zaterdag 03 november 2012
  15 Replies
  8.3K Visits
  Subscribe
Beste mensen,

We zijn terug uit Thailand! Zie ook topic "welke accomodatie in Thailand met kinderen". Het was erg heftig. Ik heb in Chiang Mai, waarschijnlijk al op de 2e dag van de reis, dengue opgelopen. Daar overheen een bacteriële infectie die door de dengue vrij spel kreeg... dat was uiteindelijk het gevaarlijkst en ik heb een week in een ziekenhuis gelegen. Ben echt nog nooit zo ziek geweest en erg geschrokken...
In ieder geval: ik wil jullie graag wat tips geven, in het kader van mijn pogingen om iets positiefs uit deze ervaring te halen:

- Smeer heel veel met DEET! De hele dag. Je kunt dit volop kopen in Thailand dus je hoeft geen liters mee te nemen.
- Pas vooral op in stedelijke gebieden in het Noorden (Chiang Mai!). En vraag rond. We kwamen er achter dat meerdere mensen die werkten in/rond het hotel waar wij verbleven (ik durf de naam hier niet te noemen), dengue hadden. Achteraf was dat een teken dat het daar dus besmette muggen waren.
- Houd in de gaten waar de - particuliere - ziekenhuizen in de buurt zijn. En het ziekenhuis in Krabi is niet zo'n ziekenhuis, ondanks wat de Lonely Planet zegt.
- Krijg je dengue: geen ramp op zich. Maar ga wel naar het ziekenhuis en doe heel rustig aan. Dus niet meer reizen tot het over is.

Ik wil degene met reisplannen zeker niet bang maken maar ik vind dat ik zelf niet bewust genoeg was van het risico dat ik nam. vandaar!

groetjes,
Tamarah
Waardeer dit bericht:
11 jaar geleden
·
#11932
Nog wat aanvullingen op het verhaal van Tamarah:

De grootste verspreider van Denque is de Tijger- of Zebramug. Makkelijk te herkennen. Een kleine mug, met zwart-wit gestreepte poten. Is behoorlijk aggressief, en vooral overdag actief, en in stedelijke gebieden. Deze mug komt overigens ook al in Nederland voor. Wachten is nog op mensen die de ziete binnenbrengen (Tamarah?) De ziekte overleefd alleen in mensen, als er dus geen mensen met Denque, of Chikunya zijn, is de kans de ziekte te krijgen heel klein. Het lijkt erop dat mensen uit gebieden waar de ziekte niet voorkomt sneller ziek worden en heftiger ziek worden.

Alhoewel medische hulp inroepen nooit kwaad kan, overleeft iedereen de eerste infectie met Denque, ook zieke, zwakke, bejaarden en hele jonge mensen. De tweede infectie is een ander verhaal. Er zijn vier typen Denque, als de tweede besmetting gelijk is aan de vorige, merk je het niet eens. Is het één van de andere drie typen, dan is de kans op overlijden, zonder medische ingrijpen heel groot. Met medisch ingrijpen is de kans altijd nog 8%, wat ook groot genoemd mag worden.

Ik begrijp niet goed waarom Tamarah het zinnetje toevoegt: Houd in de gaten waar de - particuliere - ziekenhuizen in de buurt zijn.
In Thailand is de medische zorg, OOK in de overheids ziekenhuizen heel erg goed. Geen enkele reden om die te ontwijken. Als je de keus hebt, ja, ga dan naar een particulier ziekenhuis, Als ik het met auto's mag vergelijken. De partculiere ziekenhuizen zijn de Jaguars, (duur, maar niet altijd even betrouwbaar) de overheidszieknhuizen zijn de Mercedesen (Ook duur, in ieder geval voor buitenlanders, maar betrouwbaar)

Kort maar goed: Vooral overdag, en in stedelijke gebieden smeren met Deet, en lange kleding aan. Als er mensen in de omgeving zijn met Denque en/of Chikunya, misschien beter verkassen. (Er zijn aanwijzingen dat de mug niet veel verder dan een paar honderd meter vliegt) Er zijn geen medicijnen en er bestaat geen profylaxe. Als je gestoken bent door een besmette mug wordt je gewoon ziek, en flink ziek. Erger, als je ziek bent, ben jij een nieuwe bron voor besmettingen. Iemand die ziek is moet zich dus heel erg goed beschermen tegen muggen beten. In Vietnam moeten bij wet mensen die ziek zijn in quarantaine, om op deze manier verspreiding van de ziekte te beperken.

Arjen.
11 jaar geleden
·
#11933
Hoi Arjen,

Hoewel ik niet veel zin heb ik discussie, denk ik dat het risico niet moet worden onderschat (dat heb ik gedaan, ben ik de uitzondering?) en daarom reageer ik nog een keer.

Er is een epidemie gaande in Noord-Thailand. dus het risico is op dit moment extra groot.

Ik ben geen risico in Nl op besmetting (leuk zoals je dat suggereert.. of begrijp ik je verkeerd?). Als je dengue hebt mag je niet vliegen ivm het risico op interne bloedingen, vooral als het aantal bloedplaatjes instort. Dat gebeurde bij mij v.a. dag 4 van de ziekte. Ik moest dus in Thailand blijven tot het helemaal over was.

Van de 1e jeer Dengue ga je inderdaad niet dood. Tenzij er complicaties zijn en je er niet op tijd bij bent. En dat komt voor, helaas, zie mijn situatie, vandaar mijn tip om zeer rustig aan te doen. En ook zonder complicatie kun je er hondsberoerd van worden. Zie http://www.youtube.com/watch?v=vafP_96Ih3U of zoek op Youtube op "Dengue nooit van gehoord". Het is echt iets om te vermijden.

Ik ben opgenomen geweest in een overheidsziekenhuis. Dat is een totaal andere standaard dan we hier gewend zijn. Ik lag op zaal met om me heen mensen die aan het sterven waren. Dat vond ik erg beangstigend. Ook wordt je familie geacht bij je te blijven tijdens je verblijf. Dus ook 's nachts. Dat was de belangrijste reden dat we daar zo snel mogelijk weg zijn gegaan. Want mijn familie in Thailand bestond uit mijn vriend en mijn dochter van 3. Om die nu de hele nacht op een zaal met 10 vrouwen + familie te laten verblijven, zonder slaapgelegenheid, zonder airco, zonder ramen met horren waar gaten in zaten... Om bij de vergelijking van Arjen te blijven: als het particuliere ziekenhuis een Jaguar is, was dit ziekenhuis een afgekeurde fiat panda uit 1980. Vandaar mijn - dringende - tip.

Wellicht worden mijn verhalen gekleurd door mijn emotie, want ik ben het nog aan het verwerken. Ik heb pech gehad, niemand hoeft dat ook te hebben. Maar mijn tips zijn goed bedoeld.

Tamarah
11 jaar geleden
·
#11934
Hoi Tamarah!

Het lijkt erop terwijl ik deze reactie schreef, je jouw reactie gewijzigd hebt?

Het risico moet je zeker niet onderschatten, en dat doe ik ook niet, en dat heb ik ook nergens geschreven, althans, niet wilen doen. In ieder Thais ziekenhuis, ook de prive ziekenhuizen, wordt de familie geacht de niet medische dingen voor de patient te verzorgen, dus wassen, voeren, kussen opschudden, helpen met naar de WC te gaan. En in ieder Thais ziekenhuis, overheid en prive, kan je mensen inhuren die dat voor je doen. Maar misschien ben jij in de war met een ziekenhuis dat er speciaal voor buitenlanders is, of zich in ieder geval op buitenlanders richt. Zoals bijvoorbeeld het Bangkok Hospital, dat ook vestigingen op Koh Samui en Koh Phuket heeft. De medische standaard op zich ligt gewoon hoog in Thailand.

En het lijkt mij dat zelfs als er complicaties zijn, maar je daar op tijd bij bent, de kans op overlijden heel gering is. Maar het zou kunnen dat je je verschrijft? Bedankt voor de link naar het filmpje, maar ik woon in Thailand en internet met de telefoonlijn. Dus filmpjes kan ik niet bekijken, daar de communicatie standaarden in Thailand veel lager liggen dan jullie in Nederland gewend zijn. Maar ik doe het gewoon met mijn eigen praktijkervaring, met Denque, Chikunya, en in de overheids en prive ziekenhuizen die we hier hebben.

Fijn voor je omgeving dat je geen risico voor een besmetting meer bent. Maar zo raar is het niet dat ik het zeg. In Italie is een uitbraak van Denque geweest, door één persoon die de ziekte binnenbracht. Alleen door militair ingrijpen kon de ziekte tot staan gebracht worden. De regel die in Vietnam vrij strak gehanteerd wordt, (het huisarrest voor besmette personen) is er ook niet voor niets. In Thailand zijn ze wat dat betreft veel lakser. Deze opmerking is zeker niet onaardig bedoeld, maar gewoon een feit.

Je constatering dat je "ook zonder complicaties er hondsberoerd van kan worden" is een understatement. Zowel van Denque, als van Chikunya ben je altijd zeer ziek.

Er is een zeer lezenswaardig boek over allerlei ziekten die door muggen overgebracht worden, maar vooral over muggen. Het heet eenvoudig "De Mug" en is geschreven door Bart Knols. Heel lezenswaardig boek!

Ik vind het heel jammer voor je dat je vakantie in Thailand zo verpest is door deze rotziekte, en hoop dat je goed herstelt bent! Ik kan me heel goed voorstellen dat je deze waarschuwing kwijt wilt. Ahoewel er bij ons al een tijdje geen Denque en Chikunya is, adviseer ik toch altijd onze bezoekers goed te smeren, en raar, maar waar, veel vinden het niet nodig..... Ik hoop dat jouw verhaal mensen overtuigt dat je toch zo maar ziek kan worden.

Groeten, Arjen.
11 jaar geleden
·
#11935
Hai tamara
Wat heftig en wat naar voor je dat je zo ziek bent geweest. Ik kan me voorstellen dat je heel verontrust bent geweest.
Wat ik me nog even afvroeg, is hoe dat proces nou gaat als je ziek wordt.
Wij vertrekken over 3 dagen naar Thailand met onze 2 jonge kinderen, en als ik overal lees komen heel veel van de verschijnselen van tropische ziekten zo enorm overeen met elkaar.
Ik vraag me af hoe jij erachter hebt gekomen dat je Dengue hebt?
Alles lijkt zo op elkaar , en ik ben bang dat als 1 van ons straks ziek wordt, diarree, koorts, hoe weten we dan wat het is??
Malaria, Dengue, buikgriep, gewone griep, of nog iets anders! Het kan van alles zijn. Wanneer trek je aan de bel?
Dat lijkt me zo lastig.
Ik hoop dat jij goed herstelt en wil je sterkte wensen.
Groetjes Linda
11 jaar geleden
·
#11936
Dankje Arjen voor je reactie. Ik heb uiteindelijk in Bangkok hospital in Phuket gelegen en dat was inderdaad super. Kan ik iedereen aanraden.

Linda, de eerste verschijnselen bij mij waren zeer hoge koort en hoofdpijn. En niets anders, dus geen verkoudheid, misselijkheid, diarree ofzo. Op een gegeven moment merkte ik dat de koorts met golven kwam. In mijn geval rond 12 uur, 17 uur en 's nachts. Dat golven van koorts, dat is typerend voor dengue, zei een Thaise tegen mij. Daarom ben ik op dag 3 naar het ziekenhuis gegaan.

Wat volgens mij ook redelijk standaard is:
Dag 4-5: misselijk/overgeven en diarree.
Dag 7-8: uitslag en jeuk.

Verder kreeg ik vanaf dag 6 oedeem en leverproblemen, met alle gevolgen van dien. Maar eerlijk gezegd kan dat ook aan de complicaties hebben gelegen.
Hopelijk heb je hier iets aan!

Tamarah
11 jaar geleden
·
#11937
Overigens,

(MAAR IK BEN GEEN DOKTER!!) Ik heb eens horen vertellen dat veel complicaties veroorzaakt worden door het slikken van pijnstillers. Ibuprofen, en Aspirine zijn absoluut verboden, ze verdunnen het bloed, en dat is iets waar het virus ook al mee bezig is. MAAR NOGMAALS, IK BEN GEEN DOKTER

Paracetemol, mag zover ik weet wel geslikt worden WEER, IK BEN GEEN DOKTER

De klachten zoals Tamarah ze omschrijft herken ik, (het echte ziek zijn is vooral 'snachts, overdag gaat het wel, maar je bent lamlendig omdat je 'snachts niet slaapt) Wij hebben nooit pijnstillers in huis, maar een gast had Ibuprofen. Na het slikken ging alles ineens heel hard achteruit. In het ziekenhuis werd mij vertelt dat Ibuprofen zo'n beetje het slechtste is dat je kan slikken in geval van Denque en/of Chikunya

En had jij,(Tamarah) geen last van je gewrichten? Ik kon nauwelijks traplopen en een fles water optillen, of openen was ook onmogelijk. Die gewrichtspijn heeft wel een maand geduurd....

Arjen.
11 jaar geleden
·
#11938
Heel belangrijk draadje. Ook hier geldt inderdaad dat je als niet medicus geen medische adviezen moet verstrekken (al hebben we wel dokters op het forum, die dan weer wel ;-) ).

Van Dengue en Malaria kun je DOOD gaan. Dat geldt ook voor mensen die van andere reizigers gehoord hebben dat ze mensen kennen die gereisd hebben in ... (vul in Laos, Cambodja, Tibet, Marokko etc.) en nooit ergens last van hebben gehad.

Zorg voor eigen info om een zinnig gesprek aan te gaan met je arts. Als die geen verstand heeft van de tropen zoek je iemand die dat wel heeft. Dat kan de plaatselijke GGD zijn, maar het is vaak slimmer om advies in te winnen bij een gespecialiseerd centrum als KLM Travelclinic of het Havenziekenhuis in Rotterdam.

En verder smeren, smeren, smeren. Ons ochtendritueel: iedereen in de Vichy factor 30 en daarna in de DEET van 40 of 50%.
11 jaar geleden
·
#11939
@ arjen: helemaal gelijk: alleen paracetemol slikken! Dat wist ik toevallig wel.

Mijn fout was dat ik ben gaan doorreizen, ook omdat bij het 1e ziekenhuis werd gezegd dat dat best kon en omdat we uit het gebied weg wilden. Dat was veel te vermoeiend, achteraf. En ik liep daarnaast dus een bacterie op, pech. Geluk heeft mijn vriend mij op een gegeven moment naar een ziekenhuis gesleurd. Ik was toen eigenlijk niet meer echt er bij.
Ik had geen last van gewrichtspijn. Wel veel spierpijn (auw).

En @ dhans: je hebt gelijk. Het is gewoon een rotziekte.

Ik ben zelf van te voren bij de KLM Travelclinic geweest. Maar ik heb veel gereisd, Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en Azie, zonder grote problemen, daarom dacht ik: dat loopt wel los. Nee dus. Ik hoop dat anderen er van leren.

groetjes,
Tamarah
11 jaar geleden
·
#11940
nou jullie hebben mij in ieder geval ongerust weten te maken....

ik zal onszelf en onze kinderen extra goed insmeren en weet in ieder geval op welke signalen ik moet letten!

groetjes
11 jaar geleden
·
#11941
Wat een verhaal tamara... Daar moet ik toch even van slikken. Vooral als ik terugdenk op de tientallen muggenbeten die mijn ene zoontje had toen we in Chiang Mai verbleven.

We smeerden hem altijd in met Deet, maar deet of geen deet, hij bleef beten erbij krijgen. Hij was slechts 3, dus we smeerden met deet 30% (40 of 50% mag pas vanaf 6 jaar).

Ik stel me ook altijd de vraag of we met deet niet meer schade doen dan we zelf beseffen... Wij leven hier zo biologisch mogelijk, zowel op vlak van voedsel, als op vlak van wasmiddelen, kuisproducten, cosmetica, ... Wij zijn van de overtuiging dat alle niet bio of eco-producten al heel veel (dodelijke) ziekten veroorzaakt hebben in onze maatschappij. Deet valt duidelijk niet onder het bio of eco label en ik heb er persoonlijk heel lang over getwijfeld of we wel deet zouden gebruiken. Uiteindelijk deden we het toch en deden we het echt zoals het moet (om de zoveel uur hersmeren, eerst zonnecrème, dan pas Deet, etc.), maar 1 van onze zoontjes had toch nog ongelooflijk veel muggebeten. Uiteindelijk hebben we hem zoveel mogelijk lange mouwen en lange broeken en gesloten schoenen aangedaan, vooral bij valavond, 's avonds en 's nachts (want overdag was dat voor hem echt niet haalbaar in die hitte). Dit bleek toch de beste voorzorg te zijn voor ons. Hij kreeg bijna geen beten meer bij zo.

Nu in januari gaan we naar Costa Rica. We nemen opnieuw veel frisse hemdjes met lange mouwen en lange frisse broeken mee voor de kinderen. Deet kan je ondertussen niet meer kopen in België. Misschien vinden we er wel in Costa Rica en ik denk ook wel dat we er dan zouden kopen en gebruiken, maar voorlopig gaan de gewone reguliere citronella sprays mee.
11 jaar geleden
·
#11942
Hoi Kaya,

Ik lees je berichtje nu pas, was even een paar maanden met andere dingen bezig dan reizen ;-) Lekker zeg, Costa Rica! Zou ook wel willen, maar voor mij even geen tropen meer.
Wil je even waarschuwen, hopelijk lees je het nog voor je vertrek: voor de muggen die dengue overbrengen, is de bescherming die jij biedt (kleding bij "valavond", 's avonds en 's nachts) niet genoeg. Die muggen zijn namelijk (anders dan de malariamuggen) juist overdag actief!
En citronella moet je wel blijven insmeren, in lage doses trekt het juist muggen aan. Soms zijn er ook andere, locale, middeltjes tegen muggen te koop. Ik vertrouwde ze echter niet. Mijn vriend, dochter (van 3) en ik hebben ons daarom de laatste 1,5 week dat we in Thailand waren suf gesmeerd met Deet (20% of 50% voor onszelf). Ik ben ook geen fan van Deet. Maar alles beter dan dengue.

Tamarah
11 jaar geleden
·
#11943
Dit soort dingen moet ik dus niet lezen, ook ik heb deque gehad, in Suriname.
Geen ziekenhuisopname overig, gelukkig. Maar nog nooit zo ziek geweest idd....
( die typisch hoofdpijn vergeet ik nooit meer, en de erg hoge koorts icm misselijkheid en pijn in heel mijn lijf)

MIjn angst is het nog een keer krijgen want dan is het echt gevaarlijk!
11 jaar geleden
·
#11944
Zie ook <!-- w -->http://www.lcr.nl<!-- w --> over het gebruik van deet.
10 jaar geleden
·
#11945
We waren vorige week in Singapore. Volgens de krant daar hebben ze in Singapore nu een dengue epidemie. En het dengue seizoen loopt volgens de krant van juni t/m sept. dus ze verwachten nog veel meer dengue gevallen. Het aantal bedden in ziekenhuizen wordt speciaal hiervoor uitgebreid. Positief nieuws was dat het aantal gevallen met complicaties nu veel lager ligt dan een paar jaar geleden.
10 jaar geleden
·
#11946
Met interesse het laatste stukje gelezen.... we gaan over een maand ricting Maleisie... alleen zit Singapore niet in de route. Dat scheet... voor de rest smeren we sowieso goed en dragen meestal lange dunne kleding.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!