vrijdag 26 juli 2013
  1 Replies
  1.8K Visits
  Subscribe
Onze reis begint in Rio de Janeiro. We hebben Rio niet speciaal uitgekozen maar het was de goedkoopste/meest strategische plek om onze reis te beginnen. Nadat we gezien hadden wat er voor 'wildlife' te zien is in de Pantanal zijn we erg enthousiast geworden om naar Brazilië te gaan. En wauw die watervallen (Foz Iguazu) lijken ons ook erg mooi en snorkelen in kristalhelder water (Bonito) lijkt ons prachtig. Dit waren de ingrediënten om enthousiast aan de slag te gaan om te kijken hoe we deze onderdelen aan elkaar konden knopen.

Stap 1: Rio de Janeiro.

De eerste stap was het zoeken van een hotel. Vorig jaar bleek alles in Rio "fully booked" te zijn.... En als er al iets vrij was, waren de bedragen enorm. Al snel kwamen we er achter dat de tijd dat we wilden gaan de wereld jongeren dagen er waren en dat de Paus ook op bezoek zou komen...

Voor andere enthousiastelingen die plannen hebben: in 2014 is er het WK (en niet alleen in Rio maar in heel veel plaatsen in Brazilië worden de wedstrijden gespeeld) en in 2016 zijn de Olympische zomerspelen in Brazilië....

Gelukkig hadden we tickets nog niet geboekt dus snel maar een weekje later geboekt (ook op aanraden van hoteliers aldaar die vertelden dat het bij diverse toeristische attracties mega druk zal zijn als de stad zo vol zit).

Wat betreft locatie van een hotel wilden we graag vlakbij een van de bekende stranden zitten, liefst met zwembad en uitzicht op het strand... Maar ja, dat is zo duur (rustig 450 euro per nacht)... We zitten nu op loopafstand van het strand en hebben een piepklein zwembad op het dakterras: Atlantis Copacabana (http://www.atlantishotel.com.br/ing/index.htm).

Hoe bij je hotel komen vanaf airport?
Je kan prima met openbaar vervoer maar na zo'n lange reis (en vooral omdat wij in het donker aankomen en er echt op diverse fora en reisgidsen wordt afgeraden je 's avonds te voet door Rio te begeven) willen we een taxi nemen (bus stopt helaas niet pal voor de deur van het hotel). Er zijn taxi's die je vooraf bij een balie betaalt (die 2 keer zo duur als de metertaxi even verderop) en metertaxi's waarvan weer niet elke taxi even betrouwbaar schijnt te zijn.... We zullen daar zien wat het wordt maar als ik van te voren moet gokken denk ik dat we voor een vast-bedrag taxi gaan...

Met een prive tour Rio verkennen?
Soms vinden we het makkelijk om in zo'n grote stad met een gids op pad te gaan. We hebben diverse gidsen aangeschreven maar waar je elders in de wereld makkelijk een halve dag of zelfs een hele dag een gids hebt, praat je hier over hetzelfde bedrag per uur... Bedragen variëren tussen de 40 en 65 euro PER uur. En dan vaak moet je minimaal 4 of 6 uur afnemen en dan is het ook nog exclusief entree gelden... Gelukkig op TA gelezen dat het echt goed te doen is om zelf op pad te gaan!!

Wat willen wij doen in Rio?
Allereerst bijkomen van de reis. Daarna staat toch op het wensenlijstje om de Corcovado (het beroemde beeld) te bezoeken. Veel gelezen dat je dit vooral vroeg in de ochtend moet doen om de drukte te vermijden (wachttijden voor het treintje omhoog kunnen oplopen tot 4 uur...), vooral niet in het weekend (tja, de eerste echte dag in Rio voor ons is vrijdag en daarna zijn we er alleen nog het weekend want maandag reizen we weer verder) en je moet echt alleen gaan als er geen bewolking is. Nu maar hopen dat we vroeg wakker zijn en er geen bewolking is...

Het suikerbrood schijn je vooral aan het eind van de middag te moeten doen. 's Ochtends meer kans op bewolking aldaar en eind van de middag zijn de tours weer weg maar vooral dan omdat het mooi moet zijn dat overal de lichtjes aangaan in de stad. Op vrijdag avond schijnen er op het eerste station vaak bandjes te spelen, je kan er wat eten en heerlijk genieten van de ondergaande zon. Geen idee of wij dan nog wakker zijn en of we dit redden, staat ook niet op ons prioriteiten lijst.

Het beroemde Copacabana strand (boulevard is zondags autovrij) staat weer wel op ons wensenlijstje. Net als het fort wat het begin van dit strand markeert.

Samba shows/carnaval shows zijn veelal laat op de avond dus dat zullen we niet gaan meemaken...

Achter de schermen kijken bij carnavalsvereniging is mogelijk maar we konden niet echt wegwijs worden uit alle info. We hebben wel tours gezien die hierheen gaan maar dan ben je snel minimaal 4 uur mee bezig en we willen er ook weer niet zo intensief mee bezig zijn. Wie weet dat we ter plekke iets zien hoe er te komen maar het is geen must.

Op zondag is er een beroemde hippiemarkt in de buurt. Wie weet dat we hier nog even gaan kijken.

Niet al te veel wensen dus voor Rio...

Als we weer terug zijn zullen we laten weten wat we uiteindelijk gedaan hebben en hoe dat is bevallen.
Waardeer dit bericht:
10 jaar geleden
·
#13827
Heenreis
Voor het eerst sinds jaren zijn we:
- weer eens van Schiphol vertrokken: (wow, zelf je koffers inchecken,
- weer eens gevlogen met KLM: die zijn echt ruim geworden: hoge handbagage bakken, ruime paden zodat bij langere personen niet standaard met het karretje tegen je schouder/been aan wordt gereden
- met een dagvlucht gevlogen: wij kozen altijd voor een nachtvlucht zodat de kinderen lekker konden slapen en we er voor hun gevoel zo waren. Nu hebben we uitgebreid films gekeken (met NL-ondertiteling!) en spelletjes gespeeld tot we een ons wogen.

We vertrokken met een uur vertraging maar zijn gewoon op tijd geland (scheelt toch weer een uurtje vliegen).

Om 17:00 lokale tijd kwamen we aan. We hebben (zoals voorspeld) een voucher gekocht voor de taxi en zijn vervolgens eerst even gaan eten (voor ons tijdsgevoel was het namelijk al 23:00) en aangezien ons hotel geen restaurant had en we vast geen puf meer zouden hebben om daar nog een restaurant te zoeken. De eerste hamburger was een feit (en vele zouden er nog volgen....). Erg lekker.

Tijdens de rit naar het hotel al HET beeld gezien. Deze wordt 's avonds wit verlicht, wat echt een mystiek effect geeft: we zijn echt in Rio!!

Ook volgens lokale tijd, lagen de kinderen er laat in. Maar kijken hoe laat we morgen wakker worden...

Dag 1:
Wonder boven wonder waren we allemaal vrij vroeg wakker. Even naar buiten kijken en jawel: mooi blauw en helder weer... Eh toch maar proberen om vandaag al naar Christ Redeemer te gaan op de Corcovado. We zetten ons beste beentje voor en gaan per taxi er naartoe. Netjes met een lichtbalk wordt aangegeven dat het eerste tijdstip dat we kunnen 10:20 is. Niet slecht, 'maar' 1 1/2 uur wachten. Bij de kassa aangekomen wordt ons gevraagd of we soms nog met het treintje van 9:20 mee willen: JAAA!!! (Kinderen onder de 12 zijn trouwens half geld)

Het uitzicht is prachtig. Je ziet bergen en nevel: heel sprookjesachtig. Het beeld is indrukwekkend. De kinderen vinden het beeld nog groter dan ze hadden gedacht.

Tip: neem in het treintje de stoelen die achteruit rijden. Aan die kant heb je een prachtig uitzicht (aan de andere kant heb je GEEN uitzicht).

Eenmaal beneden zien de kinderen een leuk speeltuintje. Doordat ze op het klimrek klimmen zien we dat precies van deze plek je het beeld dus van beneden kunt zien (het beeld is niet vanaf elke plek in Rio te zien zoals wij van te voren dachten).

's Middags plonsen we (ik bedoel de kinderen want het is ons echt veel te koud) in het zwembad. Het is klein maar toch groter dan we op het plaatje hadden ingeschat en er is ook nog een rond badje met een stortdouche... Dolle pret als iemand dat dus niet door heeft en je drukt snel op de knop als je broertje dat nog niet weet....

O ja, het is er deze dag zo'n 33 graden! ('Mam, het is hier WINTER?!? Hoe warm is het er dan wel niet in de zomer????')

Dag 2:
Vandaag weer een zonnige dag (33-34 graden). Het hotel ligt qua afstand precies tussen de twee beroemde stranden in. Wij willen vandaag via Ipanema strand naar Copacabana strand lopen (blijkt trouwens dat dit niet kan, je moet een stuk straat nemen). De kinderen zijn helemaal blij met de golven en op een rots kijken we nog uit op de surfers die allemaal liggen te wachten op DE golf. Aan het begin van het Copacabana strand is het fort. Voor een klein bedrag (kinderen gratis) gaan we naar binnen. Het heeft een leuk museum (kinderen zijn niet weg te slaan bij een film (in het Portugees!!!): wij wachten buiten op ze... En aan het eind van het fort is echt een bizarre plek waar je de kanonnen ziet. Echt nog nooit zo iets gezien. Wij vinden het een aanrader. Deze plek is trouwens een van de weinige plekken waar bij je en het Suikerbrood en het Beeld kan zien.

In het fort zijn restaurantjes. Bij Colombo gaan we lunchen met taartjes. Ik kies voor het typisch Braziliaans gebakje 'Brigadeiro'. Hilariteit alom als blijkt dat dit gebakje echt een gebakJE is!! Het lijkt op een grote ronde knikker met hagelslag aan de buitenkant maarreh... machtig (je bent later blij dat ie niet groter is). Ik heb hem later nergens meer zo lekker gegeten dus als je een lekkere wilt, ga dan hierheen!

Na de lunch lopen we verder over Copacabana. De zee is hier een stuk rustiger maar het strand is hier super smal (3 rijen volgepropt met mensen). Wij vinden Ipanema dus echt mooier.

Dag 3:
De kinderen willen vandaag echt naar het strand (niet alleen maar langslopen). We doen 's ochtends de gordijnen open en we hebben weer geluk: strak blauw (en wederom zo'n 33 graden).

We gaan naar het brede Ipanema strand. Huren er stoeltjes en een parasol en ploffen neer. Er is een verschil met gisteren: er zit een lifeguard en de zee is behoorlijk ruw. Toch even navragen of je kan zwemmen: vandaag niet je mag er in tot net boven je knie. Even teleurstelling bij de kinderen maar ze schrikken als ze merken hoe hard de zee aan je trekt ook al komt de zee bij mama maar net boven de knie. Dan blijkt dat ze ook niet verder zouden willen en is het een spannend spel tussen de zee en ons (lekker veel gillen en rennen!!).

Natuurlijk wordt er een dijk gebouwd (vergelijkbare constructie als op een van de foto's van Klaas en Els) en deze blijkt nog nodig te zijn ook: de zee komt heel snel verder en verder en alle handdoeken om ons heen worden haastig weggehaald. Uiteindelijk moeten wij ook verkassen en aan het eind van het verhaal zitten we dus ook hutje mutje op elkaar op een klein stukje strand (ah, dit hadden we dus gezien gistermiddag op Copacabana...).

De dag wordt nog spectaculairder: bay-watch-boy moet diverse keren het water in maar dit keer komt er zelfs een helikopter aan te pas. Pal voor onze neus wordt iemand uit het water gered: hiervoor sprong zelfs iemand uit de helikopter!!

En als je denkt dat je hier aan lezen toekomt.... Wij zijn niet echt strandmensen en hadden dus een boekje meegenomen om te lezen: geen bladzijde gelezen! Je ziet echt veel om je heen gebeuren: mensen die toch te ver in het water gaan, surfers, verkopers, alle spieren die opgepompt moeten worden enneh.. de vooroordelen over veel vlees en weinig stof kloppen!! ('Mam, die mevrouw heeft een bikini aan die mij zelfs te klein is!!'). Nee, je hoeft je geen moment te vervelen....

Dag 4:
Vandaag vertrekken we 's ochtends naar het vliegveld voor onze vlucht naar Foz Iguazu. We kunnen kiezen uit een vast-bedrag taxi of een met de meter. We kiezen voor de meter en dat pakt voordelig uit. We verlaten een grijs Rio en het begint zelfs een beetje te druppelen...

Rio de Janeiro
- Wij vonden het heerlijk om hier te kunnen bijkomen van de lange vlucht. Er is genoeg te doen als je iets wilt ondernemen maar het rustige programma van ons vonden we al genoeg (eenmaal hier had trouwens niemand van ons de behoefte om het Suikerbrood op te gaan of om naar een marktje te gaan).
- In de buurt van Copacabana/Ipanema heb je diverse restaurantjes en je kan het zo duur maken als je wilt. Bij post 6 (op het strand) hebben we voor weinig wat fingerfood gegeten (super lekker trouwens), we hebben een kilo-restaurant bezocht (tip: ga eerst kijken wat voor buffet ze hebben voordat je daadwerkelijk gaat zitten), en wij vonden het restaurant Eclips echt super lekker eten hebben (was wel weer wat duurder...). We hebben hier al gemerkt dat je voor 4 personen echt niet 4 porties hoeft te bestellen: je krijgt het gewoonweg niet op! Hooguit 3 gerechten maar 2 volstaat vaak ook al.
- onze eerste taxi kon ons hotel direct vinden. Een tweede taxi had meer moeite: eerst kwamen we bij Atlantis Windsor, toen bij Atlantico en uiteindelijk na de weg vragen bij ons hotel Atlantis Copacabana. Neem dus een adres mee! (we hadden trouwens niet het idee dat de taxi chauffeur dit met opzet deed, hij vond het zelf ook heel vervelend en we hebben ook niet alles hoeven te betalen). Gewend van Azie dat je vooral om een meter moet vragen deden we dat in Rio ook maar daar was de reactie veelal ''natuurlijk rijden we met meter"!
- ons hotel beviel zeer goed: zeer goede ligging, erg goed ontbijt, lekker dakterrasje (met zwembad waar de kinderen nog net even kunnen zwemmen) om te relaxen, goede bedden, ruime badkamer, goede douche maar verder niet echt sfeervolle kamers. Wij betaalden zo'n 145 euro per nacht voor een 4 persoonskamer.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!