Werken aan de relaxstand

Dinsdag 9 juli 2013. Kratie, Cambodja.

Om zes uur opgestaan (ja dat is dan vakantie) om om kwart voor zeven de bus te nemen. Hugo nog even snel vier stokbroodjes gehaald en off we go alweer naar de volgende plaats. Pff de bus schiet niet echt op en stopt in elke plaats onderweg om mensen eruit te laten en tijdens de rit worden keiharde Cambodjaanse videoclips gedraaid. Bij één van de pauzes stoppen we in het gebied waar ze gefrituurde tarantula's eten. Die worden dan ook uitgebreid verkocht, en liggen op grote hopen opgestapeld (net als gefrituurde sprinkhanen en hele grote torren). Jakkes echt goor!

tarantula

Bij de laatste pauze besluiten we toch maar een keer een maaltijd te nemen bij zo'n 'wegrestaurant'. En het smaakt best goed. Eindelijk komen we dan na meer dan acht uur (in plaats van vijf) gaar aan in Kratie. Het is vrij makkelijk om een kamer te vinden (Heng Heng Guesthouse, dertien USD) maar alles is hier een stuk meer basic en vooral zijn de hotels ongezellig. Alles bij elkaar genomen genoeg ingrediënten voor de eerste (en hopelijk de laatste) dip!

Gelukkig zitten we qua gevoel op één lijn. Het reistempo ligt te hoog, de reisdagen zijn te lang en ondanks dat we al veel hebben gezien en de kids het super doen komen we maar niet in de relaxstand. Tot nu toe zitten we telkens maar twee nachten in een plaats, dus na een volle dag weer een reisdag. Is normaal gesproken niet zo erg, maar de reisdagen zijn erg lang, telkens minstens acht uur. Willen we wat vaker drie nachten ergens blijven dan moeten we wat plekken van onze lijst schrappen, en dat lukt alleen maar met een binnenlandse vlucht van Pakse naar Luang Prabang (zo slaan we Vientiane en Vang Vieng over). Dus schema aangepast (dat is zo heerlijk van flexibel zijn) binnenlandse vlucht in Laos geboekt en allebei weer happy. Op 14 juli vliegen we dan. Tot die tijd staan dan nog Si Phan Don en Pakse (of Bolaven plateau) op het schema.

Nu even relaxen en eten bij U-hong II guesthouse. Leuk tentje maar eten vinden wij het minste tot nu toe. En we zijn ook allemaal supermoe! Om 21.00 is het bedtijd voor ons allemaal.

eten

 

Irriwaddy dolfijnen spotten
Woensdag 10 juli 2013. Kratie, Cambodja.

Zo iedereen weer bijgeslapen en om zes uur wakker. Heerlijk een keer op ons gemak opstaan. We ontbijten bij Star Guesthouse. Superlekker ook voor de jongens. Om negen uur komt onze gids/tuktukchauffeur ons ophalen. We maken een prachtig ritje over het platteland, zoveel te zien. Het blijft verbijsterend om te zien in wat voor een hutjes mensen hier met hele families wonen.

buffelsmeisjes

Dan gaan we op een bootje Irriwaddy dolfijnen spotten in de Mekong rivier. Gelukkig zien we er best veel, ook wel heel bijzonder want ze worden met uitsterven bedreigd. Naar het schijnt zijn er nog maar 85 in Cambodja. De jongens mogen even een rondje op de motor van de tuktuk. Echt supercool! Daarna gaan we naar een tempel boven Sambok Mountain (nou ja berg, meer een grote heuvel). Pff flink zweten op de trappen in de vochtigheid.

drijvend-huisdolfijn

Na een stukkie rijden lunchen we bij de familie van de chauffeur. Leuk om te zien hoe zo'n Cambodjaans huis eruit ziet en hoe ze leven. Het is een houten huis op palen waar ze met tien mensen in wonen. Voor de jongens zijn er sandwiches met ei gemaakt, maar ook dit hoeven ze niet echt. Wij krijgen rijst amok met soep en fruit en het is echt heel erg veel en lekker. Dat zijn we niet meer gewend om zoveel te lunchen.

Daarna gaan we bij de rijstvelden kijken, echt een genot, de mensen zwaaien allemaal en we mogen uitgebreid foto's maken. Ook leuk om het hele proces van zo dichtbij te zien (hoewel niet helemaal onbekend, maar toch). Dan nog naar de Vietnamese floating village en dan naar het hotel. Het is dan vier uur en we zijn allemaal wel een beetje gaar. Je wordt ook zo slaperig van het gehobbel in de tuktuk. Het was een lange dag, maar echt superleuk. Alleen al het rondgereden worden in de tuktuk over platteland is erg leuk. En dan ook om de gezichten van de mensen te zien als ze Tijmen en Mees zien zitten, en de kinderen hier maar roepen en zwaaien.

marktvrouw

Als we terug zijn kopen we eerst voor de kids een waterijsje en voor ons zelf een ijskoud biertje op een terrasje. Dat gaat er wel in na zo'n hete en stoffige dag. Terug op de kamer even douchen en daarna eten bij Star Guesthouse. Kip met curry, kip amok en voor de jongens frietjes (staat niet op de kaart, maar is zo gemaakt) met een worstje (die ze uiteraard niet lusten). Verder nog twee water, twee bier, een cola en een bananenmilkshake. En dat alles voor het luttele bedrag van 13,25 USD (tien Euro?). En we regelen ook maar meteen de buskaartjes van morgen naar Laos. Tijdens het eten doen we het landenkwartet en terug moeten we rennen van luifel naar luifel om de stortbui die naar beneden komt te ontwijken. Daarna snel naar bed.

Na weer een goeie nacht lekker uitgeslapen tot zeven uur. Daarna weer naar Star voor een ontbijtje baguette omelet met kaas en een potje landenkwartet. Na een kort rondje over de markt, met veel gepiep en gezeur van de kids dat ze geen zin hebben om te lopen maar even genieten van het uitzicht over de Mekong en weer terug naar het hotel, nog heel even tv voor Mees, en wij op het balkon wat drinken en reisverslag typen. Over een uurtje, half één vanmiddag, pakken we de bus naar Laos.

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!