HildeJeroenfamiliefotoHilde en Jeroen reizen met kleine kinderen door Sri Lanka
augustus 2015

De rode krullen van Jelte (4) trekken ook op Sri Lanka bekijks. Samen met zijn broer Mats (6) en ouders Hilde en Jeroen maakt hij deze zomer een rondreis door Sri Lanka. Tempels, stranden, wilde dieren en de mooiste treinreis van de wereld staan op het programma. Heerlijk op avontuur!

 

door: Hilde


Nog twee nachtjes slapen...
Maandag 3 augustus 2015. Nederland.

Het is bijna zover! Nog wat laatste werkklusjes afronden, met Jelte afscheid nemen op het kinderdagverblijf en dan gaat het echt gebeuren. De tassen staan klaar. Nog twee nachtjes slapen en dan vertrekt ons vliegtuig naar Sri Lanka!

We hebben er onwijs veel zin in en zijn heel benieuwd wat dit nieuwe land ons allemaal gaat brengen. Tempels, stranden, wilde dieren, mooie wandelingen, theeplantages… Heerlijk op avontuur!


Een goed begin...!
Donderdag 6 augustus 2015. Negombo, Sri Lanka.

We hebben een vlekkeloze reis gehad! Gisteren heerlijk relaxt aan gedaan. De kids vonden het wel heel lang duren voordat we weg gingen (stuiter, stuiter…). Gelukkig was het heerlijk weer dus konden ze zich nog lekker even uitleven in de speeltuin. Tegen kwart over vier reden we dan eindelijk Nijmegen uit, op naar het vliegveld in Düsseldorf! Daar aangekomen bleek de balie nog dicht, dus eerst maar even een heerlijk Italiaanse maaltijd gegeten en daarna de tassen gedropt. Nog een koffietje en een ijsje en toen konden we gaan boarden. Helaas was er toen nog even oponthoud omdat er een passagier onwel was geworden (gelukkig niets van meegekregen), maar het duurde uiteindelijk maar drie kwartier.

Emirates heeft er fans bij! Als je dan toch een nachtje rechtop slapend moet doorbrengen is een beetje beenruimte wel prettig, het eten was ook niet verkeerd en met zo'n entertainment systeem (films, series, games, nieuws, sport, etcetera) hoef je je zeker niet te vervelen. We konden zelfs de start en landing live volgen.

Gameninvliegtuig

We hebben allemaal nog best wat uurtjes geslapen, alleen moesten we wel rond half vijf 's nachts overstappen in de heteluchtoven van Dubai (niet normaal, zes uur 's ochtends, 37 graden!). Door de kleine vertraging hadden we ook nog eens heel weinig tijd, dus we moesten flink doorlopen maar het is gelukt en we gingen snel weer op weg naar Colombo.

Ontbijtje erin en weer een uurtje of drie slaap gepakt met nieuwe knuffel van Emirates en om half twee plaatselijke tijd keurig geland. Stempels voor het paspoort gehaald en bagage van de band geplukt en daarna op naar Morningstar Guesthouse in Negombo. De kids hebben de ogen uitgekeken vanuit het busje. Toch even een ander straatbeeld dan het Keizer Karelplein in Nijmegen. We werden ontvangen met een koud doekje en een vers mangosapje. Heerlijk! Het is een superleuke accommodatie. Mooi huisje met een heerlijke tuin en een zwembad waar iedereen binnen vijf minuten in lag. Even lekker afkoelen.

Daarna zijn we eens op zoek gegaan naar wat Rupees (je krijgt er veel voor weinig Euro's!) en hebben heerlijk gechilled bij een strandtent. Vers sapje erbij, Lion biertje en de vakantie kan beginnen! Jelte is met zijn rode krullen nogal een opvallende verschijning en heeft al veel vrienden gemaakt! Vervolgens nog even een vers visje uit de zee voor de kids en de eerste medium spicy (was inderdaad goed te doen!) rice and curry gegeten en nu liggen de kids heerlijk te slapen en sluiten wij de dag lekker af op onze veranda!

Negombotuktuk

 

Boottochtje
Vrijdag 7 augustus 2015. Negombo, Sri Lanka.

Op vrijdag slapen we eerst lang uit. De kinderen moeten we wakker maken en zij schuiven om tien uur in pyjama aan bij het ontbijt. We doen het rustig aan en rond de middag gaan we er pas op uit. We stappen in de tuktuk en laten ons afzetten in het centrum van Negombo. We willen graag een boottochtje maken, maar ze vragen een veel te hoge prijs dus draaien we om. Terwijl we weglopen worden we aangesproken door een visser die ons wel mee wil nemen voor duizend Rupees minder. Dat blijkt een goede deal!

NegombobootNegombokanaal

We zien het lokale leven in Negombo aan ons voorbij trekken. We krijgen bananen van de bootsman. Jelte propt er direct vier naar binnen en zelfs Mats die ze eigenlijk niet lust vindt deze best wel lekker. We varen door richting de mangrove en zien de huisjes op de wal. Iedereen zwaait naar ons. We stoppen in een ondiep stukje waar we schelpen zoeken en drinken uit een kokosnoot. Ondertussen varen we verder en zien diverse watervogels en spotten onze eerste aap! Al met al een leuk tochtje.

Negombovismarkt

Terug op de wal lopen we naar de vismarkt waar het enorm stinkt! Op het strand ligt de vis te drogen en in de markthal biedt iedereen zijn waar aan. Mooi om even te zien maar de temperatuur is inmiddels aardig opgelopen en we vinden het wel mooi geweest. Het Dutch fort laten we voor wat het is en we pakken een tuktuk terug naar het huisje. Daar brengen we de rest van de middag aan het zwembad door. We eten 's avonds bij een leuk tentje op het strand. Als de kids op bed liggen duiken we de bar nog even in en bespreken de rest van de reisplannen met onze Nederlandse buren. Morgen scheiden onze wegen, maar wellicht zien we ze in Ella weer?


Boeddha's en een beestachtige klim
Zaterdag 8 augustus 2015. Habarana, Sri Lanka.

We moeten vroeg op staan want we worden om acht uur opgehaald voor de start van onze tour. Twee man sterk staat ons op te wachten. Een vriendelijk lachende chauffeur die nauwelijks een woord Engels spreekt en Ravi de gids. Een wat oudere man met wie we prima kunnen communiceren.

We gaan op weg naar Dambulla, een rotstempel. Al snel merken we dat een chauffeur een prima keuze is. Vooral in de steden is het verkeer hectisch, de bussen rijden als gekken en de tuktuks schieten overal tussendoor. Inclusief stop aan een meertje bereiken we mede door de vele wegwerkzaamheden rond één uur ’s middags onze bestemming.

Ravi regelt kaartjes. Mats is voor het gemak nog vijf, dat scheelt weer wat Rupees. Daarna lopen we de tweehonderdtwintig treden op (Jelte doet alles zelf!). Onderweg zien we aapjes en hebben we een geweldig uitzicht. Bij de ingang laten we onze schoenen achter en bedekken de schouders en knieën. Er zijn vijf grotten met in totaal zo'n honderdvijftig Boeddha's en mooie schilderingen op het plafond en de muren. Er worden bloemen en versieringen geofferd. Het is prachtig!

DambullamonnikDambullaboeddhas

Na het bezoek hebben we het bloedheet en is het lunchtijd. Daarna gaan we door naar Sigirya. We slaan nog even een voorraadje water in en maken ons op voor de klim naar 187 meter hoogte, ruim 1800 treden. Een rots met een bizar verhaal. De zoon van de minnares van de koning doodt de koning om aan de macht te komen en bouwt zijn koninkrijk 1500 jaar geleden op de rots. De wettige zoon van de koning vlucht naar India, maar komt jaren later met een leger terug en herovert de kroon. Het is een behoorlijke klim in de hitte, maar de kids zijn toppers! Jelte haalt het tot de helft en Mats klimt helemaal zelf tot de top.

SigiryarotsSigiryalionfeet

Via de Lion Stairs - de poten zijn nog te zien, de leeuwenkop helaas niet meer - klimmen we het laatste deel omhoog. Het uitzicht is geweldig en het is ongelofelijk om te zien wat er 1500 jaar geleden gebouwd is boven op de rots! We kijken rustig rond en dalen dan weer af via de spannende trappetjes. Op weg naar beneden probeert een aap onze kaaskoekjes te stelen. Het lukt hem niet, maar ik schrik me wezenloos omdat het dier ineens in mijn nek springt (en dat op een open trapje langs een rotswand op 175 meter hoogte).

SigiryaJeroenenjongensopderots

Beneden wacht een heerlijk ijsje en de chauffeur die ons meeneemt voor het laatste stukje naar Habarana. Het is inmiddels al half zeven als we aankomen bij The Other Corner, ons onderkomen voor de komende drie nachten. Het ligt prachtig midden in de jungle en we moeten via en hangbrug naar de huisjes toe. Ons huisje is leuk en heeft een mega badkamer met bad waar we gelijk gebruik van maken. Daarna eten we lekker in het restaurant en gaat het lichtje uit.

 

Olifantensafari
Zondag 9 augustus 2015. Habarana, Sri Lanka.

We doen het lekker rustig aan. Slapen uit, zwemmen en relaxen en worden om drie uur ’s middags opgehaald door een jeep voor een safari in Minneriya National Park. Net buiten het park zien we al een mooie kameleon. Zodra we in de buurt van de open vlakte bij het meer komen spotten we al snel twee olifanten met twee jongen. De kleintjes worden goed beschermd. Als we verder rijden worden we flink beloond… tientallen olifanten om ons heen. Prachtig! Ook zien we een hele kudde waterbuffels en diverse watervogels. Olifanten die een bad nemen, het gras los stampen met de voeten en opeten of lekker verkoelend wat zand over zich heen gooien. We bekijken het allemaal rustig. We zien in totaal zeker honderd olifanten. Magnifiek! De kids vinden het prachtig om de dieren zo in de natuur te zien.

HabaranasafarijeepHabaranatweeolifantentweejongen

Als we een korte stop maken horen we dat er verderop op het pad een olifant zeker tien jeeps heeft aangevallen. Vooral Jelte vindt dat heel spannend. We besluiten om te draaien en via de andere kant terug te rijden. Op weg naar de uitgang moeten we een waterpoel passeren en er blijkt een jeep met een hele grote familie Singalezen vast te zitten. Diverse jeeps passeren en rijden verder om voor zes uur als het park sluit bij de uitgang te zijn. Onze chauffeur besluit een poging te doen om de jeep los te trekken. Met vereende krachten wordt de auto losgewrikt en na vier pogingen lukt het! Jeroen helpt als enige blanke met duwen. Voor de kids is hij samen met de chauffeur de held van de dag!

HabaranamatsmetolifantPollonaruwavastzittendeauto

 

Koningsstad en op pad met Dhilip
Maandag 10 augustus 2015. Habarana, Sri Lanka.

De volgende dag worden we om negen uur opgepikt en gaan op weg naar Pollonaruwa, een koningsstad waar we verschillende tempels gaan bekijken. We bekijken eerst het mooie museum. Het geeft een goed beeld hoe de tempels gevonden zijn, hoe ze er oorspronkelijk hebben uitgezien en hoe ze er nu uitzien. Daarna gaan we op pad. We bezoeken drie verschillende plekken met opgravingen uit verschillende periodes. Erg mooi! Ravi geeft prima uitleg bij de diverse bouwwerken. Het is wel heel warm! Gelukkig schijnt de zon niet echt en waait er af en toe een windje, maar binnen no-time gutst het zweet van ons af. Vooral de Singalese stupa en de rotstempel met een aantal grote Boeddhabeelden maken indruk.

Pollonaruwaboedhabeeld

Na drie uurtjes zijn we toe aan een duik in het zwembad en gaan terug naar The Other Corner. Maar als we lekker aan het zwemmen zijn is het snel gedaan met de pret want er zijn een paar aapjes op oorlogspad. Eerst is onze zonnebrand het doelwit en daarna de bal. Mats en ik brengen snel de rest van de spullen in veiligheid. Helaas wordt de bal helemaal stukgebeten. Mats is geschrokken en apen hebben voor hem voorlopig afgedaan. Morgen maar op zoek naar een nieuwe bal!

Habaranabioloog

Aan het einde van de middag gaan Mats en ik op pad met Dhilip. Een naturalist en fotograaf die al vele prijzen gewonnen heeft (onder andere voor de BBC). Dhilip is heel bedreven in het spotten van vogels: diverse soorten arenden, papegaaien, mooie kleine gekleurde vogeltjes. We volgen alles met de verrekijker. Een soort Freek Vonk, maar dan real life! Mats vindt het super. Als we vertellen dat hij later graag bioloog wil worden is Dhilip dolenthousiast en neemt ons mee naar zijn kantoortje. We bekijken zijn werk en Mats krijgt zelfs een cd met prachtige natuurfoto's en een gesigneerd exemplaar van het natuurtijdschrift van Sri Lanka. Helemaal top! 's Avonds eten we rice and curry en spring hoppers. De hele tafel staat vol met bakjes met heerlijke dingen.


Met de blote voetjes in het zand!
Donderdag 13 augustus 2015. Nilaveli, Sri Lanka.

NilavelihindoetempelNilavelihindoetempeltotaal

Dinsdag is het alweer tijd om afscheid te nemen in Habarana. Wat een gastvrije mensen! Daarna rijden we in anderhalf uur naar Trincomalee. Daar bezoeken we Fort Frederik en de Koneswarem tempel. Een hindoetempel, waar de verschillende goden erg kleurrijk worden weergegeven. Prachtig! Achter de tempel is nog een mooi uitzichtpunt. Langs de weg naar de parkeerplaats staan veel leuke marktkraampjes. We kopen niets, maar het is wel gezellig om doorheen te lopen. Daarna doen we nog even wat boodschappen en scoren een nieuwe bal en rijden door naar Nilaveli. Nilaveli Beach Resort is ons onderkomen voor de komende drie nachten. Mooie houten huisjes met veranda op het strand. We hebben uitzicht op de mooie tuin en de zee. Super! De rest van de dag chillen we lekker aan het strand en bij het huisje.

NilavelihuisjeopstrandNilavelichillen

De volgende dag worden we na het ontbijt met een bootje opgehaald en varen in ongeveer een half uurtje naar Pigeon Island. Een mooi klein eilandje met helder blauw water, wit strand en prachtig koraal voor de kust. Gelukkig is het voor Jelte ook prima geschikt om in de zee te spelen (schelpen genoeg!) en er zijn zelfs een paar leuke schommels gemaakt. Mats kan lekker zelf met zijn snorkel op pad en in de diepere stukken gaat hij met een van ons mee. Het is prachtig! We zien mooi gekleurd koraal, zeesterren en tientallen soorten prachtige vissen. Finding Nemo! We zien een schol vissen van wel honderden bij elkaar en Jeroen ziet zelfs een grote blacktip reef haai (ongevaarlijk!). In het ondiepe stuk zien we nog een baby haai. De kids genieten en Mats durft steeds verder met ons mee te gaan de zee in, waardoor hij ook steeds mooiere vissen ontdekt. Wat super om te doen en wat is de onderwaterwereld wonderschoon! Na drie uur snorkelen beginnen we licht te verbranden en is het mooi geweest. We varen met de bootsman weer terug naar ons strandje.

Nilavelisnorkelen

De rest van de middag brengen we lekker op een ligbedje door terwijl we kijken naar de vissers die de vangst binnenhalen. Het is een heel spektakel. Ze zijn wel een uur of twee bezig met het binnentrekken van de netten. De kids spelen heerlijk in een vissersboot op het strand. 's Avonds eten we op het strand, met de blote voetjes in het zand!

Donderdag genieten we van een lekker stranddagje. De enige activiteit is een wandelingetje langs het strand naar een verderop gelegen strandtent waar we even wat drinken. De jumbo prawns die we 's avonds eten smaken geweldig!


Wandelen naar het einde van de wereld!
Zaterdag 15 augustus 2015. Nuwara Eliya, Sri Lanka.

Vrijdagochtend werpen we nog een laatste blik op het prachtige strand bij Nilaveli en vertrekken om acht uur voor de lange rit naar Nuwara Eliya. Het eerste stuk tot aan Dambulla is bekend terrein. Daarna nemen we de afslag richting Kandy. We maken een stop bij een spice & herbal garden. Hoewel alles gericht is op een goede verkoop in de winkel na afloop is het toch best leuk. We zien allerlei kruiden en specerijen groeien die we thuis alleen uit de potjes van de Silvo kennen. Hier maken ze er heerlijke curry van en allemaal crèmepjes en lotions zodat je nooit meer een dokter nodig hebt. Hilde's arm moet aan de ontharingscrème geloven en voor we het weten ontvangen we een heerlijke Ayurveda massage van een drietal studenten. Mats en Jelte worden tegelijk onder handen genomen door een van hen en vinden het heerlijk! Om de pret niet al teveel te drukken slaan we nog wat currykruiden in en rijden daarna verder.

NuwaraEliyamassagejongens

We draaien de bergen in en de eerste theeplantages doemen op. Prachtig om te zien! We bezoeken de Glenloch theefabriek die nog in werking is. Deze fabriek dateert al uit 1867. We krijgen een goede uitleg over het proces van thee maken en hoe de verschillende soorten een andere aanpak vragen. De kids vinden het ook leuk. Uiteindelijk worden we beloond met een heerlijk kopje thee. Ook hier duiken we de winkel nog even in en slaan een paar doosjes thee in voor thuis.

Daarna stappen we weer in en rijden verder naar Nuwara Eliya. We vangen een eerste glimp op van het stadje dat een hoop Engelse invloeden kent. Veel Engelse landhuizen, een Engels postkantoor, paarden racebaan, golfbaan, Engelse tuinen. Zelfs het weer lijkt een beetje Engels! Net boven de 20 graden en grijs. Avian Breeze is een prima uitvalsbasis voor de komende twee nachten. De kamer is ruim en we schuiven om zeven uur direct aan voor een heerlijk viergangen diner

De volgende dag gaat om zes uur de wekker. Na een kopje koffie stappen in een busje met bestemming Horton Plains National Park. Het is maar tweeëndertig kilometer maar wel steil omhoog over een smal hobbelweggetje, dus we doen er ongeveer een uur over. Dan aansluiten in de rij voor de kaartjes, vervolgens een uitgebreide tassen controle (er mag zelfs geen plastic tasje mee, bang voor afval in het park!) en daarna is het eindelijk zover. Op weg naar het einde van de wereld!

De kids hebben er zin in. Mats loopt te dansen en te joelen en Jelte stapt ook prima door! Het zonnetje schijnt en de omgeving is prachtig! Het doet een beetje Schots aan met wat invloeden van de nevelwouden in Costa Rica. We genieten van de mooie vergezichten en al snel bereiken we het eerste uitzichtpunt bij Little World's End. Adembenemend mooi, zo op circa tweeduizend meter hoogte.

Daarna lopen we snel door naar World's End. Zo tussen negen en tien uur komt daar meestal de mist over de bergen heen zakken... en we zijn gelukkig net op tijd! Wat een uitzicht! Wel spannend zo op een plateau zonder hek! We maken wat foto's en kijken een beetje rond en zodra we even gaan zitten om ons ingepakte ontbijtje op te eten komt de mist over de berg heen zetten en zien we helemaal niets meer! Wat een geluk!

NuwaraEliyaworldsendNuwaraEliyawaterval

We vervolgen onze weg naar Bakers Falls. Het is aardig klimmen en klauteren en soms een beetje glibberen en glijden. Maar wat een mooie omgeving! We kijken even rond bij de waterval (mooi!) en maken ons dan op voor de laatste zware etappe. Het is veel klimmen en vooral op de laatste trappen is het voor Mats erg zwaar, maar hij zet door en haalt de eindstreep. Negeneneenhalve kilometer met veel klimmetjes. Wat een kanjer! En Jelte heeft met zijn amper vierjarige beentjes ook zeker zeven kilometer zelf gelopen. Toppers!

We rijden terug naar ons hotel in Nuwara Eliya. Daar nemen we een lekker douche en rusten lekker even uit met een filmpje. Als we ons aan het einde van de middag klaar maken om de stad even in te gaan begint het net te regenen. Omdat het niet meer ophoudt besluiten we lekker binnen te blijven en de tijd door te brengen met spelen, lezen en spelletjes doen.


Treinreis naar Ella
Maandag 17 augustus 2015. Ella, Sri Lanka.

Op zondag doen we eerst nog een kort tourtje door Nuwara Eliya, omdat dat de vorige dag in het water gevallen was. We beginnen bij het Grand Hotel. Een groot, chique hotel in Britse stijl, inclusief prachtige tuinen en... een speeltuin! De jongens leven zich even lekker uit. Daarna bekijken we het postkantoor, de Hill Club, en stoppen nog even bij de golfbaan waar ook nog een ouderwetse Britse telefooncel te vinden is.

NuwaraEliyapostkantoor

Daarna nemen we vanuit Nanu Oya de trein naar Ella. De gereserveerde kaartjes zijn al uitverkocht, dus we zijn veroordeeld tot de derde klasse. Het is behoorlijk druk op het station (voor 'Wie is de Mol' kijkers wel bekend) en zodra de trein binnen komt rijden zien we al dat het kansloos is om een zitplaats te bemachtigen. Gelukkig gooit Jelte zijn charmes in de strijd en een Sri Lankaanse jongen maakt plaats voor hem. We wringen ons in het plekje naast het raam, tussen de locals! Onze overbuurman biedt Mats nog een plekje aan op zijn schoot maar die bedankt en gaat met Jeroen op het balkon op de grond zitten.

EllamatsintreinEllatheeplantages

We kijken lekker uit het raam en zien het mooie landschap aan ons voorbij trekken. Theeplantages, bossen, bergen, watervallen en veel tunnels. Helaas is het niet zulk mooi weer dus hangen er wolken tussen de bergen die het uitzicht belemmeren. Maar wat een belevenis zo! De trein stopt op de meest afgelegen stationnetjes, kinderen staan te zwaaien en alle deuren en ramen staan open dus iedereen hangt lekker uit de trein.

Na ca tweeëneenhalf uur arriveren we in Ella en gaan op zoek naar het 98 Acres Resort. Een droom van een accommodatie. Het is prachtig gelegen met een fabelachtig uitzicht! De kamer is ook heel mooi met rondom een veranda, een verzonken bad, een soort waterval douche, lekkere zitzakken en een televisie waar de kids even Nickelodeon kunnen kijken! Het zwembad wordt nog even uitgetest en dan nemen we een tuktuk naar Ella centrum waar Remco en Lieke (zaten voor ons in het vliegtuig en bleken ook nog eens buren te zijn bij onze eerste accommodatie) een tafeltje hebben gereserveerd bij Chill Cafe. Een erg leuk tentje waar we lekker aan de Lion biertjes en mojito's gaan en voor het eerst deze reis pizza kunnen eten! Dat gaat er wel in!

Ella98acres

Na een heerlijk ontbijtje de volgende dag (met kaas, vleeswaren, muesli en bruine broodjes...dat hadden we gemist!), ontmoeten we Lieke en Remco. We gaan samen Little Adams Peak beklimmen. We lopen eerst door de theeplantages en beginnen daarna aan de klim. We zijn vrij vlot boven en genieten van het uitzicht op Ella Rock, Ravana Falls en de andere omliggende bergen. Dit was wel een heel makkelijk klimmetje en omdat we nog wel wat meer willen zien besluiten we aan de achterkant het steile pad naar beneden te volgen om de berg daarnaast ook nog te bedwingen. Remco en Mats gaan voorop, de rest volgt. Sommige stukken zijn best lastig voor de korte beentjes van Jelte, maar we gaan ervoor en door goed teamwork bereikt ook hij de volgende top! Wat een kanjers!

Ellagezinadamspeak

's Middags relaxen we een beetje en liggen lekker aan het zwembad en 's avonds eten we met Lieke en Remco bij Dream Cafe. We spelen Uno en Memory en zitten net aan het hoofdgerecht als er een enorme tropische bui losbarst. Na het eten nemen we afscheid van elkaar want morgen scheiden onze wegen weer.


Op safari in Yala NP
Dinsdag 18 augustus 2015. Tissahamarana, Sri Lanka.

De volgende dag werpen we nog een laatste blik op het prachtige uitzicht en gaan dan op pad. De eerste stop is bij Rawana Falls. Een mooie waterval die hoog uit de bergen naar beneden komt kletteren. Daarna gaan we richting zuiden en maken een tweede stop bij de rots Boeddha's van Buduruwagala. Dit blijken momenteel de grootste uit de rotsen gehakte Boeddha’s ter wereld te zijn! Het ligt prachtig midden in de natuur en de afbeeldingen op de rotsen van twaalf eeuwen oud zien er nog erg mooi uit! Vervolgens moeten we even snel doorrijden om op tijd bij het Elephant Transit Home te zijn. Om twaalf uur krijgen de baby olifantjes namelijk de fles en alleen op die momenten kun je ze van dichtbij zien, hoewel het publiek altijd op gepaste afstand blijft. Het Elephant Transit Home biedt opvang aan wees olifantjes in hun natuurlijke omgeving, zodat ze na verloop van tijd weer in het wild uitgezet kunnen worden. Ze doen goed werk!

YalaNProtsboeddhasYalaNPelephanttransithome

En dan is het eindelijk zover. We gaan weer op safari! We stappen over in een jeep en hobbelen in een dik half uur naar de ingang van Yala NP. Voordat we de ingang bereiken zien we al twee olifanten, een varaan en wat aapjes langs de kant van de weg. Zodra we het park in rijden kan het echte dieren spotten beginnen! We starten met wat aapjes (makaken), een arend en een kleine krokodil. Al snel volgen nog veel meer krokodillen, spotted deer, wilde zwijntjes, waterbuffels, pelikanen, mangoesten, pauwen, the national bird of Sri Lanka (een soort kip... maar laat het de locals niet horen!), nog meer aapjes en waterbuffels, de miami vice vogel?! (een soort flamingo) en een luipaard! Ravi is een meesterspotter en ziet het dier in een open veld zitten. Als we een stukje terugrijden zodat we hem allemaal kunnen zien maakt hij rechtsomkeert. Jeroen en ik zien hem nog net van achteren weglopen. De kids zien hem door alle bosjes niet maar vinden het wel heel stoer dat ze zo dichtbij een luipaard zijn geweest! We doen nog een paar pogingen om hem nog te vinden, maar dat lukt niet. Helaas geen goede foto, maar we hebben hem wel gezien!

YalaNParendYalaNPolifantjeinwater

Als we verder rijden blokkeert een grote olifant het pad. Ook hij verdwijnt de bosjes in maar later zien we nog een hele mooie in het water staan tussen alle waterlelies. Bij een waterpoel zien we ook een grote kudde herten en een wild zwijntje die op hol slaan omdat er een krokodil op de loer ligt. Een mooie afsluiter voordat we het park verlaten.

We hobbelen weer terug naar Tissahamarana en rijden daarna door naar Kataragama waar ons safarikamp zich bevindt. In het donker worden we met veel fakkels ontvangen en vinden met een zaklamp de weg naar onze tent. Er staan drie bedden in en er is zowaar ook nog plek voor Jeltes slaaptentje. Ook hebben we een douche, wc en wastafel. Prima! Alleen nog even die kikker vangen die boven op de tentstok zit…

YalaNavondmaaltijd

We dineren bij het kampvuur. Er wordt zelfs bier en wijn geserveerd! Een mooie afsluiter van een lange enerverende dag.


Huisje op het strand en zeeschildpadden
Zaterdag 22 augustus 2015. Tangalle, Sri Lanka.

Woensdag worden we gewekt door de geluiden van de jungle. Leuk om te zien hoe het safarikamp er bij daglicht uitziet. We ontdekken nog een hangmat en een chilltent met lekkere zitzakken. In de waterpoel zitten heel veel kikkers. We bezoeken eerst de Hindu tempel van Kataragama. Om half elf wordt er geofferd aan de goden. Enorme fruitmanden worden ingeslagen door de gelovigen en meegenomen naar de tempel. Indrukwekkend om alle rituelen te zien en het is ook een mooi complex om even rond te kijken.

Daarna gaan we op weg naar Tangalle. Ganesh Garden Beach Cabanas blijkt weer een topplekje te zijn voor de komende dagen. Superblauwe zee voor de deur, mooi strand, leuke zitjes, hangmatten, een schommelstoel en een knus restaurantje. We nemen afscheid van Ravi en de chauffeur die we niet meer zullen zien en gaan lekker lunchen. De gegrilde garnalen, vers uit de zee, smaken vurrukulluk! De rest van de dag brengen we aan het strand door.

Tangallejelteopstrand

Voor donderdag regelen we een tuktuk waarmee we rond gaan toeren. We beginnen bij de Hummanya Blowhole. Een gat in een klif waar het water door spuit en een enorme hoogte kan bereiken. De zee beukt er aardig op. Spectaculair! De chauffeur wil ons daarna graag meenemen naar een mooie tempel. Het blijkt de Wewurukannala Vihara Tempel te zijn en hij heeft niets teveel gezegd. Een enorme zittende Boeddha (naar het schijnt het grootste standbeeld in Sri Lanka) torent uit boven de tempel. Hierin bevinden zich erg mooie beelden en schilderingen die de weg naar verlichting weergeven door het tonen van gebeurtenissen uit Boeddha's leven. Erg mooi!

Daarna gaan we naar de Mulkirigala Steen Temple. Een rotstempel waarvoor we weer de nodige treden moeten beklimmen. Ook dit is zeer de moeite waard. We zijn helemaal alleen op de top waar we de prachtige grotten met schilderingen en Boeddha's bewonderen. We zien veel gelijkenissen met Dambulla en Sigiriya. Het is alleen inmiddels wel heel erg warm geworden... het zweet loopt zelfs de ogen in, dus we sluiten onze tour af en laten ons weer terugbrengen naar het huisje. We eten lekkere sandwiches en genieten de rest van de middag aan het strand. 's Avonds smullen Mats en ik weer van de heerlijke garnalen!

Vrijdag vragen we twee kano's mee en gaan lekker het water van de lagune op! Mats heeft snel de slag te pakken en kan Jeroen al aardig bijhouden. We zien veel vogels. Het is heerlijk rustig op het water. Op sommige plekken wagen we ons even wat verder de mangrove in. Mooi, maar het is lastig peddelen in de smalle gangetjes. Jeroen en Jelte zien nog een grote watervaraan uit het water komen.

TangallehildeinmatsinkanoTangallematsinmangrove

De rest van de middag slaapt Jelte en relaxen wij lekker op het strand en in de hangmatjes. We gaan vroeg eten en worden om acht uur 's avonds opgepikt door de tuktuk om naar de Turtle Watch bij Rekawa Beach te gaan. Hier komen zeeschilpadden op het strand hun eieren leggen. We mogen alleen het strand op als de green turtle (met een schild van meer dan een meter groot en zo'n tweehonderd kilo) zijn eieren gaat leggen of terug gaat de zee in. Het moment dat hij het strand opkomt en zijn nest gaat maken mogen we hem niet storen. We hebben geluk! We hebben nauwelijks het bezoekerscentrum bekeken of een van de wachten komt al melden dat er een schildpad op het strand is. Helaas maakt deze geen nest maar keert terug naar de zee. Wat een enorme beesten en wat mooi om te zien hoe ze zich een weg banen op het strand en zich laten meevoeren door de zee.

Daarna is het weer wachten geblazen. We zoeken een plekje op het strand. De kinderen beginnen al een beetje moe te worden, maar kruipen lekker tegen ons aan in het donker. We kijken naar de maan en de sterren en de lichtjes in de verte. Opeens is er weer activiteit. Een stukje verderop op het strand gaat een groep baby turtles op weg naar zee. Super om te zien hoe de kleine diertjes spartelend te voorschijn komen en het licht volgen naar het water. En het zijn er veel! Zeker vijftig kleine schildpadjes achter elkaar, de kids vinden het fantastisch. Daarna zien we nog een schildpad die terug gaat de zee in.

Als we daarna teruglopen komt er net voor ons een schildpad het strand op. We mogen er niet langs en moeten op gepaste afstand blijven. Hij graaft een gat voor zijn eitjes en is daar zeker een uur mee bezig. Jelte slaapt inmiddels en ook Mats dommelt lekker weg. We kletsen wat met andere Nederlanders en doden zo de tijd. Dan is het eindelijk zover. In kleine groepjes mogen we gaan kijken bij de schildpad die helemaal in trance zijn eitjes legt. Magisch mooi! Het lijken net pingpongballetjes! Daarna mogen we nog eens terug om te zien hoe de schildpad zijn eieren bedekt met zand om ze te verstoppen voor dieren die ze willen wegroven. We krijgen zelf ook zand over ons heen! De kinderen zijn ineens weer helemaal wakker! Wat een super afsluiting! Inmiddels is het al twaalf uur...

De volgende dag slapen we lekker uit en luieren de hele dag aan het strand.


Bijzonder festival in Kandy
Dinsdag 25 augustus 2015. Kandy, Sri Lanka.

We hebben we een lange reisdag voor de boeg. Onderweg maken we een stop in Galle. Een erg leuk stadje waar nog veel Nederlandse invloeden te vinden zijn. Tijdens de tsunami is een groot deel verloren gegaan, maar het deel achter het sterke Nederlandse fort is behouden gebleven. We lopen op de muren van het fort, rondom de vuurtoren en genieten van het uitzicht op zee. Ook zien we de Nederlands Hervormde Kerk, het Historisch Woonhuis en wandelen we door Leyn Baan Street. Daar zijn veel leuke winkeltjes en restaurantjes. Het valt op dat er minder stalletjes op straat zijn zoals in de andere plaatsen, maar de winkeltjes zich hier net als in Nederland in de oude panden bevinden.

Kandygalle

Daarna draaien we de enige snelweg van Sri Lanka op en vervolgen onze weg richting Colombo en Kandy. Het laatste stukje moeten we met een tuktuk doen, want ons busje kan de smalle steile weg naar onze accommodatie niet op. Kandyan Manor is een groene rustige oase in de hectiek van Kandy. Een mooi oud landhuis met een grote tuin eromheen waarin alles groeit en bloeit. We hadden eigenlijk een (klein) huisje in de tuin geboekt maar krijgen een mooie grote familiekamer.

De volgende dag ontbijten we lekker in de tuin en relaxen een beetje. Daarna gaan we in een tuktuk naar de botanische tuinen. Het is een drukte van belang met allemaal schoolkinderen, maar het is een mooi park! We wandelen tussen de palmen en zien ook aapjes. Ook zien we honderden vliegende honden in de bomen. Gelukkig zijn ze pas 's nachts actief en vliegen ze nu niet om onze oren.

Vervolgens gaan we het centrum in. Het is heel druk in de stad. We bezoeken Kandy tijdens het Perahera festival. Gedurende tien dagen wordt de Heilige Tand van Boeddha (het enige tastbare overblijfsel van Boeddha) vereerd met veel spektakel. Het hoogtepunt zal zijn op de laatste dag tijdens volle maan. Wij zullen vanavond de processie bekijken op de laatste dag van de Randoli. Voor zover we het goed hebben begrepen draaien de eerste vijf dagen om het zegenen van de kinderen (vandaar alle schoolkinderen in de stad!) en de laatste vijf dagen om het zegenen van de oogsten.

KandytempelvandeheiligetandKandytemplebynight

We bekijken eerst de Tempel van de Heilige Tand. Het is heel groot en een mooi complex. Vooral de hal waarin het hele verhaal van de heilige tand van Boeddha wordt uitgelegd is interessant. Mats wil alles weten. Een deel is afgezet want daar ligt de kleding voor de olifanten voor vanavond al klaar. Als we verder lopen zien we ook de fakkels die geprepareerd worden en de olifanten zelf al buiten staan. Er zijn heel veel gelovigen die bidden in de ruimte waarachter de heilige tand zou moeten liggen (je kunt hem niet zien, hij bevindt zich achter een gordijn). Bijzonder om te zien.

We lopen buiten nog een rondje en zoeken dan snel een schuilplaats want de regen valt met bakken uit de hemel. Daar gaat ons plan om op tijd een plekje voor het festival te bemachtigen. We wachten tot het iets droger is en wagen ons er dan door. We proberen zo dicht mogelijk bij de tempel te komen en wonder boven wonder lukt dat heel gemakkelijk. We zoeken een plekje op de stoep en dan is het nog een kleine twee uur wachten. Gelukkig is het de rest van de avond droog en is er genoeg afleiding tussen de locals en zien we hoe de olifanten worden aangekleed en iedereen zich klaar maakt. Het wordt steeds drukker dus we schuiven naar de eerste rij vooraan bij het hek. Ons avondeten bestaat uit cashewnoten en kaascrackertjes.

Tegen kwart over zeven is het dan eindelijk zover en barst het feestgedruis los. Mannen met zwepen, fakkeldragers, dansers, drummers en veel versierde olifanten. Wat een spektakel! Jelte en Mats vinden het allemaal prachtig. We hadden er alleen niet op gerekend dat iedereen moest blijven zitten. Om de tien meter staat een agent om mensen daarop te wijzen. Voor Jeroen met zijn lange benen best ongemakkelijk. De processie is opgebouwd in vijf kleuren, die overeenkomen met de kleuren van de Boeddhistische vlag. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis (bijvoorbeeld rood voor bloed, blauw voor de ogen etc). De parade gaat maar door. Super zo met op de achtergrond de verlichte tempel! Rond half tien is het dan helaas afgelopen. We haasten ons de menigte uit en vinden snel het busje. Rond tien uur zijn we terug bij de Kandyan Manor en gaan heerlijk slapen na deze bijzondere avond!

Kandyoptocht

Op dinsdag gaan Mats en Hilde na het ontbijt mee naar de markt om inkopen te doen voor de lunch. We kopen vis, groente en fruit en proeven van alles. Rode bananen, witte peren en allerlei vruchten die je in Nederland nergens vindt. We krijgen uitleg wat alles is en kijken onze ogen uit. Als we genoeg hebben ingeslagen gaan we met de tuktuk weer terug naar Kandyan Manor en maken ons op voor een kookles curry maken. We worden uitgenodigd in de traditionele Sri Lankaanse keuken met een houtvuurtje. We schrapen kokos uit de kokosnoot, maken er kokosmelk van en voegen dat toe aan de tonijnmoten. Wat rode ui, knoflook en groene peper erbij en wat kruiden en dan gaat het op het vuur. Ook maken we verschillende bijgerechten met bietjes, groene salade, kokos met rode ui en tomaat, en nog wat meer. Leuk om te zien hoe het traditioneel allemaal gedaan wordt. Om de salade te snijden klemmen ze een groot mes onder de voet met de scherpe kant boven en gaan dan aan de slag. Ook malen we met een grote vijzel diverse ingrediënten door elkaar. Mats mag overal aan mee helpen en vindt het wel leuk.

Als de lunch klaar is wacht ons een domper, want in de tussentijd heeft Jelte het voor elkaar gekregen om alles op de iPad te wissen, inclusief foto's! Van de meeste hebben we gelukkig een back-up op de camera, maar helaas missen daar de foto's van de eerste zes dagen. We balen enorm en proberen het nog te herstellen, maar ze lijken echt verloren...

Kandyzelfgemaaktelunch

We smullen daarna van de zelfgemaakte lunch en nemen dan afscheid. We vertrekken richting het vliegveld waar we voor de laatste nacht nog een huisje met zwembad hebben geboekt. Rond half vijf komen we daar aan en plonsen lekker in het bad. De kids genieten heerlijk in het water en wij pakken nog even de laatste zonnestralen mee. We gaan op tijd eten bij een soort fastfood restaurant in de buurt. De kids kunnen er even spelen en het eten is niet top maar wel snel. We nemen voor de laatste keer de tuktuk terug en gaan lekker slapen. Morgen vroeg op voor de reis terug naar huis!


Het zit er weer op!
Vrijdag 28 augustus 2015. Nederland.

We zijn weer thuis. De laatste reisdag is heel soepel verlopen. Om kwart over zeven ’s ochtends vertrokken bij Airport Villa en om kwart voor acht hadden we al ingecheckt, de bagage gedropt en drie security checks doorlopen. Nog even geshopt op het vliegveld en toen naar de gate. Netjes op tijd vertrokken richting Dubai en alles was weer keurig verzorgd met Emirates. De kids konden lekker een (Nederlandse) Disney film kijken en ook voor ons was er genoeg keuze.

Na vier uurtjes netjes geland in Dubai, waar het weer extreem heet was. Gelukkig hadden we deze keer wel rustig de tijd om over te stappen. Ook de vlucht naar Düsseldorf vertrok keurig op tijd en ook daar hebben we ons weer vermaakt met nog meer films, spelletjes en luisterboeken. De kids kregen een leuk knuffeltje en lekker dekentje van Emirates waaronder Jelte nog een uur of vier heeft liggen slapen. Even bijkomen van alle belevenissen. Om kwart voor acht ’s avonds zijn we geland in Düsseldorf en op weg naar huis stortte Mats helemaal in. Ook niet gek want voor ons gevoel was het al drieeneenhalf uur later. Een lange dag! Om tien uur waren we in Nijmegen en niet lang daarna lagen we weer heerlijk in ons eigen bedje!

Inmiddels wennen we weer langzaam aan het Nederlandse ritme. Jelte heeft al zijn speelgoed weer herontdekt en Mats heeft zijn spaarpot leeggegooid en nieuwe Lego gekocht. Heerlijk bouwen met een vriendje. Het was een topreis! Een heel mooi, afwisselend land met super vriendelijke en gastvrije mensen. Na de tsunami is het toerisme weer in opbouw, maar nu was het gelukkig nog mogelijk veel van het lokale leven mee te pikken. We kunnen de hoogtepunten bijna niet tellen. Mats heeft hieronder nog een stukje geschreven over zijn belevenissen:

Hallo, ik ben Mats en ik heb veel leuke en spannende avonturen beleefd in Sri Lanka. Ik vind dit het allerleukst: snorkelen safari bergen beklimmen kanoën watervaraan schildpadden lekkere garnalen eten op het strand. Ik vind dit het allerstomst: de aap die mijn bal pakte en stuk beet, de muggen die me gingen prikken. De mensen zijn hier anders dan in Nederland. Ze zijn hier bruin en praten anders. Hier rijden veel tuktuks. Groetjes Mats.

Allemaal bedankt voor het ‘meereizen’! Wij gaan genieten van de mooie herinneringen en dromen over nieuwe bestemmingen…

Reacties  

#19 ReviewGuest 30-04-2016 12:32
I hope the little lad has taken up with the interest of being a Conservationist (Naturalist). This guy was very keen on matters related to nature, which i observe and gave appropriate advice to suite his age..We need many youngsters taking up not all as naturalists at least be be concern on Nature related matters for a better non-polluted world for future generations to live. I hope the world politics will make a special note to support these lads to be the caretakers of this world. I wish this young lad all the very best to be what is he is aiming for..Cheers and good luck. Dhilip De Alwis
#18 chauffeurGuest 03-02-2016 22:15
Hallo Leon,
Goede voornemens zo te zien!
Wij hebben uiteindelijk het vervoer vooraf via SriLanka2go (yourway2go - onderdeel van Koning Aap) geboekt.
Wij wilden zeker niet de hele reis met een extra persoon doen en hadden hele specifieke wensen waar we op onszelf wilden zijn en waar niet. Deze organisatie was daar heel flexibel in en beduidend goedkoper dan anderen waar we een offerte hadden aangevraagd. We hadden ook lokaal enkele offertes opgevraagd en het prijsverschil was zo klein (lokaal iets goedkoper, maar minder dan €100 verschil) dat we voor boeken in NL hebben gekozen.
We merkten onderweg wel dat chauffeurs/gids en niet gewend zijn dat toeristen zelf hun weg willen zoeken. Ze willen alles voor je doen en regelen, maar wij bleken niet echt de gebaande paden te nemen...Ravi moest even wennen, maar voelde het snel aan en liet ons op onszelf wanneer we dat wilden en heeft ons ook nog wat kleine pareltjes (met weinig toeristen) laten zien.
Via srilanka2go werd alles voor de chauffeur en gids geregeld, wij hadden daar echt geen omkijken naar en geen extra kosten aan. We gaven de door ons gewenste accommodatie aan en werden afgezet. Zij sliepen ergens anders in de buurt.
Succes met de voorpret!
Hilde
#17 InspirerendGuest 18-01-2016 22:09
Wat een heerlijk reisverhaal. Zoveel gezien zo relaxed gereisd. Dat is ook ons plan. Wij willen met ons viertal op reis. Nu zijn we op zoek naar een privechauffeur die ons een flink aantal dagen gaat begeleiden. Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen op dit terrein? Hoe hebben jullie Ravi gevonden/geboek t? Jullie hebben hem niet de hele reis gehad toch? Welke afspraken had je met hem gemaakt over slaapplaatsen? Hoor het graag. Dank alvast. Groet Leon
#16 RE: Hilde en Jeroen: rondreis met kleine kinderen door Sri Lanka 2015Michiel 10-11-2015 22:40
Hilde,

dank voor je reactie. ik boek denk ik de eerste 2 hotels. en de rest in sri lanka enkele dagen van te voren.

gr Michiel
#15 accommodatiesHilde 09-11-2015 20:30
Hoi Michiel,
Wij hebben de meeste accommodaties vooraf via booking.com of agoda geboekt. Veelal wel met de optie om tot een dag vantevoren te annuleren zodat we flexibel bleven.
Je hoeft niet vooraf te boeken (op Nilaveli/Trinco malee in augustus en Kandy tijdens de Perehera na). Er is genoeg plek, maar er is een beperkt aantal familiekamers/b ungalows. Aangezien wij liever zeker waren dat we samen op een kamer konden en ik ook wel graag op de leuke plekjes zit hadden we de meeste vooraf geboekt. Wij waren gemiddeld zo'n 60-70 euro per nacht kwijt met zijn vieren, maar dat kan ook veel duurder en veel goedkoper.
Succes met de voorpret!

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!