dinsdag 13 juli 2010
  14 Replies
  8.5K Visits
  Subscribe
Hallo iedereen,

Mijn man en ik hebben besloten om volgend jaar een wereldreis te doen met de kids. De jongens zijn 7 en 3 jaar oud. Spannend allemaal. In België is er ook geen schoolplicht, wel een leerplicht. Wij moeten dus zelf de lessen structureren wanneer we op reis zijn. Wie heeft ervaringen hiermee? Was het moeilijk? Hoe was het bij de terugkeer?

Danku

Valerie
Waardeer dit bericht:
13 jaar geleden
·
#7760
Dag Valerie,

Allereerst geweldig vooruitzicht!
Wij vertrekken binnen enkele dagen voor 3 maanden naar Ghana. Onze kindjes zijn 1 en 3 jaar oud dus voor hen geld de leerplicht nog niet. Maar ik ben tijdens het rondsurfen voor de voorbereiding wel het één en ander tegengekomen. Ik denk dat je dit best voorbereid in samenspraak met de school zodat zij je het nodige materiaal kunnen meegeven en aanduiden welke leerstof wordt behandeld gedurende de periode dat jullie weg zijn. Verder denk ik dat een vast moment (van 1 à 2 uur) elke dag kan uitgetrokken worden om de leerstof te bekijken. Je kan met de jufrouw van de klas afspraken maken rond de terugkomst. Misschien kan zij er klassikaal aandacht aan geven en kan jou zoon over zijn reis vertellen en foto's ed laten zien. Misschien kan hij een blog bijhouden (met jullie hulp uiteraard) zodat de kinderen van de klas de reis en de avonturen kunnen volgen. Alles hang natuurlijk af van de bereidwilligheid van de school. Laat je in ieder geval niet van je stuk brengen. Zo'n reis is een geweldige ervaring voor je kids.
Veel succes
Davinia
13 jaar geleden
·
#7761
Hallo Valerie,

Wij vertrekken met onze 4 kinderen eind oktober voor 8 maanden op reis door Azïe en Australïe.
Onze kinderen zitten dan in de 2de en 3de kleuterklas en in het 3de en 4de leerjaar.
De leerstof zullen we onderweg zelf aan de kinderen aanleren.

Ik denk ook dat het inderdaad belangrijk is dat er een goed contact is met de school.
Wij hadden in juni een voorbereidend gesprek met de betreffende leerkrachten na accoord van de directrice. Zij staan achter onze plannen en zijn ervan overtuigd dat het een enorme verrijking zal zijn voor zowel onze kinderen als voor de school.

Voor onze twee kleuters kregen we een overzicht van welke vaardigheden ze allemaal onder de knie moeten hebben op het einde van het schooljaar. Onze twee lagere schoolkinderen hebben dezelfde leerkracht wat de communicatie onderweg ongetwijfeld gemakkelijker maakt. (onze kinderen volgen Freinetonderwijs waardoor 3de en 4de leerjaar sowieso samen zitten)
Onze kinderen gaan nog bijna 2 maanden naar school volgend schooljaar en zullen zo hun schoolboeken mee naar huis brengen waar we dan verder mee kunnen werken.
Er werd afgesproken om regelmatig via mail contact te houden om zo te weten wanneer welke leerstof in de school gezien wordt. Ook wordt er Skype in de klas geïnstaleerd om regelmatig eens "live" in contact te staan met de klas. We hebben ook een website waarop onze reisverhalen te lezen en foto's te bekijken zijn zodat de klas op de hoogte blijft van onze avonturen.
De toetsen zullen doorgemaild worden die wij dan afdrukken ,door de kinderen laten invullen en terugsturen. Voordeel van contact met de leerkracht is dat als er ergens een probleem opduikt je steeds feedback kan vragen.
We kochten bij uitgeverij Van In nog enkele oefenpakketten voor zowel onze kleuters als onze twee oudsten om voldoende oefenmateriaal mee te kunnen nemen.
Nadeel is wel dat al het schoolmateriaal een behoorlijk volume in onze reistassen zal innemen maar daar waren we op voorbereid. Voordeel is dat als ze de leerstof onder de knie hebben het geziene deel ergens kan achterblijven zodat er terug plaats is voor andere spullen (souvenirs?).
Hoe het allemaal praktisch in z'n werk zal gaan kunnen we nu nog niet zeggen maar wij voorzien ong. 2uur per dag om de lagere schoolleerstof aan te leren (de voormiddag blijkt het beste moment te zijn).

Veel plezier alvast met de voorbereidingen.
Het wordt een geweldige ervaring!

Groetjes, Lieve
13 jaar geleden
·
#7762
Bedankt Lieve en Davina voor jullie reactie. Het geeft mij enorme steun te zien dat dit daadwerkelijk goed kan werken.
Ik heb mij geïnformeerd en heb kunnen begrijpen dat de school en zodus de directie dit eigenlijk niet mag weigeren. Enige voorwaarde is de leerplichtigheid. Hebben jullie deze info ook gehad?
Ik dacht ook aan 2 à 3 uren per dag om de leerstof aan te leren. Ben benieuwd.
Gelukkig bestaan er e-mails en dergelijke zodat we in contact kunnen blijven met de leraar en dan kunnen we vragen dat ze bepaalde toetse doorsturen.
Het idee van skype en een eigen blog vind ik geweldig. Dit gaat zowel mijn kids als de klas stimuleren. Heel pedagogisch vind ik.
Als jullie nog tips hebben voor mij, aarzel niet!

En nog bedankt!

Valerie
13 jaar geleden
·
#7763
Hey Lieve,

Ik had graag eens een babbeltje met jou gedaan als dat mag. Wij vertrekken namelijk ook naar Australie en dan naar Azie maar in Juli 2011.
Mijn e-mail adres = <!-- e --><a href="mailto:poppyval@telenet.be]poppyval@telenet.be[/url]<!-- e -->

Hopelijk hoor ik iets van jou

Groetjes

valerie
13 jaar geleden
·
#7764
Voila!!
School is op de hoogte gebracht alsook mijn werk (tijdskrediet aangevraagd).
Wat spannend want dit maakt het nu zeer concreet.
School is gelukkig volledig achter ons en heeft ons groen licht gegeven.
Nu nog alles organiseren. Wij willen naar Australie vertrekken en daarna een deel van Azie verkennen.

Any tips are more than welcome!

Groetjes

Valerie
13 jaar geleden
·
#7765
Wij gaan in maart 2012 voor 3 maand door Azie trekken met onze zoon zal dan in het laatste kleutertje zitten! Nu zijn ze verplicht om een aantal dagen aanwezig te zijn voor ze naar het 1e leerjaar kunnen en of mogen overgaan. Dit komt ongeveer op zo'n 220 halve dagen. Nu zal dit nipt of net niet haalbaar zijn voor onze zoon.
Weet iemand een tip om dit te omzeilen of wat de gevolgen zijn als hij niet aan de vooropgestelde quota komt?

Mvg,

Kelly
13 jaar geleden
·
#7766
Hey Kelly,

Weet jij er ondertussen eventueel al iets meer over? Wij zouden eventueel, als onze oudste in het 3de kleuterklasje zit, ook voor minstens 2 maanden weg willen gaan (liefst 3, maar ik weet niet of onze werkgevers daarmee akkoord zullen gaan).

gr,
Vanessa
13 jaar geleden
·
#7767
Hallo,

Blijkbaar zijn er aanwezigheidsbarema's voor de kleuterklassen:
http://www.ond.vlaanderen.be/basisonder ... lender.htm

Blijkbaar moeten ze in de 3e kleuterklas 185 halve dagen aanwezig zijn! We moeten nog eens goed berekenen of we er zullen geraken maar het zal nipt zijn! Nu gaat Mathis vanaf september naar een nieuwe school waar er al meerdere ouders 3 maand op reis gingen in de laatste kleuterklas.
Wij gaan niet twijfelen maar gewoon gaan anders moeten we het nooit meer doen...
12 jaar geleden
·
#7768
Anders moeten we het nooit meer doen??
Reizen gaat ook nog met leerplichtige kinderen hoor...

Onze kinderen hebben zo het derde en vierde leerjaar afgewerkt.
Maar om even terug te komen op de kleuters, onze zoon zat in de derde kleuterklas vorig jaar en is met ons acht van de tien schoolmaanden op reis geweest. Hij was dus zeker niet de gevraagde 220 halve dagen op school en dat was geen probleem.

We hebben toen een afspraak moeten maken met iemand van het CLB en zij is enkele dagen na onze terugkomst (eind juni) naar de school gekomen en heeft bij Artuur een taaltest afgenomen. Daar Nederlands zijn moedertaal is was dit meer een formaliteit (duurde ong.15 minuten). Dus als je kind voordien al naar school geweest is en/of de Nederlandse taal machtig is zou ik me daar zeker geen zorgen over maken.

Nog veel plezier met de voorbereidingen, maart is niet meer zo veraf....

Lieve
12 jaar geleden
·
#7769
Hoi,

Die zoveel dagen voor kleuters heeft in de eerste plaats inderdaad te maken met taal. Heb je niet genoeg dagen, dan zouden scholen zo'n taaltest moeten doen (in de praktijk doen ze dat niet altijd). Dus als de moedertaal Nederlands is, zou ik mij niet te veel zorgen maken en vooral genieten!

Groetjes,
Sara (kleuterjuf :) )
12 jaar geleden
·
#7770
Hebben net een brief van het CLB gekregen.
Misschien nog even vermelden dat er ook aanwezigheidsdrempels zijn voor niet-leerplichtige kleuters voor het ontvangen van een studietoelage.

Zo moet een kleuter van 2 jaar 100 halve dagen op school zijn tijdens het betreffende schooljaar
een kleuter van 3 jaar 150 halve dagen
een kleuter van 4 jaar 185 halve dagen
en een kleuter van 5 jaar 220 halve dagen.

Indien je kind één schooljaar onvoldoende aanwezig was geeft dit geen probleem maar als dit twee jaar op rij gebeurd ben je dus je schooltoelage kwijt voor het tweede jaar.
10 jaar geleden
·
#7771
Dag reizende Belgische families met leerplichtige kinderen,

Mijn man en ik hebben deze week een beetje last minute besloten om tijdskrediet aan te vragen voor 4 maand. We zouden in januari al met onze kinderen van 5 en 7 jaar naar Azïe willen vertrekken. Nu is dit niet de eerste keer dat we met de kinderen lange tijd reizen maar wel de eerste keer dat 1 van onze kinderen leerplichtig is. We hebben de directrice deze week al eens aangesproken en zij wist niet direct hoe dit wettelijk kon geregeld worden. Ik heb zelf al eens op de website van onderwijs gekeken en merkte op dat je in feite geen huisonderwijs kan geven in de loop van het schooljaar. Hoe hebben jullie dit wettelijk allemaal in orde gekregen? Moet je een aanvraag doen bij dienst onderwijs of kan je dit ook 'regelen' met de school?
Mijn man en ik hebben trouwens zelf allebei een onderwijsdiploma (ik onder andere ook voor basisonderwijs) dus we zien dit praktisch wel zitten.
Maar tips hoe jullie dit concreet georganiseerd hebben tijdens de reis zijn zeker welkom!

Bedankt voor jullie hulp!
Cindy
10 jaar geleden
·
#7772
Dag Cindy,

Waw, wat een leuk vooruitzicht! En zo snel al!
Geniet ondertussen maar volop van de voorbereidingen...

Hier vind je alle info over huisonderwijs maar dat had je waarschijnlijk ook al gevonden:

http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/ag ... jsvraag001

Wij hebben echter nooit een verklaring van huisonderwijs ingediend en onze kinderen bleven gewoon ingeschreven op school (schooljaar 2010-2011 8 maanden op reis en schooljaar 2012-2013 5 maanden op reis)
Hoe het precies in z'n werk gaat wil ik nog eens navragen op school als je wil. In elk geval heeft de directrice contact opgenomen met de verificateur en werd er een dossier opgesteld waarin alle correspondentie tussen ons en de school werd bijgehouden en waarmee ze konden bewijzen dat de school moeite deed om (deels) mee de kinderen te onderwijzen vanop afstand. Dit was een goede oplossing voor beide partijen: zij konden de subsidies voor onze kinderen behouden en wij konden rekenen op voldoende feedback, de kinderen bleven in contact met de school en ze konden weer terecht in dezelfde klas zodra we terugkwamen.
Zo kan het dus ook.

Veel plezier!
Lieve
10 jaar geleden
·
#7773
Dag Lieve,

Bedankt voor je reactie. Ik zou heel graag willen weten hoe je kinderen konden ingeschreven blijven. De school vindt het inderdaad jammer dat ze hun subsidies kwijt zijn. De telling gebeurt op 1 februari maar we vertrekken al eind december normaliter. En onwettige afwezigheid voor zo'n periode leek niet echt een optie.

Hoe hebben jullie het afstandsleren concreet ingevuld? Daarmee bedoel ik: aantal uren les per dag, alle vakken aan bod laten komen? ....

Groeten,
Cindy
  • Pagina :
  • 1
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Wees een van de eersten om op dit bericht te reageren!

Partners

Abonneer

Vul hieronder je emailadres in en ontvang per mail het laatste nieuws van Verrereizenmetkinderen.nl

Social Media

Houd jij van Verre reizen met kinderen? Volg, like en blijf op de hoogte!