donderdag 22 oktober 2009
  4 Replies
  4.5K Visits
  Subscribe
Wij willen met onze 3 kinderen (2 basisschool en 1 middelbare school) 10 weken gaan rondtrekken in Azie. Wij krijgen hiervoor geen toestemming van de LPA uit onze gemeente. Dus uitschrijven lijkt de enige optie. Wie heeft hier ervaring mee en wat zijn de consequenties?
Waardeer dit bericht:
14 jaar geleden
·
#6120
Wij zijn erg benieuwd, net als jullie, hoe andere mensen dit hebben geregeld.

Als je je uitschrijft, hoe zit dat dan met verzekeringen e.d.? En stellen ze geen vragen, als waar gaan jullie dan heen? Moet je dat altijd meteen doorgeven, of kun je dat in het midden laten?

Maar eigenlijk is het toch te belachelijk voor woorden, dat je de mazen in de wet moet zien te vinden. Het gaat dus niet om het goed verzorgen van onderwijs onderweg, niet om het belang van het kind, maar dat de ambtenaar maar geen risico neemt en zich probeert te houden aan de wet, alsof je iets crimineels onderneemt.

Wij willen een half jaar de wereld rond met onze leerplichtige kinderen en willen dat regelen met de Wereldschool, zij hebben veel ervaring met begeleiden op afstand en hanteren alle einddoelen per leerjaar volgens de regels. Als je als zendeling gaat, of als expat, krijg je subsidie als je kind onderwijs volgt via de Wereldschool, maar als je wilt reizen, wordt dat als luxe probleem ervaren en is de Wereldschool ineens geen erkende school. Meten met twee maten. Voorop zou moeten staan, dat het kind goed onderwijs krijgt in de tijd dat hij in NL niet lijfelijk in de klas zit en als dat goed geregeld is, wat is dan het probleem?
Het allerergste risico zou kunnen zijn , dat ze een jaartje over zouden moeten doen, wat ik niet verwacht, maar stel dat......hoe erg is dat, er zijn veel meer kinderen bij ons op school, die zonder wereldreis doubleren. Maar nee, het gaat om het regeltje...........

Ik heb zelfs leerplichtambtenaren gesproken, die het er niet mee eens zijn en in discussie zijn met het OM, zij raden je aan om dan maar geen aanvraag in te dienen, zodat zij het niet hoeven weigeren en je dus niet iets illegaals doet, maar inderdaad uitschrijven, want als een kind niet staat in geschreven, hebben zij geen controleplicht over dat kind.

Maar goed, hoe regel je dat zo dat het dicht getimmerd is?
Groet, Marjon.
14 jaar geleden
·
#6121
Hallo Elisabeth en Marjon,

Ja, ingewikkeld vraagstuk over de leerplichtwet. Aan de ene kant begrijp ik dat de kans op misbruik een stuk groter wordt als de regels versoepeld worden. Aan de andere kant hebben Nederland en Noord Korea als enige landen ter wereld de 'schoolplicht' in plaats van de leerplicht. Wat zegt dat over Nederland?

Maar goed, het uitschrijven uit de gemeente. We kennen een gezin dat een half jaar met hun twee leerplichtige kinderen op reis ging. Hun schooldirecteur heeft de LPA van de gemeente gebeld en gevraagd of het mogelijk was dat een (anoniem) gezin ontheffing van de leerplichtwet kon krijgen. Het antwoord van de LPA was een stellig 'nee'. Het gezin besloot om niet eens een poging te wagen maar de kinderen voor de reis uit te schrijven.

De moeder vernam uit goede bron dat een ambtenaar niet mag doorvragen en dat ze inderdaad haar kinderen kon uitschrijven uit de gemeente. Een paar maanden voor vertrek heeft ze de burgerzaken van de gemeente waar het gezin woont gebeld om te informeren. Daar deden ze niet moeilijk. Wel heeft ze gezegd dat ze van plan waren te emigreren, maar als dit niet lukte, ze weer terug zouden komen. Dit was de reden dat de ouders wel ingeschreven zouden blijven. Uiteindelijk heeft ze twee dagen voor vertrek een aangetekende brief naar de gemeente gestuurd met de uitschrijving van hun kinderen. Ze hebben een briefadres doorgegeven in Nederland en in het land waar ze rondreisden. De kinderbijslag ging overigens in die maanden gewoon door.

Ook heb ik ergens gelezen dat de kinderbijslag stopte tijdens de reis, maar dat je die na terugkomst met terugwerkende kracht kunt ontvangen.

Ik hoop dat jullie hiermee iets verder komen. Ook ik ben benieuwd naar méér verhalen over dit onderwerp! Dus laat ook graag weten hoe jullie uiteindelijk hebben aangepakt. Desnoods anoniem over de mail (<!-- e --><a href="mailto:info@verrereizenmetkinderen.nl]info@verrereizenmetkinderen.nl[/url]<!-- e -->;). Volgens mij zullen veel reislustige ouders hier nu of straks mee te maken krijgen.

Groeten & succes!
Els

https://www.verrereizenmetkinderen.nl
Met kinderen: Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Indonesië, China, Maleisië, Singapore, Brazilië, Bolivia.

14 jaar geleden
·
#6122
kijk ook op http://groups.yahoo.com/group/langdurig ... -kinderen/

dit is een forum voor langdurig reizen met kinderen waar veel ervaringen en tips van gezinnen op staan over hoe om te gaan met leerplicht
13 jaar geleden
·
#6123
Hallo,
Mijn man en ik willen graag met ons zoontje van 6 in 2011 2 maanden door brengen in Costa Rica. Daar is een antroposofisch schooltje als we minimaal 3 maanden blijven, maar ik weet niet of dat als school erkend word.

Wij zitten in Amsterdam op een school met veel allochtone kinderen en dus extra strenge controle, wij krijgen geen toestemming, en dat is nu ook wat laat.

Ik ben dus van plan mijn zoontje uit te schrijven uit de gemeente, en ben benieuwd of iemand daar concrete ervaring mee heeft.

Alvast bedankt,
Groet,
Wendela
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!