woensdag 18 juni 2014
  9 Replies
  8.6K Visits
  Subscribe
Ik zit me een rotje te lezen over malaria en weet natuurlijk heel goed, dat de meesten van jullie zullen vinden dat ik dit maar eens met een arts moet bespreken of naar de GGD moet gaan ;) Dat heb ik dus gedaan. De verpleegkundige die bij mijn arts zorg draagt voor adviezen op het gebied van reisvacinaties etc. zei vanochtend tegen me, dat het erg belangrijk is dat we Malarone slikken voor heel Cambodja.

Goed, nou woon ik in Denemarken en blijken de aanbevelingen t.a.v. eventueel gebruik van malariamedicijn nogal eens te verschillen van de aanbevelingen die mensen uit andere landen krijgen. Klein rotmugje, dodelijke ziekte, maar bij veel gebruik van prophylaxe ook resistentie. Appart toch, dat men het hier blijkbaar nooit over eens wordt....

Ik heb dus eens wat rondgekeken en kom tot m'n verbazing op meerdere Duitstalige sites kaarten en aanbevelingen tegen waar men hier geen weet van heeft. Kijk maar eens op de, volgens mij, meest betrouwbare: http://www.dtg.org/uploads/media/DTG-Malaria_2014.pdf ;. Voor mij waren blz. 14 en 21 van belang, want ik overweeg om vanuit Thailand een paar weken naar Cambodia te gaan.

Die Duitsers zijn toch echt van die lui die weinig risico's nemen ;. In mijn beleving is het nu dus het allerbelangrijkste om ons tegen muggenbeten te beschermen met DEET - misschien nog wel het meest i.v.m. gevaar voor Dengue - en kunnen we dus heel goed op reis met eventuueel een noodbehandelingsset van 2 pakjes Malarone (of liever de goedkoopste uitgave daarvan)....

Hoe staan jullie daar tegenover?

Het kaartje is ook te zien op http://www.tropen-arzt.ch/wp-content/up ... 3.32-D.png
Waardeer dit bericht:
9 jaar geleden
·
#16023
Wij hebben voor Cambodja geen malaria middelen geslikt tijdens de afgelopen vakantie met onze net 1 jaar oude dochter. De arts adviseerde het eerst wel voor een heel klein stukje waar we alleen met de bus doorkwamen. Lokale expats slikken ook niet en bovendien was het het droge seizoen.

Ik kijk zelf altijd naar WHO rapporten als je toch twijfel hebt. Laatste cijfers waren 0 doden en minder dan 300 cases per jaar.
9 jaar geleden
·
#16024
Voorafgaand: ik ben geen arts!

Wij hebben in Cambodja ook geen prophylaxe geslikt, dit was echter wel in 2010, zonder kinderen en op advies van onze (zwitserse) arts. Toendertijd was zijn advies om bij een verblijf van <4 weken slechts een noodbehandelingsset mee te nemen maar deze zonder symptomen niet te gebruiken.

Zie ook: http://www.safetravel.ch/safetravel2/se ... =recherche

Maar ik weet eerlijk gezegd niet of wanneer hij de prophylaxe wél zou hebben geadviseerd, wij dit advies hadden durven/willen negeren... dus eigenlijk heb je niet zoveel aan deze reactie, sorry :O

Misschien moet je jezelf de vraag stellen of je met de consequenties kunt leven (adviseer ik ook altijd mbt inentingen) van wel/niet de prophylaxe slikken. Stél dat iemand wel malaria krijgt, kun je dan nog steeds achter de beslissing staan?
Én: vraag om een second opinion van bijvoorbeeld een tropenarts - en bespreek je onzekerheden.

Succes!
9 jaar geleden
·
#16025
Voor mezelf slik ik in ZO Azie sowiesie geen preventieve malariapillen. Bij hoge koorts ren ik wel naar een ziekenhuis voor een simpele bloedtest. En mocht ik echt diep de jungle in gaan dan zou ik preventief medicatie meenemen voor het geval ik koorts krijg (maar niet preventief slikken dus...). Dit heb ik trouwens ooit uitgebreid besproken met een Belgische arts die in Hanoi werkte (nadat ik me bij de Nederlandse GGD Lariam had laten aansmeren). Met kids is de afweging lastiger... Hoe is het verloop van malaria bij kleine kinderen? Wat zijn de risico's, zowel van de ziekte zelf als de pillen? Ik ben geen arts en geen tropendeskundige (wel veel gereisd).

Wij gaan in december 3 weken naar cambodja met de kinderen (3 en 5 jaar) en hebben besloten preventief niks te slikken (wel neem ik noodmedicatie mee voor 1 kind). Wat speelt mee in deze afweging: 1) wij gaan in het droge seizoen, vorig jaar in december in thailand amper muggen gezien. Geen mug, geen malaria. 2) Wij gaan alleen naar Phnom Penh en de de kust en dus niet diep de jungle in. Hierdoor vind ik dengue dus een groter risico. 3) De bijwerkingen van Malarone. 4) De tegenstrijdige adviezen, blijkbaar is het niet zo zwart/wit. Als nu alle landen zouden zeggen dat je moet slikken, maar de meningen van deskundigen verschillen nogal waarbij ik de nederlandse GGD niet zo hoog heb zitten....

Wel wil ik hierover nog in gesprek met een arts bij de ggd of soortgelijke instantie, eens kijken of ze me van het tegendeel kunnen overtuigen (maar dat verwacht ik niet...)
9 jaar geleden
·
#16026
@eef: Sorry, maar ik ben het niet helemaal met je advies eens. Natuurlijk wil ik geen malaria, en de gedachte dat de kinderen het zouden kunnen krijgen is vreselijk. Maar een beslissing als deze (wel/niet inenten of preventief slikken) is iets minder zwart/wit denk ik. Het gaat ook om het risico dat je ziek wordt en de bijwerkingen van de prik/pillen. Het risico op malaria in het droge seizoen is echt heel klein, zeker met preventieve maatregelen als deet, maar ik vergeef het mezelf nooit als het toch mis gaat... Zelfde met dengue trouwens (ben ik banger voor). En toch hebben we in principe besloten geen preventieve medicatie aan de kinderen te geven.

Het lastige is dat ik eigenlijk te weinig kennis heb voor een goede afweging....
9 jaar geleden
·
#16027
Mijn punt is dus eigenlijk, dat gespecialiseerde tropenartsen het blijkbaar helemaal niet met elkaar eens zijn. Het Seruminstituut hier in Denemarken raadt aan om Malarone of Doxycykline te slikken voor heel Cambodja behalve Phnom Pen en Tonle Sap terwijl het Deutsche Gesellschaft für Tropenmedizin advies geeft om geen prophylaxe te slikken maar te zorgen dat je een noodbehandeling bij je hebt....
9 jaar geleden
·
#16028
Nooit medisch advies geven als je geen arts bent. En natuurlijk liever een wazige post op internet geloven, dan het advies van iemand die er 8 jaarvoor opgeleid is.

Maar ter overdenking:

Het gaat de goede kant op in Cambodja:

http://www.who.int/malaria/publications ... khm_en.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Maar van malaria gaan nog steeds mensen dood in Cambodja.

In Nederland volgt de overheid de adviezen van de WHO. Die raadt malariaprofylaxe aan voor Cambodja. Daarnaast muggenwerende maatregelen als DEET, lichaamsbedekkende kleding en muskietennetten.

Maar als je persé homeopatische smeerseltjes, vitamine B of lokale adviezen wilt gebruiken ("smeer Tigerbalsem opeen muggenbeet";) dan is er niemand die je tegenhoudt.

Houdt er overigens rekening mee dat ook de mazelen nog steeds dik voorkomen in Cambodja. Daar kun je niks tegen smeren.
9 jaar geleden
·
#16029
Voor de mazelen kreeg onze dochter de injectie (die standaard in het Nederlandse vaccinatie programma zit) iets eerder dan normaal.

Ik snap trouwens ook niet helemaal waar je heen wil met je post? in Nederland is er ook geen eenduidig beleid. Ik ging zelf naar Meditel en die adviseerde alleen voor het stukje sihanoukville-koh kong pillen te slikken (hebben we niet gedaan want kwamen we alleen met de bus door), mijn man werd wel pillen aanbevolen voor heel Cambodje door een andere locatie van Meditel.
9 jaar geleden
·
#16030
Dag Tikva, het laatste wat ik wil is een fittie beginnen op dit forum, want daar is het veel te leuk voor.

Als je geen pillen wil slikken, doe dat dan vooral niet, maar baseer je niet op berichtjes van amateurs op een reisforum.

Wat mazelen betreft (of polio): er zijn mensen in Nederland die denken dat je die ook niet krijgt als je maar geen frisdrank drinkt. Of zoiets. Ook dat lezen ze op fora.

Mijn bottum line: ga naar een medisch professional die er echt verstand van heeft. Dus niet de GGD in boerenkoolstronkeradeel, maar een echte.
9 jaar geleden
·
#16031
Ik dacht malariaprofylaxe geen probleem te vinden. Voor de kids.

Heb advies gevraagd aan vriendin die apotheker is en bij het nederlandse bijwerkingencentrum werkt. De informatie die ik daarvan kreeg, het objectieve deel, maar zeker ook het subjectieve deel als in haar mening heben ons doen besluiten geen malariaprofylaxe te geven aan onze kids. Wij gaan dus ook niet naar de malariagbieden. Iedereen wordt veel geprikt door muggen, dus het zou voor ons niet relaxed zijn op vakantie om geen pillen in een malariagebied te slikken.

Feit is dat de pillen erg weinig getest zijn omdat het 'hobbypillen' zijn. Dus de meest voorkomende bijwerkingen zijn er wel uit, maar de zeldzame niet. En de bijwerkingen zijn behoorlijk heftig. Bovendien is de garantie niet 100% dat je ondanks het slikken van de pillen geen malaria krijgt. De testen van volwassenen werken niet voor kinderen aangezien de kinderen een heel ander lichamelijk functioneren met nog niet volledig ontwikkelde organen hebben. Dat is het objectieve deel.
Het subjectieve deel is dat ik dus geen pillen die aan bovenstaande kenmerken voldoen ga geven aan mijn kinderen voor een hobby als vakantie. Er blijven voor ons overigens voorlopig nog genoeg landen over.

Wij hebben die medicatie trouwens zelf wel geslikt, maar dat is een keuze die we zelf maken.

Het voelt voor ons wel als een opluchting dat we deze keuze hebben gemaakt. Het maakt het kiezen van een volgende bestemming veel makkelijker.

Groetjes Dionne
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!