vrijdag 26 juli 2013
  1 Replies
  1.6K Visits
  Subscribe
Onze plannen in Foz do Iguazu zijn van een iets vastere vorm dan in Rio. Wat we willen gaan zien, voelen en beleven zijn de watervallen! De watervallen zijn te zien vanaf Brazilaanse zijde maar ook vanaf de Argentijnse zijde. Wij hebben hier redelijk wat tijd voor uitgetrokken maar mochten we tijd overhouden, dan zijn er nog genoeg andere uitstapjes te doen.

We hebben begrepen dat je voor het overzicht op de watervallen je aan de Brazilaanse kant moet zijn, voor het 'voelen'/ervaren van de watervallen aan de Argentijnse kant. We hebben diverse reisverslagen gelezen en de Brazilaanse kant neemt niet meer dan een halve dag in beslag terwijl je aan de Argentijnse kant toch wel 7 uur zoet kan zijn en sommigen zweren bij 2 dagen... Gezien wat wij allemaal gelezen hebben en wat wordt aangeraden willen wij eerste de Brazilaanse kant bekijken en daarna de Argentijnse kant.

In de parken bij de watervallen zijn er diverse activiteiten: jungle wandelingen maar ook spectaculaire boottochten met een dip onder de watervallen. De boottocht kan zowel bij Argentijnse kant gemaakt worden (en daarbij kan je ook kiezen voor alleen de boottocht, los van eerst 45 minuten met een karretje door de jungle rijden). Sinds afgelopen mei zijn echter de regels voor kinderen veranderd. Kinderen onder de 12 mogen hier niet meer aan deelnemen (eerst was het vanaf 6 jaar). Aan de Brazilaanse kant kan dit nog wel: iedereen mag mee, zelfs een baby!! (sinds kort hebben ze hier ook aparte kinderprijzen (eerst allemaal vol tarief). Al met al neemt deze tour 1 1/2 uur in beslag omdat eerste gedeelte ook nog jungle tocht maakt. Na het zien van diverse filmpjes gaan wij deze tocht niet doen. Vooral onze oudste vindt dit denken wij te eng (en het moet wel leuk blijven...). Maar mocht iemand deze kant op gaan en wat stoers durft, kan je meer info vinden op: http://www.macucosafari.com.br/en/macuco-safari

[u:2wcxjryg]Onze planning:[/u:2wcxjryg]
Dag 1: we zullen rond middaguur aankomen op de airport van Foz. Daarna willen we met de bus naar ons hotel. Dit lijkt makkelijk te doen maar we zijn gewaarschuwd door de ervaringen van Els...
Dag 2: Met de bus (zou het lukken?!?) naar de Brazilaanse kant van de watervallen. De diverse looppaden bewandelen. Als het weer het toe laat, willen we heel graag een helicopter vlucht gaan maken over de watervallen. De kinderen kijken hier echt naar uit, dit is bijna het eerste wat ze vertellen als er gevraagd wordt waar we naar toe gaan! Het is een vluchtje van maar 10 minuten maar het schijnt erg mooi te zijn. Helicopters vertrekken zodra er 3 passagiers zijn en er kunnen max 4 passagiers in. Ons gezinnetje past dus mooi...
Dag 3: Met de bus naar de Argentijnse kant. Wel van tevoren kijken of dit niet te veel gedoe is, aangezien je bij de grens uit/in-stempels moet halen waarbij de bus niet altijd schijnt te wachten en je weer een 1/2 uur op de volgende bus moet wachten..
Je kan veel doen in het park maar wij richten ons op
- de lower circuit: hier staat 1:15 voor en is 1700 meter lang, 8 uitzichtpunten: [i:2wcxjryg]With a walkway that goes below the falls, the heart of the falls, this circuit offers a more intimate experience with the landscape and contact with nature[/i:2wcxjryg]
- upper circuit (hier staat wederom 1:15 voor en deze is 650 meter lang, 6 balconies met uitzicht: [i:2wcxjryg]This tour offers a walk in the top of the falls area and offer a panoramic view of all the jumps and Iguazu River delta. [/i:2wcxjryg]
- Devil's throat: hier staat 2 uur voor, deze is 2080 meter lang: [i:2wcxjryg]It is the culmination of the upper course of the river Iguazu falls in a union of more than 150mts in length with a drop height 80mts in a horseshoe shape.They form a powerful waterfall that the break in the river draws dense vapor clouds that fill the entire context and characterize the landscape.[/i:2wcxjryg]
Dag 4: Dit is onze reserve dag. Mocht het weer voor de helicopter vlucht op dag 2 niet goed zijn dan hebben we deze dag een herkansing. Mocht dit wel gelukt zijn maar hebben we meer tijd nodig aan de Argentijnse kant dan gaan we weer die kant op (je moet op dag 1 bij verlaten van het park je kaartjes laten stempelen en dan kan je dag 2 voor de helft van de prijs naar binnen). Aan de Argentijnse kant moet je trouwens cash betalen, aan de Brazilaanse kant kan gewoon met kaart betaald worden. Mochten we deze reserve dag niet nodig hebben dan maken we een uitstapje naar de Itaipu dam
Dag 5:'s ochtends vroeg vertrekken we voor de vlucht naar Campo Grande. Veel vluchten gaan met minimaal 1 overstap. Dat hebben wij ook: voor je gevoel eerst terug naar de kust (Sao Paulo) om vervolgens weer richting binnenland van Brazilië te vliegen...

In Foz verblijven we trouwens in Pousada Sonho Meu (http://www.tripadvisor.nl/Hotel_Review- ... arana.html). We hebben deze gekozen vanwege de centrale ligging dichtbij het busstation van waaruit alle bussen vertrekken naar de diverse attracties.

Later laten we weten wat we gedaan hebben!
Waardeer dit bericht:
10 jaar geleden
·
#13828
Inmiddels zijn we in Foz do Iguazu geweest en de watervallen zijn echt super mooi! Wat een kracht spat daarvan af!

De eerste dag hebben we de Braziliaanse kant van de watervallen bezocht. Bij aankomst was het licht bewolkt en dan zie je het eigenlijk niet goed (je ziet een grote grijze damp). Gelukkig klaarde het later op en dan zie je het goed (met regenbogen!). Via de loopbruggen kom je nog eens heel dichtbij (wat en herrie en wat word je nat!). We vonden het mooi maar zelf had ik er eigenlijk iets meer van verwacht.

En 's middags.... ja.... hebben we de helikopter vlucht boven de watervallen gedaan. 'Mam, pap, dit is zoooo cooool!' En dat vonden wij ook! We wisten dat het een korte vlucht was (10 minuten) maar we zijn toch wel 3 rondjes boven de watervallen gevlogen en dat was echt ontzettend mooi. Je ziet het water glad aankomen en dan van alle kanten naar beneden vallen. Echt super mooi. Als je hier heengaat: spaar er voor want het is echt de moeite waard. We waren blij dat we eerst de watervallen van dichtbij hadden gezien, want nu kon je uit de lucht zien waar we waren geweest en weet je precies wat wat is. Ja, toch wel het hoogte punt van onze vakantie!

De volgende dag zijn we naar de Argentijnse kant gegaan. Na wat wikken en wegen hebben we dit met de taxi gedaan. Wat heeft meegespeeld is: volgens alle verslagen heb je 7 uur nodig in het park zelf, je moet 2 bussen nemen (ieder 45 minuten), de een zegt dat je wel moet stempelen aan de grens, de ander weer niet en als je dit wel wilt doen is het niet zeker dat de lokale bus op je wacht en moet je op de volgende wachten en niet onbelangrijk: onze kinderen werden al na een kwartiertje in zo'n bus hartstikke misselijk). Met de taxi dus: netjes zowel op de heen als terugweg stempels gehaald, ook nog geld gewisseld (je moet namelijk cash de toegang betalen in Argentijnse valuta) en met een uurtje waren we er.

Onze taxichauffeur zou ons 7 uur later ophalen en gaf ons de tip mee om de Duivelskeel als laatste te doen (iedereen doet dit als eerste met als gevolg lange rijen).

We zijn begonnen met het laagste circuit en dit is prachtig. Op een gegeven moment heb je ontzettend goed overzicht op het gordijn van alle watervallen (dit gedeelte kan je niet zien vanaf Brazilië want daar ligt het eilandje Martins voor). Ha, de watervallen zijn inderdaad indrukwekkend!! Op dit pad kom je vervolgens ook op een punt waar je ongeveer onder een water val staat. Niet normaal wat voor een herrie (vele malen erger dan aan de Braziliaanse kant). Ook het middelste circuit is mooi (je ziet de watervallen van bovenaf) maar op een gegeven moment heb je daar wel iets van 'nu heb ik het wel gezien'. En dan de Duivelskeel: de trechter waar alles invalt.... Echt heel gek om te zien dat het water eerst relatief rustig is en dan in een keer naar beneden stort.

Wat verder leuk is aan de Argentijnse kant is dat er heel veel vlinders zijn die ook nog eens op je komen zitten (vanwege het zout). Onze jongste had op een gegeven moment wel 6 vlinders op zijn pet 'gevangen'. En verder hebben wij hier onze eerste toucan gespot (de kleine) en een grote kaaiman.

Maar wat er ook overal staat en wat er ook wordt gezegd: 7 uur neemt het echt niet in beslag!! We hebben overal rustig foto's gemaakt, rustig gelopen (je bent ook meer om je heen aan het kijken) 3 keer gestopt om wat te eten + diverse toilet-stops maar na 5 uur waren we toch echt wel klaar!!

's Avonds hebben we trouwens voor het eerst in zo'n restaurant gegeten waar ze met spiesen langs je tafel lopen en ter plekke wat vlees voor je afsnijden. Dit was vlakbij onze Pousada. Echt heel lekker gegeten. Kinderen onder de 10 zijn half geld. Gelukkig konden ze er ook om lachen dat de enige kind die voor half geld ging het meest van ons allemaal had gegeten!!!

In Foz is echt veel te doen. Voor onze laatste dag hadden we ons oog laten vallen op een tour (Itaipu dam, rescue centre, indianen museum, Paraguay, drie landen punt) maar we waren gewoon te moe om aan zo'n hele dagtrip mee te doen.

3 van ons wilden de dam zien en verder wilden we allemaal wel het rescue centre zien over de overige onderdelen van de tour liepen de meningen uiteen. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om alleen naar de dam en het rescue centre (deze vertrekt vanuit Itaipu dam) te gaan (wel pilletjes genomen voor de bus...).

Helaas, helaas bleek dat er een beperkt aantal plaatsen waren voor het rescue centre (je blijkt met een tram te moeten waar maar een beperkt aantal mensen in kunnen en die maar een paar keer per dag gaat): er waren nog maar 3 plekken... (de dikke tranen van dochterlief leverden wel gratis kaartjes op voor het museum...). Zorg dus dat je dit via je hotel of iets dergelijks van te voren reserveert!! Erg balen dus.

Gelukkig vonden we uiteindelijk alle 4 de Itaipu dam mooi (toch leuk als je kind uit zichzelf zegt dat ze toch blij is dat ze de dam heeft gezien). Zeker nadat we de bordjes met vergelijkingen hadden gezien: bijv. hoeveel Eiffeltorens je had kunnen bouwen van al het materiaal van de dam....

Foz Iguazu
Al met al hebben wij ons zeer goed vermaakt in Foz Iguazu. Een ieder die naar Brazilië gaat zou ik dit toch wel aanraden. Heb je hier maar 1 dag: doe dan de Argentijnse kant van de watervallen. Wil je beide kanten zien? Dan zou ik eerst voor de Braziliaanse kant gaan (anders valt het wellicht tegen als je dit andersom doet). En ja, die helikopter vlucht: echt heel erg de moeite waard.

Verder waren we erg tevreden over onze Pousada. Stel je er wel op in dat de kamers erg basic zijn en de bedden zijn niet de beste (vraag eventueel om kamer met enkele bedden want die waren wel ok, het ging mis bij het tweepersoonsbed: het matras ligt op een ander matras en dat ligt voor geen meter als dat verschoven is! (Gelukkig hadden wisten we voor de tweede nacht dat we dus ervoor moesten zorgen dat het precies goed opelkaar lag...). Verder is het een heerlijke Pousada, lekker zwembad, mooi ingericht (relaxte sfeer) en ze helpen je met van alles (wel even wachten op de persoon die goed Engels spreekt). Verder vonden wij de ligging ideaal, vlakbij busstation, supermarkt, lekker restaurant. De omgeving zelf is wat troosteloos... (maar als je weet dat je veel op pad bent, is dit niet zo erg). Wij betaalden bijna 70 euro per nacht voor een 4 persoonskamer.

Wat het weer betreft moet je rekening houden met de wind uit Patagonie. Ongeveer 1 keer per maand zijn er 3-5 dagen achterelkaar die wat kouder zijn. We hebben gemerkt dat de voorspelde temperaturen van weeronline en voor deze plaats goede voorspellingen gaf (en dat kunnen we niet zeggen van de voorspellingen die weeronline geeft voor de plaatsen die we hierna hebben bezocht...). Wij hebben gelukkig mooie dagen in Foz gehad: 26 graden op dag van aankomst en overige dagen 33-34 graden. Op dag van vertrek zou de temperatuur gaan dalen en dat was inderdaad 's ochtends al goed te voelen (brrr).
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!