1. Annemieke
 2. Uitstapjes
 3. donderdag 20 november 2008
 4.  Abonneer via e-mail
Verwacht geen dierentuin. Je betaalt hier om een kwartiertje met tijgers te mogen doorbrengen. Ze hebben welpjes, jong volwassenen en volwassen tijgers. Het geheel maakt een hele verzorgde indruk.

Voor dat kwartiertje betaal je wel 500 Baht p.p. en nog eens 500 extra als je privé (dus niet met vreemden) een bezoekje wilt brengen aan de tijgers. Als het niet druk is, moet je dat laatste zeker niet doen; wij betaalden 'maar' 500 Baht en hadden de welpjes toch een kwartier lang voor ons alleen.

Je mag zelf foto's maken, maar het personeel maakt ook foto's van je ontmoeting met de tijgers. Deze worden op een cd-tje gezet en die kun je voor nog geen 100 Baht kopen als je weg gaat (in ons geval hebben we er dus zo'n 100 foto's bij van de tijgertjes en onszelf - vergelijk dat maar eens met de prijzen die ze in bijvoorbeeld Emmen vragen voor een foto van de familie (-; - )
Waardeer dit bericht:
Reageer
Er is nog geen reactie geplaatst.
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hoi Annemieke,

Dit is een uitstapje die ik zelf niet snel zou ondernemen. Op het Thailandforum zijn over dit onderwerp zeer heftige discussies geweest.
Persoonlijk denk ik niet dat je tijgers een plezier doet om mensen zo dichtbij te laten komen, dus denk ik dat het verdienen van geld aan deze dieren
helaas belangrijker is dan het welzijn van de dieren. Van de andere bekende 'tijgeropvang' van de monniken (regelmatig langs geweest op Animal Planet) is inmiddels
bekend dat zij de tijgers drogeren (kunnen toeristen ook met ze op de foto) en ook hier het belang van de tijgers ondergeschikt aan de inkomsten die zij aan hun verdienen en daardoor inmiddels zeer omstreden (op Animal Planet is het spotje inderdaad al een tijd niet meer te zien).
 1. meer dan een maand geleden
 2. Uitstapjes
 3. # 1
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hoi Chila

Ik kan me je twijfels voorstellen hoor en ik vind ze ook terecht! Zoals ik op mijn blog schrijf: tijgers horen niet bij je op schoot te zitten. Hetzelfde geldt voor de olifantenshow: ook die laten ze kunstjes doen die ik een beetje dieronwaardig vind. Ook zijn er veel monkeyshows in de omgeving van Chiang Mai en daar zijn we niet naar toe gegaan, toen ik allemaal foto's van aangeklede aapjes zag.
Gezien de verhalen over de Tigertemple bij Kanchanaburi, hebben wij ook besloten daar niet naar toe te gaan.
Over Tiger Kingdom kwam ik zulke negatieve verhalen niet tegen (maar misschien wilde ik die ook wel niet lezen (-; ).

Mijn indruk is wel dat daar meer van het dierenwelzijn wordt uitgegaan dan bij Tiger Temple. De hele setting is ook heel anders. De dieren zitten in drie vrij grote (erg schone!) verblijven. Voor de grote tijgers is er bijvoorbeeld ook een vijver bij. Je wordt er in kleine groepjes naar toe gebracht. Het is dus niet zo dat de tijgers steeds met hele drommen mensen in en ook nog eens voor hun verblijf geconfronteerd worden.

Voor je naar de tijgers gaat moet je je handen wassen. In het verblijf kregen we de uitdrukkelijke instructie dat we de tijgertjes niet zelf mochten oppakken, wat ik heel goed vond. Ze kwamen zelf naar ons toe en op schoot zitten. Ze waren behoorlijk speels waren, dus ik had niet de indruk dat ze gedrogeerd werden.
Vanaf het terras van het restaurant bij Tiger Kingdom konden we ook een blik werpen op het verblijven van de volwassen dieren. De mensen die hier naar binnen gingen, mochten de dieren helemaal niet aanraken. Met een grote tijger op schoot, zoals je bij Tiger Temple ziet, is hier dus ook niet aan de orde. De tijger ging zijn eigen gang en trok zich niets van de mensen aan. Op een gegeven moment nam hij een duik in zijn 'zwembad'.

Nogmaals, ik geef je helemaal gelijk dat het niet een omgeving is waarin dieren horen te zijn, omdat ze eigenlijk in vrijheid horen te leven. Als je echter als gegeven neemt, dat dat nou eenmaal niet altijd meer mogelijk is, had ik niet de indruk dat de dieren bij Tiger Kingdom slecht af waren. En er wordt inderdaad geld aan ze verdiend en dat is eigenlijk niet netjes. Maar ja, dat gebeurt in Westerse dierentuinen ook (terwijl die daarna ook een rol hebben op het gebied van educatie, bescherming van diersoorten e.d.).
Tja, het blijft een schemergebied! Dus ik snap jouw keuze om er niet naar toe te gaan, maar ik had er zelf geen slecht gevoel over toen ik er geweest was. Iets wat ik na het bezoek aan het olifantenkamp eigenlijk wel een beetje had. Maar dat is allemaal heel persoonlijk natuurlijk!

Groetjes, Annemieke
 1. meer dan een maand geleden
 2. Uitstapjes
 3. # 2
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
wij zijn hier ook geweest en hebben ons toch laten verleiden tot het aaien van zowel een giga grote (mijn man alleen hoor) en ik met de kinderen de welpjes....prijzig is het zeker maar wel GAAF
Bijlagen
http://www.jamamoma.nl
Kenia(04), Nieuw Zeeland(05), Cuba(06), Mexico(08), Thailand, Maleisië, Australië en Indonesië (4 maanden 09/10), Maleisië (Perhentians) M-Borneo (11) Marokko (12) ZwedenNoorwegen(13) Italië(14) Java,Bali (15)
 1. meer dan een maand geleden
 2. Uitstapjes
 3. # 3
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Ik zou zelf dit nooit doen. Ten eerste is bekend dat deze beesten slecht worden behandeld. Om ze zover te krijgen dat ze zich als schoothondjes gedragen ipv wilde dieren (wat het toch echt zijn) worden ze "gebroken". Welpen worden bijv heel vroeg bij de moeder weggehaald, de tijgers worden geslagen etc. Het is goed om te horen dat ze hier schijnbaar niet gedrogeerd worden, want dat is bij de tigertemple waarschijnlijk wel het geval. Op Youtube kun je ook filmpjes terugvinden waarop je kunt zien hoe er met de tijgers wordt omgegaan.
Het tweede punt, en hier staat men vaak niet bij stil, is dat ook een gebroken dier op een gegeven moment weer (even) een wild dier kan worden. Omdat je veiligheid nooit helemaal gegarandeerd kan worden moet je een waiver tekenen. Ik zou mijn kinderen dus nooit in zo'n gevaarlijke positie willen brengen, want hoe klein de kans ook is, hij is er wel. Als er iets zou gebeuren zou ik mijzelf nooit meer vergeven.
Of iemand dit dus wel of niet doet vind ik een volledig eigen keuze, maar die van mij is om hier nooit aan mee te willen werken. Overigens heb ik dit ook uitgelegd aan mijn oudste kinderen (16 en 10), want die zagen het wel zitten om met zo'n schattig welpje te knuffelen. Nu ze hebben gehoord en gezien wat er met de beesten gebeurd om zo geld te verdienen hebben zij ook gekozen om hier niet heen te gaan, maar in plaats daarvan naar een natuurreservaat te gaan.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://travelkids.purali.nl" onclick="window.open(this.href);return false;">http://travelkids.purali.nl</a><!-- m -->
2000: Engeland (1 kind), 2002: Thailand (Zonder kids), 2004: Egypte (2 kids), 2008 + 2009: Duitsland (2 kids), 2010: Kreta (2 kids + zwanger), 2011: Thailand (3 kids), 2012: Thailand & Bali (3 kids)
 1. meer dan een maand geleden
 2. Uitstapjes
 3. # 4
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hallo Purali,

Ik begrijp jouw reactie heel goed. In 2009 zijn we er (helaas) wel naar toe gegaan. Daar hadden/hebben we spijt van, dit hadden we ook op onze site gezet:

[i:2h4uk34s]"De 'bewakers' slaan de tijger met een bamboestok op zijn kop. Dat voelt toch niet helemaal goed. Omdat wij -toeristen- zo nodig met een tijger op de foto willen worden deze beesten bewust kalm gehouden, en elke verdachte beweging wordt afgestraft"

"Zoals we hierboven al beschreven hadden we nogal dubbele gevoelens over gehouden aan ons bezoek aan de tijgers. Waar andere laaiend enthousiast waren hadden we al onze twijfels over Tiger Kingdom. Het zijn tenslotte wilde dieren die onberekenbaar blijven. De tijger zelf kun je eigenlijk niets kwalijk nemen. Wel de uitbater van Tiger Kingdom en de toeristen (schaam, schaam) die maar blijven komen waardoor dit in stand blijft. Achteraf hebben we misschien spijt dat we de tijgers bezocht hebben."[/i:2h4uk34s]

Ik zou ook niemand aanraden om hier naar toe te gaan!
 1. meer dan een maand geleden
 2. Uitstapjes
 3. # 5
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hallo Allemaal,

Ook wij zijn in 2009 bij deze prachtige dieren wezen kijken. Hoe je het ook went of keert, dieren in gevangenschap is nooit goed, hier niet (hoezeer ze ook hun best doen) en daar niet (er vanuit gaande dat ze daar ook het beste voor de dieren willen). Helaas, zoals we allemaal weten, wordt dit geweldige dier met uitsterven bedreigt en zouden we dus met zijn allen blij moeten zijn dat er ergens nog tijgers gefokt worden. Het mooiste zou natuurlijk zijn dat ze in het wild uitgezet worden in een reservaat en dat iedereen er met zijn tengels van afblijft.

Wat ik daar zag waren dieren die in ieder geval niet gedrogeerd waren, daarvoor waren ze veel te alert (heb ook ergens een artikel gelezen dat er in 2008 of 2009 ook iemand aangevallen was, maar kon dat artikel helaas nergens meer vinden). Ik heb de verzorgers de tijgers niet met stokken zien slaan, wel met de stok op de tralies en op de grond.
Heb begrepen dat de Tiger Kingdom niet door de staat wordt onderhouden dus zijn eigen broek moet ophouden, dus alle inkomsten zijn welkom. Let wel de Tijgers zullen niet meer overleven in het wild (A. ze zijn het niet gewend want deze tijgers zijn allemaal opgegroeid in gevangenschap. B. Er zijn nog altijd te veel bedreigingen van de mens)

Wij gingen daarheen met de kinderen, om ze dit mooie dier in het echt van dicht bij te laten zien, en te laten zien hoe belangrijk het is dat het beschermt wordt zodat het niet verder met uitsterven bedreigt wordt. Het heeft bij de jongste een geweldige spreekbeurt opgeleverd, met heel veel passie en veel feiten vertelt. In haar klas waren de kinderen zo onder de indruk dat ze met de klas geld ingezameld en gestort hebben op het wereld natuurfonds. De oudste had een prachtig werkstuk, waaruit duidelijk bleek hoe goed het tot hem doorgedrongen was hoe belangrijk het was dat deze dieren beschermt worden. Je kunt (met wat extra kennis uit de bieb) er een educatieve trip van maken.

Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf uitmaken wat hij van dit soort 'dierentuinen' vindt en voor iedereen zal de motivatie om te gaan of niet te gaan verschillend zijn. Dit is misschien nog de moeite waard om te lezen: http://www.tigerkingdom.com/images/2009 ... 0fact1.pdf
The world is a book and those who don't travel read only one page
 1. meer dan een maand geleden
 2. Uitstapjes
 3. # 6
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!