dinsdag 29 augustus 2017
  20 Replies
  7K Visits
  Subscribe
Wat is jouw overweging om wel of niet naar malariagebied te gaan met kinderen. En ga je wel: hoe bescherm jij je kinderen? Wij gaan volgend jaar naar Indonesië en willen graag (na een week Bali) ook naar Flores... redelijk hoog malariarisico. We twijfelen enorm of we dit wel of niet moeten doen. (kids zijn dan bijna 4 en bijna 6)

Yvonne
Waardeer dit bericht:
6 jaar geleden
·
#25107
Lastige discussie,

Wij doen het niet. En wel om de reden dat ik mijn kinderen, inmiddels 8 en 10 geen malariapillen ga geven.
Malariapillen zijn niet uitvoerig getest op kinderen onder de 16, zeker niet omdat het bij ons meestal een luxe medicatie is. Je hoeft het niet te nemen en reizen is meestal een luxe die niet per se hoeft. En je kunt onderzoek naar volwassenen en malariamedicatie niet vergelijken met kinderen omdat een kinderlijf nog in ontwikkeling is.
Een vriendin van mij is apotheker en zou het niet doen. Ik ook niet, om bovenstaande reden, je weet niet wat malariamedicatie op lange termijn doet in een kinderlichaam.

En naar een malariagebied zonder medicatie is geen optie. Wij zijn een delicatesse voor muggen.

Groetjes Dionne
6 jaar geleden
·
#25108
In principe was ons standpunt om niet naar malariagebieden te gaan, omdat we de kinderen niet aan de profylaxe wilden blootstellen. Dit is toch weer extra medicatie die het lichaam moet verwerken. Ook de kans op malaria zelf wilden we proberen te voorkomen.
Totdat we vorig jaar de mogelijkheid kregen om naar Tanzania en Zanzibar te gaan ivm het werk van mijn man. We hebben toen overleg gehad met de huisarts/ tropenarts over de medicatie. We hebben ervoor gekozen om malerone te slikken omdat dit de minste bijwerkingen heeft. Dit is helemaal goed gegaan. de kids waren toen 4 en 6.
Voor een nieuwe reis, zou ik het liefste weer zo min mogelijk medicatie willen slikken, maar als het moet om malariatabletten te slikken, vind ik het zelf geen probleem meer. Volgens mij is dengue nog wel een groter gevaar aan het worden, maar dat is alleen van wat ik heb horen zeggen.
6 jaar geleden
·
#25109
Haha, Dionne... een delicatesse. :) Dat valt bij ons wel mee, alleen mijn man wordt weleens geprikt. Maar ja, ik kan de hoeveelheid muggen niet inschatten.

Sascha, dat WAS ons standpunt ook altijd, maar ja... Flores ziet er wel heel gaaf uit. Ik heb er een beetje mijn zinnen op gezet. En lees dat malariagevallen hard teruglopen in Indonesië. En idd dat Dengue (op veel meer plekken) een groter risico is. Aan de andere kant wil ik de risico's zoveel mogelijk beperken. Maar als ik dan weer 0,3 gevallen van malaria op 10.000 zie staan... denk ik... dat is wel een heeeeel kleine kans. Maar, je zal die ene maar zijn.

Echt lastig punt... maar misschien moeten we gewoon naar Lombok gaan.. scheelt een hoop hoofdpijn ;) en is toch ook een prachtig eiland.

Yvonne
6 jaar geleden
·
#25110
Wij kijken altijd pas nadat we gekozen hebben of we in een malaria gebied gaan komen. We slikken -indien nodig uiteraard- malarone, nog nooit last gehad. We hebben ons goed laten voorlichten en deze keuze gemaakt, kind was destijds rond zijn derde verjaardag.

Er gaan ook geluiden op dat je beter niets kan slikken, maar daar ga ik me eens goed in verdiepen wanneer ik er weer voor zou staan.
6 jaar geleden
·
#25111
Wij willen ook graag naar Bali en Flores en als de malaria pil nodig is dan zal dat gewoon moeten, de kids zijn hier dan inmiddels 13 en 17 en we hebben ze nog nooit eerder hoeven slikken.....
Tegenwoordig krijg je ook al een opstart pakketje mee naar Thailand dus we zullen er wel niet aan ontkomen ben ik bang.
6 jaar geleden
·
#25112
Tja, we hebben 5 jaar achter elkaar door malariegebied gereisd, de kinderen hebben malerone geslikt. Ze hebben daar geen last van gehad. De jongste was 3 toen hijvoor het eerst malerone kreeg, ging prima...
Dus ons houd het in ieder geval niet tegen.
6 jaar geleden
·
#25113
Het is inderdaad een bekende "discussie" waarin ieder weer zijn eigen afweging maakt.....

Om te beginnen heb ook ik meer buikpijn van dengue dan van malaria. Dit is puur mijn eigen gevoel en kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen.

Wij hebben er altijd voor gekozen uit malaria-gebied te blijven, ook toen we nog samen reisde.
Dit jaar waren wij op Borneo en kozen om die reden alleen voor Sarawak. Een paar maanden voor de reis wijzigde de richtlijn en was heel Borneo zonder preventieve medicatie en kregen wij ook voor Sarawak een noodbehandeling mee.

Met de aanpassing van de richtlijn zijn er voor ons wel meer reis-mogelijkheden gekomen. Noodmedicatie meenemen vind ik wel anders dan preventies slikken voor iets waar je inderdaad feitelijk maar een hele kleine kans op hebt.
Noodbehandeling mee zal ook in komende reizen voor ons geen reden zijn niet te gaan. Preventief slikken wel.
6 jaar geleden
·
#25114
Ik denk inderdaad dat het heel persoonlijk is maar dat het ook zeker te maken heeft met eerdere ervaringen.
Wij hebben een 6 en 8 jarige en hebben besloten om geen malaria gebieden te bezoeken voorlopig. Niet alleen omdat ik ze geen pillen wil laten slikken maar vooral omdat ik met grote regelmaat bijzondere ziektes weet op te lopen.

Ik heb vorig jaar dengue gehad en daar is nog niets tegen. Ik heb geen ervaring met malaria maar ik weet wel dat ik nooit meer in mijn leven dengue wil oplopen want ben echt verschrikkelijk ziek geweest. Dus voor ons ook geen dengue gebieden meer.

Maar nogmaals, onze mening is echt gebaseerd om deze hele nare ervaring. Daarvoor was het voor ons niet echt een issue. Dengue is denk ik ook echt een onderschat risico.
6 jaar geleden
·
#25115
Ben het helemaal met je eens... Dengue hoor ik regelmatig voorbijkomen (dat iemand het heeft opgelopen en erg ziek was), maar veel mensen houden er geen rekening mee. Wij laten onze kinderen meestal bedekkende, dunne kleding dragen, juist met het oog op Dengue (en de zon, zodat je niet de hele dag loopt te smeren). Is ook fijner met reizen vind ik zelf.

Fijn om te lezen dat kinderen blijkbaar vaak geen last hebben van Malerone. Wij hebben het zelf een week of misschien 2 geslikt en zijn er toen mee gestopt omdat we er allebei beroerd van werden. We zagen daar ook geen muggen en waren vastbesloten weer te beginnen zodra we wel muggen zouden zien.. die zijn er dus amper in Laos, Cambodja en Thailand in de winter.. dus niet meer begonnen en in totaal in een 18 maanden durende reis 7 maanden door malariagebied gereisd (maar altijd zonder muggen).

Nu heb ik gehoord dat Flores in onze zomermaanden wel degelijk muggen heeft (lees: vliegende muizen) en dan is het risico meteen een stuk anders... Ik was heel benieuwd of er iemand zou reageren met: wij nemen alleen noodmedicatie mee naar gebied waarvoor eigenlijk wel medicatie wordt geadviseerd... tot nu toe nog niemand. Ik twijfel er zelf erg over, maar neig naar: een ander eiland kiezen (en niet toch gaan en wel slikken)...

Yvonne
6 jaar geleden
·
#25116
Dit blijft een zeer persoonlijke afweging.

Die afweging kan daardoor op basis van totaal uiteenlopende redenen worden gemaakt...

@ Yvonne, voordat ik een heel verhaal opschrijf wat voor jullie totaal niet van toepassing is... wat zijn bij jullie precies de twijfels?? Wil je sowieso onze afwegingen weten ook al heeft dat niets met jullie twijfels te maken?
6 jaar geleden
·
#25117
Ik ben aan het overwegen om toch naar malariagebied te gaan, maar niet preventief te slikken (maar wel bedekkende kleding, smeren en klamboe)... maar denk dat het misschien gewoon niet verstandig is en zou dan kiezen voor een ander eiland bezoeken (dat wat lager op de wishlist staat)

Ik hoor graag je afwegingen, wat dan ook!!
6 jaar geleden
·
#25118
Malaria is, in tegenstelling tot dengue, goed te behandelen. Dan heb ik het over malaria in Azie, Afrika is een ander verhaal... Wij nemen niet preventief malaria-medicatie, wel heb ik altijd malarone bij me in het geval van besmetting. Malarone geeft je namelijk niet alleen preventief, maar is een zwaarder inname-schema ook het medicijn. Daarnaast zie je dat malaria in Azie steeds verder teruggedrongen wordt en de adviezen van de ggd (voor mij niet altijd leidend :-)) daarom worden aangepast.
6 jaar geleden
·
#25119
ARghgh heb ik net heel stuk getypt, wil ik hem plaatsen, krijg ik error.

Ben stuk nu kwijt.

Moet opnieuw beginnen... GRRRrrrrrrr
6 jaar geleden
·
#25120
Nieuwe poging...

Zoals ik pas al in de Oeganda verhalen heb geschreven, wij zijn risicomijders. Het niet slikken van malariatabletten in gebieden waarvoor duidelijk wordt aangegeven dat dit echt nodig is, is voor ons geen optie.

Maar er zijn altijd gebieden waarvoor dit niet eenduidig is.... Dan geeft NL aan dat dit moet, maar Engelse overheid geeft alleen ´preventieve maatregelen´aan... En het wil ook nog wel eens tussen de verschillende instanties in NL verschillen. Dit vind ik lastige situaties/discussies...

Dan komt het ook vaak voor dat de mensen van daar aangeven dat er al hele tijd geen malariagevallen zijn geweest. Dat kan je weer aan twijfelen brengen. Maar dit soort uitspraken (zie je vaak ook op diverse fora) kan ook zijn om toeristen te paaien.

Bij ons was het uiteindelijk geen moeilijke afweging om in de eerste jaren niet naar malaria gebied te gaan (en dus geen tabletten te slikken). Het was vooral een praktische afweging: onze oudste kon heel lang geen tabletten slikken. Fijn geprakt in eten, proefde ze meteen, waardoor we het echt niet voor elkaar kregen dat ze dan verder at... Die strijd wil je echt niet op vakantie.

Ander praktisch zaak vinden wij de vraag 'Hoe herken je malaria bij je kinderen?'. Vooral onze jongste is nog wel eens ziek op vakantie. Algehele malaise... Inmiddels weten we dat dat door vermoeidheid komt... Maar ook onze oudste is wel eens ziek geweest. 'Ik voel me niet lekker'. Wat voel je dan? 'Nou, ik voel me gewoon niet lekker'...
Tja, wanneer is het moment dat je er een arts bij haalt op verdenking van malaria?!?

Malariatabletten kunnen bijwerkingen hebben. Ook dat is best moeilijk te bepalen of het niet lekker voelen veroorzaakt wordt door de tabletten of bijv. acclimatiseren...

Nog een afweging: hoe lang je in het betreffende gebied verblijft. Algemeen is 'langer dan 2 nachten, betekent slikken'. Twee nachten of minder niet (keuze tussen bijwerkingen en kans dat je malaria oploopt). Dus je kan er voor kiezen om ergens kort te verblijven. Ik zou dat ook meenemen in je afweging. Wij zijn alle keren lang in malaria gebied geweest (resp. 4 weken, 11 dagen, 3 1/2 week dus niet slikken was voor ons wederom geen optie). Wij hebben toen onze Borneo reis zo gepland dat de malaria gebied dagen zo goed mogelijk achterelkaar waren gepland. We kwamen toen in 3 gebieden. Als je eerste dagen gaat, ergens midden in je vakantie en aan het eind dan slik je veel langer die tabletten dan dat je het bezoek aan deze gebieden dichtbijelkaar plant).

En dan nog een afweging. Voor welk gebied/vakantie heb je het er voor over?Wij zijn ons bewust dat je echt wel wat slikt. We hebben dit niet voor alle vakanties over. Strandvakantie Gambia? Nee, sorry, daar hebben we het er niet voor over om pillen te slikken dan maar ergens anders strandvakantie...

Toen onze dochter 10-11 was, lukte het pas pilletjes te slikken. Toen ze 12 was hebben we de eerste reis gemaakt naar malaria gebied (Tanzania). Onze jongste was toen 9.

Het jaar daarop zijn we naar Borneo geweest (onze kinderen waren toen 10 en 13). Tabletten gingen in Tanzania prima (dachten we...) dus nu eindelijk naar Borneo (waarover we verschillende adviezen kregen, maar omdat we ook echt naar een deel ging waar geen onduidelijkheid over was, hebben we daar ook geslikt). Ik schrijf 'dachten we...' omdat een bepaalde allergische reactie (waarbij in Tanzania gedacht werd dat dit van een beestje kwam dat daar veel in bomen voorkwam) in Borneo ook opeens opspeelde.... blijkt dat onze jongste allergisch is voor Malerone... Hebben toen meteen moeten stoppen (wat doe je dan, verder reizen??).

Dus voor dit jaar (12 en 15 jaar) een hele andere afweging... Lariam?? Zowel onze apotheek als huisarts gaven aan dat het eigenlijk niet uitmaakt of je Lariam of Malerone slikt. Het is allebei troep :). Maar die psychische bijwerkingen dan? Tja, dat is groot in het nieuws geweest maar komt echt zeer zelden voor. Voordeel van Lariam is dat je voor je op vakantie gaat al met slikken begint. Mocht je die zeldzame bijwerkingen krijgen, merk je dat al voor je op vakantie gaat (en kan er gekeken worden naar alternatief). Lariam ging bij onze jongste prima. Hij was er erg blij mee. Maar 1 keer per week 3/4-pilletje en hij had nergens last van. Andere gezinsleden zijn bij de Malerone gebleven omdat dat de andere 2 keer prima ging.

Ik hoop dat je wat aan deze afwegingen hebt... Succes met beslissen..
6 jaar geleden
·
#25121
O ja, malaria tropica (komt dat in Indonesië voor??) kan dodelijke afloop hebben, andere vormen niet maar daar ben je ook goed ziek van als je het hebt...
6 jaar geleden
·
#25122
Malaria kan je met een simpele bloedtest vaststellen. Dat kan echt in iedere kliniek. Mocht dat toch niet kunnen of te ver reizen zijn dan heb ik dus zelf medicatie bij me (malarone). Bij twijfel start ik gewoon met de medicatie (nog niet hoeven doen gelukkig). Malaria in Azië (dus niet die tropico) is prima te genezen als je maar op tijd met de pillen begint. Aangezien malaria steeds minder voorkomt in Azië en ik pillen bij me heb, durven wij het risico te nemen. Sterker nog, ik zie dit zelfs als de beste manier voor ons en dus niet eens zozeer als risico. Dengue vind ik spannender.....

Maar de afweging is voor iedereen anders dus vooral voor een oplossing kiezen die voor jullie werkt :)!
6 jaar geleden
·
#25123
Dank je wel voor jullie beide visies! En het superlange verhaal... 2 keer getypt zelfs. Helpt me zeker een beeld te vormen. Kan het dan met eigen kinderen vergelijken (bv dat die van ons eigenlijk nooit ziek of niet lekker zijn op reis en ALS er wat aan de hand is dan is dat duidelijk) Francine, ik merk dat mijn mening vooral die van jou is. Ik sta er precies zo in. Had ook berichten gelezen dat de malaria steeds verder terugloopt in Azië. Overigens is de tropica variant van malaria ook gewoon in Indonesië verkrijgbaar lees ik hoor ;) (wel minder dan in Afrika)

Yvonne
6 jaar geleden
·
#25124
Oeps... dat wist ik niet.. had me nog niet in Indonesië verdiept. Wij blijven meestal in het gebied erboven hangen :-)

Succes met de afweging, het is echt heel persoonlijk.
6 jaar geleden
·
#25125
Vanmorgen op Radio 1... Er is een nieuwe Malaria-stam actief in ZO Azie (Cambodja, Laos, Vietnam, Thailand) die resistent is tegen de huidige medicijnen. Inmiddels reageert 60% van de malariapatienten in Cambodja niet of slecht op de medicatie... Dus ik moet mijn mening misschien iets bijstellen :-)

Al blijft de kans dat je het oploopt in die regio klein.... Alleen ging ik ervan uit dat Malaria daar prima genezen is (en dat is niet meer zo...)
6 jaar geleden
·
#25126


Echt lastig punt... maar misschien moeten we gewoon naar Lombok gaan.. scheelt een hoop hoofdpijn ;) en is toch ook een prachtig eiland.

Yvonne


Ik vond de gili eilanden bij Lombok ook erg leuk om paar dagen te zijn.
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!