maandag 04 juni 2018
  46 Replies
  5.5K Visits
  Subscribe
Hallo allemaal,

In de zomervakantie hadden we gepland om naar Nicaragua en Costa Rica te gaan. Heenvlucht op Managua over land naar Costa Rica en terugvlucht vanaf San jose.
Nu is er een negatief reisadvies voor Nicaragua. Hopelijk trekt het bij voor we gaan, maar gezien de berichtgeving verwacht ik van niet daarom nu vast aan het oriënteren op de opties.
We hebben een niet restitueerbaar ticket blijkt. Wijzigen is wel mogelijk maar zal honderden euro’s kosten voor ons vieren. We hebben een los ticket geboekt via Expedia, maar die weigeren mee te werken aan een oplossing. Annuleringsverzekering heeft een uitsluiting voor negatief reisadvies. Reisverzekering is niet geldig en we zijn niet verzekerd als we toch gaan.
Onze (ijdele) hoop is nu gevestigd op de luchtvaartmaatschappij. We hebben een tussenstop in el salvador voordat we naar Managua vliegen. Ik begreep dat we daar niet zomaar uit kunnen stappen want dan wordt het retourticket ongeldig.
Het zal dus neerkomen op wijzigingskosten voor retour San jose, mits beschikbaar en betaalbaar heeft dit de voorkeur. Of wijzigen naar el salavador daar een korte stop of een week rondtrekken en dan een goedkope vlucht naar Costa Rica (die zijn er met een lokale maatschappij).

Iemand ervaring met negatief reisadvies?
Iemand ervaring of tips voor reizen in El Salvador? Reisorganisaties bieden dit wel aan, maar op site van buitenlandse zaken wordt je niet heel vrolijk van de veiligheid.

Graag jullie tips!

Groeten,
Ingrid
Waardeer dit bericht:
5 jaar geleden
·
#27367
kan je niet vliegen en vanaf aankomst luchthaven doorvliegen naar andere bestemming ? Of is de luchthaven ook niet veilig genoeg ? Dan ben je iig je ticket niet kwijt. Er zijn vast mooie bestemmingen te vinden vanaf die luchthaven. Balen hoor, heb je je zo verheugd op die prachtig bestemming (want dat is het) en gooit de politiek roet in eten..

El Salvador heb ik zelf geen ervaring mee, vriendin wel en vond het veilig genoeg maar reisde wel in een groep, alleen vond ze het niet prettig. Prachtig land overigens (zal even zoeke naar haar verslag, dat staat op waarbenjijnu)
5 jaar geleden
·
#27368
Je zal het wel uitgezocht hebben maar toch even voor de zekerheid: weet je zeker dat negatief reisadvies is uitgesloten?? Je wilt juist een annuleringsverzekering hebben die dit dekt... Ik hoop heel erg voor je dat je het wellicht verkeerd hebt gelezen...

- als je een reis hebt geboekt op het moment dat er een negatief reisadvies is en je wilt toch niet gaan, dan geldt de annuleringsverzekering niet. Ook niet als het 'erger' is geworden.
- als je een reis hebt geboekt op moment dat er nog geen negatief reisadvies was en er komt ineens een negatief reisadvies kunnen wij gewoon beroep doen op onze annuleringsverzekering.

Bovenstaande verschillende situaties aan de verzekering voorgelegd?

Bij wie hebben jullie je reisverzekering?

Centraal Beheer dekt jullie situatie wel...

En anders idee van TravelNorth doen. Hebben wij jaren geleden ook gedaan. Toen braken er rellen uit in Bangkok. Wij hebben toen meteen gekeken wat we met onze Thailand reis wilden. Uiteindelijk hoefden we alleen Bangkok te mijden en hebben we onze reis aangepast en zijn direct bij aankomst Bangkok doorgevlogen naar Chiang Mai (ook Vietnam etc hadden we als uitwijk bekeken voor als het naar andere steden zou overslaan).

Dus even uitzoeken waar je naartoe kan vliegen vanaf Managua.

Succes.
5 jaar geleden
·
#27369
Het vervelende is dat er bijna nooit een negatief reisadvies wordt gegeven. Ik keek net even op website ministerie buitenlandse zaken... Ik zie nergens negatief reisadvies staan... Alleen 'alleen reizen indien noodzakelijk'.

Geen idee of zoiets door onze annuleringsverzekering wordt gedekt... ook al kan je niet door land reizen...
5 jaar geleden
·
#27370
Bij Centraal Beheer zie ik staan:

Verzekerd: U reist naar een gebied dat de overheid onverwacht afraadt. Uw reis kan hierdoor niet doorgaan.
5 jaar geleden
·
#27371
Van Managua naar San Jose, zie ik ticket voor 4 volwassenen voor 525 euro (retour). 17 juli heen 24 juli terug

Enkele reis met vertrek 17 juli kost 638 euro.

Loont dus om naar retour te kijken en niet terug te vliegen. Ik heb nu willekeurige data genomen. Geen idee of het andere terugdatum nog goedkopere ticket oplevert.

En dan gewoon lekker vakantie Costa Rica doen!

Welke dag komen jullie aan in Nicaragua (en hoe laat)?
5 jaar geleden
·
#27372
In 2015 gingen wij naar India en Nepal. Toen kwam de aardbeving en kwam er meteen een negatief reisadvies voor maanden. In eerste instantie omwille van naschokken, daarna omdat er gevreesd werd dat er (voedsel)rellen en ziektes zou uitbreken.
Onze terugvlucht ging vanuit Kathmandu dus de route aanpassen was lastig. Annuleringsverzekering kwam bij ons ook niet tussen, reisverzekering trok handen van ons af.

Wat wij gedaan hebben: de situatie aangekeken. We hebben wel gecheckt of we of de een of de andere manier medisch gedekt waren. We zouden uit India komen met de kinderen, misschien waren ze ziek, zouden zij of wij iets oplopen in Nepal... ik wou niet gaan zonder medische dekking. En hoewel de reisverzekering niks meer dekte, deed onze gewone hospitalisatieverzekering dat wel. Ik heb ze destijds gebeld en onze wereldwijde dekking bleef gewoon gelden ook al was er een negatief reisadvies.
Ons plan was om, zoals hier ook al gesuggereerd wordt ons verblijf in India te verlengen als de situatie echt erg werd en pas vlak voor de internationale vlucht naar Kathmandu te vliegen en dan meteen door naar huis. Dan moesten we enkel een vlucht Delhi-Kathmandu (die al geboekt was) laten vallen en herboeken naar een latere datum.
Uiteindelijk viel het op het moment dat we vertrokken wel mee en zijn we toch naar Nepal gegaan ondanks het negatief reisadvies dat nog steeds geldig was. Maar of je dat risico wil lopen, moet je natuurlijk zelf afwegen en hangt allemaal af van hoe het verder loopt in Nicaragua.

Succes!
5 jaar geleden
·
#27373
Bedankt voor de reacties.
Wij hebben een doorlopende reis en annuleringsverzekering bij FBTO. Ik heb gebeld en de polisvoorwaarden bekeken. We krijgen niks vergoed bij een negatief reisadvies. FBTO interpreteert een negatief reisadvies als code oranje en rood afgegeven door het ministerie van buitenlandse zaken. Ze geven ook expliciet aan dat je niet verzekerd bent als je toch gaat (en het was code oranje of rood bij vertrek). Code is nu oranje.
Als we op de heenweg 14 uur op het vliegveld wachten kunnen we een aansluiting naar San jose boeken. Ik weet alleen niet of er een hotel op het vliegveld is en of het vliegveld veilig is. Iemand ervaring met faciliteiten op Managua AirPort. Ik wil het vliegveld niet af ivm verzekering en ga nog navragen of ik op het vliegveld zelf wel verzekerd ben. Terugreis is geen probleem want we vliegen terug vanaf San jose.

Zou nu nooit meer een reisverzekering bij FBTO boeken..
5 jaar geleden
·
#27374
Ik heb even gegoogeld op FBTO. Die zijn daar idd er duidelijk in: gaat je reis door negatief reisadvies niet door dan vergoedt de annuleringsverzekering niet.

Echt niet te geloven!!

Helaas daar doe je dus nu niets aan. Wel een goede voor een ieder op dit forum om na te kijken wat je eigen verzekering in dit geval doet.

Ik heb geen ervaring met Nicaragua dus kan je niet helpen hoe het vliegveld eruit ziet etc. Wij hebben toen we naar Thailand gingen (was voor ons toen ook eerste keer) veel gehad aan het tripadvisor reisforum. Daar waren hele discussies over wel/niet naar Bangkok en één van de dingen die we toen lazen dat het leger ingezet werd om kostte wat het kost het vliegveld vrij te houden van demonstranten (dit nadat jaren ervoor demonstranten de luchthaven bezet hielden).

Op dat forum zitten hopelijk genoeg destiny-experts die je vragen kunnen beantwoorden over het vliegveld en de situatie (vertrekken vluchten wel gewoon? Kan je rustig op vliegveld de 14 uur doorbrengen?).

Ik zou je sowieso aanmelden bij ministerie buitenlandse zaken. Dan wordt je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen als je daar bent (en zij weten dat je die kant op gaat).
5 jaar geleden
·
#27375
Meer mensen met dezelfde vragen: https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g ... ragua.html"
5 jaar geleden
·
#27376
Ongeloofelijk!
Dat is wel balen. Meteen mijn verzekering er op na gekeken en ook bij ons is het niet gedekt.
Overstappen heft waarschijnlijk geen zin omdat de verzekeraars blijkbaar de volgende redernering volgen. (Quote van Independer)

[i:pnhywhqh]"Reisverzekeraars vinden een negatief reisadvies niet bindend: je mag tenslotte altijd zelf nog bepalen of je wel of niet gaat. Je annuleringsverzekering vergoedt dan ook niet zomaar de gemaakte kosten. "[/i:pnhywhqh]

Tja, bij overlijden van een dierbare etc bepaal ik toch ook zelf of je wel of niet ga, maar dat is wel gedekt…. Beetje krom allemaal en weer wat minder vertrouwen in de verzekerings/bank industrie.

Hopelijk kunnen jullie nog iets regelen. Succes!
5 jaar geleden
·
#27377
@heufje: bij wie zijn jullie verzekerd?

Bij Centraal Beheer is het wel gedekt...

https://www.centraalbeheer.nl/verzekeri ... ering.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;"

Loont dus zeker om te kijken welke reisverzekeringen het allemaal wel dekken en om over te stappen.
5 jaar geleden
·
#27378
Je kan ook veel meevolgen op de facebookgroep Nicaragua NL. De meningen over al dan niet het land bezoeken zijn daar wat verdeeld, er zijn hier en daar roadblocks. San Juan del Sur en Ometepe zouden nog rustig zijn, maar je moet er natuurlijk raken. Maar de luchthaven zelf is volgens deze facebookgroep alleszins 100% safe!
5 jaar geleden
·
#27379
Ik heb wel ervaring met el salvador. Heb er 6 maand 'gewoond'. Ik vind het zker een aanrader.
Het is wel alweer ruim 15 jar geleden dus ik ben niet meer zo goed in namen....
Maar la libertad is een leuke kustplaats met goede golfen om te surfen.
San salvador is keuk om gezien te hebben. Mt mooi kathedraal.
Vlakbij is een grote rots (iets met diablo). Mooie klim prachtig uitzicht en ze hadden er toen heerlijke pupusa's (lokale.specialiteit)
.
Verder kan je het museum over de volkerenmood bezoeken (ik weet even niet meer hoe dat heet).
De maya ruines in el.salvador stellen niet zo veel voor als je guatemala gewend bent.

Ik vond de bevolkong heel.vriendelijk. Vind het zeker een aanrader.
5 jaar geleden
·
#27380
Maar de luchthaven zelf is volgens deze facebookgroep alleszins 100% safe!


kan dat niet vinden...

wel veel tips over doorvliegen etc maar niet dat vliegveld zelf niet safe is...
5 jaar geleden
·
#27381
Oei....

Heb gelijk onze eigen reis- en annuleringsverzekering gecheckt (Interpolis), daar lijkt het bij beide wel goed te zitten. Bij onverwacht negatief reisadvies: wel verzekerd op reis en annuleringskosten worden vergoed - code rood en oranje

Ik las laatst ergens een heel positief stuk over El Salvador, ik dacht in de laatste Columbus, maar ben even niet zeker. Zag er allemaal tof uit!
5 jaar geleden
·
#27382
Wat algemene info over de airport: https://www.sleepinginairports.net/casa/managua.htm"
5 jaar geleden
·
#27383
Nou lekker topic dit! :)
Ik dus net even checken hoe wij verzekerd zijn en ook wij waren hier met Unigarant niet voor verzekerd. Aangezien wij naar Indonesië gaan, vorige maand een aanslag, paar maanden geleden de vulkaan uitbarsting, zat het me toch niet helemaal lekker.
Ik heb net contact gehad met Unigarant en het bleek dat ik dit voor nog geen €11 per jaar kon bijverzekeren, heb ik dus toch maar meteen gedaan, het gaat dus ook vanaf vandaag in. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat dit nog mogelijk zou zijn zo 4 weken voor vertrek dus misschien iets voor andere forumleden om toch nog even contact op te nemen met je annuleringsverzekering, dit kan trouwens niet als er al vanalles gaande is in het land waar je heen gaat.
5 jaar geleden
·
#27384
ook ik heb mijn verzekerings eens bekeken (ANWB), je kan dit dus apart bijverzekeren in aparte module. Wanneer kun je jouw reis annuleren of omboeken?

De aanvullende dekking Terrorisme en Natuurrampen dekt veel annuleringsredenen. Je bent aanvullend verzekerd voor de kosten van het annuleren van de reis bij:

negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken
besmettelijke ziekte
natuurgeweld
terrorisme
politieke onrusten
plotselinge, onaangekondigde stakingen
Wil je je reis omboeken? Boek zelf je nieuwe reis: kies het moment waarop je wilt gaan en je bestemming. Wij vergoeden de kosten tot maximaal het volledige bedrag van je oorspronkelijke reis.

2.11 per maand kost me dit
5 jaar geleden
·
#27385
Maar de luchthaven zelf is volgens deze facebookgroep alleszins 100% safe!


kan dat niet vinden...

wel veel tips over doorvliegen etc maar niet dat vliegveld zelf niet safe is...



Hmm neen, dat was de algemene tendens tot gisteren eigenlijk, maar echt letterlijk staat het er misschien niet in. Het slaat ook een beetje om nu heb ik de indruk, eng wel hoe snel het opeens kan gaan.

Wij zijn (in Belgie) verzekerd bij Europe Assistance, ik checkte vandaag ook maar eens voor de zekerheid, maar wij zijn wel ook gewoon verzekerd bij negatief reisadvies. Wij vertrekken in juli voor een jaartje naar Latijns-Amerika, en hopen daarbij in april volgend jaar ook Nicaragua aan te doen, benieuwd hoe de situatie tegen dan gaat evolueren.
5 jaar geleden
·
#27386
Och Ingrid, wat een ellende. Dergelijke stress zit je niet op te wachten, vlak voor vertrek. Ik duim voor je dat het opgelost kan worden en je toch een hele fijne reis zult hebben!

Wel inderdaad een goed punt. Ik zou er geen seconde over nagedacht hebben. We hebben een doorlopende reis-/annuleringsverzekering dus ik zou er blindelings vanuit gaan dat zoiets als een negatief reisadvies (door de overheid notabene) er onder zou vallen.
Wij zitten bij Univé en ik kan zo gauw niets op de website over vinden. Maar hier gaan we nog wel een telefoontje aan wagen en anders misschien wel overstappen ja. Bij Interpolis lees ik het wel op de website en is het gedekt.
Al kun je maar omboeken, dat zou al heel wat waard zijn op zo’n moment. Dan heb je in elk geval nog een andere vakantiebestemming, weliswaar geen 1e keus maar dat is dan zo. Maar niet én geen geld terug én geen vakantie. Dan ben je dubbelop de klos.
  • Pagina :
  • 1
  • 2
  • 3
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!