Als je droomt over het maken van verre reizen met je kinderen, dan ga je op zoek naar informatie. Je struint het internet af, doet leuke ideeën op bij reisorganisaties, leest reisverslagen, maar nog steeds heb je het gevoel dat je een van de weinigen bent die met kinderen een verre reis gaat maken.

Spelen met steentjes in Khao LakZo verging het ons in 2006 toen wij met de voorbereiding van een reis van drie maanden met onze dochters Jente ('2003) en Imme ('2005) door Thailand bezig waren. Op de weblog die we tijdens die reis bijhielden, kwamen veel reacties van ouders met vergelijkbare plannen. Dat was voor ons de reden om een site te starten waar we tips en informatie plaatsten die nuttig zouden zijn voor andere reislustige ouders.

Tijdens onze reis in de winter van 2007/2008, vijf maanden door Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand, vulden we de site verder aan. Want over verre reizen met kinderen raak je nooit uitgeschreven. Ook meldden de eerste sponsors zich aan, die zelf betrokken zijn bij reizende gezinnen en ons initiatief met enthousiasme begroetten.

Om de informatie te verdiepen en te verbreden, zijn we na deze reis ook andere ouders gaan uitnodigen om hun reisverhaal op onze site te plaatsen. Om nog meer te laten zien welke mogelijkheden ouders hebben bij een verre reis met kinderen. Zelf vinden we het ontzettend leuk en leerzaam om te lezen hoe al die verschillende gezinnen hun reis voorbereiden, en tijdens hun reis omgaan met alle voorkomende situaties.

Bij het Toba meer op SumatraIn de zomer van 2008 zijn we, met aarzeling, gestart met het forum. Onze twijfel of hier behoefte aan zou bestaan, bleek gelukkig volkomen onterecht. Dankzij al die actieve reislustige ouders is het forum inmiddels uitgegroeid tot een inspirerende omgeving. Een verrassend naslagwerk, waar ouders met reisplannen en/of reiservaring hun vragen en tips uitwisselen.

In februari 2009 zijn we opnieuw op reis gegaan. (Klik hier voor de verhalen.) Deze keer trokken we in vijf maanden door Noord en Zuid Thailand, Australië, Indonesië (Bali, Java en Sumatra) en Maleisië. Een prachtige reis die weer zoveel anders was dan onze vorige reizen. Voor het eerst met de camper door Australië, een heel nieuwe ervaring. Maar vooral onze twee maanden door Indonesië doen ons verlangen naar meer. De mooie natuur, de diversiteit, de vriendelijke mensen, het smakelijke eten; wij vinden het een fijn land om te zijn. Ook merkten we tijdens deze reis hoeveel eenvoudiger het reizen (het leven?) wordt als de kinderen iets ouder zijn.

Door school en werk zit een lange reis er voor ons de komende jaren waarschijnlijk niet meer in. Maar we hopen dat we tijdens de 'grote' schoolvakanties nog meer mooie verre landen kunnen ontdekken. Zoals onze reis in 2010 van bijna zes weken door China. Want reizen met kinderen blijft toch het allerleukst om te doen!

Een hartelijke groet van Els den Butter en Klaas van Dijk

Klaas van Dijk ('59) heeft na en tijdens zijn studie Geografie van de ontwikkelingslanden diverse onderzoeken en reizen gemaakt door ontwikkelingslanden in Zuid Amerika en Afrika. Hij is nu parttime werkzaam als Psychiatrisch verpleegkundige bij een GGZ instelling in de Randstad. Naast zijn werk schrijft hij artikelen voor onze sites, beantwoordt vragen van bezoekers en heeft hij deels de internetmarketing op zich genomen.

Els den Butter ('70) heeft bijna tien jaar als Z-Verpleegkundige gewerkt bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Na omscholing heeft ze zo'n tien jaar als redacteur gewerkt bij het treintijdschrift Rails, waar ze o.a. de reisreportages produceerde. Rails is inmiddels ter ziele, maar het organiseren van eigen reizen in combinatie met het produceren van websites en kinderboekjes geeft minstens zoveel voldoening.

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!