maandag 03 oktober 2016
  27 Replies
  10.9K Visits
  Subscribe
Op het forum al diverse keren items gelezen over alleen reizende ouders en de benodigde reisdocumenten die ze tijdens een reis meenemen. Altijd met interesse gelezen maar wel altijd met het idee dat we dat niet nodig hebben aangezien wij altijd met zijn allen op pad gaan...

Maar... komend weekend gaan vader en dochter een weekendje naar Londen... En opeens dacht ik vannacht aan de vraag 'Heb je voor zo'n weekendje weg ook toestemmingspapieren nodig??' Ik heb net een formulier gedownload van de overheid... daar kan je heel makkelijk van alles invullen om elkaar toestemming te geven, zie
https://www.rijksoverheid.nl/documenten ... buitenland

Maar aan het eind staat welke documenten ook nog even bijgevoegd horen te zijn...

- Kopie van paspoort van toestemminggevende ouder
- Recent uittreksel BRP en/of afschrift geboorteakte (op te vragen bij de gemeente)
- Recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank)
- Indien aanwezig uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
- Indien aanwezig het ouderschapsplan

Zelf had ik gedacht aan formulier/briefje dat je toestemming geeft met handtekening en kopie van paspoort van toestemminggevende ouder maar zijn al die andere uittreksels ook echt nodig?!? Ik kan me niet voorstellen dat elke ouder die even een weekendje weggaat met zijn kind dit soort papieren allemaal bij zich heeft (als ze al überhaupt een toestemmingsformulier bij zich hebben....).

Wie heeft ervaring met een weekendje/korte trip weg met slechts 1 van de ouders?
Waardeer dit bericht:
7 jaar geleden
·
#22459
PS Met school is ze ook al paar keer in buitenland geweest... dan gaan er ook geen toestemmingsformulieren mee... Maar kan me ook voorstellen dat die situatie niet vergelijkbaar is...
7 jaar geleden
·
#22460
Leuk dat ze samen op pad gaan!

Wij zijn afgelopen zomer zonder de papa met de ferry naar Harwich gegaan (met vliegen was het wellicht anders gegaan?!). Er werd gevraagd of er een vader in beeld was, heb ook eerlijk antwoord gegeven dat dat zo was, maar dat hij dit keer niet met ons meereisde. We mochten door met een 'volgende keer wel toestemmingsformulier invullen aub'. Had kopie van zijn paspoort bij me en kopie van de uitspraak van rechtbank dat we beiden wettelijk vertegenwoordiger zijn (bijna 4 jaar oud, we zijn niet getrouwd en hadden dit al eerder nodig omdat kind mijn achternaam draagt), maar de man hoefde dat niet te zien en we mochten dus zo door.... . Kreeg het er wel even warm van.

Wij zijn alledrie in NL geboren, ik kan me zo voorstellen dat dat ook nog wel uitmaakt met die gekke verhalen van kinderontvoeringen door een van de beide ouders. (je moet er toch niet aan denken?!)

Dit was overigens niet voor een korte trip, wij waren 2,5 week op pad zonder de papa, maar denk niet dat dat veel uitmaakt als je binnen Europa reist.
7 jaar geleden
·
#22461
Jee wat een toestand zeg! Ik wil in de kerstvakantie ook een dagje naar Londen met de kids maar was eigenlijk niet van plan om hier een hoop papieren voor mee te nemen!
7 jaar geleden
·
#22462
@ RoAnVi, je had dus wel kopie van zijn paspoort mee maar niet een briefje waarop stond dat manlief toestemming gaf? Ook niet een een zelf geschreven briefje?

Wij hebben wel eens eerder elkaar toestemming verleend (ik dacht met ophalen van paspoort van de kinderen??) en dan maakten we gewoon kopie van het paspoort van degene die er niet bij was en schreef ik daar gewoon op 'hierbij geef ik toestemming....' en dat ondertekende ik dan. Dat was dan voldoende maar of dit ook mag bij de grens?!?

Dus, zou je echt 'het formulier' moeten invullen of dient dit meer als voorbeeld en kan je ook zelf een briefje schrijven en dit allebei ondertekenen??
7 jaar geleden
·
#22463
Wat wellicht scheelt, is dat vader en dochter dezelfde achternaam hebben. Heb me al eens eerder afgevraagd of alleen naar de achternaam gekeken wordt... en of ze dus ook gewoon met de broer van mijn man mee kan reizen zonder vragen (nl. ook dezelfde achternaam...) maar dat er bij mij vragen zouden worden gesteld omdat ik een (mijn eigen) andere achternaam heb...

En ja, zeker leuk dat ze samen op pad gaan. Het was als grapje geopperd: ik ga met mijn zoon op kamp met de club en toen zei mijn dochter voor de grap 'nou, pap gaan wij lekker shoppen in Londen!'. Toen we voor 90 euro een retourtje zagen (voor 2 personen!!) voor datzelfde weekend hebben we geen moment getwijfeld en haar hiermee verrast.
7 jaar geleden
·
#22464
Ik zou het toestemmingsformulier wel invullen icm een kopie van het paspoort van jou. Kan me voorstellen dat ze daar meer naar kijken dan naar de papieren van de rechtbank en de gemeente. Het uittreksel van de gemeente is vaak ook zo gehaald, op die van de rechtbank moesten we 3 dagen wachten. Maar die is wel gratis....

Het is denk ik heel erg afhankelijk wie er bij de douane/ marchaussee zit. Toen ik alleen met de kids naar Tanzania reisde, hoefden ze de papieren niet eens te zien. Stond ik daar met mijn hele pakket in mijn handen....
7 jaar geleden
·
#22465
Allereerst is het goed dat het bestaat; er kunnen zo veel ontvoeringen voorkomen worden.

Ten tweede verwacht ik geen grote moeilijkheden bij een weekend London of Europa. Behalve als het in het betreffende land wettelijk verplicht is. dat is het toch niet in NL bijv? Maar als ze er naar vragen zou ik het wel fijn vinden om iets te hebben van een toestemming/goedkeuring.

Overigens is het natuurlijk ook wel zo dat er eerst ontvoerd wordt na een 'makkelijk' Europees land (die er bijv minder scherp op zijn) en dat vandaaruit naar een ander werelddeel od wordt gevlogen. Ik zou dus maar wel even oppassen @eynd14, dat shoppen is mss wel een dekmantel ;-)

Ik heb wel (een keer) makkelijk praten, geen vader hier. Dus geboortebewijzen zijn voldoende. Eenmaal aangevraagd en in bezit ben je klaar en het hoort standaard bij mijn reispapieren. Afgelopen zomervakantie is er bij de douane op Schiphol naar gevraagd en moest ik het laten zien.
7 jaar geleden
·
#22466
Nee, ik had niks handgeschreven mee, stom he?! Wij hebben wel dezelfde achternaam, dus dat is niet het enige waar ze naar kijken denk ik... . Eerlijk gezegd had ik de papieren alleen maar mee omdat ik die standaard mee heb op reis, heb er geen seconde bij stilgestaan dat ik expliciet toestemming moest hebben van mijn vriend om ons kind mee naar buitenland te mogen nemen. Oliedom natuurlijk.... .

We hebben weleens in Eindhoven gestaan voor een vlucht naar Marokko dat ik al door alle controles was en hij met kind er nog doorheen moest. Zij hebben dus niet dezelfde achternaam en dat was dus een 'probleem' (ook weer snel opgelost overigens door gewoon de situatie uit te leggen aan de beambte). Sinds die tijd hebben wij altijd papieren mee van de rechtbank mbt gezag én gaan we gedrieën door alle controles heen als we samen reizen.

Ik zou het met een eigen briefje en kopie paspoort wel aandurven naar Engeland. Als je bijv. alleen met kind naar het Midden-Oosten zou gaan zal het een ander verhaal kunnen zijn.

Wat leuk, voor € 90 kan je nog weleens gek doen ja!
Jij en zoon dan veel plezier op kamp, ook leuk!!
7 jaar geleden
·
#22467
We gaan het formulier in ieder geval invullen en kopie van mijn paspoort bijvoegen. De uittreksels laten we achterwege... (wel jammer dat op het toestemmingsformulier onderaan expliciet staat dat 'kopie, uittreksels van...' bijgevoegd zijn)

Ik zal na het weekend natuurlijk laten weten hoe het is gegaan.
7 jaar geleden
·
#22468
Ik heb een paar jaar geleden gevlogen met mijn alleen mijn dochter (we hebben een andere achternaam). Toen heb ik er niet aan gedacht om zoiets te regelen en we hadden dus ook niks bij ons. Heenweg is er niks gevraagd. Op de terugweg (Frankrijk) merkte ik dat ze er wel naar keken, maar er stond een enorme rij en er was vertraging. We mochten toen dus ook doorlopen. Volgende keer zou ik wel een kopie paspoort en zelfgemaakte verklaring meenemen van de vader. De andere documenten die genoemd worden zou ik iets teveel gedoe vinden voor een paar dagen... Maar tegengehouden worden op het vliegveld geeft natuurlijk ook gedoe :-). Toch zou ik de gok wagen.
7 jaar geleden
·
#22469
Heel veel plezier alle 4, geniet ervan!
7 jaar geleden
·
#22470
Ik reis vaak alleen met ons zoontje. Ik neem altijd een toestemingsformulier mee (heb thuis een stapeltje liggen voor elke reis), een kopie van het paspoort van de vader en een uittreksel van de GBA. Dit doe ik ook als ik een weekend wegga.
We hebben verschillende achternamen, dus ik begrijp wel dat ze dit allemaal willen bij de douane.
Ik ben in Nederland geboren, de vader niet. Bij mij vragen ze altijd naar de papieren maar bij zijn vader nooit! Dus daar heeft het niets mee te maken. Ik houd het er maar op dat ze bij hem niets vragen omdat ze dezelfde achternaam hebben. Al blijft het toch raar.
Bij de douane stellen ze ook altijd vragen aan Arda. "Is dit je moeder? Waar gaan jullie heen? Wat gaan jullie daar allemaal doen?"
Ik zou voor de zekerheid alle papieren meenemen. Is wel zo rustig.
7 jaar geleden
·
#22471
Maar goed dat ik dit draadje toch eens doorlees. Ook hier gaan we regelmatig zonder de wederhelft weg.
Mijn man rijdt dit weekend weer op de motor in de Eifel, dus ga ik lekker op pad met onze zoon.

Ik ga er toch eens aan denken om dat papiertechnisch in orde te maken.
Een keer voorbereiden.... lang plezier van.
7 jaar geleden
·
#22472
Vader en dochter hebben een super weekend in Londen gehad.

Bij de douane in Nederland hebben ze hun paspoorten laten zien maar toen werd meteen naar de toestemmingspapieren gevraagd. Blij dat we die hadden ingevuld. Ze hadden alleen toestemmingsformulieren en een kopie van mijn paspoort mee. Dat was genoeg (werd niet naar de andere bijlagen gevraagd)
7 jaar geleden
·
#22473
Fijn dat je dat toch nog gedaan had! Scheelt weer een hoop gedoe bij de douane. Geloof dat je anders apart wordt genomen en dat ze dan gaan rondbellen naar de moeder of andere familie...
7 jaar geleden
·
#22474
En wat ik vooral ook fijn vond, is dat er ook naar gevraagd werd en dat het niet zo was dat ze zomaar door konden lopen omdat ze dezelfde naam hebben. Als dat zo was geweest, komt het er namelijk op neer dat vooral moeders gecontroleerd worden omdat die meestal degene zijn met een andere achternaam.

Nu heb ik er ook geen bezwaar tegen als ze mij zouden controleren...
7 jaar geleden
·
#22475
Bij ons is dat dus wel elke keer het geval. Bij mij bekijken ze alles uitvoerig, stellen Arda vragen en nemen ze er de tijd voor. Terwijl hij met zijn vader vrolijk door mag lopen zonder vragen etc. Niet dat ik zijn vader niet vertrouw hoor:) Maar ik vind het wel opvallend.
7 jaar geleden
·
#22476
Bij ons is dat dus wel elke keer het geval. Bij mij bekijken ze alles uitvoerig, stellen Arda vragen en nemen ze er de tijd voor. Terwijl hij met zijn vader vrolijk door mag lopen zonder vragen etc. Niet dat ik zijn vader niet vertrouw hoor:) Maar ik vind het wel opvallend.

Nou das best irritant en lijkt ook wel discriminerend! Of het moet wel heel toevallig zijn dat jij elke keer controle hebt en je ex niet.
7 jaar geleden
·
#22477
Ik denk dat het ook heel erg afhankelijk is van de beambte. Ik heb ook een hele andere (buitenlandse) naam dan mijn man en kinderen. En het schijnt dat de meeste kinderen door de moeder ontvoert worden. Had ik niet verwacht, maar is echt zo.
Liever 3x te veel controle, dan 1x te weinig....
7 jaar geleden
·
#22478
En het schijnt dat de meeste kinderen door de moeder ontvoert worden. Had ik niet verwacht, maar is echt zo.
Liever 3x te veel controle, dan 1x te weinig....


Echt??? Ik dacht juist dat kinderen vaker worden ontvoerd door de vader. Dat is wat we vaak zien op tv.

De vader van Arda heeft ook een buitenlandse naam, net zoals ik. Ik denk dan echt dat het aan de ambtenaar ligt.
Ze zijn overigens wel erg vriendelijk tijdens de 'ondervraging'.

Ik vind het verder heel goed dat ze controleren, maar dan wel allebei de ouders.
  • Pagina :
  • 1
  • 2
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!