1. mendy
 2. Verlof en Leerplicht
 3. woensdag 22 augustus 2018
 4.  Abonneer via e-mail
Hallo

Wij zijn van plan om vanaf april 4 maanden naar Azie te gaan.
Een gesprek op school gehad. De directeur was heel enthousiast en omdat het maar om een paar
weken school gaat willen ze ons daarmee helpen (meivakantie, zomervakantie en alle vrije dagen gaan er vanaf)
Wij gelijk de leerplichtambtenaar gebeld, maar we kregen gelijk een nee. Hoeven niet eens op gesprek te komen of iets
dergelijks, het was gewoon een NEE.
Dus dat wordt uitschrijven. Nou lees ik zoveel verschillende dingen daarover.
Kan iemand hiervoor een soort van stappenplan hier neerzetten?
Wanneer uitschrijven? regelen bij de SVB, wanneer? En daar eerlijk zeggen dat je op reis gaat? Het hele gezin uitschrijven of 1 van de ouders met de kinderen? Hoe zit het met je koophuis? We hopen allebei onze baan te kunnen houden. Verzekeringen via OOM verzekering?
Zoveel vragen waar ik niet allemaal een duidelijk antwoord op kan vinden.
Wie heeft dit gedaan en kan ons duidelijk uitleggen hoe precies?
Onwijs bedankt vast.
Waardeer dit bericht:
Reageer
Er is nog geen reactie geplaatst.
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Ha Wendy,
Hier hetzelfde gehad en gedaan in ongeveer dezelfde periode. Stuur me gerust een pb mocht je nog interesse hebben, aangezien je bericht van augustus is, heb je inmiddels misschien je antwoorden al.

Hartelijke groet,
Tessa
http://www.travellingtheyoungones.nl
De site voor informatie, tips en begeleiding over reizen en onderwijs met kinderen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 1
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hi,

Wij zouden volgend schooljaar met onze kinderen 4 maanden willen reizen door Nieuw Zeeland. School is akkoord en vindt het een goed plan. Ik hou er rekening mee dat we geen toestemming krijgen van leerplicht. Hoe hebben jullie het aangepakt wanneer je je moet laten uitschrijven ?
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 2
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Goedenavond!
Volgens mij is de leerplichtvraag de meest gestelde vraag op dit forum, maar het echte stappenplan kan ik toch niet vinden. Kan overigens ook aan mij liggen.
Moet je bijvoorbeeld ook uitschrijven van school of alleen de gemeente?
Bedankt alvast!
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 3
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Een hele tijd geleden deze topic begonnen. Het is uiteindelijk niet gelukt bij ons.
School was positief, leerplichtambtenaar heeft het verpest voor ons. Ondertussen gehoord dat die meneer niet meer bij onze gemeente werkt. Was hij maar een paar maanden eerder vertrokken ;)
Dus besloten om deze zomer 6 weken naar Indonesië te gaan. Ook heel fijn.
En toch kriebelt het weer om hetzelfde plan te doen, alleen dan volgend jaar. School was immers positief en dan gaan we niks melden bij de leerplichtambtenaar. Daar hebben we wel van geleerd.
Toch blijf ik vragen houden over het uitschrijven en kan ik er niet hele directe antwoorden op vinden. Ik zoek contact met iemand die mij daar wat meer over wil vertellen en dit dus al eens gedaan heeft.
Mocht je dat willen stuur dan aub een prive berichtje.
Bedankt vast.
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 4
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hoi allemaal, dit heb ik een tijdje geleden in een pb o.a. naar Arnout gestuurd. Ik deel het hieronder; benader me gerust voor meer info.

Als 1 van beide ouders uitschrijft, en de lpa komt erachter dat je feitelijk onterecht uitgeschreven bent (want elke lpa kent deze manier van reizen inmiddels wel) en je moet voor de rechter komen, dan maak je een emigratie naar het buitenland minder geloofwaardig als maar 1 ouder zich uitschrijft.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor:
-niet melden bij lpa, want we wisten toch al dat we een 'nee' zouden krijgen
-uitschrijven bij de gemeente als geheel gezin (dan kan dit vaak ook schriftelijk)
-via e-mail formeel uitgeschreven bij school ivm vertrek naar het buitenland voor onbepaalde tijd
-school kon de kinderen hierdoor uitschrijven

Bij terugkomst naar Nederland wisten we dat de kinderen weer ingeschreven konden worden.

Vooraf is het goed om contact te leggen met je zorgverzekering. Als je huis en baan behoudt en binnen een jaar terugkeert in Nederland, blijf je ingezetene en ben je verplicht in Nederland een zorgverzekering te hebben en mag de verzekering dus niet gestopt worden. Wij hebben dit schriftelijk in de mail laten bevestigen.
Onderweg en uitgeschreven kregen we wel nog een bericht vd verzekering dat ze wilden weten of we nog recht hadden op deze verzekering (want; woon of werk je in het buitenland, kom je nog terug, etc). Het was toen voldoende om via e-mail contact te leggen en de schriftelijke bevestiging mee te sturen, waardoor ze wisten dat de verzekering behouden kon blijven.

Bij de svb hebben we ook laten weten binnen een jaar terug te zijn, hierdoor bleef ook de kinderbijslag doorgaan.

AOW bouw je niet op gedurende de periode dat je afwezig bent, maar we vonden dat we dat wel konden missen. ;-)

Onze voorlopige teruggave loonbelasting stopte wel bij de belasting, maar bij terugkomst en herinschrijven in Nederland, kun je deze aangifte opnieuw doen en kun je dit alsnog terugkrijgen.
Voor de belasting is het vooral belangrijk dat je niet in het buitenland werkt, dan gaan er namelijk andere dingen spelen.

Het is ons uiteindelijk heel erg meegevallen, al drukte het vooraf wel af en toe de voorpret, mbt de lpa en het beslissen hoe we dit nu het beste konden doen. Inschrijven bij school was geen probleem, de lpa weet, voor zover ik weet, niet dat we er tijdelijk niet geweest zijn.
Als je uitschrijft heeft de lpa geen verplichting meer binnen die gemeente om de leerplicht voor je kind na te leven en kom je feitelijk in een wettelijk grijs gebied. Officieel mag een school je pas uitschrijven als je ergens ander ingeschreven bent, maar omdat je uitschrijft uit Nederland, vervalt dit min of meer. En als school dan verder niet meldt dat een kind uitgeschreven is, dan weet de lpa dit ook niet.
http://www.travellingtheyoungones.nl
De site voor informatie, tips en begeleiding over reizen en onderwijs met kinderen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 5
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Toevallig de afgelopen 2 weken met een paar mensen contact gehad over dit onderwerp. Op dit moment ben ik een website aan het opbouwen waar onze reiservaringen op staan en waar ik informatie en tips deel over reizen met kinderen.
Ik wil de komende tijd de site uitbreiden met informatie m.b.t. leerplicht, uitschrijven, de voorbereidingen rondom het schoolwerk en de afspraken die je maakt met school. Daarbij wil ik ook kijken wat ik eventueel onderweg voor mensen kan betekenen als ze begeleiding willen.

Veel ouders geven aan prima zelf hun kinderen les te kunnen geven en ik ben van mening, ook als leerkracht, dat dit prima moet kunnen als je een duidelijk plan hebt opgesteld. Toch kun je onderweg tegen dingen aanlopen of vragen krijgen.

Als ik op mijn site informatie zet m.b.t. dit onderwerp; qua voorbereidingen en tijdens je reis.
Waar zou je als ouders dan behoefte aan hebben, waar loop je nu het meest tegenaan als je informatie of begeleiding zoekt?
http://www.travellingtheyoungones.nl
De site voor informatie, tips en begeleiding over reizen en onderwijs met kinderen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 6
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Beste Mendy,

Het drama van Nederland... De leerplicht, maar ook de rest ;-)

Voor periodes korter dan een jaar is het allemaal makkelijker. En is de beste verzekering die van de OHRA. (En daarbij ook heel goedkoop). Die dekt 365 REISdagen per jaar, en is perfect naast je zorgverzekering. Je moet alleen in Nederland ingeschreven staan op het moment van aanvragen. (Ga je langer dan een jaar werkt het niet, want dan sta je niet ingeschreven bij de verlening. Wij hadden Allianz globetrotters en die was goedkoper dan ooms, met een uitstekende service!

Wij zijn 15 maanden op reis geweest inclusief uitschrijven, huis verkopen, maar wel de zorgverzekering en belastingplichtig in Nederland geweest. We zijn nu net twee weken terug.

Let bij uitschrijven op dat je je alle twee uitschrijft. Als je namelijk niet uitschrijft uit NL, dan loop je een risico dat de LPA je voor de rechter daagt. De vraag is of je dit risico wilt nemen. Wel merkten wij dat het erg afhankelijk is van de plaats waar je woont, want wij zijn heel veel ouders met kinderen tegengekomen die wel toestemming hadden gekregen van de LPA

MissMakena Het is niet zo dat je binnen een jaar ingeschreven moet staan in Nederland voor ondermeer je kinderbijslag, zorgverzekering etc. Het gaat om binding met Nederland en de intentie om terug te komen. Je mag tot wel 3 jaar wegblijven, hoewel de intentie dan moeilijker aan te tonen wordt. Ik lever je graag input voor je stappenplan, want de zoektocht naar info hierover is erg lastig en ook bij de instanties zelf weten ze vaak niet wat ze er mee aanmoeten.

Het is een rijtje wat je af moet.

- Belastingdienst (Bevestiging dat je NL belastingplichtig blijft)
- SVB (kinderbijslag, zorgverzekeringsverplichting!)
- Gemeente (uitschrijven)

Meer weten stuur gerust een PB...
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 7
Geaccepteerde antwoord Pending Moderation
Hekiepower, dank voor je toelichting. Daar ben ik inderdaad inmiddels meer te weten over gekomen. Binnen een jaar is het makkelijkst aantoonbaar, maar het mag inderdaad langer.
Inmiddels ben ik er ook achter gekomen dat wij niet gekort worden op onze AOW.
Dit heeft puur te maken met het feit dat de 2% AOW per jaar ook per jaar opgebouw wordt. Aangezien wij binnen 1 kalender jaar korter dan een jaar weg waren, blijft de AOW opbouw bij mij gehandhaafd. Misschien een handige toelichting.
Mendy, hoe ver zijn jullie inmiddels in de voorbereidingen?
http://www.travellingtheyoungones.nl
De site voor informatie, tips en begeleiding over reizen en onderwijs met kinderen
 1. meer dan een maand geleden
 2. Verlof en Leerplicht
 3. # 8
 • Pagina :
 • 1


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!