Crocodile River (Malelane)
Woensdag 27 april 2016. Kruger NP, Zuid Afrika.
 
Wat een gave plek hier, niet normaal! Het zicht op de rivier en park vanaf ons huis is fenomenaal! Als we wakker worden, zes uur, blijven we nog een beetje liggen en dan naar buiten, dieren kijken. We zien meteen al waterbokken, een bosbok en later ook nyala's. Om een uurtje of negen komen dan olifanten naar het water, uiteindelijk is het een groep van een stuk of dertig van hele kleine baby-olifantjes tot hele grote mannetjes. Ze spelen in het water, rollen door het stof, zitten elkaar achterna, trompetteren, wat gaaf. Als de grote groep weg is komen er weer anderen, pas om een uur of twee ‘s middags zijn alle olifanten weg. We zwemmen ‘s ochtends nog wat, olifanten kijken vanuit het water, weer eens wat anders. Als we boodschappen hebben gedaan en we terug komen zien we in plaats van olifanten nu nijlpaarden. We duiken maar weer het zwembad in.
 
27aprilgroepolifanten27aprilolifantenophelling
 
‘s Ochtends hadden we bedacht dat het wel lekker zou zijn om hier een nachtje extra te blijven, we zouden eigenlijk maar één nacht blijven en dan door naar Swaziland. We konden nog een nacht blijven alleen hadden we in Swaziland gereserveerd. Dus we bellen even naar Sondzela Backpackers in Swaziland met de vraag of het een probleem is dat we dagje later komen en maar één nachtje blijven. Geen probleem, ook omdat we vertelden denk ik dat we in Krugerpark zitten met een ziek kind en we daarom een dagje later komen... sorry! Maar het is hier te mooi om maar één nachtje te blijven. Het is overigens ook onze duurste accommodatie in vijftien jaar reizen. Vierentachtig Euro per nacht, maar daar heb je dus wel een heel groot huis met zwembad op een fantastische locatie voor. Ondanks dat we de hele dag de oever afspeuren en de eigenaresse vertelt dat neushoorns hier superveel voorkomen zien wij ze nog niet. Wel veel eenden en andere vogels voor de deur die elke keer als er een Afrikaanse visarend overvliegt in paniek raken.
 
27aprilzwembadenhuis27aprilzwembadenuitzicht
 
's Avonds de braai weer aan (volgens Cornelia, de eigenaresse van het huis, is ons vuur echt te klein om het een echte braai te noemen haha), worstjes voor de jongens en hamburgers voor ons. Wat een gave plak om te braai'n in de buitenlucht zo aan de rand van het Krugerpark, op tien meter afstand liggen drie waterbokken.
We eten op de veranda en we komen tot de conclusie dat dit één van de mooiste locaties is waar we ooit hebben geslapen.
 
 
Meer Afrika
Donderdag 28 april 2016. Swaziland, Zuid Afrika.
 
28aprilvlag28aprilvrouwen
 
Na weer een lekkere nacht in ons luxe bed en een zelfgemaakt ontbijt nemen we afscheid van Cornelia, het huis en het uitzicht. Op naar Swaziland. Na een uurtje rijden komen we bij de grens, jeuh weer een stempel van een nieuw land erbij! We rijden een uurtje of twee door Swaziland, stoppen nog in Piggs Peak om twee lolly's te kopen (meer voor de foto van het stalletje dan voor de lolly, maar dat vonden de jongens niet erg natuurlijk!) en komen dan aan bij het Mlilwane Wildlife Reserve. Swaziland is mooi, veel bergen, kleine dorpjes en een wat authentieker (armer?) gevoel dan Zuid Afrika. Ook zie je hier geen blanken, dat klopt dan weer met het Afrika gevoel.
 
28aprilbeesteninnatuur28aprilgemsbokken
 
Onze slaapplek, Sondzela Backpackers, ligt midden in het natuurreservaat(je). Via een hobbelige onverharde weg, met langs en op de weg zebra's, gnoe's en verschillende soorten antilopen, bereiken we Sondzela. We slapen in een rondavel (ronde hut met rieten dak) met mooi uitzicht over de vallei en de dieren. Ziet er allemaal leuk uit, beetje backpackers gevoel met de gemeenschappelijke keuken en zo. De donkere wat volle dame die ons hijgend en piepend over het terrein rondleidt kan er volgend mij elk moment bij neervallen.
 
28aprilrondavelsbuiten28aprilrondavelbinnen
 
Na geïnstalleerd te zijn duiken we het wat koude zwembad in , aan de buitentemperatuur van een graadje of dertig ligt het niet. Na het zwemmen lopen we dan een korte trail van 4,4 kilometer. We zien niet heel veel dieren, wel wat gnoe's, zebra's en een antilopen soort die we nog niet kennen, maar het is lekker even een stukje te lopen en met de avondzon echt prachtig.
 
Net voor het donker wordt zijn we terug. Tijd voor een biertje! Voor de jongens maken we tosti en broodje knakworst. Zelf hebben we ons ingeschreven voor het avondeten chicken stew met mango en rijst. Om zes uur gaat de trommel. Teken dat het eten klaar is. We zitten buiten in het donker bij een vuurtje en onze borden worden lekker vol geschept met chicken stew, mango, rijst en salade. We zijn zowat de enigen, maar de jongens zitten ergens anders op de iPad dus ‘t is best romantisch zo bij het kampvuur haha! We slapen vervolgens heerlijk in de rondavel.
 

Mlilwane Wildlife Reserve
Vrijdag 29 april 2016. Manzini, Zuid Afrika.

We staan heel relaxt op, het is hier zo stil en rustig! Ontbijten op 't picknick tafeltje voor onze hut, Hugo gaat nog een rondje hardlopen (erg gaaf om tijdens het hardlopen de zebra's midden op het pad tegen te komen en antilopen en wrattenzwijnen te zien wegschieten) en vervolgens moeten we nog haasten (zucht) om op tijd bij de dansvoorstelling in het Swazi Cultural Village te zijn. Het is een beetje (erg) toeristisch maar toch best leuk en mooi, en Tijmen doet zelfs nog een dansje mee. Stoer van hem.

29aprildansmannen29aprilmeedansen

Daarna bezoeken we een dorpje met beehive hutjes waarin wordt uitgelegd hoe de Swazi's leefden en leren we meer over de aparte cultuur en levenswijze. Pff het is heet hier. Na nog een kort bezoek aan de Mantenga waterval gaan we lunchen bij Mantenga Lodge. En omdat we het netjes vragen mogen de jongens hier ook nog even in het zwembad. Maar het is wat koud in het water, dus na een half uur ook al weer klaar.

Omdat we morgenvroeg naar de markt in Manzini willen en daarna door moeten naar St Lucia (vierhonderd kilometer) overnachten we in de grote stad Manzini (Valleyview Lodge) voor het eerst helaas niet zo'n goede keuze. Het is een prima schoon hotel maar meer voor zakelijk gebruik. En weinig Valleyview... Ook kunnen we niet in het geboekte appartement en krijgen we twee losse kamers. Enige pluspunt is dat we voor het eerst een soort van wifi hebben. Nou ja maar snel wat eten (gehaald bij een lokaal take away tentje, maar de slappe friet is niet echt te eten) en op tijd naar bed dan!

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!