Zoutvlakten van Uyuni
Maandag 20 mei 2013. La Paz, Bolivia.

De afgelopen dagen bezochten we de zoutvlakten van Uyuni of in het Spaans Salar de Uyuni. Deze is met een oppervlakte van 12.000 km2 de op een na grootste zoutvlakte van de wereld. Het bevindt zich in het departement Potosi, in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter. Ongeveer 40.000 jaar geleden was deze vlakte een deel van het Minchinmeer, een reusachtig prehistorisch meer. Toen het meer opdroogde, bleven twee meren over (Poopomeer en Uru Urumeer), en twee grote zoutvlakten (Salar de Uyuni en Salar de Coipasa). Er wordt geschat dat het meer dan 10 miljard ton zout bevat, waarvan ongeveer 25.000 ton jaarlijks weggehaald wordt. De Salar de Uyuni is ook de broedplaats van drie soorten Zuid Amerikaanse flamingo's: Chileense, Andes en James flamingo's.

Salar de Uyuni is ook een belangrijke toeristische trekpleister: er is zelfs een zouten hotel en verschillende zogenaamde eilanden (rotspunten die boven de zoutvlakte uitsteken), waaronder het centraal gelegen Isla Incahuasi met een oppervlakte van ongeveer twee km² en het Isla del Pescado. Er groeien grote cactussen waarvan de grootste wel twaalf meter hoog is. Kolibries overbruggen veertig kilometer om hier honing te komen halen. Het zouten hotel is echter illegaal gebouwd en plaatselijke belangenorganisaties raden toeristen sterk af gebruik te maken van hun diensten. Wij hebben er wel geplast maar van water om door te spoelen was geen sprake.

dsc09033dsc08982

In Uyuni zochten wij eerst een goede reisorganisator, moeilijk als er tientallen te vinden zijn. Afgaand op TripAdvisor gingen wij ervoor en pikten we er een uit met de eis voor de chauffeur: 'no drunk driving & save behaviour'. We boekten een vierdaagse trip via Hodaka Tours, waarvan wij achteraf bekeken uitermate tevreden waren, in die mate dat we de driver Juan bedankten met een leuke fooi. Vooraf wisten we dat de klimatologische omstandigheden wel eens kunnen wisselen gaande van meer dan 20 graden overdag tot min 10 's nachts. Deze profetie is uitgekomen. Reken daarbij nog de héél basic accommodaties waar we verbleven en je zou kunnen denken, ho maar dat is niets voor mij... Edoch, met de schilderachtige taferelen die we tegenkwamen, de vicunas, de lama's & alpaca's, de flamingo's en andere dieren uit deze contreien smaakte dit hoe langer naar meer. O ja van meer gesproken, we hotsten rond met onze 4WD jeep, meer offroad vanwege geen wegen aanwezig, en botsten op de ene lagune na de andere, prachtig gewoon.

Het was een vierdaagse bergtocht met letterlijk hoogten en laagten, hoewel 'whats in a name...' we speelden voortdurend met de 5000-meter grens. Dat komt hard aan op de luchtwegen, te weten, bij de minste inspanning voelt men zich zoals een duikboot in nood, namelijk naar lucht happend. Amai, wat een gezegde... We beklommen er tussenin ook nog even een vulkaan (4860m). Jawel ook Mathis heeft met zijn korte beentjes de ganse trot afgelegd, zonder gedragen te worden. We hebben er een herinnering achtergelaten, 'Mathis 5 years' op een vlakke rotssteen geschreven. Zelfs Juan, de chauffeur was onder de indruk.
Na de zoutvlakten en voor we de bergen indoken wisselden we van bemanning in de jeep. We kregen een moeder en dochter uit Nieuw Zeeland en een meereizende studente uit California in ruil voor drie Engelse pubers. Onderweg en na de dagtrip hadden we leuke conversaties en voor het avondeten speelden we wat Uno en dronken we rode wijn tegen de kou en om de slaap te bevorderen. Al bij al kunnen we terugblikken op een heel geslaagde onderneming in goed gezelschap.

dsc08668dsc08965

Vandaag vlogen we naar La Paz en vieren we Kelly's verjaardag. We namen alvast een ferm hotel, want dat hebben we verdiend. Voor de volgende dagen weten we nog niet echt welke kant we uitgaan want we hoeven ook niet te vlug in Cusco, onze eindbestemming, aan te komen. Wetende dat met de Machu Picchu er nog een topattractie zit aan te komen, kunnen we nu al stellen dat dit met stip de reis onzer reizen zal worden.

Mathis zegt: 'Ik vond het zeer leuk, we hebben rotsen gezien, we moesten rondtrekken met een jeep. Onze chauffeur heette Juan. We zagen ook nog het cactuseiland. We aten ook rond de jeep. Ik heb een vulkaan beklommen. Van het zoutmeer maken ze zout om op de frietjes te doen en ze maken er beelden mee'.

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!