Terracottaleger
Zaterdag 31 mei 2014. Xian, China.

Na een treinreis van bijna twaalf uur komen we aan op het station van Xi'an. Lizzy heeft het goed gedaan in de trein, maar viel net als wij pas om half één in slaap. Reizen met een nachttrein is ideaal, want naast een overnachting die je bespaart kost het ook veel minder dan vliegen. We verblijven de komende vier nachten in het Minxing Boutique Hotel en deze ligt vlakbij het station in Xi'an. Het hotel is vele malen beter dan de vorige twee hotels, en dat is wel nodig aangezien onze kleren nodig gewassen moeten worden.

Wat is Xi'an een geweldige stad om te zijn, want naast het volgens de Chinezen achtste wereldwonder, het Terracottaleger, biedt ook deze stad weer talloze winkelcentra en vele restaurants. In deze vier dagen is met uitzondering van de eerste dag de metro ons vaste vervoermiddel. Je hebt slechts twee lijnen, maar wat zijn die handig zeg. In Xi'an bezoeken we de Bell Tower, Drum Tower, Muslim Quarter, the Big Goose Pagoda, The South Gate, The tomb of Jingdi en natuurlijk last but not least het wereldberoemde Terracottaleger.

1246849 (320x240)1246852 (181x240)

Om de hoek van ons hotel zit een groot speelparadijs voor kinderen en Lizzy vermaakt zich er natuurlijk uitstekend. Wel merken we dat Lizzy minder energie heeft dan aan het begin van de reis, ze spendeert namelijk iets meer tijd in de buggy, maar gelukkig zijn er ook genoeg momenten waarbij ze haar gang gaat. Bij the Big Goose Pagoda ligt bijvoorbeeld een mooi park waar ze zich goed vermaakt met andere kinderen, terwijl ze in de vele winkelcentra haar eigen gang gaat. Onderweg naar de Pagoda kwamen we nog een leuke winkel tegen waar we drie jurkjes hebben gekocht voor Lizzy.

Het Terracottaleger bezoeken we pas op de derde dag samen met twee Nederlanders, drie Amerikanen, twee Australiërs en een Fransman. Normaal zijn we niet van gezamenlijke excursies, maar het reisgezelschap is dit keer uitstekend! Het Terracottaleger is een verhaal apart, want in 1974 stuitte een boer bij graafwerkzaamheden naar water per ongeluk op één van de beelden. Uiteindelijk blijken er duizenden onder het aardoppervlak te liggen allemaal klaar om te vechten.

1246854 (320x240)1246853 (180x240)

De toenmalige keizer Qin Shi Huang heeft ze laten maken om zich te laten beschermen in het hiernamaals, want hij was niet bepaald populair bij de bevolking. Zijn tombe is nog niet blootgelegd aangezien de Chinezen respect hebben voor het graf, maar misschien nog wel meer omdat ze bang zijn dat het ongeluk brengt. Het duurt waarschijnlijk nog zeventig jaar voordat alle beelden zijn opgegraven. Geen enkel beeld is hetzelfde en het is iets wat je moet zien bij een bezoek aan China. Volgens Lizzy heten ze allemaal Piet, en terwijl wij keken naar de deze geweldige archeologische vondst hobbelde Lizzy lekker achter ons aan.

Xi'an heeft veel te danken aan de vondst van het Terracottaleger, want deze stad is werkelijk explosief aan het groeien. Je merkt dit niet als je in het centrum rondloopt, maar eenmaal buiten de stad zie je gebouwen van dertig a veertig etages hoog met tientallen tegelijk gebouwd worden. Bouwwerkzaamheden gaan hier 24 uur per dag door in twee diensten en bouwvakkers slapen tijdens de bouw in zeecontainers en verlaten het terrein bijna niet.

We zijn bijna op de helft van onze reis en dit land blijft ons verbazen. We hebben ons nog geen moment onveilig gevoeld en het openbaar vervoer is enorm goed geregeld. Morgen vliegen we naar de stad van de Panda's, Chengdu!

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!