vrijdag 18 maart 2011
  5 Replies
  3.6K Visits
  Subscribe
Hoi Allemaal,

Wij hebben zojuist een gesprek met onze lpa gehad over onze plannen in 2012 4 maanden met onze 5 jongens (3 leerplichtig) naar indochina te reizen.
Nadat we een gesprek op school hadden gehad wat zeer positief is verlopen, hebben we hem een uitvoerige brief geschreven om onze plannen te verduidelijken en het "leerplan" in grote lijnen aan te geven. We hebben een power point presentatie (tje) gemaakt met foto's van wat de jongens in Bali allemaal al geleerd en gezien hebben, muziekje van Miss Saigon er onder en als laatste dia: wij zijn er klaar voor: U ook???

Uiterst vriendelijke meneer, die zijn gesprekstechnieken goed op orde had, en ons becomplimenteerde over de originele presentatie van de aanvraag. Maar..........het was mij na ongeveer 1 min al duidelijk dat het hem niet ging worden.
Hij vertelde met 3 zaken rekening te moeten houden:
1: de wet, die zegt gewoon nee
2: zijn eigen inkleuring (daar zit de marge, er zijn 200 LPA's in ons land en die doen dat ieder op hun eigen manier)
3: de gemeente (of zijn (=lpa) eigen inkleuring past binnen de visie van de gemeente)

Bij ons waren 1 én 3 overduidelijk nee, tja en dat is dan weer één hele grote nee.
Voor "de wet" bestaat "reizen" niet, het is een luxe vakantie en dat is onder geen beding een rede om je kroost te laten schoolverzuimen....(vindt men).
Het goede nieuws is dat hij zich (net als wij natuurlijk) wel verdiept had in het "wat dan nu". Hij is accoord met het uitschrijven van de kinderen op school én de gemeente, dan is het zijn pakkie aan niet meer. Op mijn vraag of hij dan actief gaat controleren waar we dan uithangen met de kinderen kreeg ik een dikke knipoog en de mededeling dat hij het erg druk heeft en dat dat niet bij zijn werkzaamheden behoort.....
Geregeld dus, we sturen hem vlak voor vertrek een aangetekende brief met de uitschrijvingen. Bijkomend goed nieuws is nu dat we geen verplicht schoolwerk mee gaan nemen, we kunnen nu zelf zien wat we belangrijk achten, maar we zijn vogelvrij!
We moeten nog wel goed uitzoeken wat voor concequenties uitschrijven bij de gemeente nog meer heeft. In ieder geval geen recht op kinderbijslag: gevalletje pech gehad. Maar hoe zit het bv met verzekeringen?
Heeft iemand hier al meer ervaring mee?

Wij gaan in ieder geval wel!,
groetjes Saskia
Waardeer dit bericht:
12 jaar geleden
·
#8828
Hoi Eline,

Sorry voor de late reactie, even een tijdje niet on-line geweest. Tja wij moeten het nog doen dus ik ben nog geen ervaringsdeskundige maar,......
Ik zou me niet zo druk maken. Zodra je bent uitgeschreven uit de gemeente, is je betrokken lpa niet meer verantwoordelijk. Het is denk ik wel zo dat wil je het dossier echt gesloten hebben ze een adres willen hebben waar je naar toe gaat. Nou dan geef je toch het adres van de school waar je als 1e wilt gaan kijken. Daarna ben je van de Nederlandse bureaucratie verlost en doe je lekker waar je zin in hebt. De Fransen gaan je heus niet op de hielen zitten. Het lijkt mij paedagogisch ook meer verantwoord om je kind gewoon lekker veel bij je te houden totdat je een definitieve keuze hebt gemaakt. Dan is er nog tijd genoeg om te wennen aan de definitieve nieuwe school.

Veel succes, en gewoon doen hoor!

Groetjes Saskia
12 jaar geleden
·
#8827
Hoi Saskia, Hilda,
Ik heb met grote belangstelling jullie verhalen gelezen.
Wij gaan dan weliswaar geen verre reis maken, maar wel een lange: 3 maanden naar Frankrijk met onze 3 kinderen (6,4,1 jaar) om te bekijken of en waar we zouden willen gaan wonen. Met de optie open om na 3 maanden terug te komen.
Ook wij hebben met onze oudste dochter (6) te maken met de leerplicht ambtenaar.
School van de kinderen is positief, die willen ons helpen met materiaal, die zien het kortom wel zitten. Alleen de ambtenaar kan ons geen vrijstelling geven voor de schoolplicht. De enige uitwijkmogelijkheid lijkt op dit moment om (enkele? we zijn van plan om in ieder geval 2 streken te bezoeken) Franse scholen te zoeken die ze tijdens de 3 maanden kan bezoeken. Al lijkt met dit geenszins het beste voor een kind: in 4 maanden tijd misschien wel 3 verschillende scholen te bezoeken?!
Dit laatste was de ambtenaar wel met mij eens, maar zag geen andere mogelijkheden.
Ik ben dus wel zeer geinteresseerd in de optie om de kinderen van school en gemeente uit te schrijven, maar mij is verteld (zowel op school als door de ambtenaar) dat bij het uitschrijven op school je verplicht bent om op te geven naar welke nieuwe school je kinderen dan gaan. Dat zou dan in een computerprogramma moeten worden gemeld.
Dus, ik hoor heel graag of het misschien toch mogelijk is. Alles is verder namelijk al geregeld: huis verkocht en ouderschapsverlof aangevraagd.
Alvast bedankt voor een reactie!

Vriendelijke groet,
Eline
12 jaar geleden
·
#8826
Hoi saskia,

Wij hebben in onze aangetekende brief vermeld dat wij drie maanden naar Vietnam gingen. Wij hebben dus geen adres opgegeven omdat wij dat ook niet hadden.

Hilda
13 jaar geleden
·
#8825
Hoi Hilda,

Super bedankt voor je reactie.
Uitschrijven op school gaat het probleem niet zijn, ze zien het gelukkig net als wij als een verrijking voor de kinderen. Ik had me voorgenomen (conform advies elders op deze website) aardig te blijven tegen de leerplicht ambtenaar, hij is ook alleen maar wet handhavend bezig. Dat is goed gelukt en die houding maakte ook dat hij mij totaal niet uit het veld sloeg met zijn afwijzing. Het gaat lekker toch gebeuren dacht ik!
Ik ben zeker ook van plan onze verzekeringen te bellen. Hadden jullie de kinderen wel ergens anders ingeschreven (het buitenland?) of waren ze "adresloos"?
Ik heb deze week afspraken op het werk om mijn (ouderschaps) verlof te regelen. Als dat rond is gaan we echt plannen!

Ik ben zeker van plan op deze site te laten weten hoe het ons met uitschrijven vergaat, wie weet kunnen anderen daar dan weer wat aan hebben.

Groetjes Saskia
13 jaar geleden
·
#8824
Hoi Saskia,

Wij hebben precies hetzelfde meegemaakt en wij zijn toch gegaan en nu ongeveer een half jaar terug. Wat belangrijk is dat je school van de kinderen garandeert dat je kinderen terug mogen komen en in dezelfde klas komen, omdat je ze gaat uitschrijven.
Wij hebben alle verzekeringen gebeld en ons verhaal gedaan en zij gingen akkoord zolang wij, de ouders, wel bleven ingeschreven. Wij hebben een dag voor vertrek onze kinderen per aangetekende brief uitgeschreven, omdat wij ook verhalen hoorden van gemeentes die niet akkoord gingen met de uitschrijving van alleen de kinderen. Wij zijn drie maanden weggeweest en wij kregen bij terugkomst alleen een brief dat wij ook uitgeschreven waren en toen wij op de gemeente de brief en onze paspoorten lieten zijn werden alle onderzoeken die liepen gedeleted en waren wij weer ingeschreven, niets aan de hand dus!!
Gewoon lekker gaan en zorg dat al deze rompslomp niet je voorpret bederft!!

Groetjes Hilda
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!