Wil je graag een verre reis maken met kinderen, dan is Indonesië een ideale reisbestemming. Van orang-oetans spotten in de jungle van Sumatra tot het beklimmen van rokende vulkanen op Java. Van relaxen op Lombok tot fietsen door de rijstvelden van Bali: Indonesië barst van de hoogtepunten die ook voor kinderen een prachtige ervaring zijn. Zie je een bijzondere familiereis Indonesië wel zitten? Reisexpert Emile van Better Places die al jarenlang in Indonesië woont en werkt, geeft je tips voor plekken en excursies die je zeker niet mag overslaan.

Zeker zien: de mooiste plekken van Indonesië

Indonesië bestaat uit duizenden eilanden en het kan lastig kiezen zijn. Want welke bestemmingen wil je zeker bezoeken? Onderstaande plekken zijn in elk geval aanraders, ook met kinderen.

 1. De rijstvelden van Sidemen op Bali

Bali is een heel populair eiland en de zuidkust is een drukte van belang. Maar goed nieuws: Bali heeft nog steeds volop rustige, idyllische plekken, waar niet zoveel toeristen komen. Het kleine dorp Sidemen in het oosten van Bali is daar een goed voorbeeld van. Sidemen ligt midden tussen de rijstvelden, bergen en vulkanen. Hier zie je hoe rijstboeren hun land bewerken, wandel je door typisch Balinese dorpjes en geniet je van de rust. 

Indonesie familiereis met kinderen tips rijstvelden

 1. De witte stranden van Kuta op Lombok

Ben je dol op strand, dan kun je in Indonesië je hart ophalen. Aan de zuidkust van Lombok vind je prachtige witte stranden en hier is het een stuk rustiger dan op Bali. De omgeving van Kuta op Lombok is een aanrader: perfect gevormde baaien, knalblauw water en de witste stranden. Willen de kinderen graag leren surfen? Ga dan zeker naar het strand van Selong Belanak. Deze baai is ideaal voor beginners en je neemt hier voor een prikkie een ochtend surfles.

 1. Familiereis Indonesië: de knalgroene jungle van Sumatra

Wil je tijdens je familiereis Indonesië veel tijd doorbrengen in de natuur, dan is het eiland Sumatra je beste keus. Sumatra barst van de groene jungle, traditionele dorpjes en wilde dieren. Sumatra is ook dé plek als je orang-oetans in het wild wilt zien. Rond Bukit Lawang kun je mooie trekkings door het oerwoud maken en de kans is groot dat je deze bijzondere apen spot. 

 1. De rokende Bromo-vulkaan op Java

In Indonesië kun je er niet omheen: vulkanen! Bijna alle eilanden hebben vulkanen en één van de bekendste is de actieve Bromo op Java. Je rijdt in oude jeeps door een ruig maanlandschap van vulkaankraters en je kunt makkelijk naar de rand van de vulkaan klimmen. Daar kijk je recht de stomende krater in. Wat een natuurgeweld! 

ndonesie met kinderen familiereis tips bromo java

 1. Van de gebaande paden in Flores

Ga je graag een beetje van de gebaande paden af? Neem dan het eiland Flores op in je familiereis Indonesië. Dit eiland wordt minder bezocht dan het bekende Bali en Java en is meer dan de moeite waard. De gekleurde kratermeren van de Kelimutu-vulkaan, de traditionele dorpjes rond Bajawa, snorkelen bij Labuan Bajo: het is allemaal even bijzonder. Je kunt bovendien makkelijk een boottocht maken naar Komodo en daar de indrukwekkende Komodo-varaan bewonderen. 

ndonesie met kinderen familiereis tips kinderen

Zeker doen: deze excursies in Indonesië mag je niet missen

Op alle Indonesische eilanden kun je de leukste kindvriendelijke excursies doen, die je vakantie nog specialer maken. Een greep uit de mogelijkheden:

 1. Indonesië met kinderen: fietsen in Ubud

Eén van de leukste excursies die je op Bali kunt doen, is een fietstocht maken rond Ubud. Je fietst langs groene rijstvelden en dwars door slaperige dorpjes, bezoekt een Balinees familiehuis, stopt bij tempels en geniet van de prachtige omgeving. Kinderen zwaaien je enthousiast toe en ook fijn: je fietst vooral omlaag. Zo is de fietstocht ook voor jongere kinderen prima te doen. 

 1. Familiereis Indonesië: snorkelen op de Gili-eilanden

Schildpadden, gekleurde vissen, koraal: snorkelen op de Gili-eilanden bij Lombok is één groot feest. Ook voor de kinderen is het geweldig om de mooie onderwaterwereld van Indonesië te leren kennen. De Gili’s zijn sowieso een bijzondere ervaring: hebben jullie ooit op een eilandje geslapen dat je in een paar uur rond kunt lopen?

ndonesie met kinderen familiereis tips strand

 1. Beçak rijden in Pangandaran

Wil je Indonesië op een andere manier leren kennen en je kinderen laten kennismaken met het gewone leven in het land? Maak dan in kustplaats Pangandaran op Java een beçak-tour. Je gaat met het hele gezin op pad met fietstaxi’s. Je bezoekt een lokale markt, neemt een kijkje bij mensen thuis en ziet hoe ze lokale lekkernijen bereiden. Proeven kan natuurlijk ook. Met de fietstaxi kom je op plekken die je zelf niet snel zou bezoeken en dat zorgt voor een bijzonder inkijkje in het Javaanse leven.

Indonesie met kinderen familiereis tips riksja

 1. Tuben op een rivier in Sumatra

De jungle van Sumatra is niet alleen een paradijs voor wandeltochten en dieren spotten, je kunt er ook lekker relaxen in de natuur. In de jungle bij Tangkahan kun je bijvoorbeeld gaan tuben op de rivier. Stap allemaal in een autoband en zak lekker de rivier af. Onderweg zie je apen, je kunt zwemmen bij watervallen en ontspannen in de hotsprings. Een relaxed avontuur.

 1. Zilveren sieraden maken in Sidemen

Reis je met tieners, dan is het een aanrader om in het Balinese Sidemen zelf sieraden te maken. Samen met een lokale zilversmid ga je aan de slag en in een middag maak je zelf een mooie zilveren ring naar eigen ontwerp. 

Tip familiereis Indonesië: trek genoeg tijd uit

 • Indonesië is groot en op sommige eilanden, zoals Sumatra, kunnen de reistijden lang zijn. Probeer je reis daarom niet te vol te plannen en zorg dat je reistempo niet te hoog ligt. Trek ook zo lang mogelijk uit voor je familiereis. Zo kun je volop genieten van je reis en heb je de tijd om het land echt te leren kennen. 
 • Kijk goed welke eilanden je wilt bezoeken met je kinderen. Eilanden als Bali, Java en Lombok zijn prima te bereizen met kleinere kinderen, maar Flores en Sumatra passen beter bij kinderen vanaf acht jaar. De reistijden zijn hier vaak lang en de excursies zijn niet geschikt voor alle leeftijden. Bovendien moet je hier malariapillen slikken. 

ndonesie met kinderen familiereis tips bloemen kinderen

Een bijzondere familiereis Indonesië: zo regel je het

Wil je graag een bijzondere familiereis Indonesië maken? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je reis in overleg met een lokale reisexpert, die veel ervaring heeft met het samenstellen van familiereizen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal. 

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!