Laatste stop
Woensdag 13 mei 2015. Bang Saphan, Thailand.

Met weinig anders op het programma dan in de middag de trein pakken naar onze volgende locatie werd het voornamelijk een wachtdag. We ontbeten uitgebreid bij een schattig zaakje met fruitsalade en lekkere broodjes (hier zeer bijzonder, meestal is het van dat vreselijke witbrood). De eigenaresse had een dochtertje en de school hier had vandaag een vrije dag dus Tula speelde achterin de zaak met haar leeftijdsgenootje, gewoon bij haar op de slaapkamer want zaak en privé zijn hier meest al één.

Daarna keerden we terug naar ons guesthouse waar de meiden met het zoontje van de eigenaars en zijn speelgoed speelden. Pepa keek naar het passerende verkeer en naar de familie die aan de overkant van de straat op slippers een huis bouwden. Novi maakte haar huiswerk, ijverig studentje.

Huiswerkmakenlaatstedagpratchuap

We staken schuin de straat over om in onze inmiddels favoriete tent de zoveelste fruitsmoothie te drinken. Inmiddels hebben we de juiste methode te pakken: eerst vragen welke smaken ze van vers fruit maken (anders wordt het met een raar smakende siroop gebrouwen) en dan meerdere keren benadrukken dat we er geen suiker bij willen.

Novi en Tula hebben ook eindelijk door dat als ze samen in goed overleg een spelletje kunnen spelen op de laptop door netjes om de beurt te doen dit beter werkt dan te ruziën over wie er aan de beurt was want dan klappen we het ding gewoon dicht. Ze weten dit nu zelfs zo goed dat Novi, die wilde dat Tula met haar mee zou gaan om in de tuin met een boksbal te spelen, tegen mij klaagde dat Tula (die nog het spelletje wilde doen en niet met Novi mee wilde gaan) niet om de beurt deed waarop ik de laptop uitzette. 'Zo, mooi geregeld', zag ik Novi denken, 'kom Tula we gaan'.

Vervolgens lunchten we bij een zeer matige en belachelijk dure zaak (slechte tip) en namen daarna een taxi (scooter met bak) naar het station. Daan was eerder al langs gefietst om te kijken hoeveel vertraging de trein had (hier geen kwestie van of er vertraging is maar eerder van hoeveel) maar bovenop het uur dat we al ingecalculeerd hadden kwam nog een uur dus we vertrokken uiteindelijk pas om half vier. Dit keer maar anderhalf uur in de trein waarvan Pepa het grootste deel van de rit een paar banken verder zat te grappen en Novi een heel plan uitstippelde om geld in te zamelen voor de olifanten van Elephantsworld.

IndetreinnaarBangSaphanZwembadBangSaphandag1

Om kwart over vijf rolden we weer lekker doorgezweet de trein uit en werden we opgepikt door de eigenaar van Palm Gardens, een zeer kleinschalig 'resortje' met vier kamers gelegen aan het zwembad in een prachtige tuin. De meiden konden zo het zwembad in en wij dronken wat met de Britse eigenaar en zijn Thaise vrouw. Om wat te eten te vinden liepen we de tachtig meter naar het strand met de door de baas aanbevolen stok om de honden af te schrikken (ook hier ging het om de beurt de stok beheren heel goed, ze leren het wel, het duurt alleen een week of drie) en zakte de zon prachtig achter de palmbomen.

Een dinertje aan het strand met bijbehorende muggen (en een pad, vond Daan heel lollig terwijl ik als veganist een pad thai at, kan dat beest er wat aan doen dat een van Thailands bekendste gerechten zo heet). Teruglopend over het strand zagen we in de verte onweersflitsen (zo ver weg dat het alleen een mooi gezicht was) waar onze bange poeperd Tula natuurlijk weer angstig van werd en wilde dat er iemand voor, naast en achter haar liep, waar wij met z'n allen braaf aan voldeden. Bij het kletsen voor het slapengaan meldde ze dat ze nooit meer naar het strand wil, we zullen zien.

 

Onweer
Donderdag 14 mei 2015. Bang Saphan, Thailand.

Met het zwembad letterlijk voor onze deur lagen de meiden er voor het ontbijt al in. Volgens mij maakte Novi eigenlijk een grapje toen ze om kwart over zeven vroeg of ze mocht zwemmen en was ze verbaasd dat ik nog ja zei ook. We ontbeten op onze veranda en vulden de ochtend met kleuren en papieren vliegtuigjes en bootjes vouwen, hoe simpel kan vermaak zijn.

NoviTulakaartenBangSaphandag2NoviTulaophetstrandBangSaphandag2

Tegen elven vertrok ik op (ja natuurlijk alweer) een gratis leenfiets om op zoek te gaan naar fruit, water en lunch. Best spannend in m'n eentje op pad want met ernstig gebrek aan richtingsgevoel en zonder reisleider Daan waar ik normaal gesproken alleen maar achter aan hoef te fietsen werd ik lichtelijk nerveus. Gelukkig keerde ik een uurtje later compleet doorgezweet en zonder de markt te hebben gevonden terug met toch nog een goede oogst: Twee flinke trossen bananen, twee ananassen, drie liter water, twee biertjes, drie pad thai en rijst en noodles (ik eet vaak een dubbele portie, gelukkig is het zo goedkoop) en het door Novi gewenste witte papier.

Er werd geskyped, gezwommen en gekleurd (heerlijk rustgevend zo'n kleurplaat) en doordat de lucht betrok was de temperatuur ineens stukken aangenamer. In de namiddag brak er een hoosbui los en zwierden de palmbomen door de wind heen en weer. Tegen de tijd dat we op zoek naar avondeten gingen was het alweer droog. Het is duidelijk laagseizoen (heetste maand van het jaar) en veel zaakjes aan het strand zijn gesloten. Het werd dus nog een flinke tippel maar we eindigden toch weer met een bord met prima eten voor ons neus.

Omdat Tula gister zo was geschrokken van het onweer toen we in het donker terugliepen had ik haar beloofd dat ze vandaag op de terugweg in de drager mocht. Past natuurlijk voor geen meter en Daan sjouwde zich een breuk maar het kleine blondje was intens tevreden. Onze fietslampjes kwamen weer eens goed van pas toen de zaklamp leeg bleek (dat was een slimme ingeving van Novi).

Thuis skypten we nog even met jarige opa Gerard en ving ik tot tee keer toe een groot vliegend insect dat bij ons wilde logeren (en die hardleers was want na de eerste uitzetting vloog hij prompt weer met Daan mee naar binnen). Daarna kon iedereen rustig gaan slapen.

 

Prikogen
Vrijdag 15 mei 2015. Bang Saphan, Thailand.

Echt ontzettend fijn om vanuit je bed zo het zwembad in te kunnen springen (oké eerst even zwembroek en in mijn geval ook m'n 'zwembh' zoals Tula hem noemde aan). De eigenaars van Palm Gardens, de zeventigjarige Brit Larry en zijn Thaise vrouw Thongbai, lagen ook al voor achten in het zwembad en hebben leuke verhalen te vertellen.

Na de frisse start ontbeten we op onze fijne veranda, we zitten hier meer uur op een dag dan we de afgelopen drie weken in totaal hebben stilgezeten. Eind van de ochtend reden we met Larry en Thongbai mee naar het centrum van Bang Saphan en sloegen we een hoop fruit in voor de komende dagen. We hadden voor de terugrit afgesproken bij een bakker voor de deur en daar haalden we een zeer goed smakend brood voor de lunch en Novi sneed er een komkommer en wat appels bij en schikte dat gezellig op een bord. Of ik dat wel even in het blog wilde vermelden, dat zij dat zelf heeft gedaan.

De middag werd niet veel spannender dan kleuren, zwemmen, filmpje kijken, douchen en naar het strand lopen voor het avondeten. Echter kwamen we onderweg onze buren tegen die vertelden dat er in het enige vanavond geopende restaurant net een groep van dertig man was neergestreken en het dus wel even zou duren eer we daar wat te eten zouden kunnen krijgen. Met een niet al te gezellige Novi (bleek later dat ze zulke zere ogen had van het zwembadwater, het is zout water met niet al te veel bleek erin) gingen we die uitdaging niet aan en we volgden hen naar een wat verder gelegen restaurant waar Thongbai ons even heen reed. Tijdens het eten viel de stroom uit (meteen een lesje boven- en ondergrondse elektriciteitskabels) en na het diner bij kaarslicht bracht de eigenaresse van het restaurant ons thuis waar al vlug alles aansprong en wij weer licht en internet hadden.

 

Kajakken
Zaterdag 16 mei 2015. Bang Saphan, Thailand.

Pas na het ontbijt doken we het zwembad in, want het duurde even eer we een halve watermeloen, kwart cantaloupe, hele ananas en nog wat lychees en mango's ophadden. Grote zussen liepen een tijdje rond met hun knuffels in de 'draagdoek'. Novi werd na een poos weer chagrijnig want ze kreeg weer vreselijk geïrriteerde ogen van dit zwembadwater. Gelukkig bedacht ze zelf iets om het te verlichten, ze had onthouden dat Daan gister vertelde over dat komkommer verkoeling bij verbranden kan geven en paste dit toe op haar zere ogen (en ondertussen werd de rest van de komkommer natuurlijk opgegeten). Daan ging op pad (met Novi's pet) voor lunch en daarna waren we alweer toe aan een tukje (geen idee waar we zo moe van worden, we doen echt geen bal hier).

NovikomkommerBaanSaphandag4

Toen de lucht eind van de middag betrok en het dus wat koeler (oké niet overdrijven, iets aangenamer) werd pakten we de kajak die bij onze accommodatie hoort en rolden hem de tachtig meter naar het strand. Vervolgens hebben we compleet in een deuk gelegen omdat binnen twee minuten Daan en Novi al drie keer uit de kajak waren gevallen. Tula wilde na dit gezien te hebben al niet meer, maar toen ze zag dat ik meer talent bleek te hebben om niet om te slaan durfde ze het avontuur toch aan.

KikiTulakajakkenBaanSaphandag4

Na een snelle douche weer terug naar het strand om bij een prachtige avondlucht te eten in een restaurant met een serveerster die de award won voor meest chagrijnige gezicht van de dag. Gelukkig hadden we aan de andere kant wel een mooi uitzicht.

 

Smoothie-time again
Zondag 17 mei 2015. Bang Saphan, Thailand.

Er stond weer een vreselijk zware en drukke dag op het programma: Je bed uitrollen en op het randje van de veranda een bord fruit verorberen (Novi houdt het meest van watermeloen en ananas, Tula van watermeloen en cantaloupe). Samen met papa de oortjes delen en een muziekje luisteren terwijl je op je vingers kleurt in plaats van in je boek. Als je net twee uurtjes wakker bent alweer moe zijn van het niksen dus weer een dutje in de buggy. Een boek schrijven en illustreren over monsters. Verstoppertje spelen met z'n vijven (genoeg bomen in de tuin om je achter te verschuilen). Eindeloos je haar laten doen door de twee kapsters. Verder nog intensieve taken als kwartetten, skypen en afhaallunch eten.

DanielTulaaantafelBangSaphandag5PepadrinktkokosnootBaanSaphandag5

Vanochtend had de eigenaresse wat dingen neergezet bij de huistempel en wat later op de dag bracht ze die naar ons, wat fruit en twee jonge kokosnoten. Pepa hing nog op m'n rug van het verstoppertje spelen en vond het kokoswater ook erg lekker (als ze het rietje te pakken kreeg). Voor het avondeten hadden we vandaag besloten het de resterende dagen te houden bij de enige tent die we hier leuk en lekker vonden (waarschijnlijk omdat ze als enige ook smoothies hebben), met de toepasselijke naam Why Not. Daan was al begonnen aan zijn smoothie terwijl de rest nog op het strand stond te poseren voor fotograge moeder. En omdat we toch wel erg toe waren aan een borrel (die we niet drinken) na zo'n hectische dag namen we nog even plaats aan de bar, of in Pepa's geval op de bar voor nog een afsluitende smoothie/ijsje.

 

Laatste relaxdag
Maandag 18 mei 2015. Bang Saphan, Thailand.

Op onze laatste relaxdag van deze reis begonnen we met een tripje naar het centrum om buskaartjes voor morgen te kopen. We reden mee met Larry en Thongbai en de meiden vonden het prachtig want ze mochten samen in de achterbak van de pick-up. De rest van de dag vloog om met hetzelfde als we hier al dagen doen: zwemmen, afhaallunchen, spelen en tukjes doen. Omdat we om zeven uur weer thuis moesten zijn gingen we al vroeg naar het strand om te eten.

blotevoetenBangSaphandag6

We waren precies op tijd terug om via skype de bruiloft van mijn beste vriendin te volgen. De dames allemaal hun mooiste jurk aan, alleen Pepa kon haar ogen niet meer openhouden. Helaas lukte het beeld niet maar we konden wel alles redelijk horen en we 'stonden' ook via Skype in de felicitatierij dus we hebben heel hard gezwaaid naar het bruidspaar. Hierna toostten we met een flesje water op onze lieve vrienden en was het tijd voor een filmpje, inpakken en de kick-off van onze omgekeerde anti-jetlag tactiek door wat later dan normaal naar bed te gaan.

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!