maandag 11 juli 2016
  14 Replies
  4.4K Visits
  Subscribe
Vorige week stond er een artikel in het NRC over pinnen buiten de eu.
Vet gedrukt stond dat pinnen op de luchthavens een slechte koers oplevert.
Het GWK in Nl zou dan gunstiger zijn.
Zoals het er nu voorstaat krijg je in NL bij het wisselen voor RM per 1000€ , 100€ minder aan RM...
Is dat echt gunstiger dan pinnen direct na aankomst op KL?
Iemand ervaring hiermee?
Waardeer dit bericht:
7 jaar geleden
·
#21349
Wij hebben dit vorig jaar grondig onderzocht.
Het GWK is zeker NIET gunstiger, het is op de luchthaven wel wat duurder maar het GWK is echt een heel stuk duurder. Ik zou gewoon wat op de luchthaven pinnen en de rest gewoon in Maleisië zelf. Zorg wel dat je bij een MY bank gaat pinnen, andere werkte bij ons niet dus da's even schrikken natuurlijk.
7 jaar geleden
·
#21350
Bij ons is dat nooit duurder geweest dan bij GWK.... In buitenland (ook op luchthavens) moet je wel eens uitkijken dat de automaten zelf niet nog bepaalde kosten rekenen of dat zij zelf een europrijs rekenen. Die is altijd heel ongunstig. Je moet zorgen dat altijd de valuta wordt gerekend van het land en dan ligt het aan je eigen bank wat voor wisselkoers er wordt gerekend. Maar die is nooit zo erg als opnemen bij GWK (daar betaal je ook een vast bedrag voor).

Verder altijd even kijken, bij de ene rekening betaal je standaard bedrag voor pinnen en bij ander betaal je weer percentage van wat je opneemt tot een bepaald maximum. Gehanteerde wisselkoersen verschillen ook per bank. Wij kijken elke keer voor de vakantie wat het gunstigst is, de ene keer is dat de Visa Card (als je zorgt dat er geld op je creditcard rekening staat betaal je een heel laag bedrag voor opname kosten, lager dan ING) de andere keer met onze ING pas. Ligt ook aan hoeveel je per keer wilt opnemen.
7 jaar geleden
·
#21351
@ Moerkens: he zijn we weer min of meer gelijk!!!

Wij hebben nog niet meegemaakt dat op airport duurder was dan elders in het land. Immers wisselkoers wordt door onze eigen bank bepaald. Wel hebben we wel automaten op de airport gezien waar je standaard een bedrag voor moet betalen omdat je daar gebruik van maakt maar die automaten zijn we ook buiten de airport tegengekomen. Dus van te voren even uitzoeken welke banken ter plaatse kosten rekenen.
7 jaar geleden
·
#21352
Net even opgezocht wat we op het vliegveld betaalden en kregen en in de rest van Maleisië
Voor 1000 RM betaalden we €230
En in Kuching/Borneo betaalden we voor 1500 RM €337,35, het verschil zou dus maar €5,10 zijn
Later op he eind van onze vakantie hebben we nog ergens in Kuala lumpur 500 RM bij gepind (echt de laatste dag, we hadden nog net te weinig :) ) en hier betaalden we €113,95 voor dus 2x 113,95 =€227,90, bijna geen verschil dus.
Dit is allemaal via de ING gepind, op de Rabobank kan ik niet terug zien om hoeveel RM het gaat.
Soms moet je ook kleinere bedragen pinnen omdat je gewoon niet meer kan pinnen viel ons op.
7 jaar geleden
·
#21353
Ja we waren weer tegelijk :) eynd14
7 jaar geleden
·
#21354
hartelijk dank voor jullie reacties....ik kon me al niet voorstellen dat de gwk koers met deze verschillen gunstiger zou zijn!
7 jaar geleden
·
#21355
Het zal wel een reclame praatje zijn geweest :)
7 jaar geleden
·
#21356
Wat vreemd dat NRC er zo'n artikel heeft geweid terwijl de praktijk toch anders is.
7 jaar geleden
·
#21357
Is er misschien iets doorelkaar gehaald? Bedoelde NRC dat het omwisselen van geld op luchthavens in het buitenland veel duurder is dan omwisselen via GWK?

Omwisselen is iets anders dan ter plekke pinnen....
7 jaar geleden
·
#21358
Ik heb wel vaker gelezen dat pinnen op de luchthaven duurder is dan elders in de stad maar je zal toch iets moeten, ik vind het ook niet fijn om de luchthaven uit te stappen zonder ook maar iets op zak. Thuis al via het GWK iets halen is dan wel een optie maar in de praktijk toch nog duurder dan op de luchthaven pinnen. Wij pinnen op de luchthaven meestal gewoon 1 pintransactie, meestal zo'n €300 tot €400, in Maleisie was dit dus 2 X €230 omdat het niet anders kon.
7 jaar geleden
·
#21359
google maar eens artikel nrc pinnen, daar kun je het terug vinden
7 jaar geleden
·
#21360
google maar eens artikel nrc pinnen, daar kun je het terug vinden


bedankt.... ga ik doen.
7 jaar geleden
·
#21361
Of je deze zomer nu naar Kos, Malaga of Sicilië gaat, er is een aantal zekerheden: de wijn is goed, de olijven lekker, de vis vers en je rekent ze allemaal af in euro’s.

Vanuit valuta-oogpunt is een vakantie in een van de negentien eurolanden zorgeloos. Gewisseld hoeft er niet te worden en Nederlandse banken brengen voor pinnen in eurolanden niets in rekening. Voor mensen met een andere bestemming ligt het wat ingewikkelder. Zes tips voor het slim pinnen en omwisselen van geld in het buitenland.

1. Kies bij pinnen nooit voor direct omrekenen

Pinautomaten in het buitenland bieden steeds vaker de mogelijkheid van dynamic currency conversion. Daarbij krijg je tijdens het pinnen het bedrag dat u aan dollars, yen of zloty’s wilt opnemen al in euro’s omgerekend op het scherm te zien. Vervolgens krijg je de keuze voorgelegd of je dat eurobedrag wilt laten afschrijven óf dat je de geldopname later wilt laten omrekenen.

Kies nooit voor dat directe omrekenen. Het biedt weliswaar duidelijkheid, maar is altijd duurder. Deze verslaggever nam de proef recent op de som in Thailand door op dezelfde dag op beide manieren 10.000 baht te pinnen. Het verschil op het bankafschrift: 277,27 euro versus 266,50 euro, dus ruim 4 procent.


Meer representatief onderzoek is gedaan door twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Zij schreven in 2014 in vakblad Economisch Statistische Berichten dat consumenten bij dynamic currency conversion 3 tot 8 procent duurder uit zijn.

Toch kan het, vanwege de duidelijkheid, lastig zijn om er níet voor te kiezen – zelfs voor mensen die weten dat het duurder is. „Slechts een beperkt deel van de reizigers vertoont rationeel gedrag”, concludeerden de onderzoekers.

2. Mijd het vliegveld

Of het nu gaat om pinnen of het omwisselen van euro’s in de lokale valuta, er is geen slechtere plek denkbaar dan het vliegveld. „Op het vliegveld ben je per definitie slecht uit, zowel op Schiphol als bij aankomst”, zegt betalingsexpert Simon Lelieveldt. „Situaties waar je geen keuzevrijheid hebt zijn duurder. De pinautomaten op het vliegveld hebben andere wisselkoersen dan die in de stad, de geldwisselkantoortjes ook.”

Nou geven mensen op vakantie vaak makkelijker hun geld uit, benadrukt Lelieveldt. De hogere kosten kunnen dus ook voor lief worden genomen, maar mensen die het zo slim mogelijk willen doen raadt hij aan om in Nederland via de eigen bank of het GWK een kleine hoeveelheid lokale valuta voor de eerste twee dagen aan te schaffen en, eenmaal geacclimatiseerd, lokaal te pinnen.

3. ‘Geen commissie’ bestaat niet

‘No commission’ of ‘Change 0% Commission’, een beetje reiziger kan de bordjes dromen. Wisselkantoren zijn echter geen filantropische instellingen. Als er ‘geen commissie’ op het bonnetje staat, komt het geld elders vandaan: de wisselkoers. „Iedereen die zegt dat-ie geen commissie rekent, verdient aan de koers”, bevestigt Lelieveldt.

De wisselkoers die je daar betaalt, zal flink afwijken van de wisselkoers die op financiële markten wordt gebruikt. Want de wisselkantoren stoppen de marge die ze willen verdienen volledig in een ongunstigere koers.

4. Pin relatief grote bedragen

Pinnen buiten de eurolanden is niet gratis, per transactie zijn aanzienlijke kosten verschuldigd. De grote Nederlandse banken rekenen allemaal een vast bedrag per geldopname plus doorgaans een koersopslag. Klanten met het simpelste betaalpakket van de Rabobank betalen 3,50 euro per geldopname en een koersopslag van 1 procent. Klanten van ABN Amro betalen 2,25 euro plus een koersopslag van 1,2 procent, klanten van ING 2,25 euro en een koersopslag van 1 procent. Klanten van SNS en ASN Bank betalen alleen de 2,25 transactiekosten.

Geld opnemen met de creditcard is al helemaal duur, daarbij wordt doorgaans minimaal 4,50 euro per geldopname in rekening gebracht. Dat maakt het dus de moeite waard om relatief grote geldopnames te doen.

Veel Nederlandse banken hanteren een maximum van 500 euro per dag dat mag worden opgenomen in het buitenland. Maar als je in een beetje exotisch land bent kun je nog wel eens aanlopen tegen het feit dat de lokale pinautomaat een eigen maximum heeft en er bijvoorbeeld omgerekend maar 80 euro kan worden opgenomen. Het loont dan om het bij een lokale pinautomaat van een andere bank te proberen, de maximum transactiebedragen kunnen aanzienlijk wisselen.

5. Activeer je bankpas

Er mag dan wel ‘Wereldpas’ op je Rabo- of ASN-bankpas staan, maar dat betekent niet dat je die pinpas ook automatisch wereldwijd kunt gebruiken. Dat kan tegenwoordig pas als die is geactiveerd via internetbankieren. Om de schade door skimmers te beperken hebben de meeste banken de mogelijkheid om wereldwijd te pinnen standaard uitgezet. Binnen Europa werken pinpassen standaard wél.

6. Wees voorzichtig met wisselen op straat

Voor wie van avontuurlijke vakanties houdt, is het mogelijk om meegenomen euro’s of dollars te wisselen bij geldwisselaars die je op straat aanspreken. Het risico op oplichting door valse briefjes of diefstal via vlugge vingers is groot. Maar bij straatwisselaars die wél betrouwbaar zijn is de wisselkoers vaak veel beter dan in het hotel of bij de bank. Wat te doen? Straatwisselaars zijn een onnodig risico in landen waar ook gewoon gepind kan worden. Maar wie wat meer van de gebaande paden afgaat en bijvoorbeeld in Oezbekistan belandt, kan soms niet anders. In dat soort gevallen bieden reizigersfora van Lonely Planet en TripAdvisor vaak uitkomst over een goede wisselkoers en waar wisselaars zich ophouden.
7 jaar geleden
·
#21362
Hier boven staat volgens mij het verhaal dat je bedoeld.
Ze hebben het inderdaad kort over het GWK maar krijg bij het lezen van dit verhaal niet de indruk dat dit gunstig zou zijn.
Wat het pinnen in het buitenland betreft gaat het over het verhaal with conversion of without conversion, kies hier altijd voor without conversion.
En er zou inderdaad op het vliegveld een hoger percentage gerekend worden.

Om nu, zoals ze het hier beschrijven, een klein bedrag bij het GWK voor vertrek te gaan halen zie ik al helemaal niet zitten, dan betaal je dus nog meer! Bij het GWK krijg je vaak ook een bepaalde korting als je grotere bedragen neemt dus bij kleinere bedragen ben je nog duurder uit!

Ik hou het gewoon bij mijn eigen opties, bij aankomst op de luchthaven 1 pintransactie en de rest pin ik dan wel elders.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!