famfotocostaricaKirsten en Jimmy met Kerst naar Costa Rica met kids 2012-2013
23 december 2012 - 9 januari 2013

Na hun reis door de VS in 2010 wisten de Belgische Kirsten en Jimmy zeker dat ze nog eens een verre reis met het gezin wilden maken. Vanuit hun woonplaats in Slowakije bekeken ze de mogelijkheden en kwamen uit op Costa Rica. Finn (8), Tijl (bijna 7) en Sien (4) hebben dan kerstvakantie en gaan natuurlijk graag mee!

door Kirsten Reemers


Een nieuwe droomreis
Zaterdag 17 maart 2012. Slowakije.

Nadat wij onze VS-reis achter de rug hadden, waren we er zeker van dat wij nog eens een verre, lange reis met ons vijfjes willen maken. Oorspronkelijk dachten wij aan de Oostkust van Amerika, maar niet lang na onze terugkomst kwamen we tot de conclusie dat deze toch nooit de Westkust zou kunnen evenaren, dus gingen we op zoek naar andere bestemmingen.

Ons lijstje is redelijk uitgebreid, er zijn zoveel plekken op aarde die we nog willen bezoeken, maar we moeten nu vooral kijken naar wanneer en hoe lang we kunnen gaan en dat is deze keer niet zo lang, ‘slechts’ twee weken en daarom gaan we dus voor een bestemming die we op deze periode voldoende kunnen bezichtigen: Costa Rica, een land in Midden-Amerika.

Dan kwam onze volgende knoop die doorgehakt moest worden. Stippelen wij alles zelf uit, regelen we zelf een auto, accommodaties om te overnachten, excursies of gaan we in zee met een reisbureau? Voor onze VS reis was het een combinatie van beiden, de route stippelde ik volledig zelf uit, maar de vliegtuigtickets, de camper en onze drie hotels werden bij een reisbureau vastgelegd. We legden toen geen campgrounds vast omwille van de vrijheid die we zouden hebben én omdat het nog geen hoogseizoen was en de kans vrij groot was dat we altijd wel vrij snel een plekje zouden kunnen vinden om te overnachten.

Nu is het dus wat anders. We plannen onze reis in de kerstvakantie omdat dat het ideale moment is om met leerplichtige kinderen het land te bezoeken (geen regenseizoen, twee weken vakantie en ook Jimmy die dan het best verlof kan nemen). Het is daar dus hoogseizoen en de accommodaties zullen vrij snel volgeboekt zijn en ik moet bekennen dat het toch wel net iets minder westers zal zijn dan de Verenigde Staten en mijn Spaans – de officiële voertaal in Costa Rica – zeer beperkt is.

Ik ging op zoek naar reisverslagen van mensen die met kinderen naar dit land trokken, ik ging op zoek naar reisbureaus die gespecialiseerd zijn in verre reizen met kinderen en had enkele keren contact met een vriendelijke dame van Travelnauts, zowel telefonisch als per mail. We deden al enkele keren wat aanpassingen en staan nu op punt om onze vliegtickets al vast te leggen gezien ze op dit moment gunstig staan. Wij kijken uit naar onze volgende ‘droomvakantie’.

 

Wij boekten een reisje
Zondag 25 maart 2012. Slowakije.

Dit weekend werden er knopen doorgehakt. Er werd nog even getwijfeld tussen Costa Rica en Thailand, maar omwille van de twee weken die we tot onze beschikking hadden, gingen we toch voor – mijn persoonlijke voorkeur – Costa Rica.

We gaan in zee met het reisbureau Travelnauts uit Amsterdam en zij stippelden een mooie route uit, rekening houdend met voorkeur qua vluchten, accommodaties (we preferen een kamer voor vijf personen in plaats van twee kamers bijvoorbeeld), excursies, enz. We vertrekken in Bratislava op 23 december om een dagje later in Brussel verder te vliegen naar Atlanta en vervolgens naar San Jose. Wij zijn terug in België op 8 januari en een dagje later weer in Slowakije. Het reisbureau regelt onze vluchten van en naar Brussel en wij boeken via Ryanair de vluchten van en naar Bratislava.

De reisroute:
San José
Tortuguero
Puerto Viejo de Limón
Orosi Valley
La Fortuna/Arenal
Monteverde
Potrero Beach
San José

Het is een individuele reis, wat inhoudt dat wij het beleven als gezin, niet met een groep. We pikken echter wel onze huurwagen (full size SUV) pas op in Limon, omdat wij het eerste traject van San José naar Tortuguero per minibus/boot afleggen (je geraakt er enkel op die manier) en ook naar Limon rijden we per minibus met chauffeur. Daarna is het aan Jimmy om het stuur in handen te nemen en weer enkele kilometers af te leggen.

We plannen onder andere een canopytour (slingeren van de ene boom naar de andere), een boottocht naar/tussen de dolfijnen, een bezoek aan een luiaardpark, een nachtelijke trip (misschien alleen voor de ‘mannen’) door de jungle, de hanging bridges tour, voor Jimmy staat er een rafting op het programma, we bezoeken een vulkaan, enz enz en wij eindigen voor de laatste twee dagen op het strand om wat uit te rusten. We zullen ons niet vervelen.

Ik heb het gevoel dat er niet veel moet worden voorbereid, gezien het reisbureau alles voor zijn rekening neemt. Ons to-do lijstje is op deze manier wel zeer kort. Twee grote rugzakken kopen waarin onze hele bagage dient in te passen (kwestie van niet meer zo belachelijk over te komen in Zaventem als toen we naar de VS trokken), onze huisarts advies vragen met betrekking tot vaccinaties (ga ervan uit dat wij hepatitis A en DTP dienen te laten zetten), een reisapotheek samenstellen (maar dat is pas een maand op voorhand) en dat zal het zowat zijn! Dus nu nog negen maanden geduld uitoefenen en dan zitten we in ‘de tropen’.

 

22aprilLeesvoer
Zondag 22 april 2012. Slowakije.

Ik lees veel reisverhalen, reisverslagen enz over Costa Rica op het internet, maar ik vind het nog altijd véél leuker om iets te lezen in een boek. Het leest veel aangenamer en je kan het ook overal mee naartoe nemen – hoewel je dat tegenwoordig met de Ipod/Iphone/laptop (dingen die wij ook in huis hebben) perfect kan, maar toch. Omdat ik deze week twee dagen in België was, passeerde ik even in de Standaardboekhandel voor een reisgids over Costa Rica. Mijn voorkeur ging naar de reisgids van National Geographic en ik heb in het vliegtuig naar huis toch wel wat gelezen hierin. Zalig om al weg te dromen over onze reis.

 

Een kleine wijziging
Maandag 7 mei 2012. Slowakije.

We kregen van het reisbureau een email met een kleine aanpassing van onze heenvlucht. We vliegen dus niet meer van Brussel naar San José met een tussenstop in Atlanta, maar met eentje in New York én de uren vallen beter mee! Hiep hiep hoi!

 

Kinderrugzakken
Zondag 13 mei 2012. Slowakije.

Het is te zeggen: die van Finn en Tijl. We gingen vandaag naar Bratislava en ons oog viel op leuke rugzakken voor kinderen (15L) en ze waren in promotie! Dus F&T mochten elk eentje uitkiezen en ze waren zo fier als een gieter. Weer een ding dat wij kunnen schrappen op onze to-do-list!

 13mei13mei2

Vaccinaties
Vrijdag 18 mei 2012. Slowakije.

Jimmy kreeg zijn vaccinaties vorig jaar al allemaal toen hij naar India trok, nu was het onze beurt. De afspraken werden telefonisch gemaakt bij de huisarts in België, de vaccins werden telefonisch besteld bij de apotheker en zo konden we de dag na de communie van Tijl op bezoek met het hele gezin bij onze huisarts. Tijl en ik kregen er twee: Hepatitis A en DTP en de meisjes enkel de Hepatitis A (zij waren nog beschermd voor DTP). Wij dienen nu wel tussen zes en twaalf maanden het tweede deel te laten zetten.

 

Voor de verandering nog een kleine wijziging
Vrijdag 25 mei 2012. Slowakije.

Tja als je zo lang op voorhand dingen vastlegt (wel nodig met vijf personen die specifieke eisen zoals aaneensluitende kamers of familiekamers hebben in het hoogseizoen), veranderen nog wel wat dingen. Vandaag kreeg ik dus weer een mailtje van het reisbureau met de mededeling dat Delta hun vluchtschema’s weer eens helemaal hebben omgegooid. Er zijn voor ons twee opties:

Vertrek op 24/12 (zoals we van plan waren) maar dan moeten we vier vluchten nemen:
Wenen-Brussel (boeken wij zelf en de dag voordien), Brussel-Amsterdam (mag niet per auto afgelegd worden, anders wil Delta ons die vlucht niet boeken), Amsterdam-Atlanta en Atlanta-San Jose. Euh net iets te veel van het goede voor ons!

Vertrek op 23/12 (was onze oorspronkelijk vraag, maar op die dag vertrekken hield in dat het bijna 1000 euro duurder zou zijn qua vliegtickets). De vluchten: Wenen-Brussel (boeken wij zelf en de dag voordien zodat we mijn ouders nog even kunnen zien), Brussel-Atlanta en Atlanta-San José. Maar hier moeten we dan een dagje extra in San José blijven (geen probleem, genoeg te doen ginds) en natuurlijk komt er een extra kost voor die overnachting bij. Het reisbureau wil ook wel een geste doen en ze betalen de helft van die extra nacht! Dus wij gaan voor optie nummer twee: een extra dagje vakantie

 

Excursies
Vrijdag 25 mei 2012. Slowakije.

Er is zo veel te doen in Costa Rica, zoveel musea, zoveel excursies, zoveel manieren om de jungle te ontdekken. Dan moet een mens keuzes maken natuurlijk, neen hier zijn we nog niet echt uit, maar we hebben hier nog wel ruim de tijd voor. Even enkele dingen op een rijtje zetten zodat het overzichtelijk is voor mezelf én zodat jullie – misschien Costa Rica reizigers (verleden/heden/toekomst) – jullie mening kunnen geven!

Mogelijke excursies San José

 • Leisure Park in San José, thema park waar de originele huizen en traditionele cultuur van Costa Rica is terug te vinden. Het park is op kinderen gericht.
 • Nationaal Museum.
 • Museo de Los Niños (kindermuseum)
 • De Irazú vulkaan (50 km, circa 1 uur vanuit San José)
 • De Poas vulkaan (45 km, circa 1 uur vanuit San José)
 • Braulio Carrillo (ca. 20 km naar de ingang van het park)
 • Mercado Central (markt)

Mogelijke excursies vanuit Puerto Vieja de Limon

 • Dagtrip naar een luiaard opvangcentrum
 • Dagtrip naar het luiaard opvangcentrum gecombineerd met een riviertocht
 • Bezoek een indianenreservaat en watervallen
 • Canopy tour
 • Dolfijnen tour
 • Paardrijden over het strand
 • Paardrijden door de jungle en langs watervallen
 • Snorkelsafari
 • Chocolade Tour
 • Bezoek het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo
 • Costa Rica’s Bungee Jumpen

Mogelijke excursies in omgeving Arenal

 • raften op de Sarapiquí River
 • Warme waterbronnen bij
 • Arenal Hot Springs
 • Cano Negro wildreservaat
 • Arenal Vulcano (Arenal Vulkaan)

Mogelijke excursies Monteverde

 • Nachtelijke tour door het Monteverde Cloud Forest Reserve
 • Reptielen en amfibieën tour in het Selvatura Park
 • Canopy tour 
 • Finca Ecologica
 • Bat Jungle
 • Bajo de Tigre Trail (Children’s Eternal Rain Forest)

 

Rugzakjes
Vrijdag 17 augustus 2012. Slowakije.

Finn en Tijl kregen een tijdje geleden al hun rugzakken en nu was de beurt aan Jimmy, Sien en mezelf. We konden nog genieten van 50% korting en dat lieten we uiteraard niet liggen. Voor mij werd er een oranje exemplaar gekocht van zestig liter inhoud en voor Jimmy een petrolblauwe van 85 liter inhoud. Sientje mocht gewoon een rugzakje uitkiezen naar believen en ze ging voor een paars met gele versie. Voíla, ook weer iets dat wij kunnen schrappen van ons lijstje!

 

Vaccinatiekoorts
Donderdag 23 augustus 2012. Slowakije.

Hoewel het met momenten nog zeer veraf lijkt, weet ik zeker dat het heel snel december zal zijn en dat onze reis ineens aan de orde is. Wij kijken er met zijn allen naar uit, een nieuw continent ontdekken, een nieuw land dat bulkt van fauna en flora, natuur. Zomer in de winter, gewoon twee weken met ons vijfjes zonder gsm (alleen de mijne gaat mee, maar die rinkelt niet zo vaak als manliefs exemplaar), nieuwe cultuur, nieuwe indrukken, kortom we staan te popelen.

Maar als mama zijnde, zijn er toch weer wat kriebels die opduiken, vragen over het wel en wee van mijn kinderen. Wat zou ik doen? Wat zou ik niet doen? Over de algemene dingen ben ik al zeker: er gaan waterschoenen mee voor mijn kinderen zodat ze zich niet bezeren, een zwemvestje voor Sien staat ook al op het lijstje, net zoals ik mijn reisapothheek al uitgeprint heb en wij onze aangeraden vaccinaties al hebben laten plaatsen (deel twee moet tss november en mei geplaatst worden). Maar nu ben ik toch aan het twijfelen of wij ook niet rabiës en gele koorts zouden laten vaccineren. Niet verplicht in Costa Rica want enkel als je ervoor een land bezocht hebt waar er gele koorts heerst is het verplicht, maar toch. Ook rabiës is niet zo’n per se aan te raden vaccin voor ginds, maar er zijn wel loslopende honden, brutale apen en vleermuizen die misschien wel besmet zijn met rabiës en het dan kunnen overbrengen. Als we onze voorzorgen nemen: geen (tamme) wilde dieren benaderen, loslopende honden ontwijken, op onze hoede zijn, is het vaccin zeker en vast overbodig en een grote kost uitgespaard (120 euro pp) maar dat bedrag heb ik er wel voor over als het onze gezondheid ten goede komt. Als je gevaccineerd bent, wil helemaal niet zeggen dat je safe bent, want ook dan moet je onmiddellijk naar het ziekenhuis en bijkomende vaccins krijgen. Nu in Costa Rica zouden deze wel op voorraad zijn, vandaar ook niet dat het niet echt preventief nodig is. Dus ja ik twijfel nog wel wat. Ik heb net een mailtje naar onze huisarts in België gestuurd en wacht nog op antwoord met haar advies. Gezonde stress zeker?

 

Het komt wat korter bij
Donderdag 18 oktober 2012. Slowakije.

Nog een dikke twee maanden en het is alweer zover. Het komt allemaal redelijk snel dichtbij en dan storten we ons natuurlijk even op onze planning. De laatste dagen wordt er weer goed heen en weer gemaild met Travelnauts met vraag en antwoord. We maakten ondertussen onze reisverzekering in orde zodat we veilig en gerust op vakantie kunnen vertrekken, de excursies werden vastgelegd en nog wat praktische dingen (inleveren auto, maaltijden bij aankomst) afgesproken.

De excursies die wij zullen doen:

Dolfijnentour (Puerto Viejo de Limon)
Kayak en snorkelen in Puerto Viejo de Limon in de Caraibische Zee
Raften op de Rio Pacuare (enkel Jimmy)
Chocoladetour => kijken waar de chocolade vandaan komt!
Jungle nachttour in Monteverde (enkel Jimmy, Finn en Tijl, ik ben zo geen held)
Canoyptour (boomslingeren) + Selvatura hanging bridges in Monteverde
Bezoekje aan het luiaardopvangcentrum in Puerto Viejo de Limon
Volledig programma in Tortuguero
Bezoekje aan de vulkaan Arenal en Paos Volcan

 

Nog een dikke maand
Zondag 18 november 2012. Slowakije.

Wat in het begin eindeloos lijkt, lijkt nu opeens enorm snel te naderen. We hebben de laatste dingen geregeld met de reisorganisatie zoals een reisverzekering en de excursies definitief vastgelegd. We zullen niet allen kunnen gaan snorkelen en gaan dolfijnen spotten want dat valt op dezelfde dag. Dus we splitsen ons op, Jimmy gaat met Finn en Tijl (alledrie betere zwemmers dan ik) snorkelen en kajakken terwijl ik met Sientje de boot opga om op zoek te gaan naar dolfijntjes. We zien het alleszins allemaal zitten.

Verder paste ik gisteren de kleding van Tijl en Finn in hun rugzak en het past: shorts en/of rokjes, T-shirts, lange broeken, pullovers, slippers (de bergschoenen doen we al aan in het vliegtuig), ondergoed, zwemgerief… Kortom de rugzakken lijken klein, maar alles past erin. Sientje haar kleding komt er bij mij normaal bij en Jimmy krijgt dan de extraatjes zoals de medicatie, laders (gsm, Nintendo’s, iPods, iPhone). Finn haar wandelschoenen werden vandaag gekocht en zo zijn we allemaal gesteld als het op schoeisel aankomt tenminste.

Verder moet onze apotheek nog samengesteld worden, moeten Jimmy en ik nog een regenjas hebben, alsook nog wat extra lange broeken. Minpuntje is dat het nu wel héél erg moeilijk is om in een land waar de winters makkelijk -20° zijn op dit moment zomerkleding te vinden

We tellen rustig (ahum) af …

 

Esta toestemming
Dinsdag 11 december 2012. Slowakije.

Gisterenavond hield Jimmy zich bezig hiermee. Toen wij in 2010 naar de VS trokken was dit ook al in voegen, maar was het wel nog gratis, nu betalend, maar dat hoort er bij natuurlijk! Dus we kregen alle vijf de toestemming om de VS binnen te komen. Uiteindelijk zijn we maar enkele uurtjes in de Verenigde Staten want we maken een tussenlanding in Atlanta.

 

Zijn we klaar?
Dinsdag 20 december 2012. Slowakije.

Ja, we zijn klaar! Alles is ingepakt. Wij reizen met twee stukken ruimbagage (Jimmy’s en mijn rugzak), de kinderen hun rugzakken gaan mee als handbagage. Dan hebben we nog de dagrugzak als handbagage (met de papieren, laders van alle toestellen, make-up, medicatie). Alles past perfect! In België ontvang ik van mijn ouders nog de klamboe die ik bestelde bij AS Adventure en die mijn ouders gingen afhalen en dat zal het zijn. Helemaal klaar! Morgenavond vliegen we van Wenen naar Zaventem, zaterdagvoormiddag is het wat bezoekjes brengen aan de peters van de kinderen, zaterdagnamiddag is het Kerstfeest bij mijn ouders en zondagochtend brengt mijn zus ons naar Zaventem en dan kan onze reis beginnen.

 


De heenreis
Zondag 23 december 2012. San Jose, Costa Rica.

Na een redelijk slechte nacht -Tijl sliep tussen ons in en heeft last van een verkoudheid -zijn we om half zeven wakker en helemaal klaar om op vakantie te vertrekken. Mijn nonkel komt ons nog even een goede reis wensen en even later arriveert mijn zus om ons mee naar de luchthaven te brengen. We splitsen ons op: Jimmy, Sien en de bagage gaan met mijn ouders mee, Finn, Tijl en ik met Karen en Jens en we komen gelijk aan op de luchthaven. Bagage wordt gedropt, we drinken nog met zijn allen iets in de cafetaria en dan is het afscheid nemen geblazen. Er zijn traantjes bij Sien, ze wil graag neefje Jens mee op vakantie, maar zodra we door de douane zijn en iedereen uit het zicht is verdwenen, komt ook Sien in vakantiemodus. We passeren alles vlotjes en het uurtje wachten vliegt voorbij: we eten wat, kijken naar de grote vliegtuigen en dan is het al tijd om te boarden.

Een teleurstelling als we aan boord arriveren want in tegenstelling tot wat op onze documenten staat beschikken we niet over individuele schermpjes of powervoorziening in onze seats. We hebben wel de Nintendo’s, iPods en iPad mee, alsook een boekje en wat kleurtjes, maar had toch ook wat nieuwe filmpjes verwacht. Zie ons niet echt de tien uur overbruggen met drie papieren en een iPod die twee uur meegaat. Als we de stewardess hierover aanspreken zegt ze dat dat enkel voor business class geldt. Soit, we laten het niet aan ons hart komen en genieten van onze vakantie want inderdaad, de vakantie is begonnen van zodra we de deur in Slowakije achter ons dicht trokken. De kindjes overleven de vlucht ook zo wel.

23december23december2

We arriveren mooi op tijd in Atlanta en hoewel ik vreesde dat we in tijdnood zouden geraken verloopt alles zeer vlot in de VS. Iedereen lijkt enorm in Kerststemming en is vrolijk. We arriveren een uur voor vertrek aan de gate en als we in het vliegtuig stappen zijn onze kinderen compleet uitgeteld, tja voor hen is het ook al even middernacht geweest. Ze slapen alle drie gedurende de hele vlucht van vier uur van Atlanta naar San José. Als we in Costa Rica arriveren en de controle gepasseerd zijn worden we opgewacht door een vertegenwoordiger van Ara Tours die ons naar ons eerste hotel voert en onderweg een heleboel informatie geeft. Na tien minuten rijden komen we aan in Orquideas Inn. We installeren ons en keren vervolgens naar het restaurant om nog een hapje te eten. Tegen 22.00 uur liggen we allen compleet knockout in bed en starten we aan onze nacht.

 

Een rustig begin
24 december 2012. San Jose, Costa Rica.

Zoals verwacht zijn de drie rond 04.00 uur klaarwakker en wij dus ook. We pakken wat uit en om 05.00 uur maken we al een kleine wandeling op ‘t domein, uiteindelijk schuiven we aan het ontbijtbuffet aan om 07.00 uur. Een lekker en uitgebreid buffet en we genieten van al het moois rondom ons: unieke mooie grote kleurrijke planten, vogeltjes in alle kleuren van de regenboog, pauwen. We maken kennis met een Nederlands gezin die ook gelijk met ons gearriveerd zijn. Voormiddag laten we ons naar het centrum van Alajuela voeren en brengen er een bezoekje aan de lokale markt, de kerk, wandelen gewoon wat rond en ben toch wel verrast door de drukte en het vuil wat we op straat aantreffen.

24december3

Rond de middag worden we terug opgehaald en de rest van de namiddag brengen we door aan het zwembad. Jimmy en Tijl trekken nog naar een national park van vogels. Ze zien er behalve vogels ook nog heel wat andere dieren. Tijl maakt al een canopytour en vindt het super, een voorproefje voor binnen enkele dagen. De kinderen amuseren zich met hun nieuwe vrienden in en rond het zwembad. We vieren kerstavond in het restaurant van ons hotel aan de rand van het zwembad met kaarslicht. Heel gezellig. Om 19.30 uur liggen we wel al in bed, we moeten blijkbaar nog wat wennen aan de zeven uur verschil.

 24december224december

 

Jimmy in actie, de rest rust
Dinsdag 25 december 2012. San Jose, Costa Rica.

Om 4.30 uur loopt de wekker af voor Jimmy, maar ook wij zijn allen klaarwakker als hij vertrekt. Jimmy gaat vandaag een volledige dag raften. Ik pak ondertussen al een deel van de bagage in, de kinderen gaan wat wandelen en om 07.00 uur kunnen we gaan ontbijten. Net als we aan de tafel zitten begint het te gieten en inderdaad zo n tropische regenbui is hevig maar gelukkig redelijk kort. De man van het ontbijt vertelt dat het de eerste keer is in 43 jaar tijd dat het regent met Kerstmis. Een unicum wat wij meemaken precies. Nadat het over is, installeer ik mij aan het zwembad met de iPad en de kinderen amuseren zich weer super in en rond het water.

 25december225december

 


Haaien en krokodillen
Woensdag 26 december 2012. Tortuguero, Costa Rica.

Om 4.00 uur, zoals dagelijks hier, zijn we op. De koffers worden gemaakt en we hebben nog ruim de tijd voor een spelletje Jungle Speed. Om 5.40 uur worden we aan de receptie verwacht waar we opgehaald worden om naar Tortuguero te gaan. Er is blijkbaar iets misgegaan met de communicatie want de chauffeur is er nog niet, na wat heen en weer getelefoneer met Ara Tours is het opgelost en worden we naar San Jose gebracht per minibus en ter plekke gaan we de grote bus op, twee uur bus richting de Caraïben, dan een lekker ontbijt in de jungle, nog een klein uurtje bus en daarna de boot op. Anderhalf uur varen door de jungle en we zijn er.

26december

Een unieke ervaring en de natuur is wondermooi: planten, dieren, bloemen, de oceaan, de rivier. Puur genieten. We logeren in Mawamba Lodge, een unieke locatie. We beschikken twee dagen over kamer 27 en 28 en worden ter plekke gebrieft over de twee volgende dagen. Zwemmen in de oceaan of de rivier is verboden. In de oceaan zitten o.a. haaien en in de rivier krokodillen, dus we houden het op ‘t zwembad. Na de lunch nemen we een kijkje aan het strand en verkennen vervolgend het dorpje. Nu even chillen aan het zwembad en terwijl de kinderen hun vrienden van twee dagen geleden terug gevonden hebben genieten Jimmy en ik van hun vrolijkheid. Ben nog altijd op zoek naar een kabeltje om mijn foto s op de iPad te zetten.

26december226december3

 

De wonderen der natuur
Donderdag 27 december 2012. Tortuguero, San Jose.

Weer worden we vroeg aan de receptie verwacht want we nemen deel aan de ochtendboottocht. Om 6.00 uur gaan we de rivier op en we worden vrijwel onmiddellijk getrakteerd op een hevige regenbui maar we waren erop voorzien en hadden onze regenjassen en poncho’s mee. We genieten van de rust van de jungle, de mystieke mist boven de rivier en de regenbui en we zien al snel verschillende dieren: apen, luiaard, kaaimannen, leguanen en prachtige vogels. De kinderen genieten ten top en ook wij vinden het super.

27december627december5

Om 9.00 uur schuiven we aan bij het ontbijt en daarna krijgen we een wandeling met gids door het park, hij geeft ons uitleg bij de dieren, planten, bomen enzovoort die we tegenkomen. Halverwege onze tocht ineens weer een bui en we belanden in onze lodge. Gelukkig zijn die buien kort, maar hevig en een kwartiertje later zijn we weer aan het zwembad waar we snel vergezeld worden door enkele leguanen. We zien de beroemde roodoogkikker en nog andere tropische exemplaren. Om 14.00 uur is onze volgende boottocht en behalve de dieren van deze ochtend zien we ook nog enkele grote schildpadden. Een dagje vol natuur…

 27december327december2

 


Regen en onderweg
Vrijdag 28 december 2012. Puerto Viejo de Limon, Costa Rica.

De hele nacht regent het dat het giet, ik denk dat er hier de laatste vierentwintig uur meer regen gevallen is dan in België het hele jaar. Onvoorstelbaar en ik moet mijn mening herzien, de buien zijn niet altijd hevig en kort want het regent nu al bijna vierentwintig uur onafgebroken. Deze ochtend waren we iets later wakker, 05.15 uur om precies te zijn. We pakken onze spullen in, gaan nog een wandeling – in de regen – maken, zien nog enkele supermooie kikkers en vlinders, ontbijten gezellig en dan gaan we richting boot om terug naar de bewoonde wereld te varen.

28december228december

De rivier is vol hindernissen en we moeten regelmatig afremmen om tussen de boomstammen door te varen. We zien nog een luiaard en een heleboel leguanen en na anderhalf uur boot arriveren we aan het verzamelpunt. Ondertussen is er net een extra hevige stortbui en zijn we helemaal nat. Het regenwoud dus… We stappen in de bus, rijden anderhalf uur en komen dan op de lunchplek aan. Sien maakte in de bus weer een nieuw vriendje: Caleb, zes jaar, uit Californië en bij de lunch zitten ze gezellig bij elkaar. Mooi om te zien hoe de kinderen zo snel contacten leggen. Wij maakten al kennis met mensen uit UK, VS, Nederland en Spanje. Sien eist weer alle aandacht op en al minstens vijf mensen vertelden mij dat ze later een hartenbreekster zal zijn. Ook krijgen we enkele keren de opmerking dat we toch wel flinke kindjes hebben en dat is natuurlijk aangenaam om te horen.

Na de lunch moeten we nog vijf minuten verder met de bus en dan worden we afgeleverd aan het contactpunt om onze huurauto op te pikken. Een splinternieuwe Kia jeep, zeven zitplaatsen, alles erop en eraan, met gps en gsm. Een half uurtje voor de formaliteiten en dan beginnen we aan onze eerste rit. De auto rijdt – volgens Jimmy – zalig, we hebben honderdvijftig kilometer voor de boeg en maken direct kennis met de Costaricaanse manier van rijden. Langzaam. Veel oude auto’s en trucks die haast de berg niet op geraken, dus veertig kilometer per uur is al snel. En dan nog continue regenval en we zijn pas rond 16.00 uur op onze volgende bestemming: Puerto Viejo de Limon, het Cariblue hotel. Ons huisje is adembenemend. Supergezellig en een heerlijk sfeertje. Ondanks de regen willen de kinderen het zwembad uittesten en dat gebeurt dan ook. We sluiten af met een etentje in het restaurant en een spelletje Jungle Speed op ons terras…

 

Dolfijnen spotten
Zaterdag 29 december 2012. Puerto Viejo de Limon, Costa Rica.

We worden wakker met een regenbui maar het klaart op en al snel is het zeer zonnig, droog en heet. Om 8.30 uur stappen we in onze auto en trekken we naar een ander hotel waar we opgehaald zullen worden voor het snorkelen en dolfijnen kijken. Door het slechte weer van de afgelopen dagen kan het snorkelen niet doorgaan en gaan Jimmy, Finn en Tijl gewoon met mij en Sien mee op dolfijnentour. Amai, het eerste half uur had ik spijt van deze tour, de zee is enorm wild en de golven zijn erg hoog, maar hoe dieper we de zee ingaan hoe minder het lijkt te worden. Jammer genoeg wordt de rest van het gezelschap zeeziek en hangen ze af en toe met hun hoofd over de rand van de boot om afscheid te nemen van hun ontbijt. Na wat geduld en ronddobberen op zee wordt de zeeziekte, angst, wachten beloond want we zien een heleboel dolfijnen en maar liefst drie verschillende soorten. Super! We keren terug naar ons hotel en genieten van het mooie weer en ons zwembad. Vervolgens test Jimmy onze buitenkeuken uit en genieten we van een lekkere maaltijd buiten op ons terras.

29december229december

Rond 19.00 uur komt een taxi ons halen en gaan we naar de stad. De meisjes laten een sliertje in hun haar zetten, verder krijgen ze elk een kikkertje, we gaan iets drinken en keren niet veel later terug naar ons hotel.

 


Luiaards
Zondag 30 december 2012. Orosi, Costa Rica.

Deze ochtend vertrekken we onmiddellijk na ons ontbijt naar het luiaard opvangcentrum. We maken kennis met dit fascinerende dier en nemen deel aan een tour door het centrum gegeven door de kleinzoon van de dame die dit ooit oprichtte. Een half jaar geleden was er hier nog een reportage over op Telefacts. We ontmoetten Buttercup, de eerste luiaard die ze ooit opvingen, krijgen een video te zien, zien enkele volwassen dieren en vervolgens de nursery om te eindigen met een boottocht in een roeiboot en een hevige regenbui.

30december130december

We zetten onze rit van drie uur verder en komen aan in Orosi. Niet echt een toeristische plek maar gewoon een tussenstop op weg naar Arenal. Onze eerst indruk is goed, een vijf sterrenresort, maar onze tweede indruk is al heel wat minder: er is geen warm water, het zal ooit wel vijf sterren geweest zijn maar nu zeker en vast niet meer, oud, geen service, kortom een mindere locatie maar gelukkig is het maar voor een nachtje. We kruipen snel ons bedje in en komen zo aan twaalf uur slaap.

 


Arenal
Maandag 31 december 2012. La Fortuna, Costa Rica.

Onmiddellijk na het ontbijt brengen we een blitsbezoek aan de oudste kerk van Costa Rica in Orosi gelegen. Daarna zetten we de rit in naar La Fortuna. Het is weer een lange rit van drie uur en half maar het verloopt vlot. We komen om twaalf uur aan in het stadje en lunchen er bij BurgerKing om vervolgens een half uur later te arriveren in ons volgend hotel Lomas del Volcan, aan de voet van de vulkaan Arenal. Het ziet er super uit. Om 15.00 uur hebben we een tour naar de vulkaan waar we gaan wandelen met een gids: een tocht van anderhalf uur en we hebben een geweldig zicht op de vulkaan en het meer, verder zien we twee slangen, toekans, een rups en heel veel mieren. De kinderen stappen fantastisch mee. Het is al donker als we terug bij ons busje arriveren en we worden afgezet bij Baldi Hot Springs waar we kunnen genieten van verschillende warmwaterbaden en waar we ter plekke ook diner hebben. Om 21.00 uur zijn we terug in ons hotel en in plaats van oudjaar te vieren vallen we weer snel in slaap. Happy New Year!

31december31december4

 

Gelukkig Nieuwjaar
Dinsdag 1 januari 2013. La Fortuna, Costa Rica.

Vandaag niks op het programma, gewoon relaxen. We rijden even naar het stadje, kopen brood en fruit en keren terug naar het hotel waar de kinderen met de Nederlandse vrienden het zwembad uittestten. ‘s Middags eten we van wat wij kochten en verder is het een dagje relaxen en niets doen en dat mag ook eens op vakantie!

 1januari1januari2

 


Cultuur opsnuiven
Woensdag 2 januari 2013. Monteverde, Costa Rica.

Deze ochtend een memorabel moment want als Jimmy als eerste opstaat en buiten naar de vulkaan kijkt, ziet hij de vulkaan volledig, zelfs de top is zichtbaar. Super en uniek want een dik half uur later is ze alweer voor veertig procent bedekt.

2januari

Na het ontbijt reizen we weer verder, we worden om 8.15 uur in La Fortuna verwacht want we gaan er deelnemen aan enkele lokale culturele activiteiten. Helaas is er bij de reservatie iets misgegaan en werden we niet verwacht. De eigenaar vraagt ons om tegen 10.00 uur terug te komen zodat hij nog iets in elkaar kan steken om ons een aangename voormiddag te bezorgen en dat doen we dan ook. We worden anderhalf uur later opnieuw verwelkomd en mogen onmiddellijk proeven van een homemade likeur met anijs. Zeer lekker.

Daarna nemen we plaats op de aanhangwagen van de tractor en rijden we naar het dorp en de school. We worden er opgewacht door vier meisjes die ons verwelkomen in traditionele klederdracht en ons begeleiden naar een zaaltje waar ze ons enkele traditionele dansen tonen. We mogen vervolgens meedansen en dan kunnen we wat vragen aan elkaar stellen.

2januari22januari3

We keren terug naar de boerderij waar we onze eigen tortilla maken, kijken hoe twee ossen suikerriet uitpersen, hoe bruine suiker op biomanier gemaakt wordt en we mogen vervolgens genieten van een overheerlijke typische maaltijd. Bij het afscheid worden we nog getrakteerd op een liedje door de eigenaar op zijn gitaar en zo sluiten we een geweldige voormiddag af.

Dan trekken we naar Monteverde en in vogelvlucht is het vlakbij maar je moet een meer volledig rond, enkele bergen over en de laatste twintig kilometer is op een onverharde weg en enkel met 4×4 bereikbaar, hobbelen dus. Onderweg komen we nog een hele resem neusbeertjes tegen. We arriveren rond de middag in onze lodge en komen de Nederlandse familie weer tegen, de kinderen spelen weer fijn samen, we genieten gewoon van de rust en 's avonds van de wondermooie zonsondergang.

 

Hanging bridges, canopytour en nighttour
Donderdag 3 januari 2013. Monteverde, Costa Rica.

We staan weer vroeg op. En dat na een slechte nacht want Finn had verschrikkelijk last van oorpijn. Rond 4.00 uur valt ze pas echt goed in slaap en lijkt de pijn verdwenen. We zitten op dit moment ook enorm hoog en dat zal wel een invloed hebben. ‘s Morgens worden we verwacht voor een wandeling over de hanging bridges en normaal is dat in de nevel maar blijkbaar is het vandaag uitzonderlijk open. We wandelen over verschillende bruggen in en boven de bomen. Enorm mooi en overweldigend.

3januari3januari2

Jimmy brengt mij en Sien terug naar ons hotel en keert met de twee oudsten terug naar het park om deel te nemen aan de canopytour. Voor hen een supergeweldige ervaring en ze vertellen er ook honderduit over bij hun thuiskomst. Sien en ik lakten ondertussen onze nageltjes, keken een filmpje, dronken wat in de bar en maakten gekke foto s van onszelf.

‘s Avonds gaat Jimmy met Finn en Tijl nog wandelen met een gids en ze hopen dat ze een tarantula zullen zien. Dat is de reden dat ik graag pas voor deze tour. Sientje valt al snel in slaap en ik krijg twee uur later drie enthousiaste gezinsleden terug thuis. Ze zagen dus hun megagrote tarantula. Ik ben minstens even enthousiast omdat ik niet mee ging. We sluiten weer een supermooie dag af.

3januari3

 


En nu… relaxen!
Vrijdag 4 januari 2013. Potrero Beach, Costa Rica.

Zoals meestal nemen we na twee nachten afscheid van onze bestemming en zetten we onze reis verder. Dit keer is de bestemming Potrero Beach aan de Pacific. Naarmate we onze bestemming naderen zien we de temperatuur stijgen. De laatste vijftien kilometer is het weer hobbelen en riviertjes trotseren om tot bij ons hotel te geraken, maar dat vinden Jimmy en de kinderen net super. We arriveren bij ons hotel Bahia del Sol en kijken ernaar uit om twee dagen te relaxen en vakantie te vieren en zeker met temperaturen van 34 graden. We krijgen een heerlijk welkomstdrankje en de kinderen springen onmiddellijk het zwembad en de zee in.

4januari24januari

 

Kajakken, snorkelen en zwemmen
Zaterdag 5 januari 2013. Potrero Beach, Costa Rica.

Waarom maken die airco’s en frigo’s hier in Costa Rica zoveel lawaai? Om 7.30 uur gaan we ontbijten en daarna worden Jimmy, Finn en Tijl opgehaald om met de kajak de zee op te gaan en vervolgens te gaan snorkelen. Sien en ik houden ons ondertussen bezig op het strand en aan het zwembad. ‘s Middags lunchen we thuis en daarna gaan we naar een naburig dorpje om eens rond te kijken voor souvenirtjes. Daarna vertoeven we weer in de buurt van t strand en het zwembad en net zoals gisteren is Jimmy de kok van dienst.

 5januari25januari

 


Terug naar waar we startten
Zondag 6 januari 2013. San Jose, Costa Rica.

We slapen uit tot 7.00 uur en vervolgens worden de rugzakken ingepakt. Na het ontbijt rijden we naar ons eerste hotel om daar onze laatste namiddag en nacht door te brengen. We stoppen nog even bij Mc Donalds om te lunchen en vervolgens wordt de auto in orde gemaakt want die komen ze straks ophalen. De kinderen profiteren nog van de laatste uren zwemplezier en wij van de vrije tijd en het mooie weer.

 6januari

 


En weer naar huis!
Dinsdag 9 januari 2013. Slowakije.

Om 4.40 uur worden we aan ons hotel opgepikt want onze vakantie zit erop. We arriveren vroeg in de luchthaven, maar het is er enorm druk. Jimmy gaat de belasting betalen terwijl de kinderen en ik het lunchpakket van het hotel ondertussen opeten. Alles verloopt vrij vlotjes, we wandelen wat, eten wat en dan is het al snel tijd om te boarden. We zitten deze keer op rij 43, helemaal achteraan en dat vinden we wel oké.

We landen mooi op tijd in Atlanta en dan doen we het rustig aan want we hebben hier wel enkele uurtjes de tijd. De controle verloopt verder vlot, we shoppen wat en gaan mooi op tijd aan de gate zitten. De dame kondigt aan dat wij zo kunnen boarden, maar enkele seconden later is er een andere mededeling, er zou een uur vertraging zijn want de noodverlichting in de business class werkt niet. Uiteindelijk mogen we een uur later aan boord, eerst de economy omdat ze nog aan het werken zijn in de business en wij installeren ons in het nieuwe vliegtuig. alle hightechsnufjes zijn aanwezig en ik zie de kindjes glunderen. De piloot kondigt aan dat dat uurtje wel goedgemaakt zal worden tijdens het vliegen dus wij relaxen. Tot er een nieuwe mededeling komt: we moeten het vliegtuig verlaten want het is toch niet in orde of veilig genoeg om te vertrekken. We krijgen elk een voucher van zes dollar om te eten en zo blijven we wat langer in Atlanta. Uiteindelijk is er een nieuw (oud) toestel ter beschikking zonder al die leuke extraatjes, maar we kunnen om 22.00 uur ongeveer vertrekken.

7januari7januari2

Ons dagje Limburg zal er niet inzitten want we zijn pas rond 14.00 uur goed en wel met onze bagage in de hal van Zaventem waar wij mijn ouders treffen. Zij brachten onze winterkleren mee, alsook de kerstcadeautjes. We gaan samen iets drinken, we kleden ons om en gaan eten met mijn ouders. Rond 15.30 uur vertrekken zij terug naar huis en wij gaan richting onze gate. Om 19.00 uur gaat ons derde en laatste vliegtuig. We landen om 20.30 uur in Wenen en vinden onze auto onder een mooi laagje sneeuw terug. Uiteindelijk zijn we rond 22.30 uur goed en wel ‘thuis’.

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!