Huisje op het strand en zeeschildpadden
Zaterdag 22 augustus 2015. Tangalle, Sri Lanka.

Woensdag worden we gewekt door de geluiden van de jungle. Leuk om te zien hoe het safarikamp er bij daglicht uitziet. We ontdekken nog een hangmat en een chilltent met lekkere zitzakken. In de waterpoel zitten heel veel kikkers. We bezoeken eerst de Hindu tempel van Kataragama. Om half elf wordt er geofferd aan de goden. Enorme fruitmanden worden ingeslagen door de gelovigen en meegenomen naar de tempel. Indrukwekkend om alle rituelen te zien en het is ook een mooi complex om even rond te kijken.

Daarna gaan we op weg naar Tangalle. Ganesh Garden Beach Cabanas blijkt weer een topplekje te zijn voor de komende dagen. Superblauwe zee voor de deur, mooi strand, leuke zitjes, hangmatten, een schommelstoel en een knus restaurantje. We nemen afscheid van Ravi en de chauffeur die we niet meer zullen zien en gaan lekker lunchen. De gegrilde garnalen, vers uit de zee, smaken vurrukulluk! De rest van de dag brengen we aan het strand door.

Tangallejelteopstrand

Voor donderdag regelen we een tuktuk waarmee we rond gaan toeren. We beginnen bij de Hummanya Blowhole. Een gat in een klif waar het water door spuit en een enorme hoogte kan bereiken. De zee beukt er aardig op. Spectaculair! De chauffeur wil ons daarna graag meenemen naar een mooie tempel. Het blijkt de Wewurukannala Vihara Tempel te zijn en hij heeft niets teveel gezegd. Een enorme zittende Boeddha (naar het schijnt het grootste standbeeld in Sri Lanka) torent uit boven de tempel. Hierin bevinden zich erg mooie beelden en schilderingen die de weg naar verlichting weergeven door het tonen van gebeurtenissen uit Boeddha's leven. Erg mooi!

Daarna gaan we naar de Mulkirigala Steen Temple. Een rotstempel waarvoor we weer de nodige treden moeten beklimmen. Ook dit is zeer de moeite waard. We zijn helemaal alleen op de top waar we de prachtige grotten met schilderingen en Boeddha's bewonderen. We zien veel gelijkenissen met Dambulla en Sigiriya. Het is alleen inmiddels wel heel erg warm geworden... het zweet loopt zelfs de ogen in, dus we sluiten onze tour af en laten ons weer terugbrengen naar het huisje. We eten lekkere sandwiches en genieten de rest van de middag aan het strand. 's Avonds smullen Mats en ik weer van de heerlijke garnalen!

Vrijdag vragen we twee kano's mee en gaan lekker het water van de lagune op! Mats heeft snel de slag te pakken en kan Jeroen al aardig bijhouden. We zien veel vogels. Het is heerlijk rustig op het water. Op sommige plekken wagen we ons even wat verder de mangrove in. Mooi, maar het is lastig peddelen in de smalle gangetjes. Jeroen en Jelte zien nog een grote watervaraan uit het water komen.

TangallehildeinmatsinkanoTangallematsinmangrove

De rest van de middag slaapt Jelte en relaxen wij lekker op het strand en in de hangmatjes. We gaan vroeg eten en worden om acht uur 's avonds opgepikt door de tuktuk om naar de Turtle Watch bij Rekawa Beach te gaan. Hier komen zeeschilpadden op het strand hun eieren leggen. We mogen alleen het strand op als de green turtle (met een schild van meer dan een meter groot en zo'n tweehonderd kilo) zijn eieren gaat leggen of terug gaat de zee in. Het moment dat hij het strand opkomt en zijn nest gaat maken mogen we hem niet storen. We hebben geluk! We hebben nauwelijks het bezoekerscentrum bekeken of een van de wachten komt al melden dat er een schildpad op het strand is. Helaas maakt deze geen nest maar keert terug naar de zee. Wat een enorme beesten en wat mooi om te zien hoe ze zich een weg banen op het strand en zich laten meevoeren door de zee.

Daarna is het weer wachten geblazen. We zoeken een plekje op het strand. De kinderen beginnen al een beetje moe te worden, maar kruipen lekker tegen ons aan in het donker. We kijken naar de maan en de sterren en de lichtjes in de verte. Opeens is er weer activiteit. Een stukje verderop op het strand gaat een groep baby turtles op weg naar zee. Super om te zien hoe de kleine diertjes spartelend te voorschijn komen en het licht volgen naar het water. En het zijn er veel! Zeker vijftig kleine schildpadjes achter elkaar, de kids vinden het fantastisch. Daarna zien we nog een schildpad die terug gaat de zee in.

Als we daarna teruglopen komt er net voor ons een schildpad het strand op. We mogen er niet langs en moeten op gepaste afstand blijven. Hij graaft een gat voor zijn eitjes en is daar zeker een uur mee bezig. Jelte slaapt inmiddels en ook Mats dommelt lekker weg. We kletsen wat met andere Nederlanders en doden zo de tijd. Dan is het eindelijk zover. In kleine groepjes mogen we gaan kijken bij de schildpad die helemaal in trance zijn eitjes legt. Magisch mooi! Het lijken net pingpongballetjes! Daarna mogen we nog eens terug om te zien hoe de schildpad zijn eieren bedekt met zand om ze te verstoppen voor dieren die ze willen wegroven. We krijgen zelf ook zand over ons heen! De kinderen zijn ineens weer helemaal wakker! Wat een super afsluiting! Inmiddels is het al twaalf uur...

De volgende dag slapen we lekker uit en luieren de hele dag aan het strand.

 

Bijzonder festival in Kandy
Dinsdag 25 augustus 2015. Kandy, Sri Lanka.

We hebben we een lange reisdag voor de boeg. Onderweg maken we een stop in Galle. Een erg leuk stadje waar nog veel Nederlandse invloeden te vinden zijn. Tijdens de tsunami is een groot deel verloren gegaan, maar het deel achter het sterke Nederlandse fort is behouden gebleven. We lopen op de muren van het fort, rondom de vuurtoren en genieten van het uitzicht op zee. Ook zien we de Nederlands Hervormde Kerk, het Historisch Woonhuis en wandelen we door Leyn Baan Street. Daar zijn veel leuke winkeltjes en restaurantjes. Het valt op dat er minder stalletjes op straat zijn zoals in de andere plaatsen, maar de winkeltjes zich hier net als in Nederland in de oude panden bevinden.

Kandygalle

Daarna draaien we de enige snelweg van Sri Lanka op en vervolgen onze weg richting Colombo en Kandy. Het laatste stukje moeten we met een tuktuk doen, want ons busje kan de smalle steile weg naar onze accommodatie niet op. Kandyan Manor is een groene rustige oase in de hectiek van Kandy. Een mooi oud landhuis met een grote tuin eromheen waarin alles groeit en bloeit. We hadden eigenlijk een (klein) huisje in de tuin geboekt maar krijgen een mooie grote familiekamer.

De volgende dag ontbijten we lekker in de tuin en relaxen een beetje. Daarna gaan we in een tuktuk naar de botanische tuinen. Het is een drukte van belang met allemaal schoolkinderen, maar het is een mooi park! We wandelen tussen de palmen en zien ook aapjes. Ook zien we honderden vliegende honden in de bomen. Gelukkig zijn ze pas 's nachts actief en vliegen ze nu niet om onze oren.

Vervolgens gaan we het centrum in. Het is heel druk in de stad. We bezoeken Kandy tijdens het Perahera festival. Gedurende tien dagen wordt de Heilige Tand van Boeddha (het enige tastbare overblijfsel van Boeddha) vereerd met veel spektakel. Het hoogtepunt zal zijn op de laatste dag tijdens volle maan. Wij zullen vanavond de processie bekijken op de laatste dag van de Randoli. Voor zover we het goed hebben begrepen draaien de eerste vijf dagen om het zegenen van de kinderen (vandaar alle schoolkinderen in de stad!) en de laatste vijf dagen om het zegenen van de oogsten.

KandytempelvandeheiligetandKandytemplebynight

We bekijken eerst de Tempel van de Heilige Tand. Het is heel groot en een mooi complex. Vooral de hal waarin het hele verhaal van de heilige tand van Boeddha wordt uitgelegd is interessant. Mats wil alles weten. Een deel is afgezet want daar ligt de kleding voor de olifanten voor vanavond al klaar. Als we verder lopen zien we ook de fakkels die geprepareerd worden en de olifanten zelf al buiten staan. Er zijn heel veel gelovigen die bidden in de ruimte waarachter de heilige tand zou moeten liggen (je kunt hem niet zien, hij bevindt zich achter een gordijn). Bijzonder om te zien.

We lopen buiten nog een rondje en zoeken dan snel een schuilplaats want de regen valt met bakken uit de hemel. Daar gaat ons plan om op tijd een plekje voor het festival te bemachtigen. We wachten tot het iets droger is en wagen ons er dan door. We proberen zo dicht mogelijk bij de tempel te komen en wonder boven wonder lukt dat heel gemakkelijk. We zoeken een plekje op de stoep en dan is het nog een kleine twee uur wachten. Gelukkig is het de rest van de avond droog en is er genoeg afleiding tussen de locals en zien we hoe de olifanten worden aangekleed en iedereen zich klaar maakt. Het wordt steeds drukker dus we schuiven naar de eerste rij vooraan bij het hek. Ons avondeten bestaat uit cashewnoten en kaascrackertjes.

Tegen kwart over zeven is het dan eindelijk zover en barst het feestgedruis los. Mannen met zwepen, fakkeldragers, dansers, drummers en veel versierde olifanten. Wat een spektakel! Jelte en Mats vinden het allemaal prachtig. We hadden er alleen niet op gerekend dat iedereen moest blijven zitten. Om de tien meter staat een agent om mensen daarop te wijzen. Voor Jeroen met zijn lange benen best ongemakkelijk. De processie is opgebouwd in vijf kleuren, die overeenkomen met de kleuren van de Boeddhistische vlag. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis (bijvoorbeeld rood voor bloed, blauw voor de ogen etc). De parade gaat maar door. Super zo met op de achtergrond de verlichte tempel! Rond half tien is het dan helaas afgelopen. We haasten ons de menigte uit en vinden snel het busje. Rond tien uur zijn we terug bij de Kandyan Manor en gaan heerlijk slapen na deze bijzondere avond!

Kandyoptocht

Op dinsdag gaan Mats en Hilde na het ontbijt mee naar de markt om inkopen te doen voor de lunch. We kopen vis, groente en fruit en proeven van alles. Rode bananen, witte peren en allerlei vruchten die je in Nederland nergens vindt. We krijgen uitleg wat alles is en kijken onze ogen uit. Als we genoeg hebben ingeslagen gaan we met de tuktuk weer terug naar Kandyan Manor en maken ons op voor een kookles curry maken. We worden uitgenodigd in de traditionele Sri Lankaanse keuken met een houtvuurtje. We schrapen kokos uit de kokosnoot, maken er kokosmelk van en voegen dat toe aan de tonijnmoten. Wat rode ui, knoflook en groene peper erbij en wat kruiden en dan gaat het op het vuur. Ook maken we verschillende bijgerechten met bietjes, groene salade, kokos met rode ui en tomaat, en nog wat meer. Leuk om te zien hoe het traditioneel allemaal gedaan wordt. Om de salade te snijden klemmen ze een groot mes onder de voet met de scherpe kant boven en gaan dan aan de slag. Ook malen we met een grote vijzel diverse ingrediënten door elkaar. Mats mag overal aan mee helpen en vindt het wel leuk.

Als de lunch klaar is wacht ons een domper, want in de tussentijd heeft Jelte het voor elkaar gekregen om alles op de iPad te wissen, inclusief foto's! Van de meeste hebben we gelukkig een back-up op de camera, maar helaas missen daar de foto's van de eerste zes dagen. We balen enorm en proberen het nog te herstellen, maar ze lijken echt verloren...

Kandyzelfgemaaktelunch

We smullen daarna van de zelfgemaakte lunch en nemen dan afscheid. We vertrekken richting het vliegveld waar we voor de laatste nacht nog een huisje met zwembad hebben geboekt. Rond half vijf komen we daar aan en plonsen lekker in het bad. De kids genieten heerlijk in het water en wij pakken nog even de laatste zonnestralen mee. We gaan op tijd eten bij een soort fastfood restaurant in de buurt. De kids kunnen er even spelen en het eten is niet top maar wel snel. We nemen voor de laatste keer de tuktuk terug en gaan lekker slapen. Morgen vroeg op voor de reis terug naar huis!

 

Het zit er weer op!
Vrijdag 28 augustus 2015. Nederland.

We zijn weer thuis. De laatste reisdag is heel soepel verlopen. Om kwart over zeven ’s ochtends vertrokken bij Airport Villa en om kwart voor acht hadden we al ingecheckt, de bagage gedropt en drie security checks doorlopen. Nog even geshopt op het vliegveld en toen naar de gate. Netjes op tijd vertrokken richting Dubai en alles was weer keurig verzorgd met Emirates. De kids konden lekker een (Nederlandse) Disney film kijken en ook voor ons was er genoeg keuze.

Na vier uurtjes netjes geland in Dubai, waar het weer extreem heet was. Gelukkig hadden we deze keer wel rustig de tijd om over te stappen. Ook de vlucht naar Düsseldorf vertrok keurig op tijd en ook daar hebben we ons weer vermaakt met nog meer films, spelletjes en luisterboeken. De kids kregen een leuk knuffeltje en lekker dekentje van Emirates waaronder Jelte nog een uur of vier heeft liggen slapen. Even bijkomen van alle belevenissen. Om kwart voor acht ’s avonds zijn we geland in Düsseldorf en op weg naar huis stortte Mats helemaal in. Ook niet gek want voor ons gevoel was het al drieeneenhalf uur later. Een lange dag! Om tien uur waren we in Nijmegen en niet lang daarna lagen we weer heerlijk in ons eigen bedje!

Inmiddels wennen we weer langzaam aan het Nederlandse ritme. Jelte heeft al zijn speelgoed weer herontdekt en Mats heeft zijn spaarpot leeggegooid en nieuwe Lego gekocht. Heerlijk bouwen met een vriendje. Het was een topreis! Een heel mooi, afwisselend land met super vriendelijke en gastvrije mensen. Na de tsunami is het toerisme weer in opbouw, maar nu was het gelukkig nog mogelijk veel van het lokale leven mee te pikken. We kunnen de hoogtepunten bijna niet tellen. Mats heeft hieronder nog een stukje geschreven over zijn belevenissen:

Hallo, ik ben Mats en ik heb veel leuke en spannende avonturen beleefd in Sri Lanka. Ik vind dit het allerleukst: snorkelen safari bergen beklimmen kanoën watervaraan schildpadden lekkere garnalen eten op het strand. Ik vind dit het allerstomst: de aap die mijn bal pakte en stuk beet, de muggen die me gingen prikken. De mensen zijn hier anders dan in Nederland. Ze zijn hier bruin en praten anders. Hier rijden veel tuktuks. Groetjes Mats.

Allemaal bedankt voor het ‘meereizen’! Wij gaan genieten van de mooie herinneringen en dromen over nieuwe bestemmingen…

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!