maandag 10 juli 2017
  23 Replies
  10.9K Visits
  Subscribe
Ik vond een thuisonderwijs site die spreekt over Flexischoling: onderwijs volgen vanaf een andere locatie dan school.
Dit blijkt helemaal conform de leerplichtwet en de wet primair onderwijs te zijn. Het is een overeenkomst tussen school en ouders waarbij de leerplichtambtenaar niet komt kijken omdat de regeling volgens de wet is.

Is dit de oplossing waarop wij avonturiers al zo lang wachten en betekent dit het einde van de spanning, de teleurstelling en de boetes ?


Voor het gemak post ik hier de link als dat mag, op de site kun je naar beneden scrollen naar Flexischoling, daar staat het uitgebreid uitgelegd. Met voorbeeld Memorandum en al :)

http://www.thuisonderwijs.nl/juridisch


Vriendelijke groeten,
Marl
Waardeer dit bericht:
6 jaar geleden
·
#24520
Dit is toch geen maas in de wet? Dit is gewoon een bestaande regeling, maar waar nog wel het nodige bij komt kijken.
6 jaar geleden
·
#24521
Oh sorry.
6 jaar geleden
·
#24522
Dank je! Misschien dat dit wel een punt is die wat opening biedt!
Voor mij is het een droom om voor langere tijd weg te gaan met het gezin. Ik wil me hier na de vakantie eens in gaan verdiepen.
6 jaar geleden
·
#24523
Oh sorry.


Je hoeft geen sorry te zeggen, maar "maas in de wet" klinkt alsof het neigt naar de illigaliteit, en komt anders over dan een bestaande mogelijkheid.
Er zijn meerdere gezinnen onderweg die met school afgestemde leerplannen etc hebben opgetuigd.
6 jaar geleden
·
#24524
Ik heb de titel voor je aangepast.

we zouden niet willen dat er iets illegaal zou zijn.
6 jaar geleden
·
#24525
Dank je Marl! Het is ook mijn droom om eens met mijn zoontje langer weg te gaan. Ik heb het weleens onderzocht en werd er alleen maar somber van. Ik zal de website doornemen die jij hebt gestuurd.
6 jaar geleden
·
#24526
Zijn er ouders die met dit wetsartikel en school samen aan de slag zijn gegaan om een plan op te stellen om zo te voldoen aan de eisen in dit artikel?
Hoe zijn jullie ervaringen? Hartelijke groet en vast dank voor jullie reacties!
6 jaar geleden
·
#24527
Zijn er ouders die met dit wetsartikel en school samen aan de slag zijn gegaan om een plan op te stellen om zo te voldoen aan de eisen in dit artikel?


Daar ben ik ook heel benieuwd naar!!
6 jaar geleden
·
#24528
Wat leuk om te lezen dat er meerdere enthousiastelingen zijn zoals wij! Ook onze reislust is niet verdwenen nu er kinderen (4, 6 en 8 jr) zijn. We hebben dan ook weer het plan opgepakt om langer te gaan reizen!
We hebben inmiddels begrepen dat er een wetsvoorstel ligt om iedereen de mogelijkheid te geven 1 x op 'sabbatical' te gaan van 6 maanden. Wanneer dit voorstel door de politiek goed gekeurd wordt, is de vraag. Heeft iemand hier een idee over?

Verder hebben wij van onze directrice begrepen dat het uistschrijven van school (dus niet alleen RPR/GBA) alleen kan als zij een bewijs van inschrijving op een nieuwe school hebben. Heeft iemand hier meer info over?

Succes allemaal met plannen en geniet van de voorbereidingen!!
6 jaar geleden
·
#24529
Als je jezelf uitschrijft uit NL val je niet meer onder de Nederlandse wet en kan je gaan en staan waar je wilt.. dan hoeft er geen nieuwe inschrijving te zijn. Blijf je in NL ingeschreven, dan kan een school je kind alleen uitschrijven als ze een nieuwe inschrijving op een andere school hebben gekregen.

Leuk trouwens, dat jullie plannen hebben om te gaan reizen en ik ben erg benieuwd of en wanneer dat wetsvoorstel er komt. Zou dingen een stuk eenvoudiger maken als dit erdoor komt!

groetjes,
Yvonne
6 jaar geleden
·
#24530
Ik heb artikel 41 en de site van het flexieonderwijs bij de directeur van de school neergelegd en ik heb met een bevriende advocate informatie ingewonnen. Zij zit weliswaar in arbeidsrecht, maar wetsartikelen is ze gewend te lezen. ;-)
De directeur en de advocate zagen beiden geen mogelijkheid in artikel 41 om in te zetten voor een langere periode afwezigheid van school. Zeker de advocate gaf aan te duidelijk te kunnen lezen dat het gaat om kinderen die een periode deels niet naar school gaan (bijv. elke dinsdag), dan een langere periode aaneengesloten (zoals wij willen, namelijk 9 a 10 weken). Dus wij zullen deze wet niet gebruiken.
Hoe wel, dat weet ik nog niet.
We gaan in mei weg. Dan zal het wetsvoorstel er vast nog niet door zijn.... (zou fantastisch zijn natuurlijk).

Ik werk zelf in het onderwijs en weet dat scholen leerlingen pas uit kunnen schrijven als ze een bewijs van inschrijving hebben van de andere school. Dit om te voorkomen dat er teveel geshopt wordt met leerlingen door ouders, of dat leerlingen "zoek" raken.

Wij zijn ook nog zoekende hoe we het willen organiseren. We gaan, de tickets zijn geboekt, en we hebben nog even geen contact gezocht met leerplicht. Eerst wil ik goed alle (on)mogelijkheden op een rijtje hebben.
6 jaar geleden
·
#24531
Ben nou wel erg nieuwsgierig hoe die ouders het dan met school deden die wel hebben gekozen voor uitschrijven gemeente. Dat hebben ze ook niet voor niets gedaan en werkte... maar hoe dat precies ging met ook uitschrijven van school?!?
6 jaar geleden
·
#24532
Maar waarom uitschrijven op school?! Als het kind niet meer in de GBA ingeschreven staat vervalt het toezicht van de LPA, dat is nu juist de truc.
6 jaar geleden
·
#24533
Als het kind niet meer in de GBA ingeschreven staat vervalt het toezicht van de LPA, dat is nu juist de truc.


Ahhh!! Dat is het dus!
6 jaar geleden
·
#24534
We hebben inmiddels begrepen dat er een wetsvoorstel ligt om iedereen de mogelijkheid te geven 1 x op 'sabbatical' te gaan van 6 maanden. Wanneer dit voorstel door de politiek goed gekeurd wordt, is de vraag. Heeft iemand hier een idee over?!


Ik ben heel erg benieuwd of iemand hier inmiddels meer over weet?
Ik word zo enthousiast van het idee om >3 maanden te reizen met mijn kinderen (nu 2 en 5) maar vind de wet en school zo ongelooflijk ouderwets als ze vasthouden aan het geen vrij willen geven. Ik heb onze school wel eens gepolst en die gaven geen maand vrij voor een reis dus zijn we snel nog een maand gegaan toen onze dochter nog 4 was. Dus ik hoef niet aan te kloppen voor een leerplan oid want daar gaan ze miet aan meewerken. Tijd voor verandering en modernisering vanuit de wet!
6 jaar geleden
·
#24535
Als het kind niet meer in de GBA ingeschreven staat vervalt het toezicht van de LPA, dat is nu juist de truc.


Ahhh!! Dat is het dus!


En dat is dus niet waar. Als je kind ingeschreven op school staat en men kan aantonen (dat is niet zo moeilijk als je er 4 maanden op reis gaat) dat je er niet bent geweest, dan is school verplicht om je aan te geven bij LPA. Dan is het misschien even niet duidelijk waar kind uithangt maar het ontheft je niet van de schoolplicht.
6 jaar geleden
·
#24536

En dat is dus niet waar. Als je kind ingeschreven op school staat en men kan aantonen (dat is niet zo moeilijk als je er 4 maanden op reis gaat) dat je er niet bent geweest, dan is school verplicht om je aan te geven bij LPA. Dan is het misschien even niet duidelijk waar kind uithangt maar het ontheft je niet van de schoolplicht.


Als het kind niet staat ingeschreven in de GBA dan staat het toch ook niet meer ingeschreven op school in Nederland? Je bent dan namelijk officieel niet in NL woonachtig. En dus vervalt inderdaad de schoolplicht in Nederland (en ook verzekeringsplicht), maar ook de kinderbijslag en AOW opbouw. Dit mag overigens alleen als je langer dan 8 maanden weg gaat..
6 jaar geleden
·
#24537
Hierbij dan ons verhaal.

Wij zijn altijd open en eerlijk geweest naar de LPA. Wij hebben een gesprek gehad met de LPA en de directeur op school. Dus alle partijen erbij betrokken. De LPA heeft duidelijk gezegd tegen ons dat hij ons geen toestemming mocht geven ivm de leerplicht. Wel gaf hij aan dat hij "niks meer over ons te zeggen had als wij ons als gezin zouden uitschrijven'. Reden hiervan om dit te zeggen was: Waar de ouders zijn, zijn de kinderen dus ik wil dat jullie je als gezin uitschrijven. Ik heb toen nog gevraagd of hij naderhand vervelend zou gaan doen maar hij heeft gezegd dat hij ons met rust zou laten. Wel gehoord van de directeur dat hij nog navraag heeft gedaan, meer in op informatieve manier, of dat gezin nou nog echt op wereldreis is gegaan.


Dit is de keuze geweest waarom we dit gedaan hebben.

Belangrijk detail: Wij bleven beide in dienst van onze huidige werkgever. En dat maakt een groot verschil. Dit betekent dat je ingezetene blijft van Nederland (aangezien je loon en loonbelasting krijgt/betaald) en dus recht heb op zorgverzekering!

Het eerste wat wij gedaan hebben is de SVB gebeld en uitgelegd dat wij op wereldreis gaan enz. Wij hebben telefonisch gevraagd of er een brief aan ons verstuurd kan worden waarin staat dat wij inderdaad ingezetene blijven van Nederland en dat hun op de hoogte zijn. Helaas kan ik deze brief niet meer vinden :-(

Vervolgens hebben wij onze zorgverzekering gebeld en het uitgelegd. Vervolgens deze brief gestuurd:



Door middel van deze brief willen wij u mededelen dat wij van 29 januari 2016 tot 26 juli 2016 met ons gezin in het buitenland verblijven. In verband met deze termijn schrijven wij ons uit de GBA.

Ons gezin bestaat uit:
M.J. : relatienummer:
M.H. : relatienummer:
M. : relatienummer:
M. : relatienummer:

Wij hebben inmiddels contact gehad met de Sociale Verzekerings Bank. Zij geven aan dat de huidige zorgverzekering gehandhaafd kan blijven aangezien wij in dienst blijven van onze huidige werkgevers en daardoor als ingezetene van Nederland worden gezien. In de bijlage kunt u de brief van de SVB terugvinden.

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Bijlage: 1




Dit is allemaal goed gegaan en nooit iets van gehoord. Wij hebben bij OOM verzekeringen alleen nog een werelddekking aansprakelijkheids verzekering afgesloten.

Tot zover de verzekeringen. Geen enkel probleem mee gehad.

Toen wij op wereldreis waren hadden we in de gaten dat we geen kinderbijslag meer kregen. Ik heb vanuit Maleisië toen nog gebeld. Kreeg een vriendelijke meneer aan de telefoon, deze kon de brief in ons dossier zo zien en de eerste volgende uitbetaling kregen we dubbel en was het dus geregeld!

Achteraf.
Wij kregen vorig jaar een bericht van de belastingdienst dat wij onze aangifte niet digitaal konden doen omdat we in het buitenland hadden gewoond. We kregen een heel boekwerk die we dan handmatig in moest vullen. Hierover heb ik wel verschillende telefoontjes moeten doen om duidelijk te maken dat we echt alleen maar een wereldreis hadden gemaakt en wat ik vooral duidelijk moest maken was dat we NIET gewerkt hadden in het buitenland en ons salaris in NEDERLAND kregen! Uiteindelijk iemand aan de telefoon gekregen die het snapte en het digitaal voor ons regelde.

Toen we de aangifte hadden gedaan hebben we een paar maanden later nog iets handmatig in moeten vullen maar daar kon ik alleen 'nee' antwoorden omdat we geen inkomsten uit het buitenland hadden. Dus daar hebben we verder niks meer over gehoord.

Dit is dus ons administratieve avontuur geweest. Al met al, misschien door open en eerlijk te zijn, is het ons allemaal echt heel erg meegevallen.
6 jaar geleden
·
#24538
Wat super dat het allemaal goed is gegaan! Dank voor het delen van deze info.

Wel even een kanttekening, veel ouders willen het open en eerlijk doen. Echter aantal ouders van dit forum die dit open en eerlijk wilde doen, is het juist moeilijk gemaakt (doordat de LPA het gezin 'extra' in de gaten hield/dreigde in actie te komen als ze dit 'trucje met uitschrijven' zouden flikken). Vandaar (denk ik) nu de afweging van andere ouders om het gewoon maar te doen op die manier waardoor je geen problemen hebt... Blijft kennelijk op één of andere manier erg afhankelijk welke LPA je treft.
6 jaar geleden
·
#24539
Dat is het zeker! Wij hebben ook eerst gepolst op school hoe de lpa was. Directeur heeft ons toen aangeraden om even te wachten aangezien lpa met pensioen ging en er een jonge voor terugkwam. Dus indd heel erg afhankelijk.

Maargoed als je het stil wil houden dan schrijf je je dus uit bij de gemeente als zijne geëmigreerd en dan heeft de lpa niks te zeggen.. maar dan dus als gezin uitschrijven. Komt eigenlijk op hetzelfde neer als wij hebben gedaan.
  • Pagina :
  • 1
  • 2
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!