Op reis, maar dan anders
Vrijdag 4 juli 2014. Amsterdam, Nederland.

Ja, ook in 2014 gaan we als gezin op stap, maken we een verre reis. Maar wel anders dan anders. Dit jaar doen we slechts twee, misschien drie plaatsen aan. En maar twee landen: Maleisië en Indonesië. Dat weer wel. Zijn we reismoe (reismoe.nl?), hebben we al teveel gezien? Nee, dat niet. Maar voor het eerst in al die jaren spreekt Jente negatief over een land waar we door heen gereisd zijn. Bolivia heeft vorig jaar op ons diepe indruk gemaakt. Maar in haar geheugen overheersen de hoogteziekte, de kou en het voortdurend onderweg zijn, naast gelukkig nog wel een paar prettige herinneringen. Daarbij was het een enerverende reis waarvan we nog lang moesten bijkomen. Dit jaar doen we het daarom anders. We hebben een huis gehuurd op Bali. Een vaste plek om te voldoen aan de wens van beide meiden om nu eens lang ergens te blijven. En dat gaat gebeuren. Ruim vier weken lang staat een villa met zwembad in Lovina tot onze beschikking. Op Bali kan dat voor de prijs die je in Nederland betaalt voor een weekje Center Parcs in de zomer.

orchideeen (320x239)Rumah-Lotus (320x239)

Standplaats- of combireizen passen niet in onze zelfbedachte definitie van verre reizen met kinderen. De grens van meer dan twee pleisterplaatsen hebben we het laatste jaar al wat opgerekt voor andere gezinnen. De vader en zoon-reis naar New York die we in het voorjaar volgden was in feite een standplaatsreis en ook de huizenruilconstructie die steeds meer gezinnen benutten paste niet in ons format. Toch gaan we deze zomer een gezin volgen vanaf hun vaste adres in Beijing. Omdat het interessant is én omdat dit type reiziger toch meer overeenkomsten vertoont met de reiziger dan met de vakantieganger. En omdat we denken dat meer reisouders te maken krijgen met reisvermoeide (tiener?)kinderen in de toekomst.

Onze eigen reis is in feite een standplaatsreis (heet dat niet een contradictio in terminis?). Vanwege de goedkope tickets, het onderbreken van de mega lange vlucht naar Denpasar en de meerkosten voor een twee maanden visum voor Indonesië, kiezen we voor Maleisië als opstap- en afstapland. Op de heenweg brengen we twee nachten door in Kuala Lumpur en op de terugweg drie nachten in waarschijnlijk Melaka. De ruim vier weken ertussen zitten we op Bali, met mogelijk nog een meerdaagse uitstap naar de Gili's. Jente en Imme hebben er zin in. Meer dan andere jaren, met minder voorbehoud.

De laatste weken van het schooljaar brengen traditiegetrouw veel (leuke) drukte met zich mee. De openbare lessen, de schoolreisjes, sportdag, eindfeest van school e.d. en de afsluitende voorstellingen van de clubjes waar ze lid van zijn, brengen veel gezelligheid maar leggen naast werk ook een claim op onze tijd. Tijd die we niet kunnen gebruiken om onze reis voor te bereiden. Gelukkig hoeft dat dit jaar ook niet. We zijn eerder op Bali en in Maleisië geweest en kunnen teren op onze reiservaring. Die wetenschap haalt druk van de ketel. We hebben daarnaast de belangrijkste highlights al bezocht en kunnen deze met een gerust hart overslaan, of als we er erg van genoten hebben, nog een keer over doen.

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!