woensdag 03 november 2010
  3 Replies
  2.7K Visits
  Subscribe
Hallo lezer(s),

Wij zijn druk aan het plannen voor onze reis naar Indonesië in 2011, de bedoeling is van 23 juli t/m 20 augustus.
De planning is tot nu toe: 9 dgn Sumatra, 8 dagen Java en 9 dagen Bali.

Op Sumatra willen we heel graag naar Bukit Lawang, Samosir, Bukittinggi en dan vanaf Padang naar Yogjakarta.
Op heel veel sites lees je dat het reizen op Sumatra heel veel tijd kost en de tijden die de Lonely planet aangeeft vaak overschreden worden, vooral met openbaar vervoer, wat eigenlijk onze voorkeur heeft. Auto met chauffeur heeft ook zo zijn voordelen, maar ik mis dan toch iets ondanks dat het comfortabeler is.
Onze vorige reis met de kinderen (Thailand en Laos) hebben we alles met het openbaar vervoer gedaan, dat ging heel goed. Maar begrijp dat Sumatra toch andere koek is. Ook het reisverhaal van Nathalie, Frank, Melle en Frije met reiskriebels zitten lezen en ook daaruit maak ik op dat het best een lastige onderneming is.

Mijn vraag is eigenlijk of we wat te optimistisch aan het plannen zijn en dat Sumatra niet te doen is in 9 dagen?
En weet iemand of het moeilijk is om accomodaties te vinden in die periode (3 van de 4 weken is het ramadan)?

Ben benieuwd naar jullie ervaringen,
groetjes Mariska
Waardeer dit bericht:
13 jaar geleden
·
#8180
Reizen op Sumatra is inderdaad lastiger dan in andere delen van Azië.
Wij zijn in 2010 op Sumatra geweest. Met de boot zijn wij van Georgetown naar Medan gevaren (deze boot vaart trouwens inmiddels niet meer). Vervolgens 1 nacht overnacht in Medan en toen met de grote bus naar Bukit Lawang. De bus vertrok redelijk op tijd van het busstation, maar na 10 min. stopte deze aan de kant van de weg en toen duurde het nog ruim een uur voordat wij uiteindelijk vertrokken! Het nadeel van de bus vind ik dat er ontzettend veel in wordt gerookt. Als de bus niet vol zit, heb jij er nog niet zoveel last van, maar in een volle bus met kleine kinderen is het niet prettig. Vanaf Bukit Lawang zijn wij naar Tankahan gegaan. Eerst met een bus terug naar een voorstadje van Medan, daar een tijdje gewacht op de volgende bus. In een gehucht in de buurt van Tankahan (eindpunt) er uitgegaan en vervolgens met 3 brommertjes en de bagage naar Tankahan. Terug wilden wij met de rechtstreekse bus, maar die reed 's ochtends niet, dus maar weer met de brommertjes eerst op pad. Tankahan kan ook bezocht worden met een jeep vanuit Bukit Lawang. (Mijn zoontje vond het olifanten wassen geweldig en dat hebben wij dan ook 's ochtends en ' s middags gedaan). Daarna op weg naar Berastagi (met de vulkanen). Aansluitingen waren redelijk goed. Vanuit Berastagi hebben wij met enkele andere toeristen een minibus gehuurd naar Lake Toba. Voordeel was dat wij konden stoppen wanneer wij wilden, voldoende beenruimte hadden en er niet werd gerookt. Qua prijs was dit ook goed te doen.

Vanuit Lake Toba zijn wij met een grote taxi, die ook door de lokale bevolking wordt gebruikt, terugggegaan naar Medan. Deze taxi's staan bij de pier te wachten. Hiervoor betaalden wij ongeveer 7 dollar pp en voor de bus hadden wij ongeveer 3 dollar moeten betalen, maar ik had het even gehad met de volle bussen en het gerook.

Wij zijn vervolgens vanuit Medan weer teruggegaan naar Maleisië en zijn een week of 2 later vanuit KL naar Jakarta gevlogen.
Wij hebben een kleine 2 weken doorgebracht op Sumatra. Het reizen met het openbaar vervoer duurt inderdaad lang, maar is te doen.

Christien
12 jaar geleden
·
#8181
Hai Christien,

Bedankt voor je reactie.

Blée op rokende bussen zitten we niet te wachten, helemaal niet aan gedacht dat ze dat daar nog zouden doen. In Thailand en Laos helemaal geen last van gehad.

Ondertussen hebben we onze planning zo goed als rond, we vliegen van Jakarta naar Padang, blijven dan een paar dagen in de omgeving van Bukittingi en vliegen vervolgens met een binnenlandse vlucht naar Medan. Van daaruit willen we naar Bukit Lawang, waar ik een homestay heb gevonden en die mailde dat ze ons met een auto kunnen halen op het vliegveld, scheelt heel veel uren reistijd met de bus, wat we waarschijnlijk niet eens op dezelfde dag zouden redden omdat we pas in het begin van de middag aankomen in Medan.
We blijven dan een paar dagen in Bukit Lawang en willen dan verder reizen naar Samosir.

op 13 augustus vliegen we dan weer van Medan naar Bali. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om 2 weken op Sumatra te blijven en 2 weken op Bali. Hopelijk hebben we dan een klein beetje een indruk gekregen van beide eilanden.

Maris
12 jaar geleden
·
#8182
Hoi Maris,

Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen op Sumatra.
Wij hebben dat (met concurrentie van nog een aantal andere landen/bestemmingen: Transmongolie-expres&China/Thailand&Laos) hoog op ons verlanglijstje staan voor 2012. WIj zouden dan evt. kiezen voor 3 weken Sumatra en 1 week Maleisië (Tioman eilanden).

Heb jullie een weblog oid? Ik zou graag jullie reis willen volgen.

Er schijnt ook een mogelijkheid te zijn om per olifant in 4 dagen van Tangkahan naar Bukit Lawang te trekken, maar waar ik ook informeer, ik kan het niet achterhalen.

Waar ik benieuwd naar ben is jullie keuze voor wel/geen malariaprofylaxe. Ik moet natuurlijk nog bij de travelclinic informeren (we hebben nog heeeeeel lang de tijd). Heb wel verschillende gehoord dat mensen verschillende adviezen krijgen. De profylaxe zou voor ons reden kunnen zijn een andere bestemming te kiezen.

Christel
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!