Michèle Oudenaarden is reisbegeleider en schrijft over... reizen natuurlijk. Echt waar, elke dag maakt zij weer een nieuw avontuur mee! 

'Todos son tus hijos (zijn dat al je kinderen)?' wordt mij gevraagd, wanneer ik aanklop bij een eenvoudig Maya-huisje. 'Nee, we maken een avontuurlijke rondreis door Mexico met vijf families en zitten nu al uren in de bus; er is geen tankstation of restaurant in de weide omgeving te bekennen en ‘mijn’ kids staan op springen', antwoord ik. Opeens zie ik uit alIe raampjes en kiertjes van het huis nieuwsgierige oogjes naar ons gluren. 

Maar geef ze eens ongelijk; staat er opeens een elftal lange, blonde Nederlandse kinderen voor hun tuinhekje! Terwijl we om de beurt dankbaar gebruik maken van het propere toiletje, komt ook het gesprek op gang en ik vertaal. Meer dan een half uur staan we te kletsen over van alles; school, familie, eten en voetbal natuurlijk.

Cactussen

Hoe gastvrij is Mexico
We wisselen niet alleen informatie uit over onze culturen, maar zijn ook getuige van een overweldigende gastvrijheid. Niet voor niets kom ik regelmatig terug om weer een ander stukje van dit bijna twee miljoen km² tellende land te ontdekken. En dat is ook zo’n typisch dingetje van een reisverslaving; want hoe meer je reist, hoe meer je wilt zien en weten.

winkeldubbel

Bijzondere ontdekkingen
De Mexicaanse geschiedenis vind ik erg interessant en deze komt terug in vele facetten van het dagelijks leven. Denk aan lokale gerechten en dranken, typische gelaatstrekken en natuurlijk ook de hedendaagse religie, architectuur en het landschap. De precolumbiaanse beschavingen hebben indrukwekkende steden gebouwd en - in de provincie Yucatan alleen al - zijn er nog ontelbaar veel ruïnecomplexen verborgen in het oerwoud. Met de moderne onderzoekstechnieken kunnen archeologen steeds meer ontdekkingen doen en komen we meer te weten over deze beschavingen. Maar toch blijven er nog veel zaken onopgelost. Zoals de essentiële vraag wat nou werkelijk de ondergang van het machtige Mayarijk heeft veroorzaakt?

Tempel

Mega-Mexico
In Mexico kan je ook hele dagen wijden aan het spotten van dieren. Mijn favorieten zijn toch wel flamingo’s, schildpadden, toekans, brulapen (alleen niet om vijf uur ’s ochtends), blue morpho’s (prachtige blauwe vlinders) en de walvishaaien. Verder vind je er qua natuur echt alles; bergen (wist je dat de hoogste berg; de Orizaba, 5636 meter telt?), regenwouden, woestijnen, mangrovebossen, paradijselijke stranden en het op één na langste koraalrif ter wereld. Het is dan ook geen verrassing dat Mexico qua biodiversiteit van flora en fauna wereldwijd in de top 5 staat!

flamingos

Het zal je dan ook niet verbazen, dat zo’n mega-land niet alleen qua landschappen maar ook in de samenleving vele tegenstellingen kent. Aan de ene kant is het modern en rijk (zeker aan de kusstrook - de Riviera Maya) waar de plaatsen Cancun en Playa del Carmen liggen. Hier vind je luxe resorts en witte stranden, een turquoise zee en wuivende palmbomen. Aan de andere kant is het erg traditioneel en arm. In Mexico wonen 56 inheemse stammen met ieder hun eigen taal, cultuur en tradities. Wanneer je door de provincies Chiapas en Tabasco reist, zal je ook kennis maken met nog bestaande indiaanse gemeenschappen, zoals de Tzeltal en Tzotzil.

stranddubbel

Nu ik hier zo weer het Mexicaanse zonnetje voel branden, de bruine bonen en tortilla’s bij het ontbijt zie liggen, gastvrij ontvangen word en een superleuke familiegroep heb, kan ik maar één ding zeggen... Viva México en de familiereis!

tempel2

kerkdubbel

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!