Laatste dagen Australië
Zondag 9 augustus 2015. Darwin, Australië.

Een status update en een verslag. We zitten in Darwin, in het Rydges Resort bij het zwembad te ontspannen. We vertrekken vanavond toch naar Bali omdat we een vlucht kregen naar Bali met Air Asia. Langzaam maar zeker wordt ik een vulkanoloog en kenner van het luchtverkeer rondom Denpasar. Het is eigenlijk vrij simpel. De Australische maatschappijen vliegen het rondje van Australië over Lombok naar Bali (passagiers er uit en een nieuwe lading er in), vertrekken van Bali en ten zuiden van Java terug naar Australië en dat zo dag in dag uit. Of het rondje andersom. Dat stukje ten zuiden van Java levert problemen op en voor Australische maatschappijen is alleen dat stukje luchtruim beschikbaar, ze kunnen of mogen niet uitwijken. Air Asia mag en kan overal vliegen (grote flexibiliteit in Azië) en vliegt nu even niet ten zuiden van Java.

Verder hou ik de jongste dagen dagelijks de berichten rondom Mount Ruang in de gaten. Daar stond gisteren: ‘The detected heat emission, based on satellite data from NASA's MODIS sensor, remains elevated, although it has decreased significantly during the past day’ volgens de google vertaalmachine betekent dit: De gedetecteerde warmteafgifte, op basis van satellietgegevens van NASA's MODIS sensor, blijft verhoogd, hoewel het aanzienlijk is gedaald gedurende de afgelopen dag.

DarwinzwemparkDarwinjongensfardauzwempark

Twee dagen Darwin dus, het stond niet op onze verlanglijst van dingen die we willen doen in Australië. Toch is het wel leuk om de ronde van Australië af te sluiten in de stad waar we vertrokken zijn. We zijn vanmorgen in het centrum en de haven van Darwin geweest en weer een stukje Stuart Highway. Daarna toch maar weer terug naar de ‘best deal in town’ voor een ver reizend gezin met kinderen; het Leanyer Recreation Park, een soort van mini Water Bombali. Het is een gratis waterpark met drie hoge glijbanen waarvan er één met een tweepersoons rubberband moet worden afgedaald. Met zijn zessen hebben we ons hier gisteren de hele middag prima vermaakt en vanmorgen zijn we na aan kort bezoek aan het centrum van Darwin weer richting de glijbanen gegaan. Omdat we de huurauto om half twee ’s middags moesten inleveren zitten we nu bij het zwembad van het resort.

Het is hier heerlijk weer, lekker warm en niet vochtig. Vooral in de schaduw is het prima toeven, dat snappen de Australiërs ook. Als er geen natuurlijke schaduw is dan zorgen ze er wel voor door palmbomen te planten (zoals hier), tarpen op te hangen (zoals bij het waterpark) of stoepen overdekt aan te leggen (bij het vliegveld). Susan en Folkert zijn op weg naar de bbq met hamburgers, dat wordt ons avondmaal. Vanavond om acht uur lokale tijd vliegen we naar Bali, aankomst in Bali om negen uur, dat dan ook weer lokale tijd, dat maakt een vlucht van tweeëneenhalf uur.

Inmiddels zijn we op Bali, wat mij betreft stapte ik Azië binnen bij het binnenstappen van het Air Asia toestel. Daar stonden de dames ons vriendelijk op te wachten en werden we op zijn Aziatisch begroet. Folkert was ook helemaal blij: ‘dit voelt als een soort van thuiskomen’.

 

De ronde van Bali
Dinsdag 11 augustus 2015. Canggu, Bali.

Onze laatste dag op Bali zit er bijna op. Susan geniet nog van een laatste massage en morgenvroeg vliegen we naar Singapore en beginnen we aan de thuisreis. In Singapore hebben we een stop over van bijna 24 uur voordat we doorvliegen naar Nederland. We hebben een hotel geboekt vlakbij het vliegveld en gaan vandaaruit morgenmiddag iets van Singapore proberen te zien.

Gisteren hebben we vier scooters gehuurd en sindsdien rijden we de ronde van Bali. We rijden keurig in kolonne door de straten (maken er geen wedstrijd van), met Jesse en Folkert opgesloten tussen mij en Susan in. We blijven zo redelijk dicht bij elkaar en als het gat wat te groot wordt stop ik even of rem af.

BalisusanfardauopscooterBalisilkefolkertopscooter

Voor de meiden zijn we gestopt bij een kleding outlet. Daar mochten de mannen de kleding van Silke en Fardau goed – en afkeuren. Voor de plaatselijke begrippen zijn Fardau en Silke groot en kleren waar zij in passen zijn eerder gemaakt voor vrouwen dan voor meisjes. Silke kreeg veel afkeurende blikken. Uiteindelijk zijn we met vier jurkjes rijker verder gereden. Die avond zijn we voor het eerst deze vakantie uit eten gegaan, naar een sushi restaurant.

BalisilkejurkjeBalifardaujurkje

Vandaag was de tweede dag van de ronde van Bali. ‘Beter gaan we direct scooter rijden’, zei Folkert vanmorgen aan het ontbijt, nadat hij hoorde dat de scooters om vier uur vanmiddag ingeleverd moeten worden. Dat hebben we min of meer ook gedaan. Wel nog even afgekoeld in het zwembad en daarna op pad. Door de rijstvelden en de binnenwegen van Canggu. We bleven tussen de doorgaande weg van Denpasar naar Tanah Lot en het strand, zodat verdwalen geen optie was. De jongens waren echt blij dat we vier scooters hadden gehuurd en dat ze er zelf zo lang en veel op mochten rijden. Fardau en Silke hebben ook nog even, tussen ons in, aan het stuur gezeten. Silke genoot ook met volle teugen, ze vindt het vooral prachtig dat we iets met zijn zessen doen.

Op den duur reed ik lekker tussen de rijstvelden, te genieten van het uitzicht, de wapperende wind langs de helm en lekker lopende bochten langs huizen en villa’s. Bij een kruising even wachten op de rest. Er reden wel scooters achter mij, dat had ik wel gezien, maar het bleken geen familieleden te zijn. Die waren weg. De ongerustheid maakte zich van mij meester… Na een paar minuten, die wel uren leken, kwam Susan om de bocht. Dat was helemaal schrikken, ‘toch geen ongeluk’ schoot het door mee heen. Gelukkig niet, Jesse stond met een lege tank aan de kant van de weg. Dat euvel was zo verholpen. De tank van onze scooters bleken toch geen potjes van Sarefat te zijn.

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!