht in de tuin zitten is ook super, zeker met het spannende idee dat er elk moment nijlpaarden voorbij kunnen komen. Maar vanavond geen nijlpaarden helaas. Weer op tijd (negen uur?) naar bed.
 

iSimangaliso Park
Maandag 2 mei 2016. St Lucia, Zuid Afrika.
 
Vandaag toch maar even iets relaxter opstaan, we 'slapen uit' tot half zeven en om half negen zitten we alweer in de auto. We rijden het iSimangaliso Wetland Park in. Doel van de rit is Cape Vidal waar we kunnen zwemmen in de Indische oceaan. En onderweg hopen we uiteraard nog wat wildlife te zien. Dat valt wat tegen, misschien ook omdat we al wat later waren. We stappen onderweg nog wel uit bij een paar uitkijkpunten en zien nog wat buffels, gnoes en kudu's. Wel leuk is dat overal waar je de auto uit kan je bordjes ziet met dat het uitstappen op eigen risico is met een waarschuwingsbordje erbij met daarop de plaatjes van een krokodil, neushoorn, olifant, nijlpaard, buffel en luipaard.
 
StLuciajongensopstrandStLuciastrandradslag
 
Bij Mission Rocks stappen we weer uit en lopen we een heuvel op met mooi uitzicht op Lake St Lucia en aan de andere kant de oceaan. Als we bij Cape Vidal aankomen (ook een kampeerplek waar niet lang geleden 's nachts een man in zijn tentje aangevallen is door een hyena) zien we een waarschuwingsbordje, dit keer voor haaien. Maar we gaan toch het water in, we zijn niet de enige, en het is heerlijk. Mooi helder warm water (warmer dan de buitenlucht) en flinke golven, super voor de jongens. We zien gelukkig geen haaien, wel veel vervet apen die eten proberen te jatten van badgasten, grappig om te zien. Ook zien we nog een zeldzamere, bedreigde samango monkey.
 
StLuciaaapStLuciavogelindelucht

Na een tijdje weer terug richting huisje, en lunchen we in het park nog bij een uitzichtpunt met in de verte nijlpaarden en buffels. Dan in het dorpje nog snel wat drinken op een terrasje en hop naar de boot voor de tocht over de rivier. We zijn helaas niet alleen aan boord, ook een tourgroep Nederlanders stappen aan boord, shit! Leuke mensen Nederlanders, maar in een groep worden ze wat vervelend en luidruchtig... Wij zoeken een plekje 'alleen' en gelukkig komen er later nog wat Amerikanen bij.
Maar goed, we vertrekken en het is een mooi tochtje, we zien heel veel nijlpaarden die veelal nogal saai een beetje in het water zitten, maar gelukkig voor ons spelen of vechten er ook een paar met de bek wijd open, gaaf! Verder zien we nog krokodillen en in een boom zit dichtbij en heel fotogeniek een Afrikaanse visarend.
 
StLuciaNijlpaardenvechtenStLuciaRoofvogelopboom

Eenmaal thuis in het donker weer aan de braai, wederom lekker maar ook nu geen nijlpaarden in de tuin. Maar als we liggen te slapen hoort Ivanka ze voorbij lopen, en Tijmen vertelt de volgende ochtend dat hij ‘s nachts heel duidelijk en hard een soort gekuch van de nijlpaarden heeft gehoord. En het klopt, ‘s ochtends vinden we de sporen op twee meter van ons huisje.

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!