zondag 11 juni 2017
  17 Replies
  5.2K Visits
  Subscribe
Onze allereerste verre reis met ons gezin begint nu op te schieten.. nog 26 schakels aan de aftel ketting en dan is het zo ver. En wat heb ik al veel tips gelezen hier op het forum en op websites van reizigers! Echt heel fijn dat dit bestaat en dat ik het gevonden heb hihi.

Nu zijn we echte fruit liefhebbers en ik vroeg me af hoe jullie dat doen als je gaat ontbijten (ontbijtbuffet) en er staat een schaal vers fruit klaargemaakt waar je een schepje van mag pakken... Ondanks dat het een mooi verblijf is toch maar laten staan?? Alleen zelf geschild fruit eten??

Sla, rauwkost, fruit ed laten staan bij een buffet? (soms heb je even geen keus en is de maaltijd in buffetvorm en zit je niet in de buurt van andere restaurants)

Of ook al lees je dat het water in bepaalde delen van een land drinkbaar is uit de kraan, toch uit voorzorg alleen water uit flessen drinken?

En ik blijf het irritant vinden dat er op de verpakkingen van DEET staat ; vanaf 13 jaar. Terwijl LCR toch echt in hun DEET advies folder schrijft dat je 40% DEET mag gebruiken vanaf 2 jaar. De keus tussen DEET of risico op malaria is snel gemaakt natuurlijk.. en het gaat ook maar om 4 weken smeren. We gaan gewoon een stukje arm met 40% insmeren voordat we vertrekken om te kijken of er geen reactie optreedt... En als dat niet gebeurd.. dan gaan we dus gewoon elke dag smeren met 40%! Ook bij de 2 kids die nog geen 13 jaar zijn ;) Yep, ook bij de jongste van 2,5 jaar. Er zullen vast ouders zijn die me een slechte moeder vinden dat ik mijn kids insmeer met die troep... Maar ik kan niet met mezelf door 1 deur als ik ze volledig bloot stel aan zo'n ziekte.. "Dan moet je naar Texel gaan..".. ja misschien wel maar daar lopen geen leeuwen ;)

Groetjes Mirtje
Waardeer dit bericht:
6 jaar geleden
·
#24268
Wij smeerden onze kids in Costa Rica ook gewoon in met DEET. Het was wel elke dag een beetje een strijd want ze vonden het verschrikkelijk prikken. Als je eerst zonnebrand opdoet en daarna de DEET prikt het minder.
Wat fruit en salade betreft heb ik geen advies want mijn kids zijn geen fruit of salade eters.
Wij doen niet moeilijk met eten op vakantie: 3 weken maar een vitaminepil erin en de gezonde prak komt na de vakantie wel weer :-)
6 jaar geleden
·
#24269
Wat groenten en fruit betreft, wij eten dit gewoon in een restaurant, soms zelfs ook op straat maar dan wil ik wel zien dat ze het schillen en snijden, ik bedoel dan fruit, groenten op straat geen ervaring mee. Ik vraag me af wat er fout kan gaan met een geschilde mango o.i.d. Kan je gewoon kopen bij de drijvende markt ;)

Water zou ik alleen maar uit flessen drinken, deze kan je overal kopen voor weinig en krijg je ook gratis bij iedere overnachting die je maakt, zorg ook altijd dat je minimaal 2 flesjes bij je hebt tijdens het reizen, je weet maar nooit.

En die deet smeer je eigenlijk de hele dag, niet voor de malaria maar voor de dengue.
Misschien is het voor jullie handig om voor de jongste hier in Nederland deet te kopen maar voor jullie zelf zou ik het bij 1 flesje in Nederland en de rest daar houden, kost hier een kapitaal en daar haast niets, de roze flesjes van de 7-11 zijn prima, kosten maar €1 of iets dergelijks.

Malaria zal je waarschijnlijk niet tegen gaan komen in Thailand.
6 jaar geleden
·
#24270
Ja... maar we gaan nu eerst naar Zuid-Afrika ;) Dus daar geen dengue maar wel malaria. En we zitten grootste gedeelte van de reis in malaria gebied, dus smeren en klamboe! (pillen hoeft niet in juli en aug omdat het daar winter is)
Dus ik weet niet of we in ZA water krijgen omdat je het water kunt drinken.. behalve in sommige delen (waar we ook komen) dus ik dacht misschien just for sure gewoon altijd water kopen...
6 jaar geleden
·
#24271
Als je het water kan drinken uit de kraan, dan zou ik het niet kopen. Zie daar geen reden toe. Hebben wij ook niet gedaan in Zuid-Afrika.
Wij zijn alleen in de westkaap geweest, maar daar is iig alles zo netjes. Gewoon alles overal gegeten. Het water is dus al niet vervuild, dat scheelt al bij schoonmaken groenten en fruit.

Ga je in landen buiten NL (en meer zuidelijk, warmer) ook anders met water, groenten en fruit om? Ik zou dat anders aanhouden. Gezond verstand gebruiken.
6 jaar geleden
·
#24272
In het krugerpark en Swaziland kun je het niet drinken.. en ik lees ook over bruin water in kwazulunatal in de winter (droge tijd) daarom dacht ik misschien gewoon flessen water drinken..
6 jaar geleden
·
#24273
Oh sorry :) komt natuurlijk omdat ik vanmorgen nog antwoord gaf over jullie reis naar Thailand, heb ik dus door elkaar gehaald :)
In Zuid Afrika is het natuurlijk weer heel anders, daar kan ik je helaas niet veel over vertellen.
6 jaar geleden
·
#24274
Hoi Mirtje,

In alle jaren dat in Zuid-Afrika ben geweest heb ik nog nooit een mug gezien in de maanden juli en augustus. Ook nooit gestoken dus. Maar nu ik ook met mijn dochter ga, neem ik een smeerseltje mee.
En dan bekijk ik de situatie of/wat ik ga smeren.

Het water in Swaziland is niet te drinken. In Zuid-Afrika is bijna overal het water drinkbaar, maar er zit soms wel een ander smaakje aan.
Wij kopen meestal wel wat flessen water om gewoon te drinken, omdat we dat lekkerder vinden.

Fruit en fruitsalades zijn overal overdadig aanwezig in kraampjes en supermarkten en dat is veilig om te eten. Ook in B&B's is het heerlijk om verse fruitsalades te kunnen eten.
In alle jaren nog nooit last gehad van mijn maag....
Stel dat je toch last krijgt....cola drinken (zonder ijsklontjes)....helpt goed!

Groetjes, Monique
6 jaar geleden
·
#24275
Hoi,

Ik zou het ook gewoon eten, in restaurants kun je ook vaak wel ijsklontje nemen, als je die met een gat erin hebt zijn ze veilig.
Fruit kun je natuurlijk altijd zelf kopen en zelf schillen maar bij bijv ontbijt kun je dat gerust nemen. Ze zijn wel gewend aan toeristen met zwakke darmen....

Er bestaat ook een natural variant van deet. Die is zeker geschikt voor kids.

En als je zonnebrand en deet gebruikt. Eerst de zonnebrand, minimaal half uur wachten voor je deet gebruikt anders werkt het niet meer.

Wij nemen wel altijd ORS mee, evenals loperamide. Maar in geval van nood kun je ook Aa drinken. Als water drinkbaar is zou ik dat ook gewoon drinken. Ooit in heel zuidelijk Afrika geweest, ook Namibië, Botswana en Zimbabwe. Alleen in Botswana kon je geen kraanwater drinken, zelfs in Zimbabwe wel.

Veel plezier. Zuid Afrika is een prachtig land, twee keer geweest en zelfs getrouwd...

Nog meer tips nodig? Gaan jullie met eigen auto?

Groetjes Dionne
6 jaar geleden
·
#24276
Ja ik ben hier in nl ook best kieskeurig met water... opgegroeid in Zeeland waar water lekker smaakt en nu in Utrecht met chloorsmaakje ;) En in Frankrijk, Kroatië, Spanje ed ook gewoon flesjes water gekocht.
Nu zijn wij ook wel "familie gevoelige darmen" haha dus altijd wel oplettend met eten en drinken. Ik doe in de vakantie ook niet moeilijk hoor voor de kids, gaan ook vit pillen mee.. maar ze zijn nu eenmaal gek op allerlei vers fruit en rauwkost. De jongste verkiest echt fruit boven een snoepje!

@ fam moerens hihi ja dat dacht ik al ;) Thailand is in de planning!

@ monique Dankje! Ik bekijk het ook gewoon ter plekke.. ik heb de natural versie, 30% en 40% deet. En goed om te weten dat je in B&B gewoon alles kunt eten.

@ Dionne Dat van die ijsklontjes met een gat er in wist ik niet..haha weer iets geleerd! We gaan idd met een huurauto een rondje Johannesburg - Vaalwater - Southpansbergen - Krugerpark - Panoramaroute - Zuid Krugerpark - Swaziland - St. Lucia - Uhmlanga rocks - Howick - Drakensbergen - Parys - Johannesburg maken. Heel benieuwd hoor, ook omdat het onze eerste verre reis is met de kids :)
6 jaar geleden
·
#24277
Ja, ijsklontjes met een gat erin of symmetrische ijsklontjes --> betekent dat ze uit de fabriek komen!
6 jaar geleden
·
#24278
6 jaar geleden
·
#24279
Thanx Hans, ik had jullie site bekeken! Dus jij zegt eigenlijk deze tips hanteren ongeacht welk land?
6 jaar geleden
·
#24280
Met de bekende disclaimer-slag om de arm: "het internet is niet bedoeld voor individueel gezondheidsadvies en geloof zomaar nooit iemand die geen dokter is en misschien zelfs geen dokters online." Veel van mijn tips en ideeën komen van meer dan 35 jaar in de Landmacht. Krijgen we elk jaar les in: HPG (Hygiëne en preventieve gezondheidszorg, jawel ;-) ).

Ja, ik durf te stellen dat voor een aanmerkelijk deel van de wereld deze tips gelden. Voor het gemak: Azië, Afrika, Midden en Zuid Amerika. En je gezonde verstand gebruiken in Europa en Noord-Amerika kan ook geen kwaad.

Bonustip: je wordt niet ziek van het buffet, maar omdat je dezelfde opscheplepels gebruikt als de gasten die hun handen niet hebben gewassen.
6 jaar geleden
·
#24281
Aha.. als je het zo leest heel logisch! Ik dacht altijd dat het buffet met ongewassen handjes was klaargemaakt en vaak te lang staat in warme temp. In Egypte nam ik geen ijsblokjes, rauwkost, geschild fruit... en nog werd ik hartstikke ziek. Na een paar dagen zag ik kakkerlakken lopen tussen de prachtig opgemaakte schalen van het buffet... slik.. en had nog wel voor een 5 sterren acco gekozen omdat ik wist dat ik hier enkele sterren vanaf moest halen ;)

Ik weet dat we tijdens onze reis straks in Swaziland een keer buffet gaan krijgen in het restaurant.. ik denk dat we gewoon voor de deur van het restaurant gaan liggen en zodra het buffet geopend is we als eerste opscheppen.. haha.. nee hoor, grapje! Maar we gaan wel opletten!!

Thanx voor de tips!

Wat de muggen betreft in Zuid-Afrika.. ik hoor meer dat er weinig muggen zijn in de winter. Maar je zal net een malaria mug treffen... In maart zijn er nog malaria gevallen gemeld in provincies waar het normaal niet voorkomt. (Limpopo, Gauteng) Waarom zou ik mezelf gek maken met de twijfel wel of niet te smeren..
6 jaar geleden
·
#24282
Gewoon smeren....dan is het toch altijd goed!
Je gevoel volgen...ik hoor van mensen die in meerdere landen verre reizen hebben gemaakt, dat de hygiene in Zuid-Afrika zo slecht nog niet is! Ik heb uit eigen ervaring alleen maar positieve verhalen.
Waar gaan jullie naartoe in Swaziland? Zorg dat je van het autoverhuur bedrijf een brief meekrijgt om Swaziland in te rijden...niet vergeten.

Ga in ieder geval enorm genieten van een vakantie in het prachtige Zuid-Afrika!

Groetjes, Monique
6 jaar geleden
·
#24283
Oh goed dat je het zegt.. we gaan het doorgeven als we de auto ophalen. We gaan naar Mlilwane in Swaziland.. ben je daar al eens geweest?
6 jaar geleden
·
#24284
Ja, even doorgeven en dan krijg je een brief mee die je moet laten zien aan de grens.
Wij zijn verschillende keren in Mlilwane geweest.
Hele fijne plek met voldoende activiteiten in de buurt.
Lekker wandelen kun je daar ook!

We hebben daar ook buffet gegeten....gewoon lekker met voldoende keuze.
En zang en dans als entertainment.

Veel plezier!
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!