donderdag 27 september 2012
  13 Replies
  6.3K Visits
  Subscribe
Onder het kopje Java/bali vragen, heb ik voor onze reis naar Indonesië heel wat opgeschreven hoe we dachten e.e.a. te doen. Inmiddels zijn we (alweer een tijdje) terug en zal ik mijn best doen een update te geven.

Ik zal de komende tijd de stukjes die door mij geschreven zijn in het item 'java/bali vragen' e.e.a. in het rood bijgeschreven.
Waardeer dit bericht:
11 jaar geleden
·
#11646
Wat fijn dat je na je reis nog informatie hebt toegevoegd. Ik sta helemaal aan het begin van het plannen van onze reis naar (hoogstwaarschijnlijk) Java en denk dat ik veel aan je uitgebreide info zal gaan hebben. Super!
11 jaar geleden
·
#11647
Dank je Kiki! Fijn dat dit wordt gewaardeerd.

Dit heeft me weer aangemoedigd om ook bij het tweede stukje van mij (stukje over Bromo/Kalibaru) weer onze ervaringen in het rood bij te schrijven.

Veel plezier met lezen en als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel!
11 jaar geleden
·
#11648
Hoi Eynd
Ik ben nog maar net actief op de forum, maar had je review ook al gespot. Erg handig! Die minaret met oproepen tot gebed vlak bij mijn hotel lijkt me ook vreselijk! haha
Onze kinderen willen ook heel graag naar de vulkaan (ze zijn nog echt heel klein, maar ze hebben ons erover gehoord en nu willen ze ook) Over die Lava view lodge lees ik wisselende berichten. Goed om te horen dat je kennelijk ook zelf kan lopen naar de vulkaan. Is het erg klimmen of valt het mee?
groet Sofia
11 jaar geleden
·
#11649
Hoi Sofia,

Erg fijn hoor om te horen dat de review handig is (ik kan nogal lang van stof zijn en weet dan niet altijd goed of dat gewaardeerd wordt...).

Ja, het hotel (zei hebben ook een eenvoudig kaartje van de omgeving) benadrukte diverse malen dat we het zelf lopen naar de Bromo echt zonder gids moesten doen. Een gids was echt overbodig (en dat kunnen we beamen).

Wat betreft de beklimming van de Bromo, dat vonden wij erg meevallen: het eerste gedeelte loop je een steile helling af, dan over een vlakke zandvlakte (langs duidelijk aanwezige paaltjes) en als de paaltjes ophouden moet je naar links. Dan gaat het wat omhoog en dat wordt steeds steiler (maar lang niet zo steil als de eerste steile helling die je dan al af bent gegaan) tot je onderaan een trap komt. Dit zijn erg onregelmatige treden en het hekwerk is niet meer heel (komt door de uitbarsting in 2011). Ik heb net even de tijden van onze fototoestellen bekeken. Voor de heenweg heb ik het volgende kunnen vinden:
- vanaf het moment dat je op de zandvlakte staat (dus na de steile helling) tot onderaan de trap: 50 minuten lopen
- trap beklimmen: 10 minuten

Wij hebben dit gedaan met twee kinderen van 7 en 10 jaar oud en hebben op de heenweg diverse malen moeten stoppen vanwege kortstondig zandstorm.

Terugweg hebben de kinderen samen op 1 paard gezeten. De man van de paarden had een alternatieve route (geen gebaand pad). Die man had flink de pas erin: in totaal was het 1 uur vanaf de top van de Bromo tot voor ons hotel (dit gold voor manlief en de kinderen te paard ik kwam zeker 20 minuten later aan: nog een paar foto's gemaakt en dit kwam ook zeker door die laatste steile klim omhoog waar ik even een paar keer heb moeten uitpuffen...).

Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn. Als je gewoon de tijd hebt, kan je dit zelfs met een 3 jarige lopen (ik vergelijk even een andere vakantie waar onze jongste toen 3 1/2 was en waar we ook een behoorlijke trip hebben gelopen maar niet elk kind is natuurlijk hetzelfde).

Maar je kan ook altijd een paardje nemen (de eigenaar van het paard loopt naast het paard). Kunnen de kinderen allebei op of afwisselend op. De mensen van de paarden waren super voorzichtig. Onze jongste werd gewoon vastgehouden. Kan me voorstellen dat als ze heel jong zijn dat ze dan voorop bij die mensen zelf worden genomen. Overdag zijn er genoeg mensen met paarden om die rit te maken.

Wij wilden in principe lopen maar het werd tijdens die korte zandstormen zo donker dat op het moment dat opeens een man te paard uit de 'mist' opdoemde die 'sir, horse' riep, we deze onder het mom van 'maybe later' met ons mee hebben laten lopen (gaf ons wel een veilig gevoel). Hij reed te paard van halverwege de zandvlakte tot aan begin trap zonder zeuren wanneer we nu het paard wilden, gewoon zwijgend mee (dus niet al onderhandelend voor de terugweg en zo, erg fijn).

Van te voren had ik de volgende info verzameld wat prijzen betreft (via diverse reisfora):
[i:2m83sfm0]Prijs paardjes: 150.000 (weet niet of dit retour is of per enkele rit). Ook gelezen dat paardjes 100.000 zijn per enkele rit. Hoe dichter je bij de Bromo zelf komt, des te goedkoper de paardjes. Iemand betaalde nog maar 1/5 van de vraagprijs voor het laatste stuk! Iemand anders betaalde weer 50.000 voor de terugweg... [/i:2m83sfm0]

Wij hebben voor alleen de terugweg (let op dat je afspreekt tot aan het hotel of tot boven de steile helling want we hebben mensen gezien die onderaan de steile helling weer opnieuw moesten onderhandelen...), ongeveer van onderaan de trap tot aan de receptie van Lava View Lodge 75.000 betaald (1 paard met afwisselend een van de kinderen en een gedeelte allebei de kinderen ). Dit was overigens het eerste bedrag dat hij noemde en was zeker onderhandelbaar maar we hebben meteen ja gezegd omdat hij toch een groot deel van de route mee was gereden, we het toch erg prettig vonden dat hij meeliep en dat er twee kinderen op werden vervoerd (je had zijn gezicht moeten zien!!).

Tip: zorg dat de kinderen (en jij zelf) een zonnebril op hebt. Vormt ook een bescherming tegen het zand... Voor verdere bescherming hadden wij doeken bij ons die we voor ons mond konden houden. Er worden ook ter plekke mondkapjes verkocht...

Ik zal in een volgend berichtje reageren op Lava View Lodge....
11 jaar geleden
·
#11650
Hoi Sofia,

Je hebt veel verschillende dingen gelezen over Lava View Lodge. Heb je hier specifieke vragen over?

Ik had ook diverse wisselende reviews gelezen maar kon niet echt andere hotels vinden die me beter leken en zo dicht bij de kraterrand lagen. Ik was ervan uitgegaan dat het er erg basic zou zijn. Tja, als je dan aankomt en er is zelfs warm water (ok de douche was wel een heel erg afwisselende hete/koude douche waar je echt bij moet blijven bij de kinderen...), het is er gewoon schoon, de mensen van het hotel super vriendelijk zijn (en je erop wijzen dat je echt zelf naar Bromo kunt lopen en dat bijv. sunset tour echt niet nodig is omdat je dat 10 meter achter de receptie gewoon kunt zien), je ook gewoon niet gewekt hoeft te worden (we hoorden van anderen die in een ander hotel zaten dat daar 's ochtends 1:30 keihard de muziek aanging die pas 7:00 werd afgezet...) extra handdoeken geen probleem zijn (we waren behoorlijk zwart van de zandstorm-tocht), je een soort groot balkon blijkt te hebben (met stoelen) met uitzicht over de zandvlakte (waarbij je overigens net niet de Bromo ziet) dan ben je best blij!! Wij hadden trouwens een family room.

Mm.. nu lijkt het wel heel geweldig.... maar hou gewoon in je achterhoofd dat het super basic is en dan valt het heel erg mee.

Dit hotel is het enige hotel dat net al in het nationaal park ligt. Hiervoor moet toegang worden betaald (moet iedereen die de vlakte op wil en is een vast bedrag, ik dacht 25.000 IDR). Let erop dat als je met een minivan aankomt dat je zelf betaald (krijg je namelijk ook de kaartjes en anders niet...)! De slimme man van de minivan telde ook de kinderen voor vol mee... Was ik even blij dat ik wist dat er kinderprijzen waren! Ik kan even nergens terugvinden maar de kinderen waren volgens mij niet gratis maar wel half geld en dat word je gewoon verteld in het 'kantoortje' waar je moet betalen.
11 jaar geleden
·
#11651
Dank, ik ben erg blij met je zeer uitvoerige reacties. Dat Lava view lodge simpel was, dat had ik ook al gezien,maar ik las elders (weet niet meer waar) dat het erg aggenebbisch (als je dit zo schrijft) zou zijn. Simpel vind ik geen probleem, maar ronduit goor is wat anders. Die tocht naar de bromo per jeep ga ik dus ook niet doen. Alleen al vanwege de kinderen. Mijn oudste is dol op vulkanen en we hebben al gezegd dat we die gaan zien in Indonesie dus dat gaat hoe dan ook gebeuren, maar dan klinkt wat jij hebt gedaan een stuk beter. Onze kinderen zijn trouwens bij vertrek net 5, 3,5 en 13 maanden.

Hoe zijn jullie trouwens van Java naar Bali gegaan? Mijn idee is per boot, maar volgens mijn man kom je dan niet op het meest westelijke stuk aan. En als dat wel zo is, dan is daar volgens hem helemaal niets, dus ook geen autoverhuur. Ik heb me hierin nog niet verdiept, maar misschien weet jij het?

Waar gaan jullie dit jaar naar toe? weet je dat al?

groeten!
11 jaar geleden
·
#11652
Hoi Sofia,

Wij hebben een schone kamer gehad in Lava View lodge, gelukkig dus geen vieze/gore toestanden!

Wij zijn met de boot van Java naar Bali gegaan. Je komt weldegelijk op het westelijke stuk aan. Je vertrekt vanaf Ketapang (Java) en komt in Gilimanuk (Bali) aan. We hebben diverse verhalen gelezen dat deze overtocht bij gebrek aan aanlegplaatsen soms ruim een uur kan duren maar wij waren binnen 1/2 uur aan de overkant.

Van tevoren hadden we voor deze overtocht e.e.a. uitgezocht en ook wij kwamen hierbij aantal 'problemen' tegen:
- je kan je door een taxi af laten zetten in Ketapang, echter ze mogen je niet vlakbij de boot afzetten dus zul je met je koffers enkele honderden meters moeten lopen (kwam verslagen tegen en de afstand varieerden tussen de 300 en 600 meter...).
- Er is een treinstation (Banyuwangi Baru station) waarvandaan het ongeveer 100 meter lopen zou zijn. Op dit treinstation zijn diverse mensen aanwezig die inventariseren wie allemaal naar Denpasar wil (wij moesten echter naar Pemuteran). Voor meer info: http://www.seat61.com/Indonesia.htm#.UOrGr2_aWSo
- de treintijden waren zodanig dat we dan of om 16:00 uur of om 04:25 zouden aankomen in Banyuwangi. We hadden gelezen dat na 18:00 het heel lastig zou zijn om op Bali vervoer te vinden naar Pemuteran. Aangezien het op Bali een uur later is, zouden we als we met de trein om 16:00 zouden aankomen, hoogstwaarschijnlijk na 18:00 uur arriveren...
- je kan trein/bus combi kopen maar die gaat alleen naar Denpasar
- aan de overkant zou geen vervoer/bussen zijn richting Pemuteran (waar wij heen wilden)/Lovina.
- bij de haven zouden, als er al taxi's stonden, absurd hoge prijzen worden gevraagd.

Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om ons vanaf ons adres in Kalibaru te laten vervoeren naar het hotel in Pemuteran. Best prijzig 80 euro maar we hebben ook gekeken naar ons af laten zetten in Ketapang en dan ons laten ophalen door het hotel maar dat was meer gedoe en uiteindelijk niet heel veel goedkoper (dat zou iets van 70 euro worden).

Vanaf de ferry naar Pemuteran is de weg erg goed. We waren binnen 1/2 uur in ons hotel. Wij hebben nog gekeken toen we aankwamen in de haven van Gilimanuk (Bali) maar zagen geen taxi's, minibussen of iets dergelijks staan. Hebben niet uitgebreid gekeken want we reden zo met de auto van de boot en reden meteen weg maar het zag er vrij kaal uit allemaal.

Voor dit jaar hebben we ook al reisplannen (en inmiddels tickets gekocht): in de meivakantie gaan we 2 weken naar Marokko en in de zomervakantie 3 1/2 week naar Brazilië.
11 jaar geleden
·
#11653
Ik ben erg blij met je uitgebreide beschrijving van de Bromo tocht, heel veel nuttige info!
11 jaar geleden
·
#11654
Ons Bromo-verslag:

http://reisfamilie.wordpress.com/2012/0 ... den-wonen/
11 jaar geleden
·
#11655
Hartelijk dank voor deze update! Wij gaan in de zomer 5 weken naar Java en Bali en doen onder andere de Bromo aan (en logeren in Lava View). Omdat we weinig zin hebben om met de massa toeristen naar boven te gaan, willen we overdag gaan lopen. Hiervoor (naast alle uitgebreide info van jullie...! nog één vraag: is nodig/handig om het eerste stuk een jeep te nemen net zoals de sunrise trip of is de tocht zoals jij hem omschrijft helemaal te voet vanuit Lava View?
11 jaar geleden
·
#11656
Het is niet nodig om het eerste stuk met de jeep te gaan. De hele tocht zoals ik hem beschreven heb zijn we helemaal te voet vanaf Lava View Lodge gegaan.

De sunrise tour (de meeste tours) gaan eerst naar een hoger gelegen punt om vanaf daar als het ware van bovenaf de sunrise op de Bromo te zien. Je staat dan aan de kraterrand van de zandvlakte. Daarna rijden ze weer terug om vervolgens verder af te dalen naar de zandvlakte.

Ik vond het bij het inlezen verwarrend maar je hebt dus de kraterrand van de zandvlakte (ligt hoog) en de kraterrand van de Bromo (ligt ook hoog), daartussen ligt een zandvlakte en die ligt dus laag. Ik hoop dat duidelijk is wat ik probeer te beschrijven...

Lava View Lodge ligt dus an de kraterrand van de zandvlakte, vlakbij de weg die afdaalt naar de zandvlakte.

De sunset (bij ons rond 17:00) kan je zien vanaf een plek een paar meter naast de receptie van Lava View Lodge.

Leuk trouwens dat jullie naar Lava View Lodge gaan. Hou in gedachte dat het basic is en je hebt het er prima! Als je hier 's avonds gaat eten, zorg dan dat je als een van de eerste er zit! Het lijkt namelijk wel of ze het eten bord voor bord bereiden en we hebben families gezien die meer dan een uur hebben moeten wachten op hun bestelling. Wij zijn direct na sunset naar restaurant gegaan. Keuken was toen nog niet open (vanwege Ramadan) maar we mochten er wel al lekker (is er lekker warm!) zitten. Dus lekker spelletjes gespeeld en zodra de keuken open was onze bestelling gedaan. Werkte erg goed!
11 jaar geleden
·
#11657
Dankjewel Eynd! Het wordt vooral duidelijk allemaal als we er zijn denk ik. Maar dankzij jouw post hebben we besloten niet 's nachts te gaan lopen, maar overdag. Het lijkt ons zoiets geks om in zo'n prachtige omgeving met hordes toeristen samen te lopen. Waarom gaan mensen eigenlijk met de jeep omhoog als dat vanaf Lava View in feite onzin is?

Wij komen vanuit Surabaya (auto met chauffeur) naar 'Bromo'. In principe zouden we er om 15.00 uur (4-5 uur in de auto) in de middag kunnen zijn. Ons plan is om na het inchecken aan de wandel te gaan. We komen vast en zeker wel ergens mensen met paardjes tegen (eventueel voor de kinderen) Dan zijn we net voordat het helemaal donker is (18.00 uur? of later?) weer terug bij het hotel en gaan eten. Daarna lekker slapen en zeker niet AL te vroeg op!

Na alle verhalen stel ik me sowieso al niet al te veel voor van Lava View, maar ik heb ook begrepen dat er eigenlijk geen alternatieven zijn. Dat de mensen aardig en vriendelijk zijn, daar stel ik mij al heel tevreden mee. Dus het kan ons alleen maar meevallen! We hebben geloof ik de familiekamer (basic). Enig idee of daar naast 4 bedden een Deryantentje bij past? Daarbij zoeken we de luxe in het algemeen niet zo op. Op Bali bijvoorbeeld slapen we voornamelijk in homestays. Basic maar kleinschalig en persoonlijk.

Voor Bromo nemen we warme kleding mee en lakenzakken (voor het slaapcomfort), dan komt alles wel goed!

Dag erna weer lange tocht naar Kalibaru. Hier blijven we lekker een hele week en maken het suikerfeest nog mee. Bromo- en Kalibaru tocht zijn eigenlijk de zwaarste van onze reis. Verder verblijven we overal 4-7 dagen.

Nogmaals dank voor de uitgebreide informatie! Met 3 kinderen (11, 9 en 2) is het best fijn om goed voorbereid te zijn zodat we ter plekke des te meer kunnen genieten!
11 jaar geleden
·
#11658
Ik weet niet meer precies hoe laat het donker is maar het gaat wel vrij snel. Volgens mij was het 18:00 al donker. Zelf zou ik er denk ik voor zorgen dat je zo laat boven bent dat je om 15:00 al kan gaan lopen (dus dat inchecken al is gedaan, de benodigde kleren aan zijn en je weet welke kant je op moet lopen). Wij kwamen rond die tijd nog mensen met paarden tegen (meer dan tijdens onze zandstorm...).

Wij waren helemaal tevreden met Lava View Lodge (het was meer dan we hadden verwacht na het lezen van bepaalde reviews). Wij hadden daar een familiekamer en daar kan je een bedje makkelijk kwijt: volgens mij zou die zelfs aan het voeteneind kunnen staan van de bedden in de slaapkamer maar zeker in de woonkamer waar de andere twee bedden staan.

Wij hadden zelf geen lakenzakken mee. Als je deze verder in de reis niet nodig hebt, zou ik ze persoonlijk niet meenemen...

Overdag was het bij ons trouwens niet koud bij de Bromo. Wel fris maar pas na zonsondergang koelde het bij ons snel af en was het zeer koud! Wij hebben niet super warme kleren meegenomen maar gewerkt met laagjes (wij hebben bijv. voor snorkelen altijd t-shirts met lange mouwen bij ons, daaronder ging nog een t-shirt met korte mouwen, daaroverheen tot slot nog een vest). Als je niet 's nachts gaat lopen is meer niet nodig.

Leuk dat ik zo kan bijdragen aan een goede voorbereiding!
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!