Cooking Class
Dinsdag 26 april 2016. Siangan, Indonesië.

Vandaag splitst ons gezelschap zich op. Justus blijft met Tijl 'thuis' in de villa, terwijl de rest van ons zich de fijne kneepjes van het Balinese koken eigen gaat maken. Met Jonas als masterchef, dat spreekt voor zich.

In Ubud-centrum worden Jonas, mijn moeder, Han en ik opgewacht door iemand van de kookschool. Eerste stop is de traditionele pasar, waar begeleider Wajan ons wegwijs maakt in de keur aan tropisch fruit, inheemse kruiden en bijzondere groenten die hier te krijgen is. Maar natuurlijk niet voordat we een bezoekje hebben gebracht aan de markttempel, waar alle marktlui elke ochtend een ceremonieel offer brengen om zich te verzekeren van een goede dagopbrengst. Een mooi ritueel, met als prettige bijkomstigheid dat de voor de offers gebruikte wierook de wat minder frisse geuren van de pasar enigszins maskeert. Gezien de bergen afval die her en der opgestapeld liggen is dat voor onze westerse neuzen wel zo fijn.

MarktCookingClassJonasMarktCookingClass

Het is leuk om weer op een pasar rond te lopen, al is deze wel een stuk toeristischer dan de markten waar we hier in eerdere jaren zijn geweest. Voor mijn moeder en Han is het de eerste keer op een Indonesische pasar, en zij genieten volop. Erg leuk om dit aan hen te kunnen laten zien. Jonas heeft binnen vijf minuten zijn eerste van een marktvrouw gekregen speeltje te pakken, dus ook hij is dik tevreden. De aangeboden bananen en mandarijnen kunnen hem minder bekoren. Deze worden door hem resoluut afgewezen. Het kan maar duidelijk zijn.

Na een rondje over de markt, stappen we in de auto op weg naar de traditionele compound waar Paon Bali Cooking Class is gevestigd. Wajan en zijn vrouw Made wachten ons er al op. De kookschool is een goed georganiseerd en professioneel geheel. Achter de compound, waar Wajan en Made met hun familie wonen, is een grote keuken gebouwd waar zo'n twintig studenten tegelijk kunnen koken. Made houdt de wind er tijdens de kookles goed onder, en onderwijst de groep met de nodige autoriteit in de basis van de Balinese keuken.

OpaenOmaCookingClassOmavijzelenCookingClass

Jonas heeft er minder zin in. Zo af en toe wil hij wel even in een pan roeren, maar heel veel verder strekt de hulp van onze masterchef niet. Het meegebrachte filmpje blijkt toch een stuk interessanter... Ook prima: het zorgt er in elk geval voor dat wij onze handen vrij hebben om lekker mee te koken.

JonasRoerenCookingClassJonasfilmpjeCookingClass

De geuren van galangal, kafir lime leaf, knoflook en chili doen ons tijdens het hakken en snijden al watertanden. We worden niet teleurgesteld: na een paar uur hakken, snijden en koken, hebben we een heerlijke lunch bij elkaar gekookt. Ik neem me voor om thuis toch echt wat vaker Balinees te koken. Het is zo lekker allemaal!

Met volle buiken ronden we de kookles af en vertrekken, voorzien van een doggybag voor Justus, weer naar onze villa. Justus en Tijl hebben de ochtend in en om het zwembad doorgebracht en hebben een heerlijk relaxte ochtend gehad. En om het allemaal nog wat meer ontspannen te maken, komen daar onze masseuses ook al aan. De rest van de middag genieten we van massages, het zwembad en de fijne villa. Morgen reizen we weer door en laten we dit fijne plekje achter ons. Vanmiddag dus nog even extra genieten!

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!