vrijdag 04 maart 2011
  22 Replies
  10K Visits
  Subscribe
Hallo,

Wij willen 2 maanden naar Australië buiten de schoolvakanties om, met onze 2 kinderen van 1 en 4.

Ik was er vanuit gegaan dat aangezien die van 4 niet leerplichtig is hij makkelijk vrij zou kunnen krijgen. Dit blijkt niet het geval; wij moeten een officieel verzoek indienen (moet de papieren nog halen) en ik kreeg de indruk dat het niet mogelijk zou zijn.

Weet iemand hier misschien iets meer over?

Groetjes,

Sara
Waardeer dit bericht:
13 jaar geleden
·
#8721
Hallo Sara,

Wij zijn in december en januari op vakantie geweest met onze 3 kids, waarvan Bas, de oudste 4 jaar was.
Wij moesten voor de school een formulier invullen om aan te geven dat we buiten de schoolvakantie
op vakantie wilden. We kregen van de school ook netjes een brief terug dat dit goed was.

Bij ons zei de directeur dat ze het bij een 4-jarige niet kunnen weigeren, pas vanaf 5 jaar ben je leerplichtig,
vandaar dat wij 2 weken voordat Bas 5 werd thuis kwamen.

Veel plezier en succes bij alle voorbereidingen.
Groetjes Saskia
13 jaar geleden
·
#8722
Wij gaan 4 weken buiten het seizoen, waarvan 1 week in de herfstvakantie. Dus 3 weken er buiten. Ik heb al geboekt en geen toestemming gevraagd. Ik deel het gewoon mee. Ze zijn niet leerplichtig toch?
13 jaar geleden
·
#8723
Wij zijn ook met ons zoontje van toen 4 gewoon op vakantie gegaan, ik heb dit toen alleen maar even bij de leerkracht gemeld en dat was geen probleem.
Het was dan wel geen 2 maanden maar volgens mij kunnen ze hier niet moeilijk over doen, er zijn mensen die hun kind pas met 5 jaar naar school sturen.

Groetjes Danielle
13 jaar geleden
·
#8724
Hoi Sara,
Wij hebben ook ervaring met vertrekken onder de 5 jaarsgrens. Je kind is niet leerplichtig dus je moet ip gewoon kunnen gaan. We hebben het besproken en gemeld, maar kregen wel te horen van de directrice dat onze zoon (ook net 4 toen, dus net begonnen op school) dat hij misschien een achterstand zou oplopen. Dat hebben we geaccepteerd. Ze zei ook nog dat hij niet officieel leerplichtig is dus ze ons officieel niks kan maken (zij/de school krijgt haar lesgeld gewoon hoor).
We hebben niks officieel moeten aanvragen, ik denk dat ze je op een of andere mannier onder druk willen zetten!! Gewoon DOEN!!
Succes, ik lees graag (mee) hoe het verloopt.
groetjes Marjan
12 jaar geleden
·
#8725
maar kregen wel te horen van de directrice dat onze zoon (ook net 4 toen, dus net begonnen op school) dat hij misschien een achterstand zou oplopen.


Wij zijn nu op reis met onze tweeling van bijna vier. Toevallig las ik deze opmerking een paar dagen geleden en ik moest er gedurende de afgelopen dagen af en toe om glimlachen. Een voorsprong zal ze bedoelen ;-)
12 jaar geleden
·
#8726
Hoi,
We hebben destijds onze dochter die in juli 4 jaar werd ingeschreven op een school waar ze pas half november begon. 4- jarigen hebben geen leerplicht. Het is een ontzettend leuk kind dat hopelijk volgend jaar haar 3e grote, lange reis gaat maken. We zijn in voorbereiding. Heerlijk om weer mee bezig te zijn!

Groetjes maaike
12 jaar geleden
·
#8727
Hoi,

Wij gaan in oktober met onze tweeling van 4 3 weken, waarvan 1 in de vakantie valt, naar Thailand. We hebben geboekt, want ze zijn niet leerplichtig, vanaf 5 wel. We hebben dit aan de juffen gemeld, maar ze vroegen wel een formulier in te vullen. Ze gaven aan dat het uiteraard GEEN probleem was met reden dat ze niet leerplichtig zijn. Ze vertelde dat dit meer iets was om bij te kunnen houden zodra wel leerplichtig zijn en een achterstand oplopen en wij alsnog vakantie aanvragen buiten de vakanties om, dat het dan niet goed gekeurd kan worden. Zij staan er in ieder geval positief tegen over (ook voor in de toekomst). Wij zijn vorig jaar met hun 5 weken naar Australie en 1 week Maleisie geweest en het reizen gaat onze mannen goed af. Hoop nog vaak in de toekomst (met medewerking van school e.d.) verre reizen buiten de vakanties om te kunnen maken.
Ze kunnen je niets maken als je zoon of dochter 4 is, dus melden en vooral gaan!!!!
Welke kan van Australië ga je op?

groetjes Esther
12 jaar geleden
·
#8728
Hoi allemaal,

Ik kreeg net op mijn kop van mijn zus (werkzaam in het onderwijs). Onze tweeling start na deze zomervakantie voor het eerst met school. In februari 2012 gaan we 'nu het nog kan' de hele maand naar Cuba. Drie weken houden we ze van school, de laatste week is het voorjaarsvakantie.

Volgens haar is dit echt belachelijk, omdat ik de kinderen 'uit hun sociale systeem' haal. Zij vindt dat de kinderen er last van zullen hebben dat ze drie weken niet naar school gaan, terwijl de rest van de kinderen uit hun klas wel naar school gaat.

Hebben jullie daar ervaringen mee, dat jullie kind(eren) daar daadwerkelijk last van heeft/hebben gehad?

Groetjes,
Denise

PS Ze zei ook nog: "Als je wilt reizen buiten de schoolvakantie, moet je geen kinderen nemen."
12 jaar geleden
·
#8729
Hallo Denise,

Onze ervaring is dat het geen enkel probleem geeft. Kinderen zijn zo flexibel! Het hele jaar stromen er kinderen in en zijn er reglematig kinderen ziek. Ik zou de voorpret er niet door laten bederven. Wij zien het probleem dus niet en wensen jullie veel plezier!

groetjes Corné
12 jaar geleden
·
#8730
Dank je Corné! We zijn net terug van een reis van een half jaar en dat vond ze ook al niets. Toen ik zei dat de kinderen heel flexibel waren tijdens de reis, zei ze: "Ja, ze moeten wel." Het is gewoon niet fijn als iemand uit je heel directe omgeving zo haar afkeuring over je reisgedrag uit. Misschien een leuk topic voor elders op deze site!

Wat een mooie reis gaan jullie trouwens maken. Hoe doe je dat met de leerplicht? ;)

Groetjes,
Denise
12 jaar geleden
·
#8731
Ik kan me voorstellen dat het niet leuk is om zo'n reactie te krijgen en al helemaal niet van je zus! Dan moet je haar maar duidelijk maken dat het iets is tussen jou en je gezin. Ze mag er best een standpunt over hebben en een x uiten, maar dan moet het ook klaar zijn. Misschien is ze stiekem wel jaloers.... ;)
Veel plezier met het voorbereiden! Cuba staat ook op mijn lijstje.....

groetjes Esther
12 jaar geleden
·
#8732
@ Denise,
Ik zag dat je mijn directrice haar opmerking als grappig had bestempeld en tijd terug, ha ha, Grappig he zo mensen het mis hebben over reizen MET kinderen. En trouwens je zus moet hier maar eens wat reisverhalen gaan lezen...mijn kinderen hebben er echt een leuke ervaring bij en ede juf van mijn zoon (nu net een paar dagen 6 en we verblijven op dit moment in Maleisie) die hoeft soms iets niet in een boek op te zoeken omdat mijn (knappe) zoon het wel weet!!! en dat heeft hij dan opgedaan op reis!!
Het reizen met kinderen voegt wat toe aan de binding want je bent 24 uur bij elkaar en je doet ervaringen op die een kind in Nl echt niet op doet!!
Kijk maar eens op onze site (we zijn ook met onze toen 1 jarige zoon) op Cuba geweest, nu dus ruim 5 jaar geleden.
groetjes Marjan (een reislustige moeder van 2!!)
12 jaar geleden
·
#8733
"Uit het sociale systeem halen". Met alle respect voor onderwijzende zussen. Denkt ze nu echt dat een kind zich beter ontwikkeld in een klas met 25 tot 30 kinderen. Of zou een blikverruimende trip misschien ook een beetje helpen bij de sociale, cognitieve, motorische en alle andere ontwikkelingen van onze spruit.

Redelijk rethorische vraag voor de leden van dit forum, dus we delen alleen mee dat niet leerplichtige kinderen echt niet leerplichtig zijn. Wel op een vriendelijke manier, want we willen de leerkracht en schoolhoofd niet teveel tegen de schenen schoppen.

O ja; als we terug zijn delen we de ervaringen. Fotopresentatie? Filmpje? Verhaaltje voor de klas? Mini cadeautje voor iedereen? Leert iedereen nog een beetje van de reis.
12 jaar geleden
·
#8734
Haha, bedankt allemaal voor jullie wijze reacties. Mijn vader (ook in het onderwijs) deed later nog even een soortgelijke duit in het zakje. Hij gaf ook aan dat onderwijzers beledigd kunnen zijn als mensen hun kinderen van school houden om te reizen. Alsof school niet belangrijk is en de eigen wensen en behoeften van deze ouders wel.

Nou ja, wij hadden de tickets al geboekt gelukkig ;)
12 jaar geleden
·
#8735
Hoi,

Ik hoorde laatst dat bij onze lagere school het je je kind gewoon mee kan nemen tot 5jr ! ik dacht altijd dat de leerplicht vanaf 4 was!

Dat is leuk, dan kunnen we nog lekker een paar verre reisjes maken! :-)
12 jaar geleden
·
#8736
Onze zoon is gewoon een half jaartje later naar school gegaan. Was geen probleem voor school, vonden het juist leuk en leerzaam voor hem. En dat was het ook op heel veel gebieden. Wel miste hij spelen met andere kinderen, wat toch wat minder constant is tijdens een lange reis.
Nu zit hij ruim een maand op school en hij vindt het geweldig en leert iedere dag nieuwe dingen. Hij is er nu echt aan toe en was in no time helemaal gewend.
Ik vond het een voordeel om hem niet eerst aan school te laten wennen en dan meenemen maar later naar school zodat hij maar 1 keer hoeft te wennen. Voor kortere periodes weg zou ik me zeker geen zorgen maken. de zomervakantie overleven ze ook, dus waarom een maand in februari niet.
En ik vind het erg leuk dat hij een wat bredere blik heeft gekregen en nu al snapt dat dingen niet altijd zo zijn zoals thuis.
11 jaar geleden
·
#8737
Ook interessant in dit kader: http://www.leerplicht.net/vrij-van-scho ... rigen.html
11 jaar geleden
·
#8738
Jammer dat ze niet allemaal achter elkaar vallen, het zijn er nog al wat.
11 jaar geleden
·
#8739
Dat bedacht ik me ook, eigenlijk kun je er zo niets mee. Qua reizen dan ;)
11 jaar geleden
·
#8740
Misschien mag je het loofhutten feest in een strand hutje vieren, maar dan zo ver weg dat je dat nooit in 1 dag red.
( dan moeten we nog wel even joods worden ).
  • Pagina :
  • 1
  • 2
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!