vrijdag 29 september 2017
  2 Replies
  2.6K Visits
  Subscribe
Hallo allemaal,

Wij dromen van een langere reis (ca. 6-8 mnd) naar Midden/Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. Omdat we in België wonen is het geen probleem de kinderen een tijd niet naar school te laten gaan maar ze zelf les te geven.

We denken eraan om de reis in het volgende schooljaar te gaan maken (2018-2019) maar we twijfelen over de beste periode. Onze zoon zal naar het eerste leerjaar gaan (groep 3, hij wordt 7 in maart) en onze dochter naar het vierde (groep 6, zij wordt in de zomer 10). We hoorden dat het voor het leren lezen en schrijven fijn zou zijn als onze zoon de periode tot kerst op school zou kunnen zijn. Voor onze dochter zou het juist prettig zijn nog een aantal maanden voor de zomervakantie mee te kunnen draaien zodat een eventuele achterstand nog bijgewerkt kan worden. Heeft iemand hier ervaring mee of aanbevelingen over?

Een ander idee is dat ik met de kinderen vooruitga en ze de eerste maanden naar een internationale school laat gaan in Nicaragua (daar start het schooljaar ook in september), vooral om (basis) Engels en Spaans te leren. Ik zou in die periode zelf ook intensief Spaans willen leren. Kunnen kinderen in een paar maanden (de basis) leren van andere talen?

Ik hoor heel graag van jullie!

Groeten,
Pauline
Waardeer dit bericht:
6 jaar geleden
·
#25294
Ik werk samen met een leerplichtambtenaar. Hij geeft aan wel eens aan een dergelijk verzoek te hebben meegewerkt maar wel met een paar voorwaarden. Een van die voorwaarden was: niet in groep 3 en niet in groep 8. Klinkt logisch.

Groep 3, 5 en 7 zijn de jaren dat ze nieuwe vakken krijgen. Groep 4, 6 en 8 zijn met name de herhalingsjaren.

Ik denk dat je insteek moet zijn dat - op moment dat kind terugkeert in de klas - er geen sprake is van een achterstand. Dat is wel zo fijn en fair richting kind en leerkracht. Volgens mij hoeft dat niet het allergrootste obstakel te zijn als je zorgt dat je rekenen en spelling bijhoudt en je kind iedere dag een half uur een NL boek leest. 1 op 1 begeleiding gaat een stuk sneller dan in een klas.

Richting school (NL systeem) is het denk ik wel fijn om na 1 oktober te gaan. Zo tellen je kinderen wel mee in de financiering. Net voor 1 oktober vertrekken en dan na een paar maand terugkomen, scheelt stomweg 1 jaar financiering x 2 kinderen.

Ik zou beginnen met te gaan praten met school. Hoe staan zij er in? Wat verwachten zij? Waarin kunnen jullie samenwerken. Je wilt graag dat je kinderen na jullie reis weer op de oude vertrouwde school kunnen beginnen. Dan is vooraf investeren een goed idee.

Ja, kinderen kunnen in een paar maanden meer dan de basis leren. Of je nu diret met twee talen moet beginnen, dat weet ik niet. Maar onze buurjongen heeft binnen 3 maand (groep 3) goed Nederlandse leren spreken en schrijven.
6 jaar geleden
·
#25295
Bedankt voor je reactie!

De school heeft positief gereageerd. We stellen een overeenkomst op waarin de contactmomenten met de leerkracht en klas worden vastgelegd. Er worden materialen meegegeven en de kinderen maken een werkstuk over de reis. We spreken van te voren af wanneer de kinderen weer terug naar school komen.

Wat betreft de periode is er geen aanbeveling gedaan. Het lijkt mij gevoelsmatig makkelijker om in de zomervakantie (in België van 1 juli t/m 31 aug) te vertrekken omdat er in die periode veel mensen op reis gaan. Bij vertrek in het najaar zijn juist alle activiteiten weer gestart.

Wat bedoel je met de financiering? Gaat dat over het bedrag dat de school per ingeschreven leerling ontvangt? Daar heeft de school niet over gesproken.

We zijn nog helemaal aan het begin van ons denkproces en gaan alle mogelijkheden bekijken. Ervaringen en reacties zijn erg waardevol, nogmaals dank.

Groeten,
Pauline
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!