vrijdag 26 juli 2013
  7 Replies
  4.1K Visits
  Subscribe
In eerste instantie werden we enthousiast voor Brazilië nadat we in reisgidsen zagen wat de Pantanal te bieden heeft. De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld. Tijdens de natte periode staat veel onder water (water stijgt wel 3 meter) en veel ranches zijn dan gesloten. Het droge seizoen is april-oktober.

Pantanal is grof-weg ingedeeld in Noord en Zuid Pantanal. Wij zouden het waanzinnig vinden als we de zeldzame jaguar kunnen spotten. Hiermee hebben we rekening gehouden bij het zoeken naar een tour.

Noord Pantanal heb je grotere kans om Jaguar te spotten. Nadeel: het is er nog duurder dan in Zuid Pantanal (prijzen liggen snel 150 euro per nacht hoger), de tours bestaan veel uit lang varen, de ranches/fazenda's/plek die interessant is om de jaguars te spotten ligt ver van de luchthaven (je bent de hele dag onderweg).

Vanwege de nadelen hebben we ons blik verlegd naar Zuid Pantanal. Om onze kans te verhogen om de jaguar te spotten willen we een tour maken over de Estrada Parque en we hebben gezien dat de nightsafari van fazenda San Fransisco volgens de vele verslagen de beste kans biedt om de jaguar te spotten.

Met deze gegevens zijn we op zoek gegaan naar een tour...

Tja, om een lang verhaal kort te maken: dit is ontzettend duur!

De formule aldaar is dat je verblijft op een ranch of fazenda op basis van vol pension. Elke dag heb je daar de keus om aan 2 activiteiten mee te doen. Dit kan zijn: kanoën, vissen, paardrijden, avondsafari, wandelingen met gids. Dit veelal in de omgeving van de betreffende ranch/fazenda.

De prijzen (schrik niet) komen voor onze gezinssamenstelling minstens op 400 euro per nacht maar Ranch San Fransisco waar we de nightsafari wilde maken, is al snel 450 per nacht!! Hiernaast moet je nog zorgen voor transfer naar de ranch/Fazenda waarvan we gezien hebben dat die ook al kan oplopen tot 100 euro voor ons gezin (en dan heb ik het nog niet eens over een prive transfer/taxi). En als je een Engelstalige gids wilt, dan dien je die nog even per dag bij te boeken... (en dat was ook aardig aan de prijs).

Pfff... en dan te bedenken dat we naast de activiteiten ook nog een tour ver verwijdert van een dergelijke plek wilden maken (over Estrada Parque).

En tja, eigenlijk wilden we er ook wel een zwembad bij.... Normaal is het dan gewoon even pech dat we geen zwembad hebben maar het werd ons al snel duidelijk dat veel activiteiten (heel logisch overigens) plaatsvinden in de ochtend en laat in de middag (die dieren willen ook lekker luieren overdag...). Tussen de activiteiten is het dus wachten en hangen geblazen... Wel zo fijn als we dan een zwembad zouden hebben...

Uiteindelijk zijn wij toevallig, in contact gekomen met Explore Pantanal (http://www.explorepantanal.com/). We hebben hen onze plannen duidelijk gemaakt. De prijsopgave die we in eerste instantie kregen voor een Pantanal tour met al onze wensen, kwam voor 5 dagen/4 nachten uit op zo'n 2500 euro... (ai!)

We hebben gevraagd of er nog een manier is om dit goedkoper te maken omdat dit voor een gezin toch geen leuke bedragen zijn. Ze gaven zelf toe dat de prijzen in de Pantanal 'ridiculous' waren. Gelukkig hebben ze ontzettend met ons meegedacht. We hebben een combinatie gemaakt: en aantal uitstapjes doen we vanaf hun ranch en we hebben slechts een kort verblijf op een fazenda (met zwembad!) met diverse activiteiten. Dit drukt de prijs behoorlijk. Wij hebben nu een 6 dagen/5 nachten tour met al onze wensen. (ik zal in een volgende post wel neerzetten hoe deze Pantanal tour eruitziet).

Hun ranch had geen zwembad maar we hebben geluk: een aantal maanden geleden hebben ze even verderop een andere ranch overgenomen. Een iets luxer verblijf met zwembad. Of we het erg vonden om nu daar te verblijven (voor de zelfde prijs). Nou, daar doen wij niet moeilijk over :)

Nu maar hopen dat de jaguar zich laat zien... :)
Waardeer dit bericht:
10 jaar geleden
·
#13829
Zoals beloofd, hierbij ons programma:

Pantanal 6 Days / 5 nights

- 9th August:
Pick- up in Campo Grande airport at 13:55, 2.5 hours drive at Pantanal Ranch Meia Lua. Checkin, enjoying the Swimmingpool and the little lake near by. Overnight Pantanal Ranch Meia Lua
- 10th August:
Horse riding or walk in the morning, lunch, Indian culture in the afternoon, 18:00 driving to the Fazenda San Francisco> dinner with night safari (good chance to see jaguar and Ocelot, anteater, tapir). Overnight Pantanal Ranch Meia Lua
- 11th August:
In the morning you will drive with stops for photos to the Estrada Parque / Park way. After lunch you will make a beautiful boat trip on the River Miranda and Vermelho. You will have the chance to see caimans upclose, howler monkeys climbing in trees, capivaras on the shore. Overnight Pantanal Ranch Meia Lua
- 12th August: after breakfast transfer to Baia Grande (doing 2 activities: http://www.fazendabaiagrande.com.br/activities)
- 13th August: Baia Grande (doing 2 activities)
- 14th August: after breakfast drop off in Bonito

De eerste 3 nachten van de tour zitten we dus op Ranch Meia Lua: http://pantanalranchmeialua.com/en/

De laatste twee nachten zitten we in Fazenda Baia Grande: http://www.fazendabaiagrande.com.br/

Tijdens alle tours hebben we Engelstalige gidsen. Het gehele verblijf is op basis van vol pension.

Totale prijs: 1800 euro.
10 jaar geleden
·
#13830
Leuk programma. Ik hoop dat jullie de jaguar spotten!
10 jaar geleden
·
#13831
Verslagje van eerste ranch waar we verbleven

Na de watervallen zijn we (met 2 binnenlandse vluchten) naar de Pantanal vertrokken. Bij elkaar toch nog een lange reisdag. Daar hebben we ons een beetje op verkeken. De eerste vlucht vertrok om een redelijke tijd (7:30) maar dat betekende wel dat we al om 5:15 uit bed waren (6:00 stond de taxi klaar). Om 14:00 landden we op Campo Grande. Voordat we daar vertrokken was het 15:00 (lang op bagage moeten wachten). Daarna zou het zo'n 2 1/2 uur rijden zijn maar doordat we ook nog op zoek moesten naar pin automaten (wat pas na dorp 3 lukte... ook al hadden wij bij andere filialen van dezelfde bank eerder wel kunnen pinnen..) kwamen we pas 18:30 bij de ranch aan...

In Campo Grande was het 34 graden (heerlijk!) maar al rijdend richting Pantanal zakte de temperatuur en zakte naar uiteindelijk 18 graden...

Het ontvangst op de ranch was erg hartelijk. Het eten was aan een lange tafel met banken. Veel kunnen kletsen met andere reizigers (veelal backpack). De kinderen waren onder de indruk van een stel dat al 7 maanden onderweg was! Leuke reis-sfeer dus.

De volgende ochtend lekker rustig ontbeten en daarna paardrijden. Het was trouwens nog steeds erg koud (4 lagen kleren en de wind die er dwars doorheen ging). Maar toen ging het regenen! Ze kennen er 2 soorten regenbuien: '10 minuten regen' en 'de hele dag regen'. Gelukkig zou het om een 10 minuten regenbui gaan... Na half uurtje wachten gingen we op pad en gelukkig is het daarna droog gebleven. Wij hebben geen enkele rij-ervaring maar het ging goed. De kinderen kwamen al snel trots laten zien 'kijk als ik zo doe gaat hij harder...' en ja dan zie je je kind er al stuiterend op het paard van door gaan. Je houdt je hart vast maar het ging hartstikke goed! Het was een super mooie rit. Ook door een gebied met hele grote witte koeien (met van die hangkwabben onder hun halzen en soort bult op hun rug). En daar rij je dan tussen tientallen koeien. Vonden de kinderen behoorlijk spannend maar het geeft je een echt cowboy gevoel.

's Middags kwam voorzichtig het zonnetje door en hebben de kinderen nog gezwommen. In de namiddag van een echte indiaan uitleg gehad over o.a. hoe je een pijl en boog maakt. Dit deed hij echt met super veel passie en echt helemaal gericht op de kinderen zonder kinderachtig over te komen (' Jullie geloven met niet hè? Nou let maar op!). Als je hier ooit heengaat zou ik echt aanraden om dit te doen. Ook wij zelf hebben hier weer wat van geleerd!

's Avonds zouden we een nachtsafari doen. Omdat het nu zo koud was (en de dieren vanwege de kou in hun nest/hol kruipen) was deze tour een paar uur eerder om toch nog kans te hebben op dieren. Mmm... om onze kans op dieren toch nog zo groot mogelijk te houden hebben we deze tour verzet: over een paar dagen zou het weer warmer worden en het was totaal geen probleem om deze tour vanuit de volgende ranch te doen. Het zou qua transfer iets verder zijn maar uiteindelijk hoefden we van haar niet extra te betalen ('het is al zo duur voor een gezin' was haar reactie!).

De volgende dag gingen we op jeep/boat tour. Van te voren zijn we gewaarschuwd: het heeft in de maanden april/mei zoveel geregend dat de dieren niet per se naar de rivier hoeven te komen voor water. Daarnaast was de rivier nu zo vol met water dat de kans nihil zou zijn om de jaguar op de oevers van de rivier te zien zonnen...

We gingen op pad en hadden als onze gids Marcello (de indiaan van de vorige dag). Moeilijk te omschrijven maar het was gewoonweg geweldig. Hij is onze beste jungle gids die we ooit gehad hebben (en ook een medereiziger die al in zo'n 50 landen was geweest en meerdere tochten had gedaan, vond hem de beste gids die ze ooit had gehad). En zo geweldig met de kinderen: hij heeft onze dochter op nog geen meter afstand gebracht van kaaimannen (onder rustig zeggen van 'trust me'). We waren namelijk op een stuk waar heel veel kaaimannen lagen te zonnen onder/door een soort afrastering gekropen en hij heeft ons allemaal naar de kaaimannen laten sluipen (alleen gebaren taal...). Was echt super.

De boottocht was mooi maar door het hoge water (de rivier was gewoon buiten zijn oevers dus geen schijn van kans dat je dieren op de oever van de wal kon zien) niet veel dieren gezien maar Marcello heeft er toch een leuke tocht van kunnen maken.

De dieren die we vandaag zoal gezien hebben: kaaimannen (van heeeel dichtbij dus), de 4 soorten papegaaien (waaronder zeldzame blauwe hyacinth ara), diverse felgekleurde vogels (sorry we zijn geen vogelkenners) maar welke we wel weten is dat we ook de jariboe hebben gezien. Die zagen we tijdens de boottocht aan de kant staan. Dat is een soort reuze ooievaar (minstens zo groot als onze zoon: zeker 130 cm groot was die vogel!). Diverse leguanen, vogels die elkaar het hof maakten, diverse apensoorten, zwemmende capibara's (dit zijn de grootste knaagdieren ter wereld maar omdat we ze zwemmend zagen, konden we hun omvang niet zien...) en een moeras hert (Op de ranch zelf hebben we trouwens de grote toekans gezien).

Overdag was het overigens goed weer (hoog in de 20 graden?). Maar doordat je zowel op in de open jeep als in een boot veel wind vangt die erg koud is en dus overal doorheen gaat zit, vang je veel wind en juist die is erg koud!! Die koude wind gaat echt overal doorheen (ok, gelukkig niet door de zwemvesten...). Als we nog eens deze kant op gaan, zorgen we er zeker voor dat we winddichte vesten hebben!!

Na deze dag zijn we naar een andere ranch gegaan. Ik zal hieronder later een nieuw berichtje posten hoe het daar was!

Ranch Mea lua is een heerlijke relaxte plek om te zijn. De 4 persoonskamer was hartstikke groot. De inrichting oogt erg basic (we zagen de bedden en dachten nog 'als dat maar lekker slaapt' maar gelukkig sliep het prima!). De kamers zijn in een soort groot huis helemaal omgeven met muskieten gaas (je gaat dus eerst een muskieten gazen deur door, dan sta je in een grote ruimte (met zithoek) en aan die ruimte en een gang zitten de kamers. De ranch wordt geleid door een super hartelijk persoon die direct de zeer belangrijke dingen voor kinderen met gezinnen kwam vertellen (niet op een belerende toon maar juist eerder bezorgd 'vertel de kinderen dat ze niet zomaar met stenen moeten gaan spelen want juist onder die stenen nestelen schorpioenen zich' en 'als ze dieren vinden, raak ze niet zomaar aan maar kom gewoon naar mij toe en dan kan ik vertellen of je ze kan aanraken of niet of vertellen wat het is' ).

Nou het is wellicht wel duidelijk maar we hebben het hier dus erg naar onze zin gehad!
10 jaar geleden
·
#13832
Verslagje van tweede ranch waar we verbleven

De komende 2 nachten verbleven we op fazenda Baia Grande waar we 2 activiteiten per dag mochten uitzoeken.

Uiteindelijk hebben we op dag van aankomst lekker kunnen relaxen bij het zwembad. Het was gelukkig heerlijk weer dus het zwembad kon goed gebruikt worden. Aan het eind van de middag zijn we op fotosafari geweest in een soort open wagentje achter een tractor aan. Ondanks de herrie van een tractor (maar ja, die wordt ook gewoon bij het dagelijks werk gebruikt op de boerderij) al weer heel wat dieren gespot. Het mooiste moment was toch wel het besluipen van een reuze miereneter. Uiteindelijk hebben we het dier wel van op 2 meter afstand gezien! Andere dieren die we gezien hebben: capibara's op het land (maar nog wel van een behoorlijke afstand), paca's (bosvarken), een nest met 2 baby reuze ooievaars (de jariboe), baby kaaiman, diverse vogels en een vos.

's avonds zijn we meegegaan met de activiteit 'kaaiman spotten'. Met een licht over het water schijnen en dan kijken naar alle rode ogen. Best leuk maar dat heb je ook wel weer snel gezien (vonden de kinderen ook). Het mooiste was echter dat bij een meertje vlakbij ook een hele familie capibara's zat. Zo hebben we van vrij dichtbij een heleboel van de reuze knaagdieren gezien!

De volgende ochtend zijn we gaan paardrijden. Nu we inmiddels ervaren ruiters zijn (ahum) konden we wel meer genieten van wat er om je heen is. Echt geweldig landschap en dat hoort dus allemaal bij de boerderij! En ondertussen hebben we ook nog het gordeldier gespot!

's Middags kwam een nieuwe familie aan (een van de weinige Nederlanders die we tijdens onze reis zijn tegen gekomen!). Speelkameraadjes voor de kinderen en ook wij hebben lekker ervaringen uitgewisseld. 's Middags zijn we gaan piranha's gaan vissen. Onze dochter had meteen beet, maar dan wel een ander soort vis... Tijdens dit uitje hebben ze ook laten zien hoe hoog kaaimannen uit het water kunnen springen om naar voedsel te happen.... Indrukwekkend!

Alle activiteiten doe je trouwens in een beperkte groep en het paardrijden deden wij alleen met ons gezin. Het is een grote fazenda maar het aantal gasten is er beperkt. We hebben er maximaal met 14 personen gezeten en toen waren alle kamers bezet.

Na het vissen hebben we de nightsafari gedaan bij een andere fazenda. Het weer was voor de begrippen aldaar nog steeds aan de koude kant maar wel een stuk warmer dan een paar dagen geleden dus duimen maar.... Standaard worden bij deze tour trouwens dekens uitgedeeld (heel erg fijn!). Direct aan het begin van de tour al een miereneter gezien maar dit keer met zijn snuit in de grond om te eten! Nog diverse andere dieren (waaronder een hele mooie uil) maar het hoogtepunt was toch wel het moment dat we een ocelot zagen (in het Portugees klinkt het toch stoerder: de Jaguatirica). Nee, het is niet de jaguar maar wel een soort van kleine broertje ervan (de kinderen: 'oh dit is zoo cooool').

Echt een super afsluiting dus van onze paar dagen in de Pantanal.
7 jaar geleden
·
#13833
Dit klinkt allemaal ontzettend gaaf. Wij weten nog niet zo goed waar we naartoe willen, maar hoe en waar heb je dit toendertijd geboekt? Ik schrik me rot van de prijzen daar.
7 jaar geleden
·
#13834
Leuk dat jullie hier ook naar kijken!

In mijn eerste post kan je lezen dat we explorepantanal hebben gebruikt. In deze post heb ik ook de in eerste instantie gegeven prijzen staan en onze programma wensen. In tweede post zie je wat programma uiteindelijk is geworden en wat de prijs is geworden.

Inmiddels zijn explore pantanal (waar gids Marcello werkt) en Ranch Meia Lua (ons verblijf bij Miriam) 2 aparte organisaties geworden. Marcello en Miriam waren eerste een stel maar zijn uit elkaar. Zij runt nu Meia Lua en hij Explore Pantanal. Zie de eerste twee posts voor de exacte websites.
7 jaar geleden
·
#13835
Oo super, ik ga zo gelijk even kijken. Bedankt
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!