Lekker bakje thee?
Woensdag 10 augustus 2011. Ella, Sri Lanka.

Dat is de vraag die je hier in Ella (en eigenlijk overal in Sri Lanka) veel hoort. Tijdens de Britse overheersing zijn hier theeplantages aangelegd. Dit is dus de plek waar de Ceylon thee vandaan komt. Ella wordt omgeven door theeplantages die tegen de steile hellingen oplopen. Hier en daar zie je de plukkers in bont gekleurde kleding bezig de verste blaadjes van de struiken te plukken. Het klinkt allemaal erg idyllisch, en dat is het ook!

We zijn twee dagen geleden met de bus aangekomen in Ella. Deze keer moesten we ook nog overstappen en zaten de bussen propvol. Maar gelukkig is er een soort ongeschreven regel dat iedereen die met een klein kind binnen komt mag zitten. Binnen een mum van tijd ging er een man staan en mocht ik samen met Jelle zijn plek hebben. De meneer die ook op het bankje zat vond het blijkbaar wel een beetje eng om naast mij te zitten en hij stond ook op zodat Erik daar mocht zitten. Hadden wij even geluk!

Bij het overstappen kwamen we in een plaatsje terecht waar er geen bordjes in het Engels waren (die staan er nu tegenwoordig vaak wel). Dus wij door het station heen en tegen iedereen ‘Ella?’ roepen. Nou, dat werkt prima, al snel hadden we de juiste bus gevonden en kwamen de andere toeristen ook achter ons aan omdat ‘you seem to know what you are doing’ (jullie lijken te weten wat jullie doen). Nou, niet echt, maar we komen er altijd wel.

Hier in Ella ligt de temperatuur een paar graden lager en dat voelt erg prettig aan. 's Nachts moet je zelfs slapen onder een dekentje en dat vinden wij heel erg fijn (zo goed hebben we de hele vakantie nog niet geslapen). Verder is het hier wel heel toeristisch, maar dat heeft wel het voordeel dat er veel eethuisjes zijn en er een leuke sfeer hangt.

Gisteren zijn we naar Little Adams Peak gelopen. Dat is een wandeling van ongeveer vier kilometer naar de top van een heuvel in de buurt. Eerst lopen we over de weg, maar daarna komen we op een pad dat helemaal door de theeplantages heen loopt. Het laatste stukje is het nog even flink omhoog klimmen en daarna konden we genieten van een mooi uitzicht.

Vandaag hebben we een theefabriek bezocht. We kregen een rondleiding en er werd ons uitgelegd hoe de thee verwerkt wordt. Dat komt neer op drogen (twaalf uur), vermalen (vier keer twintig minuten), drogen (twintig minuten bij 230°C) en sorteren in ongeveer zes formaten. Het gruis wordt gebruikt voor de lokale markt, de grove bladeren voor de Arabische markt en de fijne bladeren voor de Europese markt. Nu verwerken ze ongeveer 15.000 kg thee bladeren per dag, maar in topdrukte word dat 40.000 kg per dag, waar ongeveer 15.000 kg thee uit gemaakt kan worden. Daarna mogen we thee proeven en kunnen we (natuurlijk) thee kopen.

Morgen gaan we verder naar Kandy. We gaan met de trein. Dit stuk spoor wordt aangemerkt als één van de mooiste routes ter wereld omdat de uitzichten spectaculair zijn. Wij hebben heel veel geluk: we hebben kaartjes voor de observatiewagon kunnen bemachtigen. Dit is een eerste klas wagon waar de ramen van de vloer tot aan het plafond lopen en je dus goed kunt kijken. De eigenaar van ons guesthouse (Sun Top Inn) is vriendjes met de stationschef en die heeft met hem afgesproken dat als er plekken vrij komen, wij die krijgen, en dat is dus gelukt. We moeten wel met de vroege trein mee (06.45 uur), maar dat hebben we er graag voor over. In de eerste klas wagon zijn de plaatsen ook gereserveerd, dus hoeven we niet met de ellebogen te werken om een plekje te krijgen.

Partners

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!