donderdag 10 januari 2013
  4 Replies
  2.9K Visits
  Subscribe
Hallo,

In augustus zijn wij van plan ongeveer 8 a 10 weken naar Australië te gaan met onze kids van nu 2 en 4.

We heb wel wat vragen en onzekerheden over een aantal zaken. Wie zou ons wat advies kunnen geven??
onze zoon is vanaf september leerplichtig omdat hij 5 jaar is. Ik lees al dat ongeveer alle verzoeken bij LPA afgewezen worden. Als we half augustus weg gaat wordt hij tijdens de reis 5 jaar. Ik heb al een aantal keer gelezen dat als je het verzoek bij LPA doet voordat het kind 5 jaar wordt het wellicht makkelijker zou zijn om toestemming te krijgen. Is dit zo??

Als het verzoek toch wordt afgewezen en je toch gaat krijg zal je hoogstwaarschijnlijk een proces verbaal krijgen, velen schrijven daarom kind uit bij GBA. Ik lees dat er in dit geval ook in ieder geval 1 ouder ook uitgeschreven moet worden.
Sommigen geven aan dat na terugkomst blijkt dat ook de andere ouder en kind uitgeschreven zijn. Wij zitten hier niet echt op te wachten i.v.m. fiscale verplichtingen van mijn man die doorlopen. Wie heeft hier ervaring mee en weet hoe dit zit??

Tot slot, heeft iemand ervaringen met de LPA in Dordrecht (waar wij wonen)?

Verder hebben we nog genoeg vragen maar dit zijn wel de meest essentiele voor ons op dit moment om echt de knoop door te hakken wel of niet gaan!

Dank alvast voor jullie reacties!!

Groeten,
Marielle en Kevin
Waardeer dit bericht:
11 jaar geleden
·
#12402
Hallo Marielle en Kevin,

De leerplicht begint op de eerste schooldag van de maand volgende op die waarin de jongere de leeftijd van vijf jaar bereikt. Dus in jullie situatie zou de leerplicht gaan gelden vanaf 1 oktober. Als je vóór 1 oktober 8-10 weken weg zou kunnen gaan bespaard jullie wel een hoop ellende/ geregel. Wat ik van onze school en de gemeente waar ik werk heb begrepen is dat ze moeite doen om vanaf 5 jaar je kinderen naar school te laten gaan. Dit doen ze direct bij verzuim van de eerste schooldag met een brief, bezoek enz.

Bij ons waren ze bij school juist erg enthousiast over onze reisplannen met kinderen vóór 5 jaar. Over Dordrecht weet ik niet hoe ze met de leerplicht omgaan.

Succes met de voorbereidingen.

Groeten Tessa
11 jaar geleden
·
#12403
Het hoofd van de school kan ook nog max 2 weken verlof geven zonder dat hij/zij dat met de lpa moet kortsluiten. Even kijken hoe de herfstvakantie valt en met een beetje mazzel kun je tot eind okt zonder boetes/problemen reizen!
Succes!
Gr. Saskia
11 jaar geleden
·
#12404
Dank voor de reacties tot nu toe. Onze zoon wordt in augustus 5 dus vanaf september leerplichtig dan lukt het met extra verlof van school dus helaas niet. Ben benieuwd of anderen me nog iets meer kunnen vertellen over hun ervaringen m.n. Met betrekking tot uitschrijven uit GBA.
11 jaar geleden
·
#12405
Hoi,

Vervelend he die leerplicht.

Wij gaan deze zomer hopelijk acht weken op reis met onze zesjarige dochter die in groep 2 zit. Wij vragen dus om twee weken verlof om aansluitend de zomervakantie te benutten. Bewust kozen we voor twee weken verlof omdat de leerplichtambtenaar dan niet ingeschakeld wordt. Wij doen een beroep op de 'gewichtige omstandigheden' in de wet. Wij zitten in een loodzwaar medisch traject en hebben echt een lange pauze nodig om even op adem te komen.

We kregen meteen een afwijzing ondanks onze situatie. De directeur had gelijk gebeld met de leerplichtambtenaar. Wij hebben nu bezwaar aangetekend en hebben nu zelfs een verklaring en advies van onze arts. Ook de juf is het met ons eens.

Een vriendin werkt bij de gemeente Amsterdam en zij heeft voor mij naar de leerplichtambtenaar daar gebeld. Conclusie: als we toch gaan worden we vervolgd door het OM. Boete valt dan wel mee, 50 euro per dag maar je krijgt een strafblad en ons kind kan een aantekening bij bureau jeugdzorg etc krijgen tot ze 18 is. Best even slikken dus. Het juridisch loket zegt ongeveer hetzelfde. Zij wezen ons op rechtspraak.nl. Daar kun je zoeken op jurisprudentie. Kijk maar eens. Ik heb ook een aantal zaken voorbij zien komen waar de rechter het niet aannemelijk vond dat alleen kind of met een ouder was uitgeschreven en waarbij de ouder(s) toch veroordeeld werden.

Ik krijg steeds mee het vermoeden dat het echt ligt aan welke directeur je hebt en waar je woont. Wij hebben aantal docenten in de familie en bij hen op school zouden wij zonder probleem verlof krijgen. Het gelijkheidsbeginsel gaat niet overal op...

Succes!!!
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!